Kjøretur langs Mississippi-elven

Hjem » Kjøretur langs Mississippi-elven

Reiseblogg, bilferie i USA

Kjært barn har mange navn, og Mississippi-elven er intet unntak: Old Man River, Father of Waters, Big Muddy. Alle navn på en elv som er preget av mystikk og legender. En elv som bukter seg 3 734 kilometer gjennom USA; fra Itasca-sjøen i Minnesota (nord) til Mexicogolfen (sør).

De aller fleste av oss har lest om (eller kjenner til) Huckleberry Finn og hans eventyr langs og på Mississippi. Selv om det høres meget spennende å seile nedover elven på en flåte, er det nok ikke det transportmiddelet de fleste ville valgt i dag. Hadde Huckleberry vokst opp i dagens samfunn (og hatt førerkort), ville han nok gjort som meg: Leid bil og kjørt The Great River Road

Strekningen så dagens lys i 1938 da et nettverk av veier (fylkes, kommunale og lokale) ble knyttet sammen og utgjør en lang vei langs Mississippi. Den ble designet slik at den viser frem de ti statene som grenser til Mississippi-elven. Landskapet er scenisk og variert, og byr på et spekter av opplevelser underveis.

Naturlig nok er ikke alt idyllisk og vakkert. Du må også være forberedt på at fabrikker, fast-food butikker og kjøpesentre dukker opp i ny og ne, men da er det bare å lukke øynene (så fremt du ikke sitter i førersetet) og vende blikket mot neste severdighet.

The Great River Road (også kjent som GRR) forandrer ofte retning underveis. Den tar deg over elven, langs elven og utenom elven. Den tar deg gjennom små byer som andre veier har glemt, severdigheter du ikke visste eksisterte og byr på velsmakende måltider på steder du aldri har hørt om.

Om veien i seg selv ikke er destinasjonen, er ikke The Great River Road for deg. For deg som velger turen, er belønningen veier uten endeløse rekker av trailere, fargerikt lokalliv og litt dyreliv i ny og ne.

Nyt og omfavn turen!

Min egen kjøretur begynner halvveis opp (eller ned Mississippi-elven, alt ettersom hvordan du ser på ruten). Nærmere bestemt i Memphis.

I blogginnlegget I Memphis lever Elvis kan du lese mer om hva Memphis byr på

Med noen dager til gode av ferien, bestemmer jeg meg for å kjøre til Minneapolis (Minnesota), og fly hjem herfra.

De neste dagene er selve reisen målet. Bevegelsen er selve ferien. Jeg har valgt meg ut noen merkverdige stopp underveis. Så kjører jeg.

Krysser inn i delstaten Arkansas og deretter inn i Illinois.

Den fiktive superhelten Superman lever et dobbeltliv i den oppdiktede byen Metropolis. Der opptrer han skiftevis forkledd som den klønete journalisten Clark Kent og som edel helt i kamp mot kriminalitet og onde superskurker.

Men Metropolis er faktisk en by – ganske liten riktignok, men den eksisterer. Byen har rundt 6000 innbyggere, inkludert den adopterte sønnen Superman, og byen har brukt tegneseriehelten for alt han er verdt.

Første stopp er den 4,5 meter høye statuen av Stålmannen, som poserer i kjent stil. Han står på en oppbygd plattform, med ordene «Truth – Justice – The American Way» risset inn.

Jeg står og tar bilder av Superman da et amerikansk ektepar kommer bort. Damen utbryter entusiastisk (slik bare amerikanere kan): Oh my G… You have the same colors on your cloths! A perfect match with Superman. We have got to take your picture!! 

Litt flau over utbruddet hennes ser jeg ned på dagens klesvalg, og kan ikke annet enn å le. Ved en tilfeldighet (jeg lover at dette ikke var planlagt!) ser jeg at buksen er rød (som kappen til Superman) og singleten blå (som drakten hans).

Damen nærmest drar meg bort til den store statuen og stiller meg opp foran superhelten. Så får jeg streng beskjed om å posere som ham – og ikke smile (som er ekstremt vanskelig å ikke gjøre).

Ektemannen er meget fornøyd med bildene han fikk ta, og takker gjentatte ganger.

Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Superman og meg i Metropolis.
Som den amerikanske damen entusiastisk påpekte: Vi er begge kledd for anledningen – og neste oppdrag!

Ikke langt unna statuen er det en telefonkiosk hvor du kan skifte fra vanlig dødelig til superhelt samt «kontorene» til avisen Daily Planet.

Superhelten har naturligvis også sitt eget museum (Super Museum), og en rekke souvenirbutikker som selger alt du kan tenke deg av Superman-gjenstander og memorabilia.

Kjøreturen fortsetter gjennom Illinois, som ble USAs 21.stat i 1818. Delstaten er fødested til president Abraham Lincoln, og under Den amerikanske borgerkrigen var Illinois en viktig stat på Unionens (Nordstatene) side.

Neste stopp på programmet er St. Louis, i delstaten Missouri. Byen ligger flott til ved Mississippi-elven, og ble grunnlagt i 1764 av de franske pelshandlerne Pierre Lacléde og Auguste Pierre Chouteau.

St. Louis har skrevet seg inn i amerikansk historie siden byen var startpunktet for ekspedisjonene til Lewis og Clark. De to eventyrerne bega seg ut på en oppdagelsesferd som begynte i 1804 og endte i 1806. Turen tok dem ut til Stillehavet og tilbake.

Alle byer har noen opplevelser du bare se, og St. Louis er intet unntak. Landemerket her er en 192 meter høy bue – Gateway Arch.

Buen, som ligger ved Mississippi-elven, er naturligvis første stopp. Det er vanskelig å forestille seg at 43 000 tonn med betong og stål kan være pent, men Gateway Arch er vakker. Buen er ikonisk og elegant, og ble bygd til ære for USAs ekspansjon vestover og de eventyrerne som utførte turene. Monumentet stod ferdig i 1965, og har siden tatt med millioner av besøkende opp til toppen slik at de kan nyte utsikten.

Det offisielle navnet er Jefferson National Expansion Memorial, oppkalt etter president Thomas Jefferson, som var forkjemperen for ekspedisjoner vestover.

Besøket bør starte i Museum of Westward Expansion, som er både interessant og fascinerende.
Deretter går turen opp til toppen, og du tar en liten heis, som mest minner om en romkapsel. Liten, men rask så turen opp til toppen går fort. Det er ingen vinduer, som er litt av spenningen. Her vet du ikke hvor høyt du er, eller når du fremme. Dørene åpnes og du kan gå opp til Observation Deck. Det er en rekke små vinduer du kan se ut av.

Fra toppen kan du se Old Courthouse og på motsatte side; Mississippi River, hvor en rekke hjuldampere ligger ankret opp. Disse replikaene er klare til å ta med besøkende på en flott tur opp og ned elven.

Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
På toppen av Gateway Arch i byen St. Louis.
Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Old Courthouse skiller seg ut fra resten av den moderne byen.

Eventyret fortsetter. Jeg bytter ut storbyen St. Louis med småbysjarm. Med Mississippi-elven ved min side (stort sett) går turen til den lille byen Hannibal.

Du trenger ikke være litteraturprofessor for å skjønne hvem som er byens mest kjente innbygger: Navnet er å finne over halve byen. Navnene på hans mest kjente karakterer er å finne i den andre halvdelen.

Jeg har ankommet Hannibal, hjemsted til forfatteren Mark Twain, kjent som mannen bak bøkene om Tom Sawyer og Huckleberry Finn.

Atmosfæren i den lille byen er avslappet og rolig. Spaserturen fra hotellet og til Mark Twain Boyhood Home & Museum tar meg forbi en rekke antikvitetsbutikker (som alle må utforskes), små kafeer og bokhandlere.

Museet ivaretar fem historiske bygninger, to museer og tre museumsbutikker. Jeg starter i museet som tar for seg livet til Mark Twain (hans egentlige navn var Samuel Langhorne Clemens). Her kan du rusle rundt på egen hånd, og museet er flott bygd opp. Du kan ta turen på flåten (riktignok uten vann) til Huckleberry, utforske grottene og lære mer om forfatterens liv.

Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Mark Twain og hans to velkjente karakterer: Huckleberry Finn og Tom Sawyer.

Etter endt besøk går turen ut i solen og første stopp er Mark Twain Boyhood Home, huset hvor forfatteren bodde fra 1844 til 1853. Dette huset var inspirasjonen til Tom Sawyer. Her kan du forresten «male» det velkjente hvite stakittgjerde – akkurat som Tom gjør i boken.
Huckleberry Finn House er en replika av huset til familien Blankenship, og Tom Blankenship skal visstnok ha vært inspirasjonen til Twains mest kjente og elskede karakter, Huckleberry Finn.

Jeg avslutter turen med å se statuen av Tom og Huckleberry. Nå har sulten gjort seg godt bemerket og middagen inntas på Mark Twain Dinette – naturligvis.

Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Tom Sawyer trengte litt hjelp med å male ferdig gjerdet, og jeg bidro gjerne.

Ny dag – nye muligheter!

Jeg krysser inn i delstaten Wisconsin, som er hjem til byen La Crosse. Byen i seg selv har ikke så altfor mye spennende å by på, med unntak av at den er hjem til World’s Largest Six Pack. Naturlig nok blir det et kort stopp her.

Ikke noe sier øl mer enn de seks tankene med La Cross Lager som står foran meg. Hver tank inneholder nok øl til å fylle syv millioner bokser!

Det betyr følgende (ifølge en av guidene): Om du begynner å drikke den dagen du blir født, og drikker 0,4 liter, på timen, hver time, i et helt døgn, 7 dager i uken – og du lever til du blir 120 år – da har du klart å tømme én av World’s Largest Six Pack- boksene.
Lykke til!

Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Det er nok øl i boksene til å ta seg en skikkelig fest!

Lunsjen inntas på Rudy’s, hvor du bestiller maten i bilen og deretter blir den servert av smilende jenter på rulleskøyter, henges på vinduet og så er det bare å lene seg tilbake og spise seg god og mett.

Jeg rekker ett stopp til, og tar turen innom Trempealeau, en søvnig liten by med rundt 1500 innbyggere.

En liten stopp for å slukke tørsten på Historic Trempealeau Hotel, Restaurant & Saloon. Dette er den eneste bygningen som overlevde brannen i 1888 – ikke rart at hele stedet er røykfritt?

Her kan du også overnatte, og dagen etter leie kano og begi deg ut på Long Lake Canoe Trail.

Jeg hadde bare noen dager til overs før jeg måtte være i Minneapolis for et bryllup, og tiden strekker ikke til. Derfor ble det bare en liten smakebit av hva den magiske The Great River Road har å by på.

De opplevelsene jeg fikk med meg, skapte gode minner og var litt utenom det vanlige. Underveis traff jeg hyggelige mennesker, som gjerne slo av en prat og delte små anekdoter fra hverdagen og livet sitt. Jeg vandret gjennom små gater, spiste god mat og fulgte i fotsporene til superhelter, oppdagelsesreisende og forfattere.

Ønsker du en kjørerute som ikke alle andre gjennomfører, er The Great River Road et utmerket valg. Du kommer ikke til å angre!

VERDT Å VITE

 • The Great River Road starter i Bemidji (Minnesota) og ender i New Orleans (Louisiana).
 • Kjører du hele strekningen, får du oppleve 10 delstater (Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi og Louisiana.
 • Du kan starte hvor som helst, kjøre hvor langt og i hvilken retning, du ønsker.
 • Blant de mest kjente stedene underveis er Minneapolis (Minnesota), St. Louis (Missouri), Memphis (Tennessee) og New Orleans (Louisiana).
 • Du bør absolutt få med deg de ukjente stedene underveis, så god planlegging er nødvendig.
 • Boken Road Trip USA (fra Moon forlag) gir deg en meget god oversikt, og tar for seg reisen by for by. Her finner du også kart, forslag på restauranter og overnattingssteder.

PRAKTISK INFORMASJON

 • Det enkleste er å fly fra Norge til Minneapolis og hjem fra New Orleans (eller motsatt).
 • For å leie bil i USA holder det med norsk førerkort og betalingskort i samme navn som sjåføren. Leiebilselskapene krever en enveisavgift (som ofte er på høyde med kostnad av leiebil) siden leiebilen ikke returneres på samme sted.
 • Det er ikke noe problem å finne bensinstasjoner, restauranter eller overnatting underveis.
 • Velg gjerne overnatting i de små byene. Da får de gjerne de mer genuine opplevelsene, og bor gjerne på steder med historisk verdi. I tillegg støtter du lokalbefolkningen fremover de store kjedehotellene.

MINE STOPP

 • Memphis (Tennessee): Graceland, Sun Studio, Beale Street og National Civil Rights Museum.
 • Metropolis (Illinois): Hjembyen til Superman, med Super Museum.
 • St. Louis (Missouri): Gateway Arch, Museum of Westward Expansion, Old Courthouse og tur med hjuldamper.
 • Hannibal (Missouri): Mark Twain Boyhood Home & Museum, Mark Twain Memorial Lighthouse og Mark Twain Cave Complex. Hvert år avholdes Tom Sawyer Days (juli).
 • La Crosse (Wisconsin): World’s Largest Six-Pack og Ruby’s (servering av jenter på rulleskøyter).
 • Trempealeau (Wisconsin): Historic Trempealeau Hotel, Restaurant & Saloon.
 • Minneapolis (Minnesota): Mall of America, Minneapolis Sculpture Garden og Minnesota History Center.
Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Alltid gøy å ankomme en ny delstat. Det blåser skikkelig i Missouri.
Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Da har jeg skiftet i boksen til Superman – og er klar for et nytt oppdrag!
Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Velkommen til St. Louis og Gateway Arch!
Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Ikke hver dag du får servert maten rett i bilen – av smilende jenter på rulleskøyter. Det kan du oppleve på Ruby’s i Wisconsin.
Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Lille Trempealeau er sjarmerende og ganske ukjent for de aller fleste.
Reiseblogg, bilferie i USA, Unike Reiser
Siste stopp på turen var Minneapolis i Minnesota.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen