De fleste som reiser til Svalbard, ønsker å oppleve friluftslivet – spennende aktiviteter i vakker natur. Det er ikke så aller verst å være inne heller, spesielt ikke for dem som liker museum.

Svalbard Museum tar deg med på en reise gjennom historien, og presenterer deler av Svalbards 400 år lange historie. Når du rusler gjennom utstillingene, får du et godt innblikk i det tette forholdet mellom hav og land samt natur og kultur.

Museet åpnet i 1979 og ligger i Svalbard Science Center. Det er åpent hver dag, med unntak av 17.mai.

Når du ankommer museet, må du følge en av tradisjonene på Svalbard: Ta av deg skoene (eller ta på deg et plasttrekk over skoene).

På Svalbard er det vanlig å ikke bruke sko inne, enten du er på hotell, restaurant eller i en offentlig bygning. Tradisjonen stammer fra den tiden da gruvedriften var i full gang, og man ville ikke ha kullstøv inn i huset.

Reiseblogg, Svalbard, Norge, Unike Reiser

Skoløs og forventningsfull er du nå klar til å begi deg ut på en reise gjennom Svalbards historie. Museet er ikke stort, men inneholder en rekke gjenstander, bilder og informasjonsskilter til å holde deg okkupert i flere timer.

Atmosfæren er avslappet, og utstillingene er svakt opplyst, som bidrar til at besøkende ønsker å utforske museet i et rolig tempo.

Museets samling består av 55 000 gjenstander og 25 000 fotografier, og kombinasjonen gir deg kunnskap nok til å forstå livet på Svalbard – slik det var og slik det er i dag.

Den permanente utstillingen tar deg gjennom 400 år med kulturell historie. Du vil også lære mer om flora, fauna, gruvedrift, geologi, forskning og turisme. Underveis vil du se en rekke gjenstander og kulturelle relikvier som menneskene har etterlatt opp gjennom århundrene.

Reiseblogg, Svalbard, Norge, Unike Reiser

Svalbard Museum egner seg for både små og store. Du kan lett ta med ungene, som kan grave etter svaneøgler (en utdødd krypdyrgruppe som var nært tilknyttet vann) eller krype gjennom inngangen til en gruve. Flere av modellene og gjenstandene er montert slik at også barna får et godt innsyn.

Når du er ferdig med å utforske utstillingen, avsluttes besøket på «Inner Arctic» for en hvil. Her kan du slappe av, lese en bok eller bare nyte utsikten over tundraen.

Reiseblogg, Svalbard, Norge, Unike Reiser

Visste du at …

«Kastehulen»
Ved hjelp av klørne på framsveivene er ringselene i stand til å lage pustehull i isen. De har dermed tilgang til områder langt inne i fastisen som ingen andre selarter når. Ringselene graver ut huler i snøen over slike hull. Her kan de ligge og hvile seg. De voksne hunnene kaster ungen sin i en slik hule. Disse kastehullene gir ungen beskyttelse mot vær og vind, samt at de i noen grad beskytter mot rovdyr. Når en isbjørn eller rev graver seg gjennom huletaket, hører selene det, og får anledning til å stikke av. Polarrev, isbjørn, polarmåke og ismåke jakter på unge ringseler.

Reiseblogg, Svalbard, Norge, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen