Jeg står og ser på den grønne, litt hårete og slimete klassen som danser lett i havet. En brunalge i olivengrønn farge med blærer og en læraktig konsistens som dominerer det meste av den norske kysten.
Innrømmer at jeg er litt betenkt når jeg hører at den egner seg godt til alle typer fiskeretter, på ulike pureer, i sauser eller som dryss på poteter og ris. Denne klasen foran meg gir nemlig god smak – og er full av næringsstoffer!
Solen sender varme stråler ned på de rødmalte husene i Engelsviken, et gammelt lokalsamfunn bygd opp rundt fiskeindustrien. Det idylliske lille stedet, med en herlig skjærgård og skikkelig ferieidyll, ligger rundt en times kjøring fra Oslo.
For ni år siden fant ekteparet Anne-Lise og Bjørn Viken veien hit. De falt pladask og kjøpte seg en hytte, rett ved havet – naturligvis.
Med et helt matfat rett utenfor døren, og en brennende interesse for tang og tare, bestemte de seg for å videreutvikle hobbyen sin. I 2016 startet de firmaet Ting med Tang, hvor de deler sin kunnskap om den fantastiske ressursen som tang og tare er.
Ønsket om å ta i bruk denne altfor lite utnyttede og næringsrike ressursen, som altså finnes langs hele kysten vår, ble raskt en suksess. Snart var ekteparet engasjert i kurs og tangsafari i lokalene de leier i Engelsviken. Jungeltelegrafen spredde seg som tang i havet, og det tok ikke lang tid før Anne-Lise og Bjørn også ble leid inn av aktører rundt om i Norge.
Om du tror at kurset kun inkluderer foredrag om hvor nyttig og næringsrikt tang egentlig er, så tar du feil! Her er du aktivt med og skal både sanke og lage din egen mat.
Opplegget er spesialtilpasset for hver enkelt kunde, og inkluderer både firmaevent, teambuilding, foredrag, minikurs og tangsafari.
Min favoritt er tangsafari. Av den enkle grunn at her kombineres teori med praksis. Hva er vel bedre enn å kunne si du stod på hodet i vannet og plukket din egen middag?
Teori og praksis i velsmakende forening
På Tangsafari er du med på hele reisen; hva sanking av tang og tare til rensing og bearbeiding. Deretter er det på med forkleet når maten skal lages. Opplevelsen avsluttes med et felles måltid, bestående av tang- og tareretter.
Kursene avholdes hele året, men Bjørn forteller at det er noen perioder som er bedre for sanking enn andre. Desember og januar er ikke gunstig om du er på jakt etter tang til lunsj eller middag.
Med andre ord: Vi vasser i mat, store deler av året. De næringsrike råvarene til hverdagsmaten finner du i fjæra.
– Tang og tare gjør maten sunnere og velsmakende, sier en entusiastisk Anne-Lise.
Vi forlater lokalene i den rødmalte rorbua i havnen. Solen skinner, havet er nærmest blikkstille og lyden av en snekke prøver å overdøve måkene som flakser og skriker over oss.
Fra lokalet er det rundt ti minutters gange til stranden og svabergene. Etter endt teori er det på tide å begi seg ut i selve matfatet. Vi rusler forbi hvitmalte trehus og frodige hager. Ankommer stranden, hvor badegjester slikker sol og tar seg en dukkert.
Anne-Lise og Bjørn tar oss med ytterst på svaberget. Jeg blir stående å stirre ned på maten min. Fortsatt ikke helt overbevist om at dette smaker utsøkt. Men jeg er naturligvis villig til å prøve!
Den grønnaktige, hårete klasen med blærer heter blæretang. Ikke hørt om det? Fortvil ikke – det er ukjent for meg også.
Havet frister med en rekke smaker
Blærene på blæretangen forteller hvor gammel tangen er. Det er en blære for hvert år + ett første år uten. Tangen vokser i fjæresonen på ulike dybder, litt avhengig av geografi, og finnes langs hele kysten.
Den velsmakende tangen vokser som en parasitt og kun på selve grisetangen. Blærene forteller hvor gammel tangen er. Det er en blære for hvert år per skudd. Tangen vokser på dybder ned til to meters dyp, og finnes langs hele kysten.
Trøffeltangen skiller seg fra andre tangdokker ved at den blir nesten tørr straks du rister litt på den. Selv med sjøvann på, vil du kjenne smaken av trøffel.
Anne-Lise forteller at dette er en rødalge som egner seg godt tørket som krydder. Den karakteristiske trøffelsmaken har gitt den kallenavnet havets trøffel.
Et engasjert ektepar kaster seg ivrig over jobben med å sanke inn tang og tare. Ingredienser som altså vil tilføre retten vitaminer, og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Det i seg selv er jo grunn nok til å prøve. Næringsverdiene avhenger av høstetid, geografi og vannkvalitet. Men uansett når og hvor du sanker tangen, kan du nyte et måltid som inneholder rikelig med mineraler, vitaminer, fettstoffer som Omega 3 og antioksidanter.
Anne-Lise og Bjørn jobber sammen med Havforskningsinstituttet og Mattilsynet for å få mer tang og tare inn i matvaretabellen og informere sultne nordmenn om at det er næringsrikt – og godt.
Jeg lurer på om det er som med sopp – at det kan gå riktig så galt om du plukker feil tang. Det viser seg at det ikke er noe giftige tang i Norge, så du kan trygt sanke, forberede og spise, uten å bekymre deg.
– Så lenge det ikke er nær utslipp, men god gjennomstrømning i vannet og tangen sitter fast er det bare å plukke, legger Anne-Lise til.
Glass med go’saker og næringsstoffer
Lidenskapen for tang og tare utviklet seg etter at de var på kurs om sopp og ville vekster. De tilegnet seg kunnskap og deler nå lidenskapen med alle som ønsker å lære mer – eller vil ha en opplevelse utenom det vanlige.
Etter litt research fant de ut at ingen andre drev med kursing om havets mer ukjente delikatesser. Da var det bare å sette i gang. Begge har full jobb ved siden av, men de har ingen problemer med å ta turen til Engelsviken (eller andre steder rundt om i landet) for å berike nordmenn om verdien av tang og tare.
I løpet av de årene har holdt på har over tusen mennesker kost seg i havet med Bjørn og Anne-Lise. De har undervist firmaer, vennegjenger, familier og holdt kurs for de fleste anledninger.
Har du ingen å dra på kurs med, er det ikke noe problem. Det settes opp kurs hvor du kan melde deg på flere ganger i året.
Hver deltager får med seg et glass syltet tang når kurset er ferdig. Til min store glede overrekkes jeg også et glass. Det ser langt mer innbydende ut når det er pent pakket i glass enn når det flyter i havet.
Anne-Lise anbefaler å ha det på knekkebrødet. Som sagt så gjort. Det smakte utmerket!
Nå gleder jeg meg bare til å se ansiktene til mine egne middagsgjester når de får høre at havets delikatesser – i form av tang – står på menyen!
SYLTING AV TANG
Porsjoner: 4
Glass: 2,5 dl
Tid: 20-40 minutter
Ingredienser
1 liter fersk bæretang eller små grisetang.
Bruk blærene og litt av stilken.
Tørket tang kan også brukes.
Til laken
4 dl vann
2,5 dl mild eddik
150 gram sukker
15 gram sennepsfrø
10 gram rosepepper
Fremgangsmåte
Kok opp laken til sukkeret er løst opp og legg tangen i den kokende laken.
La alt kjøle seg ned litt før blandingen helles over i steriliserte glass og settes kaldt.
Best etter 1-2 måneder, men kan spises før.
Tørket tang bør koke i laken i noen minutter.
Benyttes grisetang bør denne forvelles 10 minutter før den legges i laken.
VERDT Å VITE
- Ting med Tang ble startet i 2016 av ekteparet Anne-Lise og Bjørn Viken.
- De holder kurs/tangsafari i lokalene sine i Engelsviken (rundt 1 times kjøring sør for Oslo).
- Om ønskelig kan de komme dit du er for å dele sin kunnskap om hvilke fantastisk ressurs tang og tare er.
- Opplegget tilpasses hver enkelt og inkluderer blant annet firmaevent, teambuilding, foredrag, minikurs og tangsafari.
- Tangsafari inkluderer teori, sanking av tang og tare, lunsj, gjennomgang og rensing av fangsten, matlaging og felles middag (tre-retters).
- Bli inspirert til nye matretter ved å ta en titt på oppskriftene til Ting med Tang.
- Tangweb er tilgjengelig på mobil, som egner seg utmerket når du er ute i fjære. Da kan du slå opp og se hva du har funnet, hvilke matretter du kan lage og hvor mye du trenger.