Ljubljanas høydepunkter

Hjem » Ljubljanas høydepunkter

De fire dragene har slått ut vingene. Med store, vidåpne gap er de klare til å angripe. Dyrefigurene har inntatt hver sin plass på Dragebroen, en av flere veier over elven Ljubljanica.

Dragene er ikke et tilfeldig valgt motiv – de er selve symbolet på Ljubljana, og er også å finne i byens våpenskjold.

Ljubljana er en sjarmerende by, ofte oversett når det kommer til storbyferie i Europa. Den sjarmerende hovedstaden er kompakt og liten, og brer seg ut nedenfor Borghøyden og langs Ljubljanica-elven. Byen er et herlig sammensurium av livlige kafeer, markeder, vakre bygninger og gode restauranter.

Er du på jakt etter å en by med avslappet atmosfære og masse sjarm, da er Ljubljana et utmerket valg!

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Dragon Bridge

Fire fotogene drager vokter Zmajski Most, også kjent som Dragebroen, et ikonisk landemerke i Ljubljana. Du har ikke vært i byen om du ikke har blitt fotografert ved siden av en av dragene med sitt vidåpne gap.

Dragebroen er fra 1901, og jernbetongkonstruksjonen, som var en nyskapning på den tiden, ble oppført av ingeniøren Josef Melan. De vakre art nouveau-utsmykningene er skapt av Jurij Zaninović.

Det er ikke tilfeldig at valget falt på drager – de er symbolet på Ljubljana, og er også angitt i byens våpenskjold.

Broen fikk navnet The Jubilee Bridge of the Emperor Franz Josef I, men i juli 1919 ble dette endret til Dragon Bridge.

En lokal legende sier at når en jomfru krysser broen, logrer dragene med halene …

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Livet langs elven

Elven Ljubljanica renner som en livsnerve gjennom det historiske sentrum av byen. Rundt om finner du kremmere som selger alt fra suvenirer til art nouveau-lamper og gamle jugoslaviske pengesedler.

Servitørene løper med brett fylt av drikke og varme matretter mellom bordene på de mange serveringsstedene og nyforelskede par vandrer hånd i hånd langs elvebredden.

Elven er 41 km lang og livet langs den delen som renner gjennom Ljubljana er full av aktivitet, men i et behersket tempo.

På de mange restaurantene nyter både lokale og besøkende et velsmakende måltid eller et glass Laško-øl. Noen foretrekker å oppleve byen fra en av de mange turistbåtene eller fra en kajakk. På broene foreviges ferieminnene av smilende turister som poserer for det neste Instagram-innlegget.

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Ljubljana Castle

Slovenias hovedstad bør ses fra høyden – fra den gamle borgen (Ljubljanski Grad) som i århundrer har spilt en viktig rolle i forsvaret av byen.

En moderne taubane tar besøkende opp til Ljubljanski Grad, hvis opprinnelse strekker seg tilbake til 800-tallet. Dagens utseende tilskrives et jordskjelv i 1511. Legg så til en renovering på 1600-tallet og en nylig overhaling, så har du dagens utgave av borgen.

Foruten den flotte utsikten huser borgen et virtuelt museum hvor du får en rask innføring i byens viktigste perioder gjennom en 20 minutter lang 3D-film.

Borgen er også hjem til et dukkemuseum og et stort antall historiske rom som Chapel of St. George og fengselet.

I Escape Castle kan du lære mer om byens historie gjennom fem utfordringer – og kanskje klarer du å redde dragen!

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Mannen bak Ljubljana

Arkitekten Jože Plečnik har satt sitt preg på byen, og det er ingen tvil om at Ljubljana er ham en stor takk skyldig for dagens utseende.

Plečnik var en student av Otto Wagner, og etter mange års arbeid i Wien og Praha, vendte den slovenske arkitekten hjem igjen. Han forvandlet Ljubljana fra en liten provinsby til hovedstad.

Takket være hans lidenskap og produktivitet er byen i dag hjem til en rekke enestående byggverk.

Blant hans største verker er Tromostovje (De tre broer), en tredelt bro over Ljubjanica-elven. Broen består av en gammel bro fra 1842 og to nyere broarmer fra 1931. Den forbinder Prešernov torg med kaféstrøket Cankarjevo nabrežje og gågatene Stari trg og Mestni trg.

Det er ikke så rart at byen ofte kalles Plečniks Ljubljana.

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Båttur på elven

Se Ljubljana fra et helt annet perspektiv mens du lener deg tilbake og lar hverdagslivet gå sin vante gang.

De fleste båtene selger drikke og snacks om bord, og det er som regel med en guide.

Selve seilturen varer i 50 minutter, pluss tid til å komme på og av båten. De fleste båtene seiler hele året, men merk at det kan være kortere turer i vinterhalvåret (november til mars).

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Prešernov Square

Ljubljana er en av Europas minste hovedsteder, med rundt 200 000 innbyggere. Det føles som at alle er samlet på Prešernov Square, byens mest sentrale plass.

Torget er flott anlagt rundt den røde fransiskanerkirken fra 1660, oppført i barokkstil.

Plassen er oppkalt etter den slovenske nasjonaldikteren France Prešeren (1800 – 1849), som ble født i den lille byen Vrba. Et av versene fra hans dikt «En skål for friheten» ble valgt som det uavhengige Slovenias nasjonalsang. Han anses å være den enkeltpersonen som har gitt det største bidraget til det slovenske språket.

Prešeren var også kjent for å være god venn med flasken. Det har resultert i at katolikkene i Slovenia er ganske kritiske til at statuen på torget er plassert rett overfor kirken. Over hodet hans henger det nakne mus.

Skulpturen er laget av billedhuggeren Ivan Zajc, og ble reist i 1905.

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Markedet Glavna Tržnica

Arkitekten Jože Plečnik har hatt en finger med i spillet her også. Han skapte den elegante arkaden og markedsbygningen som avrunder markedet og som strekker seg langs Ljubljanica-elven.

Hver morgen ankommer selgerne med lokale varer, som består av alt fra hjemmedyrket grønnsaker og frukt til urter, krydder, saltet fisk, hvetemelskaker, suvenirer, blomster og krimskrams.

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Historie

Ljubljana ble hovedstad i et uavhengig Slovenia i 1991, men byens historie strekker seg mange tusen år tilbake i tid.

Restene av den romerske bymuren i Ljubljana ble grunnlagt for et par tusen år siden, og i de tysktalende landene i middelalderen gikk byen under navnet Laibach.

Byen slapp billig unna de to verdenskrigene. Til gjengjeld ble byen rammet hardt av et jordskjelv i 1895. Noe som indirekte har vært med på å forme dagens Ljubljana. Skjelvingen rystet nemlig store deler av de italienskinspirerte barokkbygningene med jorden. Dermed var alt lagt til rette for at både lokale og østerrikske arkitektur kunne bringe tidens nye byggestil til byen: art nouveau.

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, langhelg, storbyferie, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen