Reiseblogg, Norge

(Gjesteinnlegg fra Trond Henning Stiheim)

– Hei og velkommen til Refsnes Gods!

Ordene tilhører Monica i resepsjonen på det ærverdige hotellet med adresse Jeløy ved Moss. Hun er, som resten av hotellets medarbeidere, hyggelig og serviceminded til tusen.

Jeg og min bedre halvdel fra Fredrikstad sjekker inn for en langhelg på ett av Norges eldste steder for gjestfrihet og opplevelser. Helt siden starten anno 1767 med handelsfamilien Chrystie fra Moss, og drevet som hotell fra 1971.

Vi har forventninger om et opphold med like deler romantisk helg blandet med opplevelser og aktiviteter. La det være sagt med en eneste gang: Kunst- og vinhotellet er noe av det mest usnobbete stedet du kan tenke deg. Det er rett og slett Østfold-idyll med utsøkt mat og drikke i høysetet.

Romantisk aften er et valg du kan forhåndsbestille og inkluderer 5-retters gourmet middag. Hotellets tilbaketrukkede beliggenhet vestvendt mot sjøen i Oslofjorden, Vestfold og fjellene langt borte i Telemark danner den naturlige rammen om det hele.

Heldigvis har vi bestilt et Superior rom med balkong, sjøutsikt og den vakre hotellhagen rett utenfor. Inkludert er også badekåper og tøfler, som vi raskt finner frem. Det er mulighet for å kjøpe velkomstpakker på rommet ved ankomst, men «me har juksa litt» og nyter medbrakt økologisk rosevin og mørk sjokolade som destinasjon for våre ganer. En klem som takk for oppmerksomheten føles godt – tonen er satt for helgen for oss to på Jeløy.

Reiseblogg, Norge
Romantisk stemning på Refsnes Gods!

Den gode atmosfæren fortsetter under alle våre middager på hotellet, fra enkle forretter til de mest innholdsrike festmenyer med fire til syv retter på menyen. Kortreist mat og bruk av sesongens beste råvarer. Med både gode og utsøkte viner og champagne som seg hør og bør på et hotell med en ekte, støvete vinkjeller. Vi nyter måltidene fullt ut i Restaurant Munch eller på terrassen mot hotellhagen. Selv om vi er sent ute med å bestille bordplass så klarer Monica i resepsjonen hver gang å trylle frem ytterligere et bord for to personer.

Det er noe ærverdig med atmosfæren under hele oppholdet. Det er litt som å reise til et bort-fra-alt-annet-sted med all historie og kultur som sitter i og på veggene på Refsnes Gods. Samtidig som alt føles enkelt og familiært. Vi begynner og avslutter som regel dag og kveld på hotellet med en tur til sjøen. Her er hotellets egen brygge med utsikt mot sjø, seilbåter og fjell. Et magisk øyeblikk sammen må ikke nødvendigvis være så kostbart og prangende, det rekker langt med en solfylt Oslofjord i front.

Reiseblogg, Norge

Reiseblogg, Norge

– Trond Henning. Hva finner vi på utenfor hotellet? spør min kjære kone Angela neste dag.

Svaret ligger like ved inngangen til hotellet, rett bortenfor hotellets egen Royce Rolls som kan leies med sjåfør for festlige anledninger som bryllup og jubileum. Ved inngangen begynner veien til Søndre Jeløy landskapsvernområde, på leid sykkel i hotellresepsjonen.

Voila, vi er på sykkeltur og aldri sur, på veien til første stopp Røed Gård. Veien dit og videre til Alby Gård og området rundt omkring foregår i eventyrskog-miljø langs vei og vann. Det er lett og trygt å bevege seg her og flere muligheter for opplevelser som kunst, jazz, kurs og matopplevelser. Eller bare å nyte hverandre. Et råtips for foodies er å ta med en piknikkurv for å dele fingermat og noe godt å drikke. Idylliske stoppesteder florerer det av på denne turen.

Et annet turtips litt bortenfor Jeløy er å ta sykkel med på Bastø Fosen fergen Moss-Horten. Fergen er i tillegg helt gratis når transporten ikke består av biler. Langs sjøen på Vestfold siden ved Horten er det samme eventyrskog følelsen som på Jeløy. Med marinens Karljohansvern, Borre vikingeområder og Åsgårdstrands Edward Munch som høydepunkter på turen – en anbefalt kombo!

Reiseblogg, Norge

Ved kanalen som sammenbinder Moss by og Jeløy finner vi flere spisesteder for å nyte sjøen og maten samtidig. Av spesialbutikker finnes både en god gammeldags slakterbutikk og en vilt- og fisk butikk i det samme området. Perfekt for å plukke opp noe godt til piknikkurven eller en enkel lunsj på stedet.

Nok et pausestopp kort vei fra hotellet i retning Jeløy landskapsvernområde og hovedveien mot Moss er Hos Naboen. Hos Naboen er et veldig uformelt spisested, superlokalt ved veien med en stor uteservering og akkurat som hotellet perfekt vestvendt med all verdens solnedganger på programmet. En av dagens menyer under vårt stopp ble en utsøkt kremet tomatsuppe med passelig tykk konsistens, kokt egg og stekt brød som tilbehør. Inkludert en ekte halvliter øl kostet hele herligheten 210 kroner per person og er vel verdt pengene for å si det sånn – nam nam.

En av få personer vi møter på hotellet under vårt opphold med dressen på (men uten slips) er hotelldirektøren Kim Nyheim. Hotellet har gjester for både kurs og konferanse, konfirmasjon, bursdagsfeiring og en og annen kjent kunstner og forfatter under vårt besøk. Kim kan fortelle at siden den nye eieren Classic Norway Hotels tok over stedet er det investert i generelt vedlikehold samt ombygging av resepsjonen på Hotell Refsnes Gods. Det er store planer om videre utvikling. Selv har han passet på å feire sitt eget bryllup tidligere i sommer på stedet han leder.

Videre viser Kim oss veien til hotellets berømte vinkjeller. Her kan det holdes smakskurs med mange temaer. Den inneholder blant annet en unik og komplett samling av Chateau Mouton-Rotschild 1er Cru Bordeaux fra 1945-2000 med kunstneretiketter fra bla annet Chagall, Picasso, Miro og popkunstneren Andy Warhol. Flere av årgangene finnes på vinkartet. Den eldste vinen er en Madeira fra 1822. En spesielt innholdsrik vinmeny for alle sanser med andre ord.

Reiseblogg, Norge

Kunstnerhotellet er et annet kjennetegn på Refnes Gods. Så vel utenfor hotellet som inne i alle fellesområder, møterom og hotellrom er det utsmykninger med kunst fra norske og utenlandske kunstnere. Hvert eneste hotellrom har sin egen kunstner som tema slik at du risikerer å måtte bo på hotellet minst 61 ganger for å oppleve alt dette på nært hold. Ett kjent lokalt kunstverk er Jeløy-frisen med de 10 mest kjente Mosse-bedrifter gjennom tidene som innhold. Etter en avstemming var det mest populære valget M. Peterson & Søn (1909-2012). Kjent som produsenten av papircellulose og ikke minst den berømte Mosselukta man kunne lukte helt ut til E6 (!) ved passering Moss.

Søndag formiddag er dessverre tiden kommet for avskjed og hjemreise etter nok en frokost med godkjent sosial distanse til andre gjester på Refsnes Gods. Godfølelsen er at vi har kommet nærmere hverandre, har gjort aktiviteter og opplevelser sammen på en trivelig og innholdsrik måte.

Akkurat som ved ankomst skinner solen på trivelige Jeløya og på oss to… og vi kommer helt sikkert tilbake en vakker dag for mer påfyll.

Reiseblogg, Norge

VERDT Å VITE 

 • Hotell Refsnes Gods er en del av Classic Norway Hotels, en norsk hotellkjede med særpregede hoteller, hotellet har 61 rom og alle fasiliteter for små og store samlinger.
 • Hotellet har mange opplevelser og aktiviteter å tilby inne, i hotellhagen og på sjøen. To særpreg er kunsthotellet og vinhotellet.
 • Refnes Gods ligger vest på Jeløy ved Moss I Viken (Østfold), omtrent midt mellom Oslo og Svinesund ved Sverige, E6 passerer like ved Moss. Gode tog, buss og fergeforbindelser. Kyststi og gammel kongevei for de som ønsker å sykle hit.
 • Jeløy er 10 x 4 km stor og innbyr til opplevelser og aktiviteter hele året. Med et mildt klima går det fint med aktiviteter som sykkel, og et hopp i sjøen stort sett hele året for de som liker litt utfordringer.
 • Kan fint kombineres med en dagstur til Hortensia med Borre, Åsgårdstrand og Tønsberg.
 • Besøk den offisielle reiseguiden for Moss med Jeløy.

Reiseblogg, Norge

TIPS TIL EN ROMANTISK HELG

 • Bare oss to, tid til hverandre, de små ting.
 • Bestill frokost på senga, badekåpe med tøfler og velkomstpakke på rommet ved ankomst med sjokolade, musserende og oppskåren frukt.
 • Reservere bord i restauranten eller en piknikkurv fylt med mat, drikke og pledd for en blåtur.
 • Vakker natur.
 • Reise til et bort-fra-alt-annet-sted.
 • God mat og drikke, foodies tur med fingermat og småretter.
 • Et unikt hyggelig sted å bo: Hotell, glamping (glamorøs camping), tretopp hytte, leie bobil eller øyhopping med ferger
 • Gjøre ting sammen.
 • Lære noe nytt sammen.
 • Skape gode minner sammen, dele magiske øyeblikk.
 • Ikke forstyrr skilt på døra.
 • Spa-behandlinger for par.
 • Ta en lang dagstur hvis det ikke er mulig med et lengre opphold med overnatting.

Reiseblogg, Norge

Reiseblogg, Norge

Reiseblogg, Norge

Reiseblogg, Norge

Reiseblogg, Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen