Er det én ting som definerer Dublin, ja så er det smaken av Guinness. Den er rik, dristig og kompleks. En Guinness er ikke bare en øl. Den er et kulturelt fenomen, et stolthetsmerke og et ritual for alle som besøker Dublin.
En Guinness handler om mer enn bare et glass øl. Det er en del av et univers, en irsk tradisjon, et håndverk, det bankende hjertet i en nasjon som elsker øl.
Enten du er en ølentusiast de luxe, en øldrikker eller bare nysgjerrige på smaken, er det noe helt spesielt å ta en halvliter Guinness i Dublin. For det var nettopp her eventyret om Guinness begynte.
Hva er en Guinness?
Guinness er en tørr stout, et nesten sort, overgjæret øl med opphav på De britiske øyer.
Ølets særtegn og smak er basert på nybrent bygg som forblir umaltet. Den tykke kremaktige toppen er et resultat av en nitrogenblanding som blir lagt til i tappeprosessen. Det er også lite kullsyre i ølet.
Guinness på boks inneholder en kule som frigjør nitrogen når boksen åpnes.
Til tross for at Guinness beskrives som kraftig, er det ikke ølet spesielt alkoholsterkt.
Uttales: gˈinis
Symbolene på Guinness er en harpe, som har vært et heraldisk symbol på Irland siden det 13.århundre. Guinness sin harpe er basert på den kjente «Brian Boru harp» fra 1400-tallet, som i dag er utstilt på Trinity College i Dublin.
Historien om Guinness
Eventyret om det sorte ølet begynte i 1759 da Arthur Guinness begynte å brygge øl ved St. James’ Gate-bryggeri i Dublin.
Nyttårsaften samme år skrev 34 år gamle Arthur under på en leiekontrakt på bryggeriet. Leieperioden er på 9000 år og koster 45 pund i året.
Arthur begynte å brygge ale, som raskt ble en suksess. Fra 1799 var Guinness kjent for sitt mørke stout-øl, som betegnes som Irlands nasjonaløl.
På 1880-tallet var Guinness blitt verdens største bryggeri. I 1886 ble Guinness et aksjeselskap og ble notert på børsen i London som Arthur Guinness Son & Co.
Den første kjente eksporten av Guinness forlot Dublin, med kurs for England, i 1796. Arthurs stout ble så populær at han, i 1799, bestemte seg for å kun brygge det sorte ølet.
Snart var Guinness spredd over hele verden, og i 1880 var St. James Gate det største bryggeriet i verden.
I 1960-årene åpnet de første bryggeriene utenfor Irland og Storbritannia. Per i dag er det rundt 50 bryggerier over hele verden.
Fra 1982 het selskapet Arthur Guinness & Sons og fra 1986 Guinness PLC.
I 1997 ble Guinness sammensluttet med Grand Metropolitan til Diageo PLC, som nå er verdens største konsern for alkoholholdige drikkevarer.
Guinness assosieres med Irland, selv om hovedkontoret har vært i London siden 1932.
Visste du at Guinness rekordbok er oppkalt etter bryggeriet i Dublin?
Ideen om oppslagsboken The Guinness Book of Records ble til etter en debatt i 1955 på bryggeriet om hvilken rovfugl som var den raskeste. Første utgave ble utgitt samme år.
Boken, som opprinnelig var tenkt å avgjøre diskusjoner på puber, vakte stor interesse og utgis i dag på mer enn 37 språk (i Norge fra 1967).
Guinness Storehouse – et mekka for ølfans
En av Irlands største attraksjoner er Guinness Storehouse i Dublin. Her kombineres historie, arkitektur og kunsten med å brygge øl i en interessant og smakfull opplevelse.
Guinness Storehouse er ikke bare et museum. Det er en reise gjennom Guinness sin sjel. En reise som utspiller seg på St. James Gate Brewery, hvor det hele startet.
Når du ankommer bygget, trer du inn i en helt annen verden. Museet strekker seg over syv etasjer, sentrert rundt et glassatrium som er formet som et halvliterglass, som kan romme 14,3 millioner halvlitere.
Turen starter på bunnen, med alle ingrediensene. Besøkende kommer tett på humle, bygg, vann og gjær.
Hver etasje har sin egen fortelling: Fra oppstart til bryggeprosess, transportlogistikk og reklameskilt. Om du lytter ekstra godt, kan du høre stemmene til arbeiderne som har vært her gjennom århundrene.
Høydepunktet er naturligvis The Gravity Bar, på toppen av Guinness Storehouse. Her får du 360 graders utsikt over Dublin, mens du nyter en halvliter Guinness. Den er mørk og god, tappet mens du ser på. Dette er smaken av Dublin!
Husk å ta det med ro. Du drikker ikke bare en øl. Du drikker en Guinness. Den nytes på det stedet den oppstod. Den er en del av irsk historie.
Mens du drikker, ikke glem at du absorberer en del av irsk historie. En dråpe av irsk kultur og en skvett av irsk sinn og humør.
Verdt å vite før du besøker Guinness Storehouse
- Guinness Storehouse ligger i Dublin’s Liberties. Det er lett ankomst til fots, sykkel, buss eller taxi. Det er noen parkeringsplasser på Crane Street.
- Bestill billetter i god tid da etterspørselen er stor. Du kan bestille billetter direkte på Guinness Storehouse sin hjemmeside. Det er mulig å kjøpe billetter ved ankomst, men merk at det kan være utsolgt på tidspunktet du ønsker. Billetter kjøpt på stedet er dyrere enn online.
- Du må møte opp 15 minutter før turen din starter.
- Besøket er på egen hånd (uten guide). Det er mulig å leie en audioguide mot et pristillegg.
- Sett av 1,5 til 2 timer til besøket.
- Guinness Storehouse er tilgjengelig for alle, inkludert rullestolbrukere og fører/servicehunder.
- Barn er velkomne, men de under 18 år må være i følge med en voksen. Tilleggsaktiviteter, som STOUTie og Guinness Academy, har 18 års aldersgrense.
- Du kan ikke besøke The Gravity Bar uten billett.
- Du kan ta så mange bilder/video du ønsker.
- Ønsker du å lære å tappe Guinness på rett måte, kan du melde deg på Guinness Academy.
- Det er restaurant, kafé og bar på Guinness Storehouse.
- I første etasje er det en stor butikk som selger alt du kan tenke deg med Guinness-logoen.
Visste du at …
… det er seks steg for å tappe den perfekte Guinness?
… det tar 119,5 sekunder å tappe en perfekt Guinness?
… det er rundt 300 000 bobler i hver halvliter Guinness?
… boblene i en halvliter med Guinness synker i stedet for å stige?
… mengden humle i en Guinness er mer enn dobbelt av hva det er i andre øl?
… det er «kun» 198 kalorier i en halvliter Guinness?
… det selges 10 millioner halvlitere med Guinness hver dag?
… dette nummeret tredobles (33 millioner halvlitere) på St. Patrick’s Day?