Karstområdet (eller Kras som slovenerne kaller det) er hjemsted til de vakre kalksteinsfjellene. Området er også kjent som Grottelandet, takket være den verden som åpner seg dypt nede i jorden.
Nettopp her finner du noen av Europas vakreste grotter, hvorav den mest berømte – og besøkte – er Postojna.
Bli med på en reise inn i jordens indre, til et underjordisk skaperverk som er så vakkert at det tar pusten fra besøkende!
«Here is a new world, here is paradise!»
Luka Čeč, mannen som oppdaget Postonja-grotten
Hva er Postonja Cave?
Grotten er ofte rangert som den mest besøkte i Europa. Mer enn 40 millioner mennesker fra hele verden har trådd inn i grotteåpningen siden den åpnet i 1818.
Denne underjordiske skjønnheten strekker seg 24 km innover i fjellet og består av passasjer, gallerier og haller.
Vidunderverket er mer enn to millioner år gammelt og skaperen bak er ingen ringere enn elven Pivka, som forsvinner inn i grotten. Her møtes den med elven Rak, og sammen former de Europas største underjordiske sammenløp.
Hvordan komme seg til Postonja Cave?
Grotten ligger i byen Postonja, rundt 50 km sørvest for Slovenias hovedstad Ljubljana.
Når du ankommer byen med bil, er det ikke vanskelig å finne frem. Byens stolthet (og store severdighet) er godt merket med skilter.
Ved ankomst er det en stor parkeringsplass på nedsiden av inngangen til grotten.
Det er også mulig å ta offentlig transport (buss eller tog) eller bli med på en organisert utflukt fra Ljubljana.
Fra Lake Bled er det rundt 40 minutter med bil.
Fra Trieste (Italia) er det rundt 1,5 time med bil.
Fra Rijeka (Kroatia) er det rundt 1,5 time med bil.
Besøket i Postonja Cave
Fjellet åpner seg og de første to kilometerne inn i grotten tilbakelegges med et minitog. Så eksploderer alt i farger. Hule etter hule hvor dryppsteinsformasjonene skifter karakter – stalaktitter og stalagmitter er lyssatt og fremheves på elegant vis.
Det lille toget har fraktet besøkende inn i grottene i mer enn 140 år. Det første toget tøffet inn i jordens indre i 1872, og siden den gang har rundt 40 millioner mennesket blitt fraktet inn i Postonja.
Når toget er fremme ønskes du velkommen av en kunnskapsrik guide som tar deg med på en omvisning i the Great Mountain, over the Russian Bridge og the Beautiful Cave. Sistnevnte er hjem til the Brilliant (den mest kjente stalagmitten og selve symbolet på Postonja-grottene).
Du får også se grottenes kjente beboere, Baby Dragons (også kjent som olm eller Menneskefisk), en blind salamander som lever hele livet i vann og i totalt mørke. Dette resulterer i at den er helt fargeløs og blind.
Dragebabyene oppbevares i et vivarium. Det er forbudt å fotografere med blits.
Besøket avsluttes i the Dance Hall, med flotte lysekroner henger i «taket» og skaper en magisk stemning.
Deretter er det tilbake på toget som frakter deg tilbake til lyset utenfor.
Verdt å vite før besøket
- Ankom 30 minutter før grotteturen starter. Det kan ta litt tid å komme seg fra parkeringsplass og opp til inngangen til grotten.
- Alle som besøker Postonja-grotten må være sammen med en guide. Dette gjelder også de som ønsker å leie en audio-guide.
- Temperaturen inne i Postonja-grotten er konstant på 10 grader. Husk å kle deg godt.
- Etter at du går av toget, er det en bratt «bakke opp (stigning på 20 prosent). Ellers er det stort sett flatt. Postonja-grotten passer for alle. R ullestolbrukere kan ta en rundtur med toget, uten å forlate toget. Denne turen er kortere enn den som inkluderer fotturen, men en fin måte å oppleve grotten på.
- Ikke rør noen ting annet enn rekkverket når du er inne i grotten!
- Du kan fotografere inne i grotten, men ikke bruk blitz eller tripod.
- Det er restaurant, gavebutikk og toaletter på utsiden av grotten.
- Det er ikke tillatt med hunder inne i grotten.
- Hotell Jama ligger rett ved grotten og er rangert som ett av Slovenias beste hoteller. Hotellet har 156 rom.
- Postonja-grotten kan fint kombineres med Predjama Castle, bare noen kilometer unna. Husk å kjøp en billett som inkluderer begge severdighetene.
Beste tid å besøke Postonja Cave
Grotten er åpen hver dag hele året.
Den beste tiden er sent på våren og tidlig høst. August og desember er de mest besøkte månedene. Ellers i året anbefales det å unngå helger.
Postonja-grotten er ikke påvirket av været, og egner seg utmerket for en utflukt når det regner (eller er litt for varmt). Temperaturen inne i grotten er på konstant 10 grader så husk å kle deg deretter.
Baby Dragons
Blekt, nærmest gjennomskinnelig hud, uvanlige røde tuster. Ingen øyne, fire korte bein med tre fingre på hvert forbein og to fingre på hvert bakbein.
Olmen (også kjent som dragebabyer eller Menneskefisk) har et merkelig utseende, og det er ikke rart at de har vekket folks fantasi i århundrer. De tidligste skriftlige kildene om disse merkelige skapningene dateres helt tilbake til 1700-tallet.
De små salamanderne lever i kalkstengrottene og tilbringer hele livet i vann og i totalt mørke. Som følge av dette er de helt fargeløse og blinde.
Ved kraftig nedbør eller flom hender det at olmene blir skyldt opp fra den underjordiske elven. I tidligere tider trodde befolkningen at en fryktelig drage bodde i Postonja-grotten og at olmene de fant var dragebabyer. Ikke så rart med tanke på utseende: Snøhvit hud, en lang kropp og hale, fire bein og små runde tagger langs ryggen. Dette var noe helt utenom det vanlige! Derav navnet babydrager.
Forskere fattet snart interesse for disse uvanlige skapningene og snart begynte biologer å slåss mot hverandre om hvem som ville være den første til å presentere en ny art fra Postonja-grotten.
I 1768 var Giovanni Antonio Scopoli den første som viste frem et levende eksemplar, som fikk navnet Baby Dragon, eller Proteus Anguinus som det heter på latin.
Charles Darwin skrev også om disse skapningene fra den underjordiske verdenen i Postonja-grotten i boken Artenes opprinnelse (1859).
Disse dyrene er eksperter på overlevelse og har tilpasset seg et liv i totalt vann og mørke. Med en lengde på mellom 25 og 30 cm, er de blant grottenes største rovdyr. De beveger seg i vannet på en slangelignende måte, assistert med bruk av de korte beina. Olmen veier ikke mer enn 20 gram og puster gjennom utvendige gjeller og rudimentære lunger. Siden de er helt blinde, er de meget dyktige på å føle byttet sitt, og huden er meget lysfølsom.
Dragebabyene kan gå opptil syv år uten å spise – og kan leve i opptil undre år.
I årtusener har disse små krekene levd et fredelig og tilbaketrukket liv i hulene, men forskerne har fattet større og større interesse for dem. I 2016 fikk de for første gang oppleve en fødsel. En kvinnelig olm la egg og fødte 21 «babydrager», som fikk internasjonal oppmerksomhet.
Bevaringsstatus: Sårbar