Mat er en viktig del av reisen og i Yecla vet innbyggerne å kose seg med maten.
De serverer en rekke retter som du må prøve – både til frokost, lunsj og middag. Rettene ble en gang ansett som tradisjonell mat for bøndene, men i dag serveres de også på de beste restaurantene.
Her får du oppskriften på seks av de mest populære rettene + restaurantanbefalinger:
FROKOST
Gachasmigas
Denne retten har sitt opphav fra det arabiske kjøkkenet, hvor det er vanlig med melbasert mat. Gachasmigas ligner på pannekaker, med en gyllen skorpe og spises vanligvis rett fra pannen og skylles ned med vin.
Ingredienser (8 personer):
- 1 kg mel
- ¼ liter olje
- 3 hvitløkshoder
- Salt (uten smak)
- Vann (ved behov)
Ikke skrell hvitløken, men lag et lite hakk i korsform slik at de ikke spretter i pannen.
Sauter hvitløken i pannen til de får en gyllen farge, tilsett melet og bland godt sammen til all oljen er absorbert. Når melet er stekt, tilsett vann og salt og rør godt.
La det koke og rør godt til alt har festet seg. Når deigen er tykk nok, snur deigen over i pannen. Når den ser ut som en omelett, fortsett å varme den til den brunes.
Avslutt med å snu den noen ganger i luften.
Serveres og spises varm, med noen store biter brød som dyppes i retten.
Gachasmigas kan også serveres med bacon og pøler.
Beste tid å spise Gachasmigas: Vinter, spesielt på dager med regn.
Tortas Fritas
En meget enkel rett som består av gjærdeig som er stekt i store mengder med olje. Spises med enten sukker, salt, ansjos eller honning.
Ingredienser:
- 500 gram mel
- En sprut med olje (i tillegg til olje som brukes til steking)
- 1 dl vann
- Bakegjær
- Salt
Bland mel, olje og salt. Smuldre til du får en kornete deig. Rør inn det kalde vannet og kna deigen til den er smidig.
La deigen heve og del den så i små baller, som hver vil bli til en kake. Kjevle så ut hver ball til de er på størrelse og tykkelse med en desserttallerken.
Stek i en sjenerøs mengde med olje.
Når de har en fin gyllenfarge på hver side, tas de ut av pannen.
Anbefalt restaurant: Bar Peña Taurina
LUNSJ
Gazpachos
Dette er den mest karakteristiske og velkjente retten fra Yecla. En unik matrett som smaker fortreffelig.
Serveres med en god rødvin, vårløk og syrlig krydder.
Ingredienser:
- 5 Gazpachos-lefse
- ½ kg kanin
- ¼ kg kylling
- ¼ kg sjampinjong
- 1 rød paprika
- ¼ kg spinat
- Tomatpuré
- Landsnegler
- ¼ liter olje
- Salt etter smak
Varm oljen i pannen og sauter med paprika. Så snart det er godt stekt, ta det ut av pannen og stek kjøttet. Hell på tomatpuré etterfulgt av spinat og sjampinjong.
Når alt er stekt, hell i vann og snegler.
La det koke i 30 minutter på høy varme og ha så i lefsene (en håndfull per person, revet i små biter). Deretter kokes alt i 15 minutter til.
Legg en lefse på hver tallerken og hell Gazpachos på toppen.
Beste tid å spise Gazpachos: Vinter
Anbefalt restaurant: Restaurante Los Chispos
Relleno (kjøttboller i buljong)
Dette er hovedretten i Yeclas gastronomiske verden. Bollene er på størrelse med tennisballer, kokt i buljong laget av en tradisjonell stuing.
Ingredienser:
- 500 gram kvernet svinekjøtt
- 4 egg
- 250 gram brød
- 100 gram pinjekjerner
- 1 sitron, revet og strimlet
- 1 skvett med Cognac
- Buljong fra stuing
- Pepper
- Nellik
- Persille
- Salt
- Muskat
Ha brødsmulene, salt, krydderet, revet sitron, persille og pinjekjernene i en bolle. Bland godt og tilsett kvernet svinekjøtt, egg, bløtlagt brødskorper, en skvett Cognac og buljongen.
Bland godt ved å bruke hendene og form deretter miksen til boller (på størrelse med tennisballer).
Kok bollene i buljongen på medium varme i 45 minutter.
Beste tid å spise Relleno: Når det er kjølig/kaldt ute, og spesielt i høytider som Feast of the Immaculate Conception.
Anbefalt restaurant: Restaurante Aurora
Queso Frito Con Tomate
Stekt geitost med stekte tomater og grønn paprika høres ekstremt enkelt ut, men smaker utsøkt.
Serveres med hvitvin eller rosévin.
Ingredienser:
- Tomater
- Grønn paprika
- Fersk geitost
- Olivenolje
- Salt
- En klype sukker
Stek osten i en liten panne med en stor dose olivenolje. Når osten er gyllen, ta den ut av pannen.
Skjær paprikaen i bittesmå biter, stek dem og tilsett de revne tomatene. Salt etter smak og tilsett en klype sukker rett før du fjerner pannen fra stekeplaten. Da unngår du en syrlig smak.
Server osten med tomatsausen over.
Beste tid å spise Queso Frito Con Tomate: Hele året
Anbefalt restaurant: La Zaranda
DESSERT
Libricos
Du skal lete lenge før du finner en mer autentisk dessert.
Søtsakene er laget for hånd, på en oppskrift som har gått i arv gjennom generasjoner.
Kjeksen består av tynne plater og mellom disse er det enten honning eller sjokolade.
På platene er det graveringer som gjengir de mest kjente stedene og monumentene i Yecla.
Beste sted å kjøpe disse søtsakene: Libricos Yecla