En guide til Museum of the Second World War

Hjem » En guide til Museum of the Second World War

Den 1.september 1939 brøt helvete løs på Westerplatte, bare noen kilometer utenfor Gdansk. Det var nettopp her de første skuddene falt, og verden ble kastet ut i en ny verdenskrig.

Med tanke på andre verdenskrig startet rett utenfor Gdansk, er det ganske passende at byen er hjem til Museum of the Second World War. Det forteller historien om den største konflikten i menneskehetens historie.

Reiseblogg, Polen, Gdansk, andre verdenskrig, museer, Unike Reiser

Museum of the Second World War

Museet åpnet dørene i 23.mars 2017 og kan beskrives med ord som unikt, monumentalt, spennende – og ikke minst – lærerikt.

Bygningen er imponerende, også arkitektonisk sett. Selve bygningen er i betong, malt i svart og grått, noe som bidrar til å skape en dyster og nærmest skummel atmosfære.

Dette er et topp moderne museum, med ulike virkemidler som gir besøkende en mulighet til å lære, føle og forstå det som skjedde i årene 1939 til 1945.

Mange besøkende føler at besøket er både følelsesmessig tungt og overveldende. Ikke så rart, for historiene som avdekkes dypt under bakken, er meget, meget sterke.

Reiseblogg, Polen, Gdansk, andre verdenskrig, museer, Unike Reiser

Utstillingene

Seks år med krig er fremstilt gjennom opplevelser til både soldater og sivile, som alle ofret altfor mye under krigen.

Over 2000 utstillinger og 250 multimediastasjoner tar besøkende med på en reise gjennom andre verdenskrig. Du vil lære mer om hendelser som ledet til krig, den polske motstandsbevegelsen, krigen i Øst-Asia, atombombingen av Hiroshima og Nagasaki og Holocaust.

Hovedutstillingen er blant de største i verden, og dekker 5000 kvadratmeter. Den ligger i kjelleren på museet, rundt 14 meter under bakken.

Utstillingen er delt inn i tre seksjoner:

  • The Road to the War
  • The Horror of War
  • The War’s Long Shadow

Disse igjen er delt inn i 18 seksjoner, som hver tar for seg et aspekt av krigen. Seksjonene er arrangert i kronologisk rekkefølge.

De starter med årsakene til andre verdenskrig – med Nazi propagandaplakater – og avsluttes med den kalde krigen – kommunistenes propagandaplakater.

Hver eneste seksjon og utstilling forteller en sterk historie. Museet har gjort en fantastisk jobb med å kombinere gjenstander, informasjonsplakater med levende og nærmest autentiske gjenskapninger av hverdagen under krigen.

Reiseblogg, Polen, Gdansk, andre verdenskrig, museer, Unike Reiser

Gå ned en gate i Warszawa, se bombefly, en Sherman-tanks og en togvogn som fraktet jødene til sitt endelikt. Et Holocaust-monument, med jødiske ansikter, strekker seg syv meter opp mot taket. En gårdsplass i Warszawa er bombet sønder og sammen, med en russisk tanks midt på plassen.

Rom etter rom med uniformer, personlige eiendeler, videoer, kart, medaljer, våpen og fotografier.

Omtrent hver eneste gjenstand har en informasjonsplakat på engelsk ved siden av. Resultatet er at lett kan tilbringe en hel dag i dette museet.

Det er også en avdeling som dekker hverdagen til sivilbefolkningen under andre verdenskrig.

Utstillingen Time Travel er laget for barn.

Reiseblogg, Polen, Gdansk, andre verdenskrig, museer, Unike Reiser

Om vegger kunne snakke

Rett etter å ha skannet billetten, tar du til venstre. Du går inn i det som skal være et leilighetskompleks fra et helt vanlig boligstrøk i Polen.

I en av leilighetene bodde barna Andrzej og Halinka sammen med foreldrene sine.

Det første rommet viser hvordan leiligheten så ut den 1.september 1939, i begynnelsen av krigen. I det neste rommet ser du hvordan den forandrer seg under den tyske okkupasjonen. Det siste rommet viser hvordan det var etter krigen.

Du får høre om hva som skjedde med Andrzej og Halinka, deres familie og naboer, og historien gir en god forståelse av hvordan sivilbefolkningen opplevde krigen. Se hvilke utfordringer de hadde, hvilke farer som truet og prisen de betalte mens de kjempet for Polens frihet.

Reiseblogg, Polen, Gdansk, andre verdenskrig, museer, Unike Reiser

Praktisk informasjon

Museum of the Second World War ligger sentralt plassert i sentrum av Gdansk, rett ved elven Motława.

Billetter til museet kan kjøpes ved ankomst eller forhåndsbestilles via museets hjemmeside. Det legges ut et begrenset antall billetter per dag, og det anbefales å bestille i god tid, spesielt i høysesong.

Åpningstidene varierer avhengig av sesong så sjekk museets hjemmeside for nøyaktige åpningstider.

Museet er stengt på mandager.

Du kan utforske museet på egen hånd (og da den tiden du trenger). For de som er meget historieinteresserte, kan besøket lett ta fire til fem timer.

Det er mulig å leie en audio-guide (flere språk) som forteller deg om de ulike utstillingene samt informerer om hvor du skal gå slik at du utforsker utstillingene i riktig rekkefølge.

En annen mulighet er å leie inn en lokal guide som tar deg med på en reise gjennom den grufulle historien.

Reiseblogg, Polen, Gdansk, andre verdenskrig, museer, Unike Reiser

Til ettertanke

Andre verdenskrig er den mest tragiske konflikten i menneskehetens historie. Det ble iverksatt av de totalitære regimene i Tyskland og Sovjetunionen, som samarbeidet.

De utførte handlinger så grusomme at det er vanskelig å forestille seg. Handlinger utført under lovløse ideologier, med total forakt for menneskeliv. De som stod imot, betalte den høyeste prisen.

Hverdagen ble snudd opp ned og forvandlet til en kamp om å overleve, og hvor dramatiske beslutninger ble tatt hver dag.

Fra første dag av denne krigen, 1.september 1939, var Polen midt i stormens øye. Forhåpentligvis kan menneskeheten lære noe av det som skjedde i årene 1939 til 1945, hvor millioner av menneskeliv gikk tapt.

Reiseblogg, Polen, Gdansk, andre verdenskrig, museer, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen