5 ting du må oppleve i Kilkenny

Hjem » 5 ting du må oppleve i Kilkenny

Kilkenny er rik på sjarm, avslappende atmosfære, smale gater, livlige puber, historie, kunst og katedraler.

Dette er en av Irlands vakreste byer fra middelalderen, med prektige gamle bygninger og flott beliggenhet ved elven Nore.

Kilkennys spennende historie strekker seg tilbake til 600-tallet, ble invadert av normannerne på 1600-tallet og fikk bystatus i 1609 av kong Jakob I av England.

Den er kjent som The Marble City (Marmorbyen) takket være produksjonen av sort marmor, som pågikk i århundrer.

Kilkenny er lett å ta seg rundt i og du kan oppleve byens attraksjoner til fots.

Her er 5 ting du må oppleve i Kilkenny:

Reiseblogg. Irland, Kilkenny, Unike Reiser

1. Kilkenny Castle

Slottet er mektig imponerende og har en dramatisk historie. Borgen ble bygget av normannerne på 1100-tallet for å kontrollere trafikken over elven Nore.

I 1391 ble den kjøpt av velstående familien Butler, som flyttet fra Irland etter uavhengigheten i 1921. Familien var blakk og de fleste eiendelene ble solgt på auksjon, og borgen forfalt. Tapeter råtnet opp, gulvene brøt sammen og tak kollapset.

Bystyret kjøpte Kilkenny Castle i 1967 for en symbolsk sum på 50 pund og iverksatte en restaurering, basert på gamle fotografier. Møbler og malerier ble oppsporet og kjøpt tilbake eller donert.

Bak de massive murene og tårnene er Kilkenny Castle kledd i viktoriansk eleganse. Trappene er i mørkebrun mahogni, stolene har silketrekk og salongen er prydet med gylne tapeter fra Lyon. I det 50 meter lange Long Room henger det igjen portretter av Butler-slekten, foreviget i oljefarger.

Reiseblogg. Irland, Kilkenny, Unike Reiser

2. Smithwick’s Experience Kilkenny

Byen Kilkenny har en lang bryggerihistorie og Smithwicks historie begynte lenge før familien Smithwick satte sin fot i Kilkenny.

På 1300-tallet etablerte noen munker St. Francis Abbey, som vokste i størrelse over de neste 300 årene. Henrik 8. og Reformasjonen sin entre i 1537 sørget for at munkene måtte stenge dørene.

Tidlig på 1700-tallet ankom John Smithwick Kilkenny og i 1710 kjøpte han tomta der det gamle klosteret stod. Sammen med partneren Richard Cole ble det nok en gang brygget øl i Kilkenny.

Navnet Smithwick kom riktignok ikke på skiltet før i 1837 da Edmond Smithwick overtok. Ølproduksjonen økte fra 5000 tønner til 40 000 tønner i 1860.

Bryggeriet gikk i arv gjennom generasjoner frem til 2014 da drikkevaregiganten Diageo valgte å flytte produksjonen til Dublin.

Det gamle bryggeriet er forvandlet til et besøkssenter hvor du kan følge den lokale bryggekunstens historie fra middelalderen og frem til i dag. Dyktige guider tar deg med gjennom bygningen og forklarer prosessen.

Besøket avsluttes med en smaksprøve.

Reiseblogg. Irland, Kilkenny, Unike Reiser

3. Kyteler’s Inn

Denne herlige puben er i grunnen den samme som i 1324 da Alice Kyteler styrte den.

Dame Alice Le Kyteler ble født i Kilkenny i 1263, datter av en bankmann. Hun hadde litt av et rykte, ikke minst med tanke på at hun hadde fire ektemenn og en betydelig formue. Tre av ektemennene døde under grusomme og mystiske omstendigheter, som senere viste seg å være forgiftning.

I 1324 ble fiendene hennes enige om å anklage henne for hekseri, kjetteri og drap og få henne brent på bålet. Heldigvis for Alice hadde hun venner i de øvre kretser som hjalp henne med å flykte til England. Deretter forsvant Alice ut av historien.

Hushjelpen Petronella var ikke like heldig. Hun ble dømt og ble pisket mens hun gikk nedover gaten til bålet, hvor hun ble brent.

I dag er det enighet om at anklagene mot Alice (og Petronella) var falske. Det som er helt sikkert er at Kyteler’s Inn var et sted «of merrymaking and good cheer».

Reiseblogg. Irland, Kilkenny, Unike Reiser

Det er det fortsatt.

På Kyteler’s Inn og puben er herlig sjarmerende. Her kan slappe av med gode retter og et stort utvalg drikke. Om kveldene er det ofte band på scenen.

Puben oser over av historie, som sitter foreviget i veggene og under de hjulformede lysekronene.

Rommet i kjelleren sies å være hjemsøkt og du skal ikke se bort fra at du får selskap av et spøkelse mens du nyter en Irish coffee …

Glem ikke å smak på den lokale spesialiteten, som bærer navnet The Witches Brew (selvfølgelig).

Et besøk på Kyteler’s Inn er et must når du er i Kilkenny. Puben var jo allerde gammel da Christopher Columbus oppdaget Amerika!

Reiseblogg. Irland, Kilkenny, Unike Reiser

4. St. Canice’s Cathedral

Store gotiske buer. Lys som skinner gjennom mosaikkene og ned på grå sarkofager hvor Kilkennys store menn er stedt til hvile.

Irlands nest største middelalderkirke ble bygget mellom 1202 og 1285. Allerede i 1332 falt tårnet sammen. En av byens fineste damer, Alice Kyteler og hennes nevø William, ble dømt for å ha kastet onde øyne på tårnet.

Alice flyktet til England, men William slapp med livet i behold siden han lovet å legge nytt blytak på kirken. Det aksepterte byens ledere, men taket ble for tungt og brøt sammen.

I 1650 brukte Cromwell og soldatene hans kirken som stall – som et ledd i straffeekspedisjonen mot irske katolikker. Da de forlot stedet, begynte restaureringen av kirken.

Døpefonten og stolen til St. Ciaran er i lokal sort kalkesten og dateres til 1200-tallet. Utenfor reiser et 30 meter høyt tårn seg. Det er fra 847 og herfra får du fin utsikt over Kilkenny.

Reiseblogg. Irland, Kilkenny, Unike Reiser

Den 700-år gamle boken Journey through time and page (Leabhar Dearg Osraí) er på utlån fra Representative Church Body Library.

Boken er skrevet av den ekstraordinære biskopen av Ossory, Richard Ledrede. Den forteller historien om Kilkenny under middelalderen og gir et innblikk i livene til innbyggerne. Denne unike boken består av 79 sider av vellum (preparert dyreskinn fra lam og ku).

Reiseblogg. Irland, Kilkenny, Unike Reiser

5. Medival Mile Museum

Museet puster liv i Kilkennys middelalder og holder til i St. Mary’s Church fra 1200-tallet. Det åpnet i 2018 og kunnskapsrike guider deler historiene til de som bodde her for 700-800 år siden.

Besøkende kan følge de gamle gatene på et interaktivt kart, ligge i en stenkiste og studere funn fra arkeologiske utgravninger.

Barna kan kle seg i rustninger og gå på skattejakt.

Du kan også bli med en guide ut i gatene og utforske Kilkenny til fots. Underveis får du høre interessante fortellinger om byen slik den en gang var samt oppdage skjulte perler i denne sjarmerende byen.

Reiseblogg. Irland, Kilkenny, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen