Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser

Paradisøya er en herlig blanding av Afrika, Europa og India. De aller fleste tenker late dager på vakre strender og All-Inklusive-hoteller. Ingen tvil om at Mauritius oppfyller drømmen om paradis for de aller fleste. Kombinasjonen godt klima, kritthvite strender og kokospalmer. Men Mauritius er langt mer interessant og morsommere om du forlater hotellet.

Den ligger som en fargeklatt i Det indiske hav. En grønn juvel omgitt av turkisblått hav. En gave til menneskeheten. Høye vulkanske fjell og frodige sletter hvor sukkerrør dyrkes. Et landskap som strekker seg ned og ut mot de mer kjente strendene.

For Mauritius er en stor og innholdsrik øy med et multikulturelt og åpent samfunn. Lokalbefolkningen er et oppriktig vennlig og gjestfritt folk som møter deg med ekte og varme smil. Jeg synes det er ekstra sjarmerende at de aller fleste har en åpenlys nysgjerrighet på andre mennesker og kulturer, og at de gjerne slår av en prat med besøkende.

Smeltedigelen av kulturer har resultert i et matfat som bugner av variasjon og smakfulle retter – perfekt for alle matelskere. Kjøkkenretningene på Mauritius er en blanding av all verdens oppskrifter, og øya har dannet sine egne, kreolske mattradisjoner. Råvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt tilberedes etter opprinnelige indiske, kinesiske eller franske matprinsipper, men har en egen mauritisk touch. Du kommer med andre ord ikke til å gå sulten under oppholdet!

Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Nam og nam! Velsmakende måltider er det mange av på Mauritius.

Fordelen med Mauritius, foruten vakre strender, god mat, flotte hoteller og utmerket service, er at øya ikke er så stor. Det gjør det enkelt å reise rundt, noe som absolutt kan anbefales. Østkysten er annerledes enn sørdelen. Den midtre delen stiger skogkledde fjell opp mot blå himmel og lokker med en fottur eller to.

Paradisøya er en afrikansk stat i Det indiske hav, med en lang historie, som ikke alltid er like hyggelig. Mauritius har tilhørt Nederland, Frankrike og Storbritannia. Fra Afrika hentet hollenderne slaver. Franskmennene startet sukkerplantasjer som bidro til rikdom på øya. Da slaveriet ble avskaffet, importerte britene indisk og kinesisk arbeidskraft.

Reisen hit skal innebære mer enn bare late dager på stranden. Ikke at det er noe galt å ligge på stranden, vifte litt med armen og så kommer en smilende servitør bort for å høre hva du vil ha. Ikke lenge etterpå returnerer han med nystekt vedovnpizza og en fargerik tropisk drink. Solsengen står bare noen meter fra vannkanten på en kritthvit sandstrand. Palmene danser lett i den milde brisen og bidrar til en ekte paradisfølelse.

Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Det er alltid en ledig solseng på Mauritius – heldigvis!

Men – nå er det ut på tur. Det er ikke vanskelig å finne en sjåfør som er villig til å ta oss rundt på øya.

Vi starter eventyret i sør, med kritthvite sandstrender møter klipper som er formet av hav og vind. Her er det sukkerrørmarker så langt øyet kan se og fjell som danner en flott panoramautsikt.

Ved den lille bryggen ligger båten ankret opp. En smilende kaptein er klar til å ta oss ut til øya Ile aux Aigrettes, et naturreservat som ligger rundt ti minutter med båt fra hovedøya. Siden 1985 har myndighetene jobbet iherdig for å gjenopprette opprinnelige planter, dyr og fugler.

Øya er ikke så stor, kun 27 hektar. I tidligere tider ble øya offer for intens nedhugging av tre og fjerning av vegetasjon. I dag er den et paradis for besøkende, og vel verdt et besøk.

En kunnskapsrik guide tar oss med rundt i skogen. Vi beundrer fargerike fugler, hvor de rosa duene vekker mest oppmerksomhet. Vi ser små og store gekkoer, en rekke biller og lærer om planter og hvilke funksjoner de har.

Mellom høyvokste trær og tett vegetasjon dukker det opp noen bronsestatuer. Totalt er det ti bronsestatuer rundt om, hvorav den mest fotograferte er av dodo-fuglen. Denne lokale fuglen var en klumpete fugl som ikke kunne fly, og ble et lett bytte for hollenderne da de ankom Mauritius. Selv om fuglen ikke smakte godt, gikk eggene ned på høykant, og på slutten av 1600-tallet var fuglen utryddet.

Øya har også et lite, men informativt museum hvor besøket avsluttes.

Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Fargerike små sangfugler underholdt oss på Ile aux Aigrettes.
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Dodo-fuglen er blitt et symbol på Mauritius, selv om fuglen ble utryddet på 1600-tallet.

Vannaktiviteter utgjør en stor del av hverdagen for besøkende, men vi bestemmer oss for å prøve en aktivitet som også er flytende, nemlig romsmaking. Neste stopp er The Rhumerie de Chamarel, som ligger vakkert til i fjellskråning. Dette er ett av få distellerier som fortsatt dyrker og bruker egne sukkerrør til å fremstille den velsmakende drinken.

Sukkerrørene er nøye utvalgt og dyrkes kun for bruk i den edle drinken som produseres her. Dette er visstnok bare én av hemmelighetene bak den gode kvaliteten.

Guiden tar oss med på en omvisning mens hun entusiastisk forteller om prosessen, kombinasjoner og mysterier rundt den hvite rom.

Besøket avsluttes naturligvis med (ganske mye) prøvesmaking av de ulike romtypene!

Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Det produseres rom i store menger på Chamarel Distillery.
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
SKÅL og velkommen til Chamarel!

Den siste opplevelsen er en kombinasjon av slow and fast, og turen går til Casela Nature Parks. Besøket starter med en spasertur forbi alle påfuglene, hvorav mange vandrer fritt rundt og viser frem all sin pakt. Deretter tar vi turen til skilpaddene, som vet å ta livet med ro. Her er det ikke annet enn senkede skuldre og latmannsliv. For de vakre skilpaddene stresser absolutt ikke. Rolig knasker de i seg grønnsakene som er lagt ut til lunsj, og de enser ikke at vi synes de er sååå søte og fotograferer ivrig.

Så skal vi opp og over Mauritius i form av en mer adrenalinfylt aktivitet. Første utfordring er The Risk Factor Bridge, som virker skremmende nok i seg selv. Vi blir festet godt fast og beskjed om å traske ut på broen. Hengebroen tar oss, om enn på noe skjelvende føtter, over den vakre ravinen. Det er ikke noe å si på utsikten underveis!

Vel over broen venter neste utfordring: Ziplining, hvor vi skal sveve gjennom fem ulike distanser. Den siste er garantert den kuleste og mest adrenalinfylte. Er du eventyrlysten kommer du garantert til å like denne, som har en lengde på 400 meter. Du suser over Mauritius, og pulsen øker betraktelig!

Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Det er viktig å ikke stresse når man spiser. Skilpaddene vet å ta livet med ro.
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Høyt svever jeg – over herlige Mauritius.

Med kun én dag som gjenstår blir det nok en tur til solsengen i vannkanten. Siden det er november i Norge, er det greit å nyte solen en siste gang. Tropiske drinker og fersk frukt servert av et smilende og serviceinnstilt personale frister også. Noen ganger er det helt ok å bli skjemt bort, lene seg tilbake og bare slappe av…

VERDT Å VITE 

Reisen hit
Flere flyselskaper har daglige avganger til Mauritius. Du må regne med en mellomlanding i Europa.

Visum
Norske statsborgere trenger ikke visum til Mauritius. Passet stemples ved innreise og er gyldig i 90 dager. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter utreise.

Beste reisetid
Mauritius er en helårsdestinasjon med omvendte sesonger av oss her i Norge. Sommeren er i desember og januar og vinter i juli.
Regntiden er fra januar til mai, men regnet kommer som regel i små doser om ettermiddager og kvelder.
Syklonsesongen begynner når sommeren starter i november. I snitt passerer ti sykloner øya i året. De fleste går utenom, og skulle de treffe øya er det vind og regn bare i noen dager. Til gjengjeld er det kraftig vind og regn.
Mauritius har alltid behagelige temperaturer: 24-30 grader om sommeren og 18-24 grader om vinteren.
Juli og august er vindfulle måneder på østkysten.
Mest populære månedene er november til januar samt august.

Overnatting
Det finnes en rekke overnattingsmuligheter på Mauritius. Du kan velge mellom alt fra luksusresorter til overnatting på øko-lodge.
De fleste hotellene er store anlegg (mellomklasse) som holder høy standard.
I nord er det mest utbygd, østkysten er noe roligere og vestkysten er noe livligere og litt nærmere hovedstaden Port Louis. Langs kysten i sør finnes det foreløpig ikke så mange hoteller.

Mat
Mange hoteller tilbyr halv- eller helpensjon, og buffématen holder høy standard. De fleste hotellene har også restauranter som serverer a la carte.
I Grand Baie og Port Louis er det også en rekke restauranter utenfor hotellene, men dette er mindre vanlig langs øst- og vestkysten.

Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Solen takker for seg og forsvinner ned i Det indiske hav.

Opplevelser utenfor stranden

  • Romsmaking på The Chamarel Rum Distillery
  • Besøk øya og naturreservatet Ile aux Aigrettes
  • Ziplining i Casela Nature Parks. De tilbyr også canyon swing, quad bikes og safariturer.
    NB! De tilbyr aktiviteter hvor besøkende kan gå tur med løver og ta bilder med gepard og løver! Disse aktivitetene frarådes av hensyn til dyrenes ve og vel.
  • Tempelbesøk ved Grand Bassin. Dette berømte hindutemplet har vakker beliggenhet ved den hellige sjøen.
  • Besøk den botaniske hagen Royal Garden. Den ligger i Pamplemousse og du må få med deg de kjempestore vannliljene.
  • Den tidligere sukkerfabrikken Beau Plan har et museum og tilbyr sukkertesting.
  • Snorkeling og dykking.
  • Det er sesong fra oktober til mars, men best i desember. Da fanges det flest blue marlin.
  • Katamarantur til utenforliggende øyer.
  • Golf på flotte baner – hele året.
  • Besøk Black River Georges og Seven Colour Earth.
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Naturlig nok blir det stranden. Du er jo tross alt på Mauritius!
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Velkommen til Mauritius! Her ønskes du velkommen med smil og gjestfrihet som varmer like mye som solen.
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Jepp – det frister med en dukkert her ja.
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Kapteinen og styrmannen gjør båten klar til avgang.
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Frister det med en runde golf?
Reiseblogg, Mauritius, Unike Reiser
Jada, jeg er høy nok for å utfordre skjebnen med ziplining.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen