Reiseblogg, Polen

Andre verdenskrig for usedvanlig hardt frem mot Polen, og selv etter polsk standard fikk Warszawa spesielt hard medfart. Krigen i Warszawa har et langt tidsperspektiv og flere gruoppvekkende begivenheter.

360 000 jøder i ghettoen, 200 000 polakker under Warszawa-oppstanden, mer enn halvparten av byens befolkning, ble likvidert under krigen og 85 prosent av alle bygningene ble ødelagt.

I dag er Warszawa moderne, vibrerende og levende. Befolkningen utfører sine daglige gjøremål og besøkende ankommer i tusenvis for å nyte livet på byens mange restauranter og barer eller shoppe på de store sentrene.

For den historieinteresserte er Warszawa en gullgruve. Overalt hvor du ferdes vil du se monumenter, minnesmerker og museer dedikert til heltene og ofrene fra andre verdenskrig.

Start besøket i Gamlebyen. Her føles det som du går rundt i en vakker bydel fra 1700-tallet. De brosteinsbelagte gatene er små og stemningsfulle. Fargerike hus med ornamenter, omgitt av bymurer og grønne oaser. Elven Wisla renner sakte forbi, og gallerier, ravforretninger og restauranter lokker inn turister.

Men fasaden bedrar. Husene er ikke 250, men nærmere 50 år gamle. Denne delen av byen var en av hovedbastionene under Warszawa-oppstanden, og derfor sørget nazistene for å bombe hvert eneste hus sønder og sammen. Etter krigen gjenstod rundt 15 prosent av byen. Det ble allikevel bestemt at Warszawa skulle forbli hovedstad. Stolte polakker brettet opp ermene og satte i gang med å bygge opp byen. Uten penger, mat og tak over hodet jobbet de iherdig.
Gamlebyen ble imidlertid ikke gjenoppbygd nøyaktig slik den var rett før krigen. I stedet valgte man å gå ut ifra noen Canaletto-malerier (som i dag kan ses på Kongeslottet). Gjenoppbyggingen var dels et uttrykk for polakkenes vilje til å få landet på fote igjen, og dels et forsøk fra den kommunistiske regjeringen på å legitimere seg. Arbeidet vakte så stor oppmerksomhet at UNESCO satte bydelen på listen over verdens kulturarv i 1980.

I Warszawa tar hver gate deg tilbake i tid. Gjenlyden av polsk, tysk og russisk slår mot deg fra husveggene. Siden det er andre verdenskrig som fascinerer meg mest, er det naturlig at ruten legges opp etter dette.

Den jødiske ghettoen

”Det tidligere jødiske kvarteret i Warszawa eksisterer ikke lenger”, kunne SS-general Jürgen Stroop rapportere til sine overordnede 16.mai 1943. Stroop og hans tyske tropper hadde nettopp nedkjempet den oppstanden som begynte i ghettoen 19.april som et uttrykk for de siste overlevende jødenes desperate og håpløse protest mot utslettelsen av jødene som rase.

Etter Warszawa- oppstanden i 1944 ble ghettoen totalt ødelagt, men du kan fortsett se en liten del av muren om du legger turen til ul. Sienna 55 (du må inn i bakgården). Her henger det også en plakett til minne om de tragiske hendelsene.

Reiseblogg, Polen
Kun en liten del av den jødiske ghettoen står igjen som et minne om de grufulle hendelsene under krigen.

Jødisk historisk institutt

Da filmen om Warszawa-ghettoen er ferdig må jeg tørke tårene. Filmen er hard kost, og den påvirker de aller fleste besøkende. Det er en stille folkemengde som rusler ut fra salen. Filmen er en del av den permanente utstillingen i museet om Warszawas jøder fra 1939-1945 og er bygd opp rundt gamle filmopptak fra livet i Warszawa og i ghettoen under andre verdenskrig. Den er supplert med dagboknotater fra jøder som forsvant under krigen.

Utstillingen forteller, i kronologisk rekkefølge, om hva ghettoen måtte gjennomgå i den verste perioden i byens historie. Den starter med nazistenes invasjon i september 1939. Så forteller den om både daglige og større begivenheter og om helter fra tiden.

Innimellom de forferdelige bildene, filmen og tekstene får du noen livsbekreftende glimt.

Minnesmerket over ghettoens helter

På en stor, øde plass står minnesmerket for ghetto-oppstanden, som står akkurat der hvor kampene mellom jøder og nazister brøt ut i april 1943.

Deretter Willy Brandt-monumentet, som skal udødeliggjøre desemberdagen i 1970, da den vesttyske forbundskanseleren la ned en krans ved ghetto-monumentet. Brandts handling ble et symbol på forsoningen etter andre verdenskrig og for hans avspenningspolitikk overfor østblokken.

Reiseblogg, Polen
Minnesmerket over ghettoens helter mottar besøkende fra hele verden.
Hit kommer man for å minnes Holocaust.

Pawiak-fengselet

Det store almetreet rett utenfor Pawiak-fengselet har i flere årtier vært et symbol for fengselet – og noe av det eneste de innsatte hadde å feste sin lit til. I 1984 måtte treet hugges, til stor sorg for både familiene til de tidligere innsatte og de overlevende fangene. Fengselet er hjemsøkt av minner om henrettelse og transport videre til leire. Treet ble derfor nennsomt felt, og det ble laget en nøyaktig kopi i kobber, som i dag strekker greinene sine mot himmelen under den tunge vekten av minneplater. Akkurat på det stedet hvor de innsatte kunne se det.

Fengselet huser i dag et museum som byr på en moderne utstilling gjennom bilder, kart, dikt og plansjer. En mørk og uhyggelig fengselkorridor står fortsatt omtrent slik som da fengselet ble forlatt. Besøkende kan se en celle og forestille seg livet – og døden – der inne.

Reiseblogg, Polen
I Pawiak-fengselet får du en genuin følelse av hvordan fangene hadde det under krigen.

Minnesmerket for Warszawa-oppstanden

Et imponerende og uttrykksfullt minnesmerke. Her står en mor med spedbarnet sitt på armen og et par væpnede partisaner som hjelper dem ned i sikkerhet under jorden. En prest ber en stille bønn over de mange falne. Bak dem, på den andre siden av plassen, er en liten gruppe menn og gutter med steinharde ansikter som forsvarer en barrikade. Warszawa-oppstanden i 1944 ble i stor grad utkjempet i kloakksystemet, som bandt byen sammen og ble brukt som forbindelseslinje og til hit-and-run– aksjoner.

Reiseblogg, Warszawa, Polen, storby, Unike Reiser

Umschlagsplatz–minnesmerket

5000 jøder om dagen ble fra og med sommeren 1942 samlet her for deretter å bli lastet på krøttervogner og transportert til den visse død i Triblinka – 5000 var det maksimale antallet det var mulig å stue sammen i vognene. Det unnselige minnesmerket består av noen få murer, der navnene på noen av de menneskene som så Warszawa for siste gang akkurat her, er gravert inn.

Along this path of suffering and death over 300 000 jews were driven in 1942-1943 from the Warsaw ghetto to the gas chambers of the Nazi extermination camps. 

Reiseblogg, Polen
5000 mennesker om dagen ble transport herfra til den visse død i Treblinka.

Warszawa Motstandsmuseum

Museet er lagt opp slik at besøkende skal oppleve opprøret i 1944 snarere enn å lese om det. Lyden av militærstøvler gjaller i ørene, avløst av kraftig hjertebank. Du kan løfte av et gammeldags telefonrør og høre fortellinger fra Warszawa-oppstanden, titte inn gjennom kikkhull i veggen, se et fly som henger i hallen, krype gjennom kloakksystemet og besøke fangeceller. Det er også en film om oppstanden som er vel verdt å få med seg. Museet formidler informasjonen på en frodig måte.

Utenfor museet er det et minnesmerke over de falne, som ble slaktet ned i hundretusenvis og noen bunkere du kan legge turen innom. Fra utsiktstårnet har du flott utsikt over byen.

Reiseblogg, Polen
Warszawa Motstandsmuseum er lagt opp så du skal oppleve opprøret snarere enn å lese om det.
Du kan også ta turen inn i tunnelene.

For meg, som er utrolig historieinteressert falt det naturlig at første besøk i Warszawa ble dedikert til å vandre gjennom andre verdenskrigs historie og byens deltagelse i den. Men det skal også sies at jeg fikk med meg de andre store attraksjonene, spiste god mat og trasket byen på kryss og tvers.

DA ANDRE VERDENSKRIG VAR OVER, LÅ EN EUROPEISK HOVEDSTAD I RUINER!

I KRIGENS FOTSPOR

Den jødiske ghettoen: ul. Sienna 55 (du må gå inn i bakgården for å se muren som står igjen)

Jødisk historisk institutt: ul. Tłomackie 3/5

Minnesmerket over gettoens helter: Bohaterów Ghetta og Pomnik Kanclerza Willy Brandta w Warszawie, på plassen mellom ul. Zamenhof, Anielewicza, Karmelicka og Lewartowskiego.

Umschlagsplatz–minnesmerket: ul. Stawki, mellom Dzika og Dubois.

Pawiak-fengselet: ul. Dzielna 24/26. Gratis adgang, donasjoner mottas med takk.

Warszawa Motstandmuseum: ul. Grzybowska 79. Stengt på tirsdager.

Minnesmerket for Warszawa-oppstanden: Pl. Krasinskich

Reiseblogg, Polen
Over hele Warszawa er det monumenter, minnesmerker og museer som ærer helter og falne fra andre verdenskrig.
Reiseblogg, Polen
Warszawa Motstandmuseum tar besøkende tilbake til oppstanden i 1944.
Reiseblogg, Polen
Treet utenfor Pawiak-fengselet med minneplater.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen