11 ting du må oppleve i Wroclaw

Hjem » 11 ting du må oppleve i Wroclaw

Den lever i skyggen av både Krakow, Gdansk og Warszawa. Men med sin fascinerende historie og vakre arkitektur, er Wroclaw på vei til å bli Polens nye storbyfavoritt.

Gjennom flere århundrer har et utall folkeslag satt sitt preg på Wroclaw. Den enestående blandingen av nasjonaliteter og skiftende regimer, i tillegg til byens mange skiftende navn, har gitt Wroclaw status som kulturhovedstad.

Wroclaw ble, som de aller fleste polske byer, bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. I dagens slående vakre by er det mulig å kose seg gløgg i hjel. Uten å ense fortiden en tanke.

Byen, som ligger i det vestlige Polen, leverer høy kvalitet. Både på severdigheter, spisesteder og hoteller.

Her er 11 opplevelser du ikke vil gå glipp av:

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

1. Dvergjakt

Glem alt som heter pub-til-pub runde med øl og drinker. I Wroclaw er det jakten etter små knudrete menn med metallkropper som gjelder. Dvergene er plassert på prominente lokaliteter rundt om i byen.

Wroclaw er nemlig hjem til en legion av små mennesker, som ikke er mer enn 30 cm høye. De ligger på lur i smugene, henger i lyktestolpene, titter ut fra dørene og skjuler seg helt åpenlyst.

Dvergjakt har blitt en så stor aktivitet (og attraksjon) at Wroclaw så seg nødt til å lage en egen hjemmeside slik at folk kunne bli bedre kjent med byens minste innbyggere.

2. Rynek

Den historiske markedsplassen er et syn for guder. Dette er, etter torget i Krakow, det største av sitt slag i Europa.

Det er vanskelig å forestille seg at plassen her var en eneste stor ruin etter andre verdenskrig. Innbyggerne gjorde en kjempeinnsats og det enorme gjenoppbyggingsarbeidet har resultert i fargerike bygninger i jugend- og renessansestil.

Rynek er selve hjertet av Wroclaw, med utallige spisesteder, barer og kafeer.

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

3. St. Mary Magdalene’s Church

Kirken ligger badet I et guddommelig, varmt lys og de store gule glassmosaikkene bak alteret bidrar til at kirkebesøket blir en spirituell opplevelse.

Følger du den røde løperen rundt i kirken, kan du blant annet se en gravstein med en liten luke der du kan se hodeskaller og skjelettrester.

Kirken var protestantisk fra reformasjonen frem til andre verdenskrig. Nå strømmer katolikkene atter til kirkebenkene.

Turistene derimot, de setter kursen for tårnet. Fra den høyeste broen i Wroclaw – mellom de to tårnene – har du en fantastisk utsikt over byen.

I tidligere tider måtte kvinner rengjøre broen som straff for forskjellige forseelser.

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

4. Katedraløya (Ostrow Tumski)

Ønsker du et avbrekk fra storbyens larm, byr Katedraløya på uspolert idyll. Fuglekvitring, blomstrende syriner og kirketårnenes silhuetter mot himmelen er en avslappende opplevelse.

Brosteinsbelagte gater, grønne løvtrær, gylne spir og helgenstatuer er godt for sjelen.

I enden av gaten Katedralna rager Johannes-katedralen mot himmelen. Tårnet byr på en utsikt utover det vanlige. Enda en fordel: Det er heis til toppen!

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

5. Panorama of the Battle of Racławice

Det kjempestore panoramamaleriet henger i en rund bygning og gir betrakteren en 360 graders rundskue. 3D-effekten blir enda tydeligere på grunn av dekorasjonen med busker, spor i søle og en innhegning som fører rett mot tilskuerne på plattformen.

Med en audioguide på øret, rusler besøkende langsomt rundt maleriet og gjenopplever de ulike fasene av det berømte slaget ved Raclawice i 1794.

Polakkene er stolte av sin historie og over nasjonalhelten Tadeusz Kosciuszko som førte opprørsstyrkene sine i kamp mot de russiske undertrykkerne. Han vant slaget, men tapte opprøret. I 1795 ble de siste restene av Polen delt mellom nabolandene Preussen, Habsburgerriket og Russland.

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

6. Spis og drikk på Polens eldste restaurant

Piwnica Świdnicka er et unikt sted, med en historie som strekker seg tilbake til 1273! Dermed kan restauranten skryte på seg å være, ikke bare Polens, men Europas eldste restaurant.

Restauranten ligger i hjertet av Wroclaw, i gotiske kjellerlokaler hvor historien sitter i veggene. I mer enn syv århundrer har Piwnica Świdnicka servert god mat og godt øl til lokale om tilreisende.

Piwnica Świdnicka anses som bestemoren til alle restauranter i Wroclaw og gjestelisten inkluderer en rekke kjente personer. Forfattere, kunstnere, kongelige, forskere, filosofer og idrettsutøver har fylt magen nettopp her.

Om veggene kunne snakke hadde de hatt mang en interessant og spennende (og tragiske) historier å fortelle.

Når sulten melder seg kan besøkende kose seg med velsmakende retter, inspirert av klassiske retter fra fortiden, samt moderne polske og internasjonale retter.

I 2022 ble det installert et bryggeri som produserer fem typer øl. Det er mulig å booke en omvisning og smaking for de som ønsker en dypere innføring om prosessen.

Menyen inkluderer Baran (bayersk klassiker), Kur (klassisk pilsner), Gryf (skarp og bitter), Kozioł (mørkt lager) og Szczupak (sterkt fermentert).

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

7. Wroclaw Multimedia Fountain

Dette er den største fontenen i Polen og en av de største i Europa.

Fontenen ble innviet 4.juni 2009 for å feire 20-årsjubileet for de første frie valgene i Polen etter krigen. Den ligger i Szczytnicki Park.
800 lys og 300 vannstråler og musikk synkroniserer i perfekt harmoni og resulterer i et imponerende og spektakulært show.

Showet skjer hver time, hver dag.

Før (eller etter) showet anbefales å spise på restaurant Hala Stulecia.

Restauranten er innbydende, med moderne interiør og servicen er av meget høy klasse. Kokkene henter inspirasjon fra tradisjonelle retter fra Wroclaw, med en moderne tvist. Menyen, som består av lokale, ferske råvarer, endres hver tredje måned. Områdets vingårder og bryggerier sørger for et godt utvalgt av godsaker i glasset.

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

8. The Shambles

Galerie na Jatkach er en av byens mest populære attraksjoner. Den trange og historiske gaten lokker turister med små butikker og historisk sjarm.

Hovedattraksjonen er statuene av en geit, gris, hane, kanin og gås med et egg. Turistene strømmer til for å både kjærtegne og fotografere statuene.

I middelalderen var The Shambles hjemsted for byens slakterier og ideen er å hedre dyrene som ble slaktet.

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

9. Katyn Massacre Memorial

Monumentet hedrer ofrene fra Katyn-massakren i 1940.

Polske militære og intellektuelle ble massakrert av sovjetiske NKVD i skogen utenfor landsbyen Katyn ikke langt fra Smolensk i det vestlige Russland. Ordren til massakren ble gitt 5.mars 1940 av det sovjetiske politbyrået under ledelse av Josef Stalin.

Det nøyaktige antall drepte er ikke kjent. Ifølge polske historikere ble 21 857 polske soldater og offiserer (ca. 15 000 var krigsfanger) massakrert. Av disse ble 4 421 henrettet og gravd ned i Katyn.

Andrzej Wajdas film Massakren i Katyn kom ut i 2008.

Monumentet står i Juliusz Słowacki Park og ble innviet i 1999.

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

10. Sightseeingturer i Wroclaw

Den sjarmerende byen kan fint oppleves til fots da de fleste attraksjonene er samlet innenfor et mindre område.

I sommersesongen (hver helg fra mai til slutten av oktober) anbefales en tur med en av de historiske trikkene. Dette er en flott måte å oppleve Wroclaw på.

Trikkene kjører mellom sentrum og Centennial Hall (Hala Stulecia). Deler av turen tar deg med til monumentene på Rynek og området rundt. En kunnskapsrik guide forteller om historien om byen og stedene underveis.

Et annet godt alternativ er en tur med en elektrisk minibuss. Programmet deres inkluderer Gamlebyen, Church Island, Multimedia Fountain og Centennial Hall.

Guidene er både kunnskapsrike og underholdende. De stopper underveis slik at du kan ta bilder og utforske severdighetene nærmere.

Wroclaws Hopp On-Hopp Off busser er et annet alternativ.

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

11. Opplev elven Oder

Elven Oder bukter seg gjennom byen og det byr på en rekke muligheter.

Du kan leie kano og padle rundt. Bli med på en tur med en katamaran som drives av energi fra solceller, hoppe om bord på en Floating Doughnut eller en motorbåt.

Når mørket senker seg, anbefales et kveldscruise. Len deg tilbake og se Wroclaw opplyst fra vannet. Byen er like imponerende om kvelden.

Reiseblogg, Wroclaw, Polen, weekendtur, Unike Reiser

For mer inspirasjon om Wroclaw: 
7 gode grunner til å reise til Wroclaw
Møt dvergene i Wroclaw
Dvergjakt i Wroclaw – fang alle sammen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen