Hvordan lage polske piroger

Hjem » Hvordan lage polske piroger

Piroger er en av de mest populære polske rettene, og er å finne på de fleste menyer i Polen.

Det er stor usikkerhet om opprinnelsen til piroger. En teori er at piroger har sin opprinnelse i Kina, og at Marco Polo tok de med seg til Europa. Ifølge legenden ble de brakt til Polen av Jacek Odrowąż, en polsk geistlig som levde på 1200-tallet. Han falt pladask for smaken av piroger da han besøkte Kiev, Ukraina.

Piroger har spilt en viktig rolle i det polske kjøkken i århundrer, og er populære blant både polakker og besøkende.

Denne allsidige godbiten kommer i en rekke smaker. Den best populære versjonen er ruskie, fylt med hvit ost, løk og kokte poteter.

Andre favoritter er fylt med kjøtt, kål og sopp (julevarianten) eller med frukt (jordbær eller blåbær), som gir en søtere smak.

Polakkene hevder at bestemors piroger er de aller, aller beste. Om du ikke er så heldig å ha en polsk bestemor, kan du lage piroger selv.

Reiseblogg, Polen, mat, piroger, oppskrift, Unike Reiser

INGREDIENSER

Til deigen:

  • 1 kg hvitt mel
  • 0,5 liter varmt vann
  • 1 egg
  • 1 ts naturell olje
  • En klype salt

Til fyllet:

  • 0,6 kg kokte (dagen før) og moste poteter
  • 0,6 kg cottage cheese
  • 5 løk (hakket og sautert i olje eller smør)
  • Salt og pepper

Du trenger også 1 egg for å pensle pirogene.

Annet utstyr: En stor bolle, kjevle og en kopp.

Reiseblogg, Polen, mat, piroger, oppskrift, Unike Reiser

Slik gjør du:

Hell mel og salt i en stor bolle. Tilsett varmt vann og olje. Bland alt sammen med en skje. Tilsett egget og bland alt godt sammen.

Elt deigen skikkelig. Den er klar når den er myk, elastisk og ikke lenger kleber seg.

Legg deigen tilbake i bollen, dekk til med et håndkle og la den stå i 30 minutter.

Bland sammen fyllet – for hånd – slik at det holder seg sammen.

Del deigen opp i 2-3 like deler.

Strø litt mel på bordet og kjevl deigen til en tynn, flat masse og trykk ut sirkler ved hjelp av en kopp.

Reiseblogg, Polen, mat, piroger, oppskrift, Unike Reiser

Legg fyllet i midten og brett deigen i en halvsirkel over den andre. Press kantene hardt sammen slik de lukkes skikkelig.

Legg de ferdige pirogene på et brett med mel slik at de ikke blir sittende fast. Dekk dem med et håndkle.

Kokk opp en kjele med vann og ha i litt salt.

Pirogene skal kokes i puljer, rundt 15-20 stykk per gang.

Ha pirogene i det kokende vannet og rør forsiktig slik at de ikke setter seg fast.

Når pirogene begynner å stige til vannflaten, la dem ligge i 2-3 minutter til og ta dem ut med en hullsleiv.

Total koketid er rundt 7 minutter.

Piroger skal serveres varme, gjerne med rømme til.

Reiseblogg, Polen, mat, piroger, oppskrift, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen