Trøffeljakt i Istria

Hjem » Trøffeljakt i Istria

Bli med på en erfaren trøffeljeger og hunden hans på jakt etter trøfler, en av verdens mest ettertraktede matvarer!

En spennende og unik opplevelse som tar deg med ut i den vakre naturen i Istria, hvor du også får lære mer om det hvite gullet.

Solen skinner, og guiden står klar sammen med en ganske så søt firbeint sjarmør i svart og hvitt. Border Collien Janu er klar, ivrig etter å komme i gang med jakten.

Den to år gamle Janu er gull verdt for trøffeljegeren og kan sniffe trøfler som vokser langt nede i jorden. Men trøflene må være modne først – og klare til å spises!

Reiseblogg, trøffeljakt, Slovenia, Unike Reiser

Jakten er i gang!

Før i tiden brukte trøffeljegerne griser til å finne trøflene. Problemet var bare at grisene spiste dem opp, og det var ikke få millioner som forsvant inn i gapet på grisene.

Hundene, som er spesialtrent for jobben, er ikke så interesserte i selve trøffelen. Det er jakten som fenger de pelskledde.

Janu bykser av sted og det tar ikke lang tid før han markerer. Han bykser ivrig – godt fornøyd med egen innsats.

Trøffeljegeren setter seg ned og graver forsiktig med et spesiallaget redskap. Det er viktig å ikke skade røttene eller selve trøffelen. Jo større trøffel, desto mer penger.

Etter litt forsiktig graving med redskapet, bruker trøffeljegeren hendene. Fornøyd trekker han opp en trøffel, som legges i en pose. Janu får, selvfølgelig, en godbit i belønning.

For trøffeljegeren er hunden et familiemedlem og de har et meget sterkt bånd, der forholdet er basert på tillit.

Reiseblogg, trøffeljakt, Slovenia, Unike Reiser

Hva kan du forvente på en trøffeljakt?

Som deltager på en trøffeljakt vil du bli med ut i den frodige skogen i det vakre området Sečovlje, som ligger i Istria.

Du lærer om historien, kultivering og bruk av trøfler i ulike matretter. Høydepunktet er naturligvis selve jakten, og trøffeljegeren deler gjerne sine hemmeligheter om teknikker og ferdigheter som trengs for å finne «gullet».

Når du ser hunden som søker, sniffer og lykkes i jakten, er det vanskelig å ikke bli imponert.

Hundene kan kun finne trøfler når de er modne og klare til å bli plukket. Det hender at hundene bommer. Trøffellukten kan nemlig henge igjen i hele 24 timer etter plukking.

Reiseblogg, trøffeljakt, Slovenia, Unike Reiser

God appetitt

Etter endt trøffeljakt, er det på tide å stilne sulten. Hva er vel mer naturlig enn å nyte det som naturen nettopp har levert?

Den unike smaken av istrias berømte trøfler må oppleves for at du skal tro det!

På restauranten Gold Istra Tartufi serverer de velsmakende slovenske retter laget med lokale råvarer. Alle rettene – inkludert desserten – serveres med trøffel.

Her kan du bestille både lunsj og middag, og du ønskes velkommen av en gjestfri og hyggelig betjening. En avslappet stemning og store porsjoner gir en ekstra smak på opplevelsen.

Reiseblogg, trøffeljakt, Slovenia, Unike Reiser

Verdt å vite før trøffeljakten

  • Bruk komfortable sko som egner seg for en tur i skogen. Husk at terrenget er ujevnt og det kan være vått eller leirete.
  • Ta med en hatt eller caps. Om det er sterk sol, er solkrem å anbefale.
  • Trøffeljakt arrangeres hele året.
  • Du trenger ingen erfaring for å være med på trøffeljakt.
  • En trøffeljakt varer imellom en til to timer.

Reiseblogg, trøffeljakt, Slovenia, Unike Reiser

Hva er trøffel?

Trøffel er en knollformet sopp som vokser under bakken på røttene til visse tresorter. De mest vanlige stedene for trøffel er i områdene rundt Middelhavet, spesielt Italia, Frankrike og Spania.

Høysesongen for innhøsting er høst og vinter.

Dette er en dyr og eksklusiv råvare med en helt særegen smak. Den brukes i sauser, omeletter, pasta og risotto. Du trenger heldigvis ikke mye trøffel i retten for å gi en god smak. Heldigvis, siden trøffel er en dyr råvare.

Prisene varierer fra et par tusen kroner per kilo til over en million. Trøffelprisen avhenger av område, størrelse, utseende og lukt, og prises vanligvis i gram.

Hittil har ingen klart å lage en effektiv produksjon av trøffel, og det er begrenset mengde av denne råvaren. De vokser kun i begrensede områder og trøffeljegerne finner dem kun i en begrenset periode. Ikke så rart at trøffel er både ettertraktet og dyrt.

Reiseblogg, trøffeljakt, Slovenia, Unike Reiser

Sort eller hvit trøffel?

Det er i hovedsak to sorter trøffel: Sort og hvit.

Sort trøffel
Denne deles som regel inn i vintertrøffel og sommertrøffel.

Vintertrøffel er den beste, og har kallenavnet «bordets sorte diamant». Smaken er aromatisk og delikat. Innhøstingen skjer fra desember til mars.

Sommertrøffelen er mer kjent og høstes i perioden juni til november.

Hvit trøffel
Dette er den dyreste trøffelen, og har et glatt, ytre skall med en gulgrønn farge.

Innhøstingen skjer fra september til slutten av desember.

Den hvite trøffelen anses som den med mest smak og aroma. Hvit trøffel er så aromatisk at den kun blir brukt fersk og rå, revet i tynne skinner over matretter.

Reiseblogg, trøffeljakt, Slovenia, Unike Reiser

Oppbevaring av trøffel

Det er viktig at du oppbevarer trøffel riktig.

Den skal pakkes i papir og oppbevares i luftet beholder. Papiret skal skiftes hver dag.

Jord skal ikke fjernes fra trøffelen før rett før bruk. Jorden beskytter mot mikroorganismer og hindrer smaksforringelse.

Børst forsiktig med en myk børste (tannbørste fungerer bra) og legg trøffelen i romtemperert vann i noen få minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen