40 ting du (ikke) visste om Mount Rushmore

Hjem » 40 ting du (ikke) visste om Mount Rushmore

Ansiktene til fire berømte amerikanske presidenter er hugd ut i fjellsiden. De har blitt selve symbolet på demokratiet i USA.

Det var litt av en jobb å lage det imponerende kunstverket, som hvert år lokker millioner av besøkende til The Black Hills i South Dakota.

Reiseblogg, Mount Rushmore, South Dakota. USA, Unike Reiser

Her er 40 interessante fakta om Mount Rushmore:

1. Ideen om å lage et monument i Black Hills kom fra lokalhistorikeren Doane Robinson i 1923. Han ønsket å lokke flere turister til hjemstaten South Dakota.

2. Doane Robinson ønsket at monumentet skulle fremstille helter som Red Cloud (lederen av Oglala Lakota), oppdagerne Lewis og Clark og Buffalo Bill Cody.

3. Den dansk-amerikanske skulptøren Gutzon Borglum ble hentet inn for å utføre jobben. Han hadde større ambisjoner enn den opprinnelige planen og ville skape noe som lokket besøkende  fra hele verden. Han ønsket å skjære ut kunstverket sitt i fjellet.

4. Borglum og han sønn Lincoln mente at monumentet burde ha et nasjonalt tema og bestemte seg for å skjære ut fire presidenter.

5. Presidentene ble valgt ut fra deres bidrag til USA, med kriterier innen grunnleggelse, utvidelse, bevaring og samling.

6. George Washington (1789-1797) ble valgt fordi han kjempet for – og vant – USAs uavhengighet fra England. Washington anses som grunnleggeren av USA.

7. Thomas Jefferson (1743-1826) ble valgt siden han anses som idémakeren bak et demokratisk USA og utvidelsen mot vest. Han var også presidenten som signerte Louisiana-kjøpet og dikterte USAs Uavhengighetserklæring (4.juli 1776).

8. Theodore Roosevelt (1858-1919) ble valgt fordi han stod for en mer miljø- og forbrukervennlig politikk og gjorde USA til en ny stormakt.

9. Abraham Lincoln (1809-1865) ble valgt fordi han bidro til å vinne Borgerkrigen og sikret et forent USA uten slaveri.

10. Mount Rushmores offisielle navn kom fra en advokat fra New York, Charles E. Rushmore, som drev med oppmåling av gruvekrav fra gulljegere i området i 1885.
Navnet ble godkjent United States Board on Geographic Names i 1930.

Reiseblogg, Mount Rushmore, South Dakota. USA, Unike Reiser

11. Arbeidet på Mount Rushmore begynte i 1927 og var ferdig i 1941.

12. Utskjæringen ble gjort av en arbeidsstab på over 400 menn. Arbeidet ble utført av gruvearbeidere som hadde kommet til Black Hills for å lete etter gull. De var ingen kunstnere, men dyktige med dynamitt, meisler og hammer. Ingen arbeidere omkom under arbeidet.

13. Mount Rushmore hadde en gang sitt eget baseball-lag. Siden Gutzon og Lincoln Borglum hadde en sterk konkurranseånd, ansatte de ofte unge menn som var dyktige baseball-spillere fremfor dyktige håndverkere.

14. Hele 90 prosent av monumentet ble skåret ut med dynamitt, og mer enn 400.000 tonn med stein ble fjernet. 

15. Arbeiderne ble senket ned i bosuns-stoler, som ble senket og løftet med tau festet i stålkabler.

16. Unge gutter, kalt Call Boys) ble ansatt til å sitte på fjellkanten og rope beskjeder frem og tilbake mellom de som satt i stolen og de som løftet dem opp og ned.

17. Hvert ansikt er 18 meter høyt. Nesene er seks meter høye og munnene er 5,5 meter brede. Til tross for dimensjonene er ansiktene uttrykksfulle og ganske detaljerte. Selv Roosevelts briller er på plass.

18. Ansiktene er i følgende rekkefølge (etter presidentperiode): George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

19. Det var opprinnelig tenkt at Jefferson skulle stå til høyre for Washington.

20. Etter å ha jobbet med ansiktet til Jefferson i nesten to år, ble det avdekket av fjellet var for ustabilt og det til dels ferdige ansiktet ble sprengt bort med dynamitt.

Reiseblogg, Mount Rushmore, South Dakota. USA, Unike Reiser

21. Ansiktet til Washington ble ferdig i 1937.

22. I 1938 begynte Gutzon Borglum å sprenge ut Hall of Records i fjellet på baksiden av ansiktene.
Det var meningen at rommet skulle inneholde nasjonale skatter og dokumenter, inkludert Uavhengighetserklæringen.

23. Kongressen fant ut hvilke planer Borglum hadde for Hall of Records, og krevde at pengene han fikk tildelt ble brukt på ansiktene – ikke noe annet.
Borglum stanset arbeidet på Hall of Records i 1939, men lovet å fullføre jobben.

24. Samme år (1939) ble det siste ansiktet ferdig – Theodore Roosevelt.

25. Skulptøren Gutzon Borglum døde i mars 1941. Resten av arbeidet skulle gjennomføres av sønnen Lincoln.

26. Den opprinnelige planen inkludert at skulpturene skulle vise presidentene ned til midjen.

27. Pengestøtten stoppet, og prosjektet ble erklært som ferdigstilt 31.oktober 1941.

28. Prosjektet koster USD 989,992.32 og tok 14 år å fullføre.

29. Det antas at arbeiderne brukte rundt seks år på selve utskjæringen. De resterende 8,5 årene skyldes forsinkelser på grunn av været og mangel på penger.

30. Charles E. Rushmore bidro med USD 5,000 til monumentet som bærer hans navn.

Reiseblogg, Mount Rushmore, South Dakota. USA, Unike Reiser

31. I 1998 fikk Gutzon Borglum drømmen om Hall of Records oppfylt da porselenstavler med tekst og bilder av Grunnloven, Uavhengighetserklæringen og biografier om de fire presidentene ble forseglet i et hvelv i det uferdige rommet.

32. I årenes løp har monumentet blitt utvidet med et besøkssenter, Lincoln Borgum Museum og the Presidential Trail.

33. Besøkende kan ta turen til Sculptor’s Studio hvor Gutzon Borglum jobbet med modellene til Mount Rushmore.

34. The Grand View Terrace, som er et av de beste stedene å se Mount Rushmore fra, ligger rett over museet.

35. For å komme til Mount Rushmore følger besøkende Avenue of Flags, flankert med 56 flagg fra USAs stater og territorier.

36. The Presidential Trail er en sti som tar deg nærmere ansiktene – og gir et helt annen innblikk av hvert ansikt. Om du begir deg ut på stien fra Sculptur’s Studio, må du bestige 422 trappetrinn. Den enkleste veien er å starte fra Grand View Terrace.

37. Fjellgeitene som bor ved Mount Rushmore er etterkommere av en geiteflokk som ble gitt i gave til Custer State Park av Canada i 1924. Den opprinnelige flokken skal visstnok ha stukket av.

38. Hver natt illumineres Mount Rushmore i to timer.

39. Det sies at du kan se en elefant om du ser til høyre for Lincoln. Andre sier at du kan se et femte ansikt om du du roterer et bilde av monumentet 90 grader.

40. Mount Rushmore er i granitt, som eroderer med 2,54 cm hvert 10 000 år. Siden nesene er seks meter høye, vil de vare i 2,4 millioner år. Det antas at om 500 000 år har ansiktene begynt å miste noe av formen. Med tanke på at de er 18 meter høye, vil de vare i minst syv millioner år.

Reiseblogg, Mount Rushmore, South Dakota. USA, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen