Wroclaw er en sjarmerende by, med et vakkert bytorg, bygninger i gotisk- og barokkstil og gasslamper. Det er også et sted hvor en legion av små mennesker, ikke mer enn 30 cm høye, bor. De ligger på lur i smugene, henger i lyktestolpene, titter ut fra dørene og skjuler seg helt åpenlyst. Frekke, fulle av spillopper og med masse personlighet – det er en god måte å beskrive stjernene i Wroclaw!
Når du besøker Wroclaw vil du ikke se opp, men ned. Du vil jo ikke gå glipp av (eller snuble) over legionen av dverger!
Statuene, på størrelse med en halvliter, utgjør et samfunn av dverger, som består av kjøpmenn, bankmenn, professorer og postmenn. Det er en dverg for (nesten) alle yrker.
Om dvergene blir syke kan de oppsøke legen, som har et stetoskop (selvfølgelig) rundt halsen. Tannverk? Ikke noe problem! Det er en tannlege blant dem, som glad og fornøyd trekker de bittesmå dvergtennene.
En dverg tar ut penger fra minibanken. En annen sover utenfor hotellet. Den tredje har spist altfor mye og ligger utslått på sin egen middagstallerken. Det er en dverg i gatelykten, en annen som selger blomster og en tredje som sitter i fengsel. Et lykkelig og nyforelsket dvergpar kysser utenfor rådhuset hvor de nettopp har signert vielsespapirene. 19 dverger inviterer til en dvergsymfoni utenfor byens konserthall. Noen dverger er opptatt av å spille golf mens en annen slikker sol i parken. En av dvergene er mest opptatt av å sjekke eposter mens en brannmanndverg haster av sted for å slukke en brann.
Wroclaw har til og med et dvergmuseum. Men du kan ikke besøke det. Du må nemlig være på størrelse med dverg for å komme gjennom den lille døren.
Det nøyaktige antall dverger er ukjent, men det antas at rundt 1200 (!) av disse små sjarmørene er bosatt i Wroclaw. Mens du rusler rundt i bysentrum må du ikke glemme å lete etter disse blide og søte innbyggerne. Er du så uheldig å snuble i en av dem, blir du forfulgt av uhell.
Selv om de lokale myndighetene har mistet tellingen over hvor mange det er av de disse små rabagastene, er de blitt en enorm turistattraksjon. Mennesker fra hele verden kommer til Wroclaw for å gå på dvergjakt. De er uten tvil de mest kjente og populære innbyggerne i Polen.
Veldig få vet hvorfor dvergene er så viktige. Du tenker kanskje at de ble skapt og satt rundt i byen for å lokke turister til byen. Det er helt feil.
Det hele begynte på det trøstesløse 1980-tallet under kommunismen.
Dvergene ble selve symbolet på undergrunnsbevegelsen Orange Alternative, som ble ledet av Waldemar ‘Major’ Fydrych, en kunststudent ved universitetet i Wroclaw.
All graffiti mot regimet ble straks malt over med hvit maling. Hver gang den foretaksomme dissidenten Majoren og hans kumpaner så en hvit overmaling, malte de en dverg over. Dermed var et enkelt og effektivt anti- kommunistisk symbol født.
Den første dvergen i dagens utgave som bosatte seg i Wroclaw var Papa Krasnal (2001). Han står på hjørnet hvor medlemmene av Orange Alternative avhold sine demonstrasjoner. Papa Krasnal er den største av alle dvergene.
I 2005 fikk den lokale kunstneren Tomasz Moczek et oppdrag fra bystyret i Wroclaw. Han skulle lage fem dverger til. Etter det tok det helt av. De små knudrete luringene med metallkropper ble så populære at lokale forretningseiere raskt kastet seg på ballen og bestilte egne dverger fra lokale kunstnere.
Dvergjakt har blitt en så stor aktivitet (og attraksjon) at Wroclaw så seg nødt til å lage en presentasjon på nettsiden slik at folk kunne bli bedre kjent med byens minste innbyggere.
Det å jakte på byens mest ettersøkte beboere er en morsomt alternativ til den tradisjonelle sightseeingen. Reiser du med barn til Wroclaw, er dette en utmerket måte å aktivisere ungene på. Du kan ta med deg et kart, laget spesielt for barn, som viser hvor 30 av de mest sentrale dvergene bor.
Advarsel: Når du først er i gang med dvergjakten, blir du revet med! Det blir en besettelse å finne dem alle sammen (jeg snakker av erfaring).
For mer inspirasjon om Wroclaw:
7 gode grunner til å besøke Wroclaw
11 ting du må oppleve i Wroclaw
Møt dvergene i Wroclaw