Er du glad i å utforske nye smaker både innen vin og mat, og samtidig kombinere med unike opplevelser, da er Yecla Wine Route en utmerket løsning.
Yecla Wine Route ligger i regionen Murcia, Spania og lokker med kulturelle opplevelser, lokale tradisjoner, vingårder, severdigheter og masse godt på tallerkenen.
Når du drikker vin fra Yecla får du en genuin smaksopplevelse. Vineventyret tar deg tilbake til i tid, for vinproduksjon har dype røtter i dette området. Hver vin avslører edle, komplekse og varierte smaker.
Hva kan du forvente?
Vinruten inkluderer mer enn 30 bedrifter: Vingårder, restauranter, lokale forretninger, vinbarer og overnattingssteder.
Yecla er hjem til den fremragende Monastrell-druen og har en vinhistorie som strekker seg tilbake til da fønikerne bodde i området.
Vingårdene produserer edle dråper på både tradisjonelle og mer moderne måter, men den gode smaken og kvaliteten har ingen av dem gitt slipp på.
I Yecla kan du for eksempel kombinere hvitvinen Macabeo med tapas på en lokal bar eller en rød Monastrell med den lokale retten gazpachos yeclanos.
Vingårder som er verdt å besøke
Bodegas Conde de Montornés
Vingårdens historie strekker seg tilbake til midten av 1800-tallet og eies av familien D. Enrique María Trénor.
Vinrankene strekker seg utover et område på 1000 hektar og eiendommen har en unik plassering – i åssiden til Monte Arabé (som står på UNESCO sin verdensarvliste).
Her produseres viner som Monastrell, Sauvignon Blanc, Merlot, Petit-Verdot og Syrah, og alle sine kjennetegn.
Beliggenheten på 800 meter over havet, kombinert med lite regn og et høyt antall timer med sol, gjør at Bodegas Conde de Montornés kan produsere viner av god kvalitet.
Vingården tilbyr omvisning etterfulgt av vinsmaking.
Bodegas Castaño
En familie, en historie, en lidenskap.
Ramón Castaño Santa, grunnleggeren av Bodegas Castaño, begynte å produsere vin i 1950. Det tok ikke lang tid før sønnene Ramón, Juan Pedro og Daniel også var involvert i familiebedriften.
Vingården produserer en rekke kvalitetsviner basert på Monastrelldruen.
Bodegas Castaño produserer rødvin, hvitvin, rosevin og dessertvin.
Vingården tilbyr omvisning etterfulgt av vinsmaking.
Bodegas Barahonda
I 1850 begynte Pedro Candela Soriano å produsere og selge små mengder av vin. Dette varte frem til 1925 da Antonio Candela García startet en liten vingård. Siden da har familien Candela dedikert livene sine til vin – og Bodegas Barahonda er resultatet av deres lidenskap.
Dagens vingård stod ferdig i 2006 og drives av fjerde generasjon. Vinproduksjonen er bygd på kunnskap, erfaring og tradisjoner som har gått i arv fra far til sønn.
Deres viner er uttrykksfulle, med en intens farge og smak, som hvert år vinner en rekke priser.
På Bodegas Barahonda er det også en anerkjent restaurant, La Terrasse, som er anbefalt av Michelin Guiden (2022).
Her anbefales det å kombinere matsmaking med vinsmaking.
Bodegas La Purísíma
Siden 1946 har vingården sørget for å transformere druer om til gode viner. Dette har resultert i The Great Wines of Yecla.
Helt siden de tappet sine første viner, har eierne vært forpliktet til kvalitet, innovasjon og tradisjoner.
Vingården tilbyr omvisning etterfulgt av vinsmaking.
Bodegas Evine
Vingården har røtter tilbake til andre halvdel av 1800-tallet og familien Martínez-Quintanilla trives fortsatt utmerket mellom vinrankene og med produksjonen.
Siden 2003 har vingården vært lokalisert på samme sted som vinrankene, i området Las Cabezuelas, rett utenfor Yecla by.
Hele 90 prosent av vinene er laget på Monastrelldruen og det resterende er Cabernet-Sauvignon og Syrah.
Vingården tilbyr omvisning etterfulgt av vinsmaking.
Ulike ruter i Yecla
Forskjellige ruter gir deg en rekke muligheter, avhengig av interesse og ønsker.
Archaeological Route tar for seg den rike historiske arven i Yecla.
Nature Route egner seg for deg som ønsker å oppleve det vakre landskapet.
Cultural Route dekker byens monumenter og kunstneriske arv.
Culinary Route er den perfekte måten å smake på lokale retter.
En kombinasjon er naturligvis den beste løsningen slik at du får en smakebit av alt dette flotte området har å tilby.
En oversikt over festivaler og feiringer
Hvert år arrangeres det en rekke festivaler og feiringer.
April
The Wine and Tapas Route
Mai
The Annual Wine Tourism Gala
September
The Wine Harvest Festival (med den tradisjonelle trampingen av druer)
November
European Wine Tourism Day
Noche Tinta
Wine Tourism Marathon
Wine and Spoon Festival (hvor man får smake de første Monastrell-vinene)
En varm og smakfull takk til Det spanske turistkontoret og Yecla Ruta Del Vino Enológigo som inviterte meg. Jeg fikk dekket fly, overnatting, måltider, transport og aktiviteter.
Det er ikke stilt krav fra leverandørene om innlegg eller promotering på sosiale medier. Meninger og bilder er, som alltid, mine egne.