Vakker som Krakow. Dynamisk som Warszawa. Det er vanskelig å ikke forelske seg i fargeklatten i sør.
Wroclaw ble lenge sett på som grå og trist, men de siste årene har det virkelig sprudlet i byen, som anses som Polens svar på Venezia.
Status som kulturhovedstad er på mange måter symbolet på nye tider. Det skyldes i hovedsak en stor studentmengde og en overflod av konserter og show om sommeren.
Wroclaw har en helt spesiell – og trist – historie. Da andre verdenskrig var over, bodde nesten 200 000 tyskere i det som den gang het Breslau. På grunn av nykomponerte landegrenser (som ble til over natten), ble tyskere tvangsflyttet vestover. Utallige tog med polakker fra de østlige delene av landet ble nye innbyggere.
Wroclaw er på gang. Reis nå – før alle andre gjør det!
1. Gamlebyen
Wroclaws gamleby er i høyeste grad levende.
Gjenoppbygd etter bombingen under andre verdenskrig, er Gamlebyen verken et monument eller museumskulisse. Den fungerer som en integrert og innbydende del av Wroclaw, med restauranter, kafeer, barer og butikker.
Byens bankende hjerte er Rynek, med fargerike fasader på bygningene som er oppført i alt fra gotikk til jugend- og renessansestil.
Rynek er et av de største torgene i Europa, hvor det barokke Rådhuset er den arkitektoniske superstjernen.
2. Imponerende arkitektur
Wroclaw ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. 70 prosent av bygningene ble ødelagt.
Som en fugl Føniks skulle byen reises fra ruin. Patriotiske arkitekter hentet litt ekstra inspirasjon fra eldre, polske byggeskikker og uvanlig mye fra barokken. Dermed er det nok trygt å si at sentrum i Wroclaw ikke er et riktig vitnesbyrd fra en spesiell tidsepoke. Resultatet ble et slående vakkert sentrum.
Dagens bygninger er et herlig sammensurium av arkitektoniske stiler: Fra gotikk til barokk, art nouveau og modernisme.
Det er også en rekke bygninger som har stått urørt siden krigen. Da Steven Spielberg trengte kulisser til scener i filmen Bridge of Spies, fant han tidsriktige lokaler i Wroclaws bydel Nadodrze.
Gotisk: Katedralen St. John the Baptist, med to imponerende kirketårn, men mørkt og kjølig interiør.
Barokk: Hovedbygningen til universitet er et fantastisk eksempel på barokkstilen. Et av høydepunktene er The Aula Leopoldina, utsmykket med flotte fresker og stukkatur.
Modernisme: Mannen bak Centennial Hall er arkitekten Max Berg. Han skapte en moderne struktur som har fått en plass på UNESCO sin verdensarvliste. Bygningen ble reist for å hedre 100-årsjubileet for Napoleons tap i Slaget ved Leipzig (16.-19.oktober 1813).
3. En kulturell smeltedigel
Både polakker, jøder, ulike tsjekkiske, østerrikske og tyske folkegrupper har satt sitt preg på Wroclaw opp gjennom århundrene. Denne enestående blandingen av nasjonaliteter og skiftende regimer gir byen dens supersentraleuropeiske status.
Wroclaws strategiske beliggenhet ved elven Oder bidro også til at byen ble et knutepunkt for handel.
Befolkningen, med sin miks av nasjonaliteter, har gitt Wroclaw et rikt og variert kulturelt liv innen tradisjoner, språk, skikker, kunst og gastronomi.
Wroclaw er hjem til en rekke teatre, gallerier, museer og scener. Et kulturelt maktsentrum, som resulterte i at byen ble kåret til European Capital of Culture i 2016.
Blant høydepunktene er Wroclaw Opera, Centennial Hall, Wroclaw Philharmonic, National Forum of Music, Wroclaw Contemporary Museum og Four Domes Pavilion.
4. Grønne plasser og vannveier
Elven Oder og store grøntområder gjør Wroclaw til et organisk paradis. Her er det nok av plass til avslapning og filosofering over det pulserende storbylivet.
Til å være en storby har Wroclaw så mye uspolert idyll at det nesten er for godt til å være sant.
Fuglekvitring, grønne løvtrær og blomstrende syriner er som balsam for sjelen på Katedraløya.
Spaser over Tumski-broen, som er full av fargerike hengelåser forlatt som kjærlighetserklæringer om evig troskap. Besøk Den botaniske hage, en perle med berusende dufter og full av romantiske krinkelkroker. Ta en piknik i Szczytnicki Park, byens største park eller besøk Japanese Garden, som ser ut som et Monet-maleri.
Wroclaw er også kjent som Polens Venezia, og en rekke stier og broer tar deg langs og over elven Oder. Bli med på en båttur, lei kajakk eller innta et bedre måltid på en av restaurantene på elven.
5. Interessante museer
Wroclaws museer er en skattkiste som dekker alt fra kunst, historie og vitenskap.
Byen er også hjem til rekke unike museer deriblant Hydropolis, som er dedikert til vann og livet i havet. Kombinasjonen opplæring med moderne multimedia teknologi, som resulterer i en spennende læringsprosess.
The National Museum huser en imponerende samling kunstverk av polske kunstnere. Tidsrammen dekker alt fra middelalderen til samtidskunst.
Museum of Architecture ligger i et tidligere kloster og er Polens eneste museum dedikert til landets arkitektoniske historie.
Panorama of the Battle of Racławice gir besøkende en mulighet til å gjenoppleve de ulike fasene av det berømte slaget ved Raclawice i 1794. Det kjempestore panoramamaleriet henger i en rund bygning og gir betrakteren en 360 graders rundskue.
Filmentusiaster kan fryde seg på Movie Gate Wroclaw, som ene og alene er dedikert til filmenes verden. Besøkende kan beundre kostymer og rekvisitter fra en rekke kassasuksesser, inkludert James Bond og Star Wars.
6. Møt byens minste innbyggere
De er små, litt småfrekke, sjarmerende – og laget i metall. Dvergene i Wroclaw er uten tvil byens superstjerner, og hver har sin egen personlighet.
Det som begynte som en politisk protest mot kommunismen er i dag Wroclaws største og mest populære turistattraksjon. Dvergstatuene er spredd på prominente lokaliteter rundt om i Gamlebyen.
Siden den første dvergen flyttet inn i byen har antall dverger vokst. Dagens dvergbefolkning har nådd rundt 800. De er ikke så opptatt av å gjemme seg, og lar seg villig fotografere.
Du kan kjøpe et kart i de fleste suvenirbutikker eller laste ned en app som forteller hvor du kan hilse på disse rabagastene.
Les mer om Wroclaws minste innbyggere i Møt dvergene i Wroclaw
7. Smaken av Wroclaw
Polske kokker har blitt eksperter på å kombinere tradisjonelle retter med en innovative og global vri.
Wroclaw er et utmerket sted å prøve denne kombinasjonen. Byen er hjem til et bredt utvalg av restauranter, kafeer og puber, hvor smaksløkene dine virkelig kan fråtse – og glede seg.
På menyen står alt fra lokale og tradisjonelle polske retter til internasjonale retter og street food.
En ingrediens som er meget populær på kjøkkenet i Wroclaw, er rødbete. Den spiller en viktig rolle i en rekke matretter, enten du spiser på en restaurant av ypperste klasse eller fra en matbod på gaten.
Rødbete har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat. Sistnevnte bidrar til å redusere tretthet og utmattelse – perfekt når du skal utforske Wroclaw.
Innta middagen på Piwnica Świdnicka – som er Polen (og visstnok Europas) eldste restaurant. Her har det blitt servert mat siden 1273!
Polen er rangert som nummer seks i verden når det kommer til å drikke mest øl per innbygger. Wroclaw er kjent for sitt øl, hvor bryggeprosessen har godt i arv i generasjoner. Den første ølen skal visstnok ha blitt tapet i 1332.
Et av de beste stedene å drikke øl, er Spiz, som er kjent for sitt store utvalg av øl på tap.
For den historieinteresserte
Festung Breslau
Før andre verdenskrig het Wroclaw Breslau.
Byen var ansett som en nazistisk mønsterby. Under valget i 1933 stemte hele 200 000 mennesker på Hitler.
Til tross for den nazistiske terroren var Breslau heldig stilt under krigen sammenlignet resten av Det tyske riket. Det resulterte i at en anselig folkemengde søkte seg til byen.
I august 1944 nærmet sovjetiske tropper seg Breslau, og den ble en hermetisk lukket festning, kjent som Festung Breslau.
De 900 000 innbyggerne ble ikke evakuert før 19.januar 1945. All omkringliggende infrastruktur var ødelagt. Folk måtte forlate byen til fots under kaotiske forhold, hvor termometeret viste 15 minus. Det er anslått at 100 000 mistet livet. Det lå hauger med lik langs veien i flere år etterpå.
15.februar 1945 omringet de sovjetiske troppene byen. En nesten tre måneder lang, håpløs og ekstremt blodig kamp om byen begynte.
Først 6.mai 1945, hele fem dager etter Berlins kapitulasjon, overga Breslau seg. 170 000 sivile var døde. 70 prosent av byen var lagt i ruiner – totalt smadret.
Etter en enorm gjenoppbygningsinnsats er det kun bøker og bilder som viser byens grusomme, men ikke så altfor fjerne, fortid.
Wroclaw – byen med de mange navn
Nevn en sentraleuropeisk stat, og den har garantert en gang i tiden hatt kontroll over det som i dag heter Wroclaw.
Byen har hatt opp mot 50 ulike navn, deriblant Vratislavia, Breslau og Wrotizla.
Helt fra de første slaviske bosettingene første Wroclaw en omskiftelig tilværelse.
Omkring år 990 erobret den polske prinsen Mieszko 1. Schlesien fra den tsjekkiske lederen Vratislav (derav angivelig navnet Vratislavia).
I 1241 ble byen, i likhet med hele Øst- og Sentral-Europa, rammet av den mongolske tsunamien. Da den siste kongen i det polske Piast-dynastiet døde i 1336, overtok den bøhmiske kongen Schlesien.
I 1945 ble Polens grenser flyttet i overensstemmelse med Jalta-avtalen, og byen, som ikke hadde vært polsk siden 1336, kom tilbake i polske hender. Den byttet da offisielt navn fra Breslau til Wroclaw.
De tyske innbyggerne som ikke døde under krigens redsler, ble tvangsflyttet mot vest. Wroclaw ble befolket av folk fra det tidligere Øst-Polen, spesielt fra området rundt byen Lwów (nå Lviv), som var blitt sovjetisk.
For mer inspirasjon til å reise til Wroclaw:
11 ting du må oppleve i Wroclaw
Dvergjakt i Wroclaw – fang alle sammen
Møt dvergene i Wroclaw
En varm takk til Polska Organizagja, Poland Convention Bureau, Polish Conference and Congress Association SKKP, Wroclaw Convention Bureau og LOT Polish Airlines som inviterte meg til Wroclaw. Jeg fikk dekket fly, overnatting, måltider, transport og aktiviteter.
Det er ikke stilt krav fra leverandørene om innlegg eller promotering på sosiale medier. Meninger og bilder er, som alltid, mine egne.