Indias gylne triangel

Hjem » Indias gylne triangel

Reiseblogg, India

India er ”annerledeslandet” og landet med de mange ansikter. India er landet som vekker alle dine sanser og følelser. India er mangeartet og variasjonen i dette enorme landet, både kulturelt, religiøst og naturmessig, er nesten uendelige.

Da er det ikke rart at India er et land jeg kan besøke om igjen og om igjen. Størrelsen og mangfoldet gjør det umulig å se hele landet på én reise – selv om du har et år til rådighet. Derfor nøyer jeg meg med en liten del ad gangen, ellers blir reisen altfor hektisk. På hver av reisene jeg har foretatt hit så har jeg sett, hørt, følt, smakt og opplevd India. Og nyt hvert eneste øyeblikk.

For førstegangsreisende er det vanlig å legge opp turen med besøk i Delhi, Agra og Jaipur. Disse tre byene utgjør det som kalles Det gylne triangel, og tar deg med på en reise gjennom legender, historie, drøm og virkelighet.

Eventyret starter i Delhi, Indias hovedstad. Allerede på vei fra flyplassen til hotellet får du et godt inntrykk av byen. Slalåmkjørende trehjulede autorickshaws, galopperende hester, raslende busser, taxier og lastevogner. En enorm trengsel og øredøvende larm. Praktfulle historiske byggverk. Basarer og gater hvor du føler deg hensatt til orientalsk middelalder. Delhi minner litt om en curry-rett: Første inntrykk er en kras blanding, men når du blir litt bedre kjent med deg, vinner den ditt hjerte.

Hovedstaden deles i to: Byens farger, levende småbutikker og mogularkitekturen i Old Delhi utgjør en påfallende motvekt til glansen i den New Delhi, hvis brede avenyer og flotte hager gir bydelen et særegent preg.

Reiseblogg, India
I baksetet i bilen ved siden av sitter en geit og titter ut av vinduet. Han er visst på sightseeing han også!

Sjarmerende og kaotiske Delhi
Jeg starter utforskingen i den gamle bydelen, som ble grunnlagt av Shah Jahan på 1600-tallet. De smale gatene er stappfulle av mennesker i alle farger og fasonger. På de elektriske ledningene hopper det noen aper frem og tilbake. De bruker ledningene som lianer og kommer seg lett fra hus til hus. Sykkelrickshaw-wallah’er stamper med sine passasjer i sikksakk og kommer seg gjennom hull i menneskemyldret og mellom biler på en imponerende måte. Hunder sover på fortauet og kuene går fredet rundt mellom boder, biler og lastebiler.

Midt i folkemyldret, mellom boder og biler, dukker det opp en grønn og frodig plass. Foran meg åpenbarer det seg et kjempemessig bygningsverk i rød sandstein. Det er Red Fort (Det røde fortet), som ble stod ferdig i 1648 og var både festning og palassområde.

Taxien brøyter seg gjennom uendelige køer. I India er det nemlig én regel: Det er den sterkeste som vinner i trafikken. Han bråstopper foran Jama Masjid (Fredagsmoskeen) og informerer om at han venter litt lengre ned i gaten. Indias største moské er flott å se på, og mest fascinerende er menneskene som sitter utenfor. Det er en fargerik klatt av smilende mennesker som dupper beina i det lille bassenget. Andre er på vei inn og ut av moskeen. Jeg får låne en kappe, setter skoene pent fra meg på utsiden og rusler inn. I en liten bygning i det nordøstlige hjørne kan du se Muhammeds fotspor. Minaretene strekker seg 39 meter mot himmelen og plassen kan romme 25 000 mennesker.

Tett i tett følger så et besøk på Raj Ghat, en minnepark for Indias mest kjente mann, Mohandas K. Gandhi, og deretter Baha’i-tempelet. Baha’i er en religion som ble grunnlagt i 1844, og det 35 meter høye tempelet er viet til Gud og åpent for alle, uansett religion. Tempelet er vakkert, og forestiller en stor utsprunget lotusblomst.

Deretter kjører taxien meg videre i hui og hast til Quatab Minar Complex, som med sine 27,5 meter er den høyeste minareten i India. Dette fantastiske monumentet er oppført av de første muslimske herskere i anledning seieren over hindukongedømmet i Delhi.

Dagen avsluttes ved India Gate, en 42 meter høy triumfbue som ble oppført av engelskmennene. Den står til minne over soldater som falt under første verdenskrig, med navn på 90 000 indiske soldater. Siden 1971 har den evige flamme brent til ære for Den ukjente soldat.

Reiseblogg, India
India Gate er et flott syn når mørket har senket seg over Delhi.

Kjærlighetens symbol
Neste dag reiser jeg videre til Agra. Jeg har bestemt meg for å ta lokaltoget slik at jeg kan få oppleve litt av togkulturen i India også. Det er slik du ser på tv; noen dingler med beina i dørene mens andre sitter lett henslengt på taket. Turen tar rundt to timer og er underholdning i seg selv. I full fart ankommer toget stasjonen i Agra, og jeg lurer en stund på om konduktøren har tenkt til å bremse. Sort røyk legger seg som et teppe over alle passasjerene som slåss om å få komme ut og lyden av hylende bremser sitter en stund i ørene. Lettere forvirret praier jeg en taxi som tar meg til Agra Fort, også kjent som Det røde fort. Fortet ble påbegynt i 1565 og ligger flott til ved elven Yamuna. Den enorme festningen utgjorde midtpunktet i livet for mogulfamilien. Fire generasjoner har bidratt til å reise dette imponerende byggverket. Agra Fort var også stedet der Shah Jahan ble satt i husarrest av sin sønn. Du kan se rommet hvor han tilbrakte sine siste dager, med utsikt mot sitt elskede Taj Mahal.

Området er så pass stort at du ikke føler de enorme folkemassene slik du gjør på andre attraksjoner. Dermed har jeg god tid til å utforske fortet, og nyter kombinasjonen av røde og hvite bygninger, brutt opp av de store grøntområdene. Jeg kommer i prat med en vennlig, eldre mann som sitter med beina i kors og mater ekornene som leker på den veltrimmede plenen. De små pelskledde krabatene med buskete haler spiser nøtter rett av hånden min.

Reiseblogg, India
Velkommen til Agra Fort!

Taj Mahal er kjent over hele verden og er blitt selve symbolet på India. Foruten å være usedvanlig vakker har bygningen også en fascinerende kjærlighetshistorie knyttet til seg. ”Palassets krone”, som Taj Mahal betyr, er et mausoleum, som stormogulen Shah Jahan bygde til ære for sin yndlingskone Mumtaz Mahal. Byggingen startet i 1632 og tok hele 22 år.

I den store kuppelen står to symbolske graver for Mumtaz og Jahan. De virkelige gravene befinner seg i kjelleren under kuppelen. Utallige sider er skrevet om det storslagne mausoleet, som anses som et av verdens suverent vakreste byggverk.

Reiseblogg, India
Taj Mahal – selve symbolet på kjærlighet – og India.

Fra Agra blir det bil videre mot den tredje og siste byen i Indias gylne triangel. Den fire timer lange kjøreturen tar meg gjennom et landskap som vekker liv i legender og historier om tider langt tilbake i tid. I veikanten rusler kvinner med store krukker på hodet. Rake rajputt-menn med turbaner, glitrende øreringer og store buskete skjegg preger bybildet. Langhalsede dromedarer med store, fine ører lunter av sted i passgang, mens underkjeven kjører sirkelbevegelser under tyggingen. Hester trekker kjerrer lastet med høy og varer. Smilende barn vinker fornøyd i skoleuniformene sine. Lastebiler så gamle som byen selv haster forbi oss på veien.

Reiseblogg, India
Ingen problemer med balansen hos disse damene.

Den rosa byen imponerer!
Siste stopp på turen er Jaipur, i delstaten Rajasthan. Byen vinner en plass i mitt hjerte med en eneste gang!

I gatene er det nemlig, som ellers i India, et hektisk folkemylder. Jeg vandrer i møkkete gater og ser hellige kuer som venter på fruktmarkedets avfall, geiter som spretter rundt og overalt på hustak, plasser og gater. Små frekke langur-aper med meget lange haler og sorte ansiktsmasker. Vogner trukket av okser eller dromedarer og innimellom en elefant, som haster forbi med sin mahout på nakken.

Jaipur består av to bydeler, som er sterkt adskilt. Den gamle bydelen ble grunnlagt i 1727 av maharaja Jai Singh 2., som byen er oppkalt etter. For de fleste besøkende i India fremstår Jaipur som den vakreste og mest utsmykkede byen de opplever. Hele den gamle bydelen ble nøye planlagt, og den har tilnavnet ”Den rosa by”. Navnet kommer fra at sandsteinbygningene ble malt rosa som en velkomst til prins Albert under hans besøk i byen i 1853.

Den gamle bydelen er omgitt av imponerende bymurer med skyteskår og hele syv inngangsporter. Den mest kjente er Ajmeri Gate, som er inngang til sentrum.

Verdt å få med seg er City Palace, hvor murer og hovedinngang ble oppført av maharaja Jai Singh 2.. Midt i palasset ligger den syv etasjer høye bygningen Chandra Mahal, hvorfra det er flott utsikt. Museet rommer en fin samling av malerier, våpen, tepper og rustninger.

Reiseblogg, India
City Palace Museum i Jaipur er vel verdt et besøk.

Jaipurs store attraksjon, Amber Fort, ligger utenfor selve byen og var Rajasthans gamle hovedstad. Palasset ligger på en bakketopp, og kan nås enten til fots eller på elefantryggen. Ganske så imponerende er Kali- tempelet, bygget i hvit marmor. På alteret står Kali med avhugde hoder som magebelte. Jai Mandir (Seiershallen) med utallige speilmosaikker som er innlagt i kalk og alabast, er også verdt et besøk. Personlig synes jeg Amber Fort er mer imponerende enn Taj Mahal.

Om kvelden returnerer jeg til palasset for et spektakulært lyd- og lysshow, hvor palassets historie fortelles på en imponerende måte.

Reiseblogg, India
Amber Fort er et spektakulært syn der det ruver på toppen.

Er man i India så gjør man som tidligere hersker, og bor kongelig. Rambagh Palace er et tidligere kongepalass som nå er gjort om til et luksuriøst hotell. Vakre hager, bueganger, kupler, utmerket mat og eksepsjonell service gjør at jeg føler meg som en indisk prinsesse.

Denne reisen ga meg en liten smakebit av hva India kan by på, og det er lett å forstå at man må nøye seg med en liten del av landet ad gangen. Det enorme bombardementet av India er overveldende, men samtidig så fascinerende at jeg ønsker å komme tilbake igjen og igjen. For en reise til India er nemlig uforglemmelig. Nettopp derfor finner jeg veien tilbake – gang på gang.

Namaste!

VERDT Å VITE

  • Det gylne triangel består av byene Delhi, Agra og Jaipur.
  • Kombiner gjerne reisen med tog og bil mellom byene slik at du får den ultimate opplevelsen av Indias transportmuligheter.
  • For overnatting i Jaipur anbefales Rambagh Palace, hvor du bor kongelig.
Reiseblogg, India
Den evige flamme brenner over minnesmerket for Mohandas Gandhi.
Reiseblogg, India
Snabla bra i India!
Reiseblogg, India
Kjøpepress! Vanskelig å si nei til bedende øyne og store smil.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen