Lake Mburo nasjonalpark er en av de minste nasjonalparkene i Uganda. Den er, ganske overraskende, ofte oversett av besøkende. Parken er en ekte perle, og har et rikt dyreliv – som ene og alene gjør det verdt besøket.

Dette er også den eneste nasjonalparken i Uganda hvor du kan se sebra, impala, eland og klippespringer.

Lake Mburo nasjonalpark lokker også med et bredt tilbud aktiviteter, som gjør at du lett kan tilbringe et par dager i parken.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Kjekt å vite om Lake Mburo nasjonalpark

Denne lille perlen er Ugandas minste nasjonalpark, men de 380 kvadratkilometerne er hjem til et rikt og variert dyreliv. Den er også den nasjonalparken som ligger nærmest Kampala (240 km) og Entebbe (290 km).

Lake Mburo ble erklært som et kontrollert jaktområde i 933. I 1963 ble tittelen endret til viltreservat. Området var hovedsakelig okkupert av stammen Bahima, som fortsette å gjete kveget i reservatet frem til 1983 da området ble erklært en nasjonalpark.

Lake Mburo nasjonalpark er et spesielt sted, med et rikt økosystem og et variert dyreliv. I den vestlige delen av parken blandes savanne med fjellskråninger og skogbekledde kløfter. Siden det ikke er noen elefanter som går løs på vegetasjonen, er det nok av skog.

Innenfor nasjonalparkens grenser er det fem innsjøer, som er bosted til et stort antall flodhester. Andre dyr inkluderer sebra, vortesvin, giraff, bøffel, eland, hyene og impala.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Hvordan Lake Mburo fikk navnet sitt

Ifølge en lokal legende er parken oppkalt etter en gutt som het Mburo. Han og broren Kigarama bodde på savannen. Kigarama drømte om at det ville komme store nedbørsmengder, som ville forårsake en flom, og dermed skylle bort eiendommen.

Han fortalte Mburo om drømmen, men Mburo tok det ikke alvorlig. Kigarama bestemte seg for å forlate området og etterlot broren sin.

Drømmen gikk i oppfyllelse. Området ble oversvømt, og tragisk nok, druknet Mburo. Siden nasjonalparken er oppkalt etter ham, vil Mburo aldri bli glemt.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Hvordan komme seg til Lake Mburo nasjonalpark

Lake Mburo nasjonalpark er den nærmeste parken til Kampala (hovedstaden i Uganda). Nasjonalparken er lett å komme til med bil, og kjøreturen fra Kampala er på rundt 4 timer. Kommer du fra Entebbe, må du beregne 4,5 time med bil.

Du kan også fly fra Entebbe internasjonale flyplass eller Kajjansi flystripe til Mbarara flystripe. Herfra vil du bli transportert med bil til Lake Mburo nasjonalpark.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Dyrelivet i Lake Mburo nasjonalpark

Til tross for at nasjonalparken er relativt liten, er Lake Mburo hjem til et bredt spekter av dyr. Om du er glad i sebraer, er dette parken for deg! Lake Mburo er Ugandas fremste sebrapark (selv om det er noen hundre sebraer i Kidepo Valley Park, som ligger i det nordøstlige hjørnet av Uganda).

Safarituren byr (forhåpentligvis) på giraffer, bavianer, bøfler, eland, impala, flodhester, hyener og vannbukk.

Om du er på jakt etter å krysse av kattedyrene, er ikke dette parken for deg.

Lake Mburo nasjonalpark er også hjem til et rikt fugleliv, med rundt 350 fuglearter.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Når bør du besøke Lake Mburo nasjonalpark

Du kan besøke nasjonalparken hele året, men den beste tiden å besøke er under den tørre sesongen: Juni og ut september samt desember og ut februar.

Den tørre tiden er også høysesong, og en utmerket tid for besøket. Lite regn gjør at vegetasjonen er tynn – og dermed er dyrene langt enklere å se.

Om du er en fugleentusiast, er den våte perioden (mars til mai og oktober og ut november) best. Da har du også sjansen til å se trekkfugler.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Aktiviteter i Lake Mburo nasjonalpark

Ugandas minste nasjonalpark har et bredt spekter med aktiviteter. Du kan lett fylle et par dager her.

Safari
Hovedgrunnen for å reise til Lake Mburo er dyrene. Du kan utforske parken i en safaribil med en profesjonell guide. Safari gjøres om morgenen eller ettermiddagen. Det er nemlig da dyrene er mest aktive.

Nattsafari
På jakt etter en helt annen safariopplevelse?

Bli med en profesjonell guide ut i nattens mulm og mørke. Mens lyskasterne viser vei, speider du etter de nattaktive dyrene.

Dyrene som ofte ses på nattsafari inkluderer leopard, hvithalemungo, hyene, galagoer, serval og pinnsvin. Du har også mulighet til å se flodhester som gresser på land.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Båttur
En annen utmerket måte å oppleve Lake Mburo sitt dyreliv er på en båttur.

Det er to muligheter: En om morgenen og en om ettermiddagen.

Mens du slapper av i båten, nyter du synet av flodhester og krokodiller som boltrer seg i vannet. Langs bredden er det ofte bøfler, giraffer og vannbukker.

Fugletitting
Lake Mburo nasjonalpark er hjem til rundt 350 fuglearter, noe som gjør parken til et utmerket sted for fugleelskere.

Fugletitting er best om morgenen eller om ettermiddagen.

Du vil ha følge av en erfaren og kunnskapsrik fugleguide, som viser deg både treskonenebb, hvittoppkakadue, flodørn, akasiespett og gråkrontrane – for å nevne noen.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Hesteridning
Lake Mburo nasjonalpark er den eneste nasjonalparken i Uganda som tillater hesteridning, som gir deg mulighet til å oppleve parken – og dyrelivet – fra et helt annet perspektiv.

Fotturer
En annen populær aktivitet i Lake Mburo nasjonalpark er fotturer. Sammen med en erfaren og kunnskapsrik guide samt en bevæpnet viltvokter, utforsker du parken til fots.

Fiske
Ønsker du å se om fisken biter? Fiskere har mulighet til å prøve lykken i Lake Mazinga eller Lake Mburo. Her kan du trekke inn både lungefisk, barber og malle – om du har flaksen på din side.
Sørg for at du har skaffet deg fisketillatelse fra Uganda Wildlife Authorithy, og at du alltid har med deg tillatelsen.

Reiseblogg, Uganda, safari, Lake Mburo, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen