Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser

Knysna (uttales Naisna) ligger vakkert til mellom fjell, skog og hav, ved en stor lagune. Byen skjermes av to store sandsteinsklipper, The Heads. Her får besøkende oppfylt alle sine ønsker. Vakre strender, havturer, seilsport, golf, tennis, shopping og fotturer.

I Knysna Waterfront ligger den ene luksusbåten side om side med den andre. Moderne biler står parkert og turistene bruker kortene sine flittig i butikkene, som selger klær, suvenirer og smykker. Selv om det er tidlig, begynner det å fylles opp på restaurantene, og servitørene kommer med frokost, kaffe og store glass med nypresset juice.

Med andre ord er Knysna et ferieparadis, vel verdt et stopp når du kjører Garden Route.

Men Knysna har også en mer skjult side. En side som det ikke snakkes så mye om turistbrosjyrer og guidebøker. Byens township (getto) er nærmest en hemmelighet; den passer lissom ikke inn den offisielle presentasjonen av Knysna, som skal lokke turistene.

Vi har booket tur med Peggy’s Art & Tours, og etter litt frem og tilbake, finner vi endelig frem.

Det lille kontoret i andre etasje er overfylt av kunst i alle former og varianter. Vi ønskes velkommen av en smilende dame, med mer farger enn regnbuen. Selv om dette er første gang vi er her, føles det som vi allerede er en del av familien.

Guiden vår, Konga, gjør entre. Den sprudlende damen er som et fyrverkeri og entusiasmen smitter lett over på oss. Det er hun som skal ta oss med på tur rundt i township’en.

Peggy’s Art & Tours ble grunnlagt av kunstneren Peggy Dlephu og er aktiv i samfunnsarbeid med barn i fokus. Hun bruker kunsten til å hjelpe der det trengs. Vi kom godt forberedt, med to bæreposer fulle av tegneark, notatbøker, blyanter, fargestifter og kulepenner.

Ansiktet til Konga stråler enda mer da hun får overrakt posene. Alt materiell de får, samles opp og fordeles elevene i township’en før skolestart på nyåret og etter sommeren.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Konga – dronning av Sør-Afrika.

Konga viser vei til bilen som venter på å ta oss med til den gettolignende delen av Knysna. Ordet getto gir som regel assosiasjoner til et depressivt sted med mye fattigdom.

Sjåføren tar oss med oppover i høyden. Jo høyere opp vi kjører, jo tydeligere blir klasseskillet mellom byens og gettoens beboere.

Vi blir med Konga ut av bilen og ser utover falleferdige hus og hauger med søppel. En gris kommer ruslende vår vei, grynter og forsvinner ned i en haug med avfall.

Konga forteller at et liv her betyr frihet.

Jeg ser meg rundt. Hus som lener seg mot hverandre, og jeg frykter de faller fra hverandre hvert øyeblikk. Unger som skulle vært på skolen sitter utenfor husene, snørrete og urene. Tre menn sitter i veikanten og deler en flaske med noe som garantert er hjemmebrent.

Det ser ikke ut som frihet for meg.

Men etter hvert som vi utforsker gettoen mer og mer, kommer tett innpå menneskene her og hører Kongas historier, skjønner jeg hva hun mener.

For gettoen er ikke bare fattigdom og elendighet. Den er også håp. Livsglede. Et samfunn som er nært bundet sammen. De har sine egne lover og regler, men de der for hverandre.

De gjør det beste ut av det de har.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Township i Knysna er mer enn bare fattigdom.

Første stopp er hos en familie som har vært så heldig å få hus med innlagt vann og klosett. Soverom, kjøkken og et toalett – fordelt på 11 personer. Konga forteller at seks av dem sover i dobbeltsengen, fire på gulvet og en på kjøkkenet, som også brukes til stue.

Inntekten til den herlige kvinnen som tar oss imot består av å vaske klær for andre i nabolaget. Skjorter, håndklær og T-skjorter henger til tørk. Da vi ankommer er hun nettopp ferdig med dagens første vask. I tillegg samler hun inn gamle madrasser, som klippes opp, vaskes og skjæres i små biter. Disse er også til salgs, som svamper.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Vi ønskes velkommen inn av husets frue.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Dagens arbeidsoppgaver er utført. Klær og svamper er vasket og må tørke.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Det er ikke store huset, men de er meget stolte av hjemmet sitt.

En ting er i alle fall helt sikkert: Menneskene som bor her oppe har den beste utsikten! Kanskje derfor de beskrives området som a million dollar view? Herfra ser du utover lagunene og The Heads. Det er vanskelig å ikke la seg imponere av denne spektakulære utsikten. Så får du heller se bort fra klesvasken og falleferdige hus, som også er innen synsrekkevide.

Turen fortsetter. Vi er en tur innen en matvarebutikk for å kjøpe noe å drikke. Utvalget er ikke all verden. Eieren av butikken prøver å overtale oss til å kjøpe en pose med to kilo kyllingføtter. Vi avslår høflig og forteller at vi ikke har lov til å ta dem med hjem til Norge. Hun nikker forståelsesfullt.

Vi lar oss imponere over oppfinnsomheten og alle gründerne i township’en. Containere brukes som butikker, og huser både frisører, verksteder, butikker og mobilsalg. Jeg prøver å få ordnet håret hos Lydia, men hun er fullbooket resten av dagen.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
A view to die for!
Det er ikke noe å si på utsikten.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Vi måtte en tur innom butikken for å se utvalget.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Det var ikke ledig time hos frisøren. Lydia hadde full ordrebok.

En tur innom biblioteket viser hvor mye Nelson Mandela betyr for menneskene i dette området. Plakater, bøker og bilder preger store deler av biblioteket. Konga snakker varmt om frihetshelten, politikeren, fangen og presidenten, som fikk tildelt Nobels Fredspris i 1993.

Vi liker Konga. Et hjertevarmt menneske som brenner for jobben sin. Hun forteller om hverdagen, området, historiene, utviklingen, dagens Sør-Afrika og apartheid-tiden. Hun legger ikke skjul på noe, verken det positive eller det negative. Hun beriker oss med kunnskapen og livsgleden sin. Hun passer utmerket i jobben sin!

Siste stopp er førskolen hvor barna akkurat har kommet ut for friminutt. Ivrig samler de seg rundt oss og skal bli tatt bilde av. Konga og lærerne samler dem (men det tar litt tid å samle rundt 15 barn i alderen 2 – 6 år) for å synge og danse litt for oss.

Det er med tungt hjerte vi tar farvel med dronning Konga, som vi døpte henne. Hun er stolt av sin arv, sin kultur, tradisjoner og bakgrunn. Det har hun all grunn til.

Varme klemmer utveksles når vi tar farvel.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Syng, syng, syng og vær glad.

Når du tenker township er det lett å se for seg et trist syn. Det er en helt annen verden. Menneskene her er omgitt av sine nærmeste, de stiller opp for hverandre og de deler det de har.

Merkelig nok trodde jeg at turen kom til å bli litt depressiv. Vi så mange triste ting; fattigdom, blikkskjul og søppel. Men vi så også mange gode ting: Samfunnsfølelse, stolthet, livsglede og håp.

Et besøk i en township i Sør-Afrika er noe du absolutt må få med deg. Ganske enkelt fordi det er godt å se hvordan livet er utenfor luksuriøse lodger og naturens skaperverker.

VERDT Å VITE

  • Township-besøket ble gjort med Peggy’s Art & Tours i Knysna.
  • Turen tar deg med på hjemmebesøk, til skolen (eller barnehagen), i butikker og til kunstnere.
  • Underveis får du en god forståelse for hvordan gettoene startet og utviklet seg, og ikke minst av Ubuntu (giverglede).
  • Absolutt alle kan delta på en slik tur, ung som gammel.
  • Det arrangeres to turer per dag: Klokken 10:00 og 12:00.
  • Turen varer mellom 2 til 3 timer.
  • Inkludert i turen er transport og en kunnskapsrik guide (spør gjerne etter Konga).
  • Du kan også legge inn et måltid, hvor du nyter tradisjonell sørafrikansk mat (må forhåndsbestilles).
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Ta bilde av oss da!
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Lunsjen til barna forberedes.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Nelson Mandela er en meget populær mann i township’en.
På biblioteket lærer barn, unge og voksne om den tidligere presidenten.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Den som sover synder, ikke.
Griser er et helt vanlig syn i township’en.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
11 mennesker deler et soverom og kjøkken.
Seks personer i sengen, fire på gulvet og sistemann på sofaen, som står på kjøkkenet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen