Hvorfor du må besøke bjørnesenteret i Müritz

Hjem » Hvorfor du må besøke bjørnesenteret i Müritz

Dasha, Felix, Ida, Lelya, Luna, Mascha, Michal, Pavle, Rocco og Sylvia.

Det er navnene på de ti brunbjørnene som nå endelig kan leve et verdig og godt liv – akkurat slik en bjørn skal.

For disse bjørnene har ikke hatt en god start på livet. Hver og en av disse vakre brunbjørnene har hjerteskjærende historier. Heldigvis – takket være Bärenwald Müritz – nyter de hverdagen og får en overflod av omsorg og kjærlighet.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Før Rocco kom til Bärenwald Müritz, bodde han i et trangt og lite bur i Albania. Eieren hadde fått Rocco da han var en liten unge. Den vakre bjørnen trasket rundt på betonggulv, omgitt av metallstenger. Ingen mulighet til å ta seg et bad eller beskytte seg mot regn, vind og kulde.

Da Rocco var åtte år, bestemte eieren seg for å kvitte seg med ham. Bjørnen var for dyr i matveien.

Den 7.juni 2019 ankom Rocco sitt nye hjem, Bärenwald Müritz. Siden han hadde bodd isolert og alene, var alt nytt for ham. En lang reise, nye omgivelser, lukten av andre bjørner … Ikke rart Rocco var nervøs og usikker!

Tiden gikk, Rocco falt mer og mer til ro og i dag er Rocco en favoritt blant besøkende.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Bli kjent med Bärenwald Müritz

Senteret åpnet i 2007 og er Vest-Europas største bjørnesenter. I dag huser senteret ti brunbjørner, som er reddet fra dyreparker, sirkus og private hjem.

Bjørnesenteret er en del av Four Paws, en global dyrevelferdsorganisasjon med base i Wien, Østerrike.

Siden bjørner som har vært i fangenskap ikke kan settes ut i det fri, er Bärenwald Müritz et godt alternativ.

Brunbjørnene bor i inngjerdede områder som er likt deres naturlige omgivelser. Borte er små bur med metallstenger og betonggulv. Nå rusler bjørnene rundt på gress eller skogbunn, omgitt av trær og busker. De kan trekke seg tilbake, bygge hi slik at de kan gå i dvale.

For å gi besøkende et innblikk i hvordan bjørnene levde tidligere, er det satt opp et trangt, møkkete bur på området. På den ene veggen vises en bjørn som går frem og tilbake på de få meterne den har å bevege seg på.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Vanndammene sørger for at de kan bade og ta vare på pelsen.

Dyrepasserne sørger for at bjørnene er i god form og de får regelmessige helsekontroller.

Ville bjørner bruker mye av tiden sin på å lete etter mat. Dyrepasserne på Bärenwald Müritz prøver så godt de kan å gjenskape dette med å gjemme maten og utvikle nye konsepter slik at bjørnene må lete etter maten. Disse utfordrende matlekene stimulerer bjørnenes intelligens og instinkter.

Bjørnene får blant annet mat som er gjemt i tøysekker, og som krever tålmodighet og logikk for å frigjøres.

Bjørnene avles ikke og alle hannbjørner blir sterilisert.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Ditt besøk på Bärenwald Müritz

Bärenwald Müritz ligger i området Mecklenburg Lake District i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, nord i Tyskland.

Parken er åpen hver dag, hele året. Åpningstidene varierer noe, avhengig av sesong.
Siste inngang skjer en time før stengetid.

Senteret holder til i et stort skogsområde og det er to ruter med ulike lengder som tar deg rundt. Bjørnene holder til i forskjellige innhengninger. Noen ganger holder de til rett ved gjerdet mens andre ganger må du ha litt tålmodighet og speide etter dem. Hensikten at bjørnene skal leve så naturlig som mulig og det er ikke alltid de har lyst til å vise seg frem.

Merk at i perioden oktober til mars kan noen (eller alle) ha gått i dvale.

Rundt om i parken er det satt opp benker, piknikområde, lekestativer, flere interaktive stasjoner for barn (og voksne) samt informasjonsskilter.

Det er også en suvenirbutikk, toaletter og en kafé.

Bärenwald Müritz er tilrettelagt for rullestolbrukere, men det er ikke asfalterte områder i skogen.

Hunder er velkomne og har egne drikkestasjoner ved besøkssenteret og rundt om på området. Det er til og med et eget hundeområde hvor din firbeinte venn kan boltre seg.
Hunden må være i bånd, med unntak av i hundeområdet.

Parkeringsplassen er på motsatt side av senteret.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Du kan fint besøke senteret på egen hånd og tilbringe så lang tid du ønsker.

Ønsker du å gå mer i dybden og lære mer om bjørnene, kan du booke en tur med en guide. Underveis får du høre spennende fakta og historier om hver bjørn og guidene setter pris på spørsmål.

Vil du gjøre mer enn bare å lytte, og være litt aktiv, da velger du Animal Keeper’s Day (kun tilgjengelig på tysk).

Begge turene er eksklusive og du er ikke en del av en gruppe.
Turene må forhåndsbestilles.

Målet er at vi aldri skal komme til å trenge slik steder som Bärenwald Müritz i fremtiden. Enn så lenge er det fortsatt bjørner (og andre dyr) som lever under grusomme forhold. Da er det betryggende at det er sentre som dette som redder disse dyrene og gir dem mulighet til en bedre fremtid.

Menneskers grådighet er ofte årsaken til at ville dyr lever i fangenskap og lider. Du må derfor aldri delta på aktiviteter hvor ville dyr brukes som underholdning eller la deg fotografere sammen med dem. Når det ikke lenger er mulig å tjene penger på utnyttelse av ville dyr, vil markedet forsvinne.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Møt bjørnene i Bärenwald Müritz

Dasha kom til Bärenwald Müritz sammen med søsteren Lelya og de er siste tilskudd i parken.

Begge er født i fangenskap (2005) og ble reddet fra en restaurant i Ukraina av Four Paws i 2019. Da ble de tatt med til Domazhyr Bear Santuary. På grunn av medisinske årsaker ble det bestemt at søstrene måtte flyttes. I 2023 tok bjørnene den lange turen fra Ukraina til Bärenwald Müritz.

Søstrene tilbringer mye tid sammen og har så sterke bånd at de av og til går i dvale sammen. Dasha har et noe lysere ansikt enn Lelya.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Felix kom til senteret sammen med moren Maya (†) og broren Ben fra en tysk dyrepark. De tre bjørnene delte en trang innhengning i betong i mange år. Felix og Ben var atskillige, og når de lekeslåss kunne det se ganske så dramatisk ut. Dessverre måtte Ben avlives i 2024.

Denne bjørnen ruver to meter over bakken og er stadig på vandring rundt om i innhegningen sin.

Ida ble født i 1995, og er et resultat av et avlsprogram i den tyske dyreparken Stendal. Som ung ble hun fraktet til Kalletal Zoo, også i Tyskland, hvor hun tilbrakte mange år bak et skuddsikkert vindu.

Da dyreparken skulle selges, fikk Ida komme til Bärenwald Müritz. I begynnelsen var denne damen sjenert og litt tilbaketrukket, men slo seg etter hvert til ro i sitt nye hjem.

Ida liker å ha oversikten og sitter ofte på høyere mark slik at hun kan følge med på omgivelsene. Til stor glede for besøkende, liker Ida å sitte nær gjerdet og bryr seg ikke så mye om oss mennesker som står og beundrer henne.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Luna er en ung og petit dame som ble reddet i 2017. Før hun kom til Bärenwald Müritz bodde hun i et trangt bur i Albania. Fra hun var en bjørnunge var hun utsatt for høye lyder, mange mennesker og ikke noe beskyttelse fra vær og vind.

Luna er en ganske liten bjørn, bare 1,60 meter. Hun er meget nysgjerrig og liker å leke med pinner og kvister, og noen ganger klatrer hun i trærne.

Når det er mange mennesker rundt henne, blir Luna lett stresset. Da går hun i sirkler og slikker poten sin til hun roer seg ned. For å unngå dette er dyrepasserne opptatt av å gi henne en rekke leker slik at fokuset er på noe annet.

Mascha ble født i 1994 og bodde i en privat husholdning i det tidligere Øst-Tyskland. Denne vakre madamen tilbragte hverdagen på 150 kvadratmeter, omgitt av metallstenger og betonggulv.

Hun ankom Bärenwald Müritz sammen med partneren Otto (som ble reddet fra samme hushold) i 2006. Dessverre gikk Otto bort i august 2022.

Mascha er brunbjørnen med nesten svart pels. Hun elsker å ta seg et bad og rusle rundt i skogen.

Michal er en nysgjerrig og lekefull brunbjørn som har bodd i Bärenwald Müritz siden 2011. Han ble reddet fra grusomme forhold i en dyrepark i Polen. Innhengningen var 60 kvadratmeter «stor» og Michal tilbragte mesteparten av tiden med å sitte på betonggulvet.

Etter en slåsskamp med en annen bjørn, mistet Michal den ene forlabben. Skaden resulterte i at han hinket rundt i buret sitt, på jakt etter en vei ut.

Heldigvis endte det bra, for Michal ble reddet og trives godt på senteret. Han elsker å svømme, grave hull, leke med greiner og pinner og nyter livet. At han mangler en forlabb, er ikke noe hinder for denne vakre bjørnen.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Pavle er en rolig og avslappet bjørn som ble reddet fra Serbia. Her bodde han sammen med søsteren Sylvia i et trangt bur på et sirkus. De vakre bjørnene var omgitt av søppel og hadde ikke noe beskyttelse mot regn, sol eller vind.

I 2016 ble de konfiskert og tatt med til dyreparken i Beograd. Her fikk de hvile og pleie frem til de var sterke nok til å flyttes til Bärenwald Müritz.

De to søsknene er uatskillelige og nyter hverandres selskap. Når de går i dvale, deler de ofte hi.

Pavle er høyere enn søsteren sin og veldig beskyttende, selv om hun ikke trenger hans beskyttelse.

I dag har Pavle tilpasset seg og han elsker mat – spesielt gulerøtter.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

Sylvia og broren Pavle bodde sammen i et trangt bur på et sirkus i Serbia. De ble reddet i 2016 og har bodd sammen i Bärenwald Müritz siden 2017.

Da hun først ankom senteret var Sylvia engstelig og alltid på vakt, men med tiden til hjelp har hun tilpasset seg.

Sylvia mangler en del av forpoten. Dyrepasserne tror dette skjedde da hun satte fast poten i metallstengene i buret. Siden hun ikke fikk medisinsk pleie og tilsyn, ble poten deformert.

Denne vakre hunnbjørnen liker å bade og til tross for handikappet har hun ingen problemer med å løpe eller leke. Hennes favorittmat er egg og druer.

Reiseblogg, Tyskland, Bärenwald Müritz, Bear Sanctuary, Unike Reiser

En varm takk til Bärenwald Müritz som inviterte meg. Det er ikke stilt krav om innlegg eller promotering på sosiale medier. Meninger og bilder er, som alltid, mine egne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen