En komplett guide til Dublin

Hjem » En komplett guide til Dublin

Irlands hovedstad lokker besøkende fra hele verden. Ikke så rart, for den trivelige storbyen frister med en rekke opplevelser.

Dublin har det aller meste: Fra museer, slott, universiteter, parker, restauranter og butikker. Her er noe for alle og enhver.

Men Dublin gir ikke slipp på det beste byen har: Den er fortsatt de hundres kirker og tusen pubers by!

Elven Liffey deler byen i nord og sør, med nye og eldre broer som spenner seg over den litt grumsete elven.

Sentrum er lite, som gjør det enkelt å utforske byen til fots.

Her for du en komplett guide til Dublin – område for område:

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

SØR FOR ELVEN LAFFEY

Temple Bar
En gang var latinerkvartalet Temple Bar beryktet for prostituerte og lurendreiere, men har endret kurs og er i dag en favoritt blant besøkende. Hit kommer du for å slukke tørsten på de mange pubene, spise god mat eller besøke et kunstgalleri. Gatemusikantene konkurrerer om folks oppmerksomhet, og de samles på Temple Bar Square.

Ironisk nok tilhørte området opprinnelig Augustinerordenen. Da den engelske kongen Henrik 8. røk i tottene på paven, stengte han klostrene i 1537. På 1600-tallet ble området ervervet av Sir William Temple, som området er oppkalt etter. På 1700-tallet var Temple Bar beryktet for sine vertshus og bordeller. Siden flyttet dyktige håndverkere inn, men på grunn av industrialiseringen på 1800-tallet resulterte i at de mistet jobbene sine. Området forfalt.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

I 1960-årene ble området kjøpt opp av det nasjonale transportselskapet CIE, som skulle jevne alt med jorden og bygge garasjer til bussene. Det falt ikke i god jord hos dublinerne, som gjorde et voldsomt opprør. CIE måtte skrinlegge alle sine planer.

På 1980-tallet ble kvartalet restaurert, og siden den gang har Temple Bar fått et alvorlig ansiktsløft. Fasadene er pusset opp, gamle gatelykter er satt opp og brostein er lagt. Mellom de gamle pubene er det nå nye kafeer, gallerier og kultursentre.

Temple Bar Square er latinerkvartalets hjerte og sjel, hvor besøkende fra hele verden samles for å høre gatemusikantene spille, nyte en øl og slikke sol.

Temple Bar er velkjent for liv og lystig stemning, som varer til langt på natt.

PUB TIPS: The Oliver & St. John Gogarty og The Temple Bar Pub

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

SENTRUM – SØR FOR ELVEN LAFFEY

Molly Malone
Dublins mest etterspurte og fotograferte dame er uten tvil muslingselgeren Molly Malone – berømt fra sangen med samme navn.

Irene kaller bronsestatuen, som ble satt opp på hjørnet av gatene Grafton og Suffolk i 1988, for The Tart with the Cart. Kallenavnet henviser til hennes yppige former. Tart betyr tøyte, men irene omtaler henne med kjærlighet i stemmen.

Ifølge legenden solgte Molly hjertemuslinger og blåskjell på gatene om dagen, men hun var en galant kvinne om kvelden. Hun var kjent for sin skjønnhet, men fikk en tragisk død.

Ingen vet om Molly Malone faktisk har eksistert. Det er som er sikkert, er at hun har blitt et symbol på Dublin. Det er nærmest obligatorisk å fotografere Molly der hun trekker en tralle med flettede kurver.

Sangen om Molly Malone, skrevet av skotten James Yorkston, var opprinnelig ment som en humoristisk sang. Den ble så populær i Irland at den har blitt landets uoffisielle hymne, og er en irsk pubklassiker. Sangen er fremført av U2, The Dubliners og Sinead O’Connor.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

Trinity College
Irlands mest kjente universitet ble oppført etter ordre fra dronning Elizabeth 1. i 1592. Først på 1970-tallet fikk katolske studenter adgang.

De opprinnelige bygningene er borte, men området er rikt på vakker arkitektur. Besøkende kan se det 30 meter høye klokketårnet fra 1853, The Chapel fra 1798 samt det storslåtte biblioteket fra 1700-tallet.

Old Library er et mekka for bokelskere. Når du trer inn i Long Room, med sitt høye, hvelvede tretak, ser du ned en 65 meter lang hall. På hver side er det rekker på rekker med gamle bøker (cirka 250 000). Her er det bare lov å se – ikke røre.

Du kan også beundre Irlands eldste harpe (fra den sene middelalder), som sies å være inspirasjonen bak logoen til det meget ikoniske Guinness Storehouse.

Trinity Colleges største skatt er den vakre Book of Kells. Den er imponerende å se på. En G snor seg over siden som en blå slange og ender i en gul fjær. Under G’en henger et lite monster.

Book of Kells består av 680 sider i kalveskinn og skildrer de fire evangeliene i Det nye testamentet. Boken er illustrert og nedskrevet av munker på 800-tallet.

Mesterverket ble stilt ut av munker på øya Iona (vest for Skottland). I 806 flyktet munkene fra vikingene, og tok boken med seg til Kells. Boken ble gitt til Trinity College i 1654.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

Statuen av Oscar Wilde
Tar du turen til Merrion Square Park kan du se en statue av forfatteren Oscar Wilde. Statuen er i naturlig størrelse, og ansiktet utstråler motstridende følelser. På høyre side har forfatteren et ansikt som utstråler glede, mens på venstre side er ansiktsuttrykket trist.

Statuen er vendt mot familiens Wilde gamle hjem. Huset er åpent for besøkende.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

Bank of Ireland
Bygningen i italiensk renessansestil er tegnet av James Gandon og Edward Lovett Pearce. Inne er det lange korridorer, tykke tepper og forgylte tak. Store pulter hviler på løver av irsk eik og høye søyler støtter opp taket.

På 1700-tallet huset den imponerende bygningen det irske parlamentet. Etter opprøret mot britene i 1798 flyttet parlamentet til London, og Bank of Ireland kjøpte bygningen.

National Gallery of Ireland
Kunstelskere kan bruke timer på å studere irske verker mens de lytter til guidenes spennende historier om de mange maleriene.

En avdeling er dedikert til Irlands mest berømte malere. Besøkende kan også se Picassos Stilleben med mandolin og Jan Vermeers Skrivende frue med stuepike.

National Museum/Archaeology and History
Et museum som bugner over av kunst og dramatiske historier. Irlands nasjonalmuseum er også hjem til en av Europas største samlinger av gullsmykker fra bronse- og jernalderen. Disse kan du beundre i avdelingen Ór – Ireland’s Gold.

Første sal er viet til den irske middelalderen og vikingene. Sølvbrosjer, skøyter laget av dyreknokler, knapper i rav og rustne økser og sverd er beviser på at vikingene var både krigere og handelsfolk.

Avdelingen The Treasury huser keltiske kunstgjenstander fra middelalderen, Ardagh-kalken og St. Patricks Klokke, som visstnok skal ha tilhørt Irlands skytshelgen.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

St. Stephen’s Green
Parken har vært en grønn lunge i Dublin siden 1664. Lokale og turister kan senke skuldrene og ta en pust i bakken på velstelte plener, omgitt av fargerike bed og små innsjøer. Rundt om i parken står det byster av byens kjente innbyggere, blant annet James Joyce.

En triumfbue er inngangen i nord. Triumfbuen er en hyllest til The Royal Irish Fusiliers, som kjempet på den engelske siden i Boerkrigen i Sør-Afrika i 1899-1902.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

Dublin Castle
Slottets opprinnelse er uklar, men antas å ha vært et gammelt gælisk fort. Siden har det vært under kontroll av både vikinger og briter. Sistnevnte styrte herfra i godt over 700 år, helt frem til 1922.

Det meste av bygningen er fra det 18.århundre, men enkelte steder er det rester av det opprinnelige slottet, som ble bygd under Johan av England. Han var den første Lord of Ireland.

Gjennom århundrene har slottet vært residens for Irlands stattholder, også kjent som Irlands visekonge. Slottet har også i perioder blitt brukt av parlamentet og forskjellige domstoler.

Dublin Castle er kjernen for historisk makt i Irland, og guidene har mange spennende historier å fortelle om slottet.

Du får blant annet høre om de irske kronjuvelene, som ble oppbevart her. I 1907 ble de stjålet, og har fortsatt ikke kommet til rette.

Legg merke til tronen, som mangler løveføtter. Det sies at da dronning Victoria besøkte Dublin Castle for første gang, kunne hun ikke komme opp på tronen. Hun var for liten og måtte løftes. Det var under hennes verdighet og hun ga ordre om at føttene skulle fjernes.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

Christ Church Cathedral
Den gamle anglikanske kirken oser av historie og imponerer besøkende med sine gotiske buer, vakre mosaikker og fliser. Her avholdes både konserter og korsang.

Christ Church Cathedral står også på historisk grunn. Den ble bygd på restene av en kirke fra 1038, som ble oppført av Dublins første kristne vikingkonge, Sigtrygg Silkeskjegg (Sitric mac-Aulaffe i irske tekster). Vikingkongens kirke ble ødelagt av den normanneren Richard de Clare (også kjent som Strongbow), som bygde en ny katedral i sten på 1100-tallet. Også Strongbows kirke fikk hard medfart. Den var bygd på mosejord og i 1562 falt den sørlige muren sammen. Størstedelen av dagens kirke er fra 1800-tallet.

Strongbow holder fortsatt hus i kirken. Sarkofagen med hans levninger beundres av besøkende. I en krypt er det utstilt sølvkanner, statuer, et tabernakel og en uttørket rotte og katt, som begge ble fanget i en orgelpipe i 1860-årene.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

Dublinia
Kom ansikt til ansikt med vikingene!

Museet gjenforteller vikingenes historie samt middelalderens Dublin.

I Dublinia får du høre mer om vikingenes mytologi, slavehandel og vevkunst. Sal nummer 1 tar deg gjennom middelalderens Dublin, og dekker alt fra naturmedisin til gapestokk og pest. Den neste salen er dedikert til arkeologenes arbeid og deres innsats for å tolke fortiden.

Du kan også ta turen opp i det 60 meter høye St. Michael’s Tower og nyte utsikten over dagens Dublin.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

Guinness Storehouse
I Dublins ikoniske landemerke (og mest kjente attraksjon) vekkes lukt- og smakssanser til live.

Guinness Storehouse er innredet som et kjempestort ølglass i syv etasjer. Besøkende får et godt innblikk i hvordan gjær, humle, vann og bygg blir til sort gull.

Opplevelsen er interaktiv, med blant annet videoklipp om Arthur Guinness og hans heltemodige kamp for å berike Dublin med sitt øl i 1759.

Guinness dekker et område på størrelse med 26 fotballbaner, men du får ikke lov til å se selve produksjonen.

Du kan også lære to pull a pint – det vil si skjenke et glass Guinness etter alle kunstens regler.

Besøket avsluttes på Gravity Bar i 7.etasje. Bestill en pint Guinness og nyt utsikten over Dublin.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

Teeling Whiskey Distillery
Etter 125 år uten et whiskey-destillieriet i Dublin, var det stor jubel da Teeling Whiskey åpnet i 2015.

Her eksperimenteres det med å lage whiskey i rødvins, calvados- og romtønner.

På den guidede turen blir du tatt med inn i produksjonsområdet, hvor lukten av vått korn slår imot deg. Deretter kommer varmen og så stillheten. Store tanker av stål, tre og kobber jobber kontinuerlig med å produsere velsmakende whiskey. Her forvandles 150.000 liter mais, bygg og vann til alkohol.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

St. Patrick’s Cathedral
Irlands største kirke stammer fra 1100-tallet og har en spennende historie. Her vekkes historien til live og lange tradisjoner vedlikeholdes. Under høye himmelhøye hvelvinger hedres en rekke helter, som forfatteren Jonathan Smith, Esther Johnson og erkebiskop Narcissus Marsh.

Katedralen ble bygd i 1632 etter ordre fra jarlen av Cork, og til ære for hans andre hustru, Katherine. Besøkende kan beundre en rekke malerier av familiemedlemmene.

Det opprinnelige spiret ble revet ned under en storm i 1316, og kort tid etter ble kirken alvorlig skadet av en brann. For å vise sin forakt for irene, brukte Oliver Cromwell og hans hær St. Patrick’s Cathedral som stall i 1649.

I dag er St. Patrick’s hovedsete for den anglikanske Church of Ireland – og vel verdt et besøk.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

SENTRUM – NORD FOR ELVEN LIFFEY

Jeanie Johnston
Reis tilbake til 1850-årene og følg i fotsporene til de hundretusener av irer som emigrerte til Nord-Amerika. Emigrantene ønsket å komme seg vekk fra fattigdom og hungersnød, og søkte etter et bedre liv på den andre siden av Atlanterhavet.

Jeanie Johnston er en replika av et skip som ble bygd i sørvest-Irland i 1847. Hele 16 ganger krysset skipet Atlanterhavet, med irer fulle av håp og drømmer.

Den opprinnelige Jeanie Johnston sank i 1858, men alle om bord ble reddet av skip som var i nærheten.

Guidene deler spennende historier om livet om bord samt historier om noen av passasjerene.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

The Irish Emigration Museum
Mange millioner irer emigrerte til USA, Australia, Storbritannia og andre land fra Irland. Noen fordi eventyrlysten lokket dem av sted. Andre fordi de ble forvist. Men flertallet flyktet fra fattigdom, hungersnød og arbeidsledighet.

Museet forteller Irlands historie i digitale og interaktive utstillinger. Besøkende får høre om irer som irske kunstnere, idrettsstjerner og forskere, som alle har hatt suksess i utlandet.

Du får også høre historier om folk som ikke lyktes, men allikevel har skrevet seg inn i historien. Billy the Kid er blant dem. Den lovløse unggutten som satte sitt preg på Det ville vesten, var nemlig sønn av irske innvandrere.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

The Famine Memorial
Et rørende minnesmerke om den store hungersnøden i 1845, den mest skjebnesvangre hendelsen i irsk historie. Landets potetavlinger ble ødelagt, og katastrofen varte frem til 1852.

Irske ledere ba britene om å oppheve «maisloven», som krevde skatt på hvete, noe som økte prisen på hvete betraktelig. Opphevelsen hjalp svært lite. Resultatet ble en hungersnød som tok livet av over en million mennesker. Rundt 1,5 millioner ble tvunget til å utvandre, og kom aldri tilbake.

The Famine Memorial minnes de menn og kvinner for forlot Irland i håp om et bedre liv på den andre siden av Atlanterhavet.

Skulpturene ble laget av Rowan Gillespie og satt opp i 1997. De forestiller mennesker med utslitte ansikter som går langs elven.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

Spire of Dublin
Den 120 meter høye nålen har mange navn: The Stileto in the Ghetto, The Nail in the Plae og adskillig andre.

Spiret er laget i bronse og rustfritt stål og symboliserer Irlands fortid. Ved foten er det 3 meter bredt og på toppen rundt 15 cm.

General Post Office
Gjenopplev Påskeopprøret i 1916 gjennom den imponerende utstillingen GPO Witness History.

Etter å ha erklært Irland for en fri republikk, forskanset irske opprører seg bak de seks høye søylene. De engelske kanonbåtene på elven Liffey svarte med ild og kuler. Fem dager senere var opprøret – og en del av postkontoret – knust. Lederne av opprøret ble senere henrettet.

Utstillingen forteller om Påskeopprøret og dens betydning i form av fotografier, dokumenter, uniformer, pistoler og en dramatisk video.

Utenfor står en statue av den keltiske sagnkjempen Cú Chulainn. Legenden sier at når han skulle i kamp, svulmet han opp og fikk mange farger. Han drepte utallige fiender, men var kjent som en ydmyk mann. Bronsestatuen viser kjempen i det øyeblikket hvor en ravn setter seg på skulderen hans, og han dør.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

James Joyce Center
Velkommen til James Joyce sin verden. Senteret forteller om forfatterens liv, og hans hat-elsk-forhold til Irland. Joyce emigrerte fra hjemlandet i 1904, i en alder av 22 år.

James Joyce er mest kjent for boken Ulysses (1922), som ble stemplet som «uleselig nonsens» av en rekke anmeldere. Andre kalte den «storslått kunst».

Senteret holder til i en vakker georgiansk bygning. I en årrekke drev professor Dennis Maginni, som også er en av personene i Ulysses, en danseskole i de samme lokalet.

Besøkende kan lære mer om livet til James Joyce, samt lese mer om symbolismen og strukturene i hans verker.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

Dublin Writers Museum
Irer er kjent som meget gode historiefortellere – og dette kommer til syne på Dublin Writers Museum. Her vises arvegods fra Irlands høyt elskede forfattere: Jonathan Swift, Oscar Wilde, James Joyce, Oliver Goldsmith, Flann O’Brian og Sean O’Casey.

Litteraturelskere vil få enda bedre utbytte av besøket om de tar med seg en audioguide, med forklaringer og opplesning fra forfatternes verker.

Utstillingen inkluderer også irske barnebokforfattere og utvides stadig med nyere forfattere.

Hugh Lane Gallery
Er du en fan av Francis Bacon (1909-1992), er dette museet for deg. Hugh Lane Gallery har reddet over 7000 gjenstander fra hans atelier i Madrid og laget en replika. Utstillingen inkluderer alt fra hundrevis av pensler til ødelagte lerreter, overmalte staffelier og aviser. Museet har også syv av hans uferdige verker.

Foruten Francis Bacon huser museet verker av Monet, Degas, Renoir og irske kunstnere.

Kunstmuseet kan takke sir Hugh Lane for at det eksisterer. På begynnelsen av 1900-tallet ville den ivrige kunstsamleren forære sine malerier til folket, men byrådet fant ikke noe sted å stille dem ut. Da truet Lane med å sende alle maleriene til National Gallery i London. Byrådene fant plutselig en løsning, og valget falt på Charlemont House. Før sir Lane rakk å endre testamentet sitt, omkom han da passasjerskipet Lusitania ble senket av en tysk torpedo i 1915.

Etter mange års krangling om maleriene, kom National Gallery og Dublin City Gallery endelig til enighet om å dele maleriene seg imellom.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

National Leprechaun Museum
En leprechaun er en menneskelignende skapning fra irsk folklore. De beskrives ofte som et slags underjordisk huldrefolk, i slekt med tusser og nisser. Leprechauner er rundt 75 cm høye, iført grønne, gammeldagse klær, en høy hatt og bor i skogen. Her syr han sko til danseglade feer, som betaler med gullmynter.

En rekke historier forteller om hvordan en leprechaun har lurt mennesker, spesielt de som har prøvd å stjele gull fra dem.

Museet er dedikert til leprechauns og andre irske overnaturlige vesener. Besøkende må blant annet gjennom en tunnel, hvor de ender opp i en verden med kjempestore møbler og en ønskebrønn.

Ankommer du museet som en ikke-troende, kan det hende guidenes historier om troll, hekser og kjemper, får deg til å endre mening. Den dag i dag er det mange irer som tror at det bor i feer i gamle trær. Om du feller treet, vil du rammes av ulykker.

Jameson Distillery
Skotten John Jameson åpnet et destilleri her i 1780, og 100 år senere var Jameson’s den mest solgte whiskeyen i verden. Fabrikken stengte i 1971, og produksjonen ble flyttet til Midleton i det sørøstlige Irland.

Under besøket får du presentert destilleriprosessen i form av interaktive tavler samt lukte på kolber med whiskey, som er lagret på bourbon- og sherrytønner.

Omvisningen avsluttes med smaking.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

VEST FOR SENTRUM

National Museum/Decorative Arts & History
Nasjonalmuseet holder til i den tidligere kasernen Collins Barracks fra 1706, som er en av de eldste i Europa. Den huset opp til 4000 soldater og var en viktig base for britene i nesten 200 år.

Museet strekker seg over fire etasjer. Den største utstillingen tar for seg irsk militærhistorie (1550-2000) og gir et godt innblikk i Irlands blodige historie. Gjenstandene inkluderer uniformer, spyd, sabler, kanoner, medaljer, fly og tanks.

Kilmainham Gaol
Et besøk i det dystre, grå fengselet gir frysninger nedover ryggen. Det er lett å forestille seg lyden av tunge dører som lukkes bak fangene når de blir låst inne i de kalde cellene. På veggene kan du se navn risset inn i steinene.

Kilmainham Gaol er fra 1790-årene. Den siste fanget, Eamon de Valera, forlot fengselet i 1924. Mannen skrev seg senere inn i historiebøkene ved å bli Irlands president.

Guidene forteller gripende historier om skjebnene til de som tilbrakte tid bak de kalde murene. Du får høre om fluktforsøk samt om de 14 lederne av Påskeopprøret som ble skutt her.

Flere filmer er også blitt spilt inn her, blant annet I fars navn (1993). Filmen handler om Guildford Four, en gruppe som ble uskyldig dømt for en terroraksjon i England i 1975. Manus er basert på selvbiografien til en av de dømte, Gerry Conlon.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

Phoenix Park
Dublins grønne lunge er et herlig paradis midt i storbyjungelen. Phoenix Park er den største inngjerdede bypark i Europa.

Parken var opprinnelig en kongelig jaktpark, og rådyrene rusler fortsatt rundt i parken.

Her finner du boligene til den irske presidenten og den amerikanske ambassadøren, hovedkvarteret for det irske politi, sykkel- og gangstier og en gælisk fotballbane.

Den vakre parken er også hjem til en 62 meter høy obelisk, til ære for den 1.hertugen av Wellington (1769-1852). Han vant heder og ære i den britiske hæren i Napoleons-krigene, blant annet Slaget ved Waterloo.

Besøkssenteret (inkludert en kafé) holder til i det gamle tårnhuset, Ashtown Castle, som visstnok dateres til 1600-tallet.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser
Foto: Tourism Ireland

Dublin Zoo
Dette er en av byens mest populære attraksjoner, og egner seg meget godt for familiens minste medlemmer.

Dyreparken åpnet i 1831, og er et utmerket sted for å lære mer om verdens dyreliv.

En moderne dyrepark med løver, gorillaer, elefanter, giraffer og orangutanger – for å nevne noen av beboerne. Dyrepasserne forteller om tigre, neshorn og sjøløvene.

Reiseblogg, Dublin, Irland, Unike Reiser

Hovedbilde: Tourism Ireland

For mer inspirasjon om Dublin: 
Opplev Guinness i Dublin
The Merry Ploughboy Gastro Pub
Afternoon Tea på den irske måten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen