Turen går til Afrika

Hjem » Turen går til Afrika

Reiseblogg, Afrika

Afrika – bare navnet setter fart i fantasien. Afrika er magisk! Afrika er forførende, vilt og vakkert.

Jeg elsker Afrika og synes dette er verdens mest spennende kontinent. Ingen andre steder kan konkurrere med landskapet, dyrene og menneskene. Det kribler i kroppen når jeg vet at jeg skal av sted. En reise hit gjør at jeg glemmer alle livets sorger og beruselsen strømmer i kroppen, omtrent som jeg akkurat har tømt en halv flaske champagne.

For meg er Afrika en savanne som stekes under en dypblå himmel. Det er løver som ligger og døser i purpurfargede skygger under akasietrærne eller i buskene. Aper som svinger seg gjennom en smaragdgrønn jungel. Neshorn som velter seg i sølen og bakes i solen. Gnuer som rolig trasker over savannen, med spisestopp underveis og en melodisk rauting som bryter stillheten. Store flokker med elefanter som følger tradisjonelle stier på jakt etter mat. Krokodillesnuter som dupper som korker i elven. Sebraer som flyter inn i hverandres striper i morgentåken.

Allerede på min første safari ble jeg bit av basillen. Feberen utløste seg raskt, og det finnes ingen kur. Har du først basillen så blir du ikke kvitt den. Heldigvis. Det er en herlig følelse av feber faktisk. For ingen safari er lik. Du vet aldri hvilke dyr som dukker opp rundt neste sving eller hvilken vakker skapning som skjuler seg i buskene.

Men safari er også å stå opp før fanden har fått på seg skoene. Solen har enda ikke våknet og luften er kjølig. Klokken viser 04:30. Egentlig helt umenneskelig å stå opp så tidlig når man har ferie, og tanken på at du skulle valgt badeferie slår deg. Så banker det lett på teltduken og et smilende ansikt kommer til syne. ”Jambo, your coffee is ready”.  Herlig! Da er det ikke så vanskelig å vaske søvnen ut av øynene, snøre skoene og gripe kameravesken for å komme seg ut i bilen.

Avstanden mellom natt og dag er kort i området rundt ekvator. Solen bryter gjennom, og innen den viser seg i all sin prakt har vi sett bavianer som tar morgenstellet, sebraer i så store mengder at det ikke gikk an å telle striper, gnuer som inntar frokosten, en elefantflokk på vei ned til elven, en døsig gepard i rolig vandring og et vortesvin med sin skinnende, fyldige bakende som humpet av sted.

Så hvordan skal du velge safariland? Godt spørsmål, for hvert land har sin egen sjarm og sine fantastiske nasjonalparker. Her kommer mine favoritter, og hva som er ganske unikt for hvert land. Ønsker du hjelp til å bestemme deg, er det bare å ta kontakt med meg!

Dyrevandringens Kenya
Kenya var godt nok for Karen Blixen og Ernst Hemingway – det sier det meste!
Landet er en komplett destinasjon, og hjem til noen av Afrikas mest spektakulære nasjonalparker. Mest kjent er Masai Mara, hvor lyden av hundretusenvis av hover dundrer over savannen i det som regnes som verdens største dyrevandring. I perioden juni til september ankommer en million hvitskjeggede gnuer og pysjamaskledde sebraer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara på jakt etter bedre beitemarker. I halen av disse følger sultne rovdyr. Vi trenger ikke si mer!
Andre magiske parker er Amboseli, som er kjent for sine elefantflokker, og Samburu.
Kombiner gjerne med å bestige Mount Kenya og badeferie i Mombasa.

Reiseblogg, Afrika
Sebraer og gnuer er et vanlig syn i spektakulære Masai Mara, Kenya.

Safarisjefen Tanzania
Nord i Tanzania besøker du noen av verdens mest fascinerende steder, som Serengeti og det spektakulære Ngoronogoro – et gammelt vulkankrater hvor det syder av dyreliv. Andre magiske parker er Lake Manyara med treklatrende løver og Tarangire med elefantflokkene sine.
Kombiner gjerne med å gå til toppen av Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro og badeferie på Zanzibar.

Reiseblogg, Afrika
Sjefen på savannen, som gjerne viser seg frem i Tanzania.

Mangfoldige Sør-Afrika
Regnbuenasjonen er mest kjent for Kruger parken, hvor du til og med kan kjøre rundt i din egen bil. Er du riktig så heldig vil de se alle De fem store i løpet av dagen. De aller beste dyreopplevelsene får du i de private reservatene, som enten ligger kant-i-kant med Kruger, som Sabi Sand og MalaMala. Sistnevnte er kjent for sine leoparder, så er du fan av dette vakre dyret, er MalaMala stedet for deg.

Reiseblogg, Afrika
Leoparden, den mest sky av de fem store, viser seg frem i Kruger nasjonalpark.

Til fots i Zambia
Selve begrepet walking safari – altså dyretitting til fots ute på savannen eller i skogen – stammer fra Zambia. Zambia er rikt på opplevelser som den som våger et eventyr for de som bokstavelig talt tør å tråkke i villdyrenes fotspor. I North Luangwa nasjonalpark er det bushcamps som bare tilbyr fotsafari. I Lower Zambezi nasjonalpark er det mer aktivitet.
Så må du jo legge inn et besøk ved de mektige Victoria Falls mens du er her!

Reiseblogg, Afrika
Fotsafari gir deg en helt annen opplevelse av bushen.

Hotte Uganda
Naturen har slått tilbake i Uganda, og gjør landet til en av verdens hotteste safaridestinasjoner. Bwindi nasjonalpark byr på møte med de fantastiske (og utrydningstruede) gorillaene mens du kan møte sjimpanser i Kibale og treklatrende løver i Queen Elizabeth nasjonalpark.
Kombiner med rafting på Den hvite Nilen så er ferien uforglemmelig!

Fjellgorillaenes Rwanda
I Volcanoes nasjonalpark runger lyden av sølvryggen som dunker hendene i brystet og viser hvem som er sjefen. Rwanda er berømt for sine fjellgorillaer, og et møte med selveste King Kong tar du med deg for alltid.
Gå heller ikke glipp av Folkemordmuseet i Kigali, en sterk, men viktig opplevelse!

Reiseblogg, Afrika
Gorillatrekking er den ultimate dyreopplevelsen!

Allsidige Zimbabwe
Hovedattraksjonen i Zimbabwe er de berømte Victoria Falls, men for safarielskere så lokker det mye mer med spektakulære Hwange nasjonalpark. Her venter De fem store, samt store flokker med gemsbok og ikke minst elefanter.
For en helt unik og minneverdig opplevelser legger du inn en togtur med Elephant Express fra Victoria Falls til Camelthorn lodge, som anbefales til overnatting.

Reiseblogg, Afrika
Elefanten – tett på og helt for deg selv!
Hwange nasjonalpark er blant de beste parkene i verden.

Ukjente Malawi
Lille Malawi er et paradis for naturelskere med flere nasjonalparker og reservater, og ikke minst: Gigantiske Lake Malawi, hvor du kan fiske, dykke og bare kose deg i solen. Snorkeling er fantastisk her – med over 1000 ulike fiskearter som du vanligvis bare finner i et akvarium.
Liwonde nasjonalpark er en populær safaripark, med elefanter, flodhester og krokodiller.

Reiseblogg, Afrika
Store grå kolosser dupper i vannet. Flodhester oppleves på en båtsafari i Liwonde.

«If you can only visit two continents in your lifetime, visit Africa – twice»
(R. Elliott)

Det er aldri noen garanti for hvilke dyr du vil se på safari, men enkelte steder har du større sjanse for å se visse dyr enn andre.
Her følger en oversikt over hvor du har stor sjanse til å se de mest populære dyrene i Afrika.

Et av de viktigste spørsmålene om safari er når du skal reise. Bestem gjerne destinasjon etter hvilket land som passer best i den perioden du skal på tur.
Her kommer noen gode råd som i grove trekk gir deg en klimaoversikt over Afrikas mest populære destinasjoner. 

Reiseblogg, Afrika

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen