Meteorologene har måtte bite i det sure eplet og innrømme at deres spådom var feil. Ingen tunge regnskyer å se i mils omkrets. I stedet er det strålende vær, med knallblå himmel og varme stråler som skinner på folkemengden som går om bord i båten.
Dermed er alt lagt til rette for en magisk tur over Besseggen – en av Norges mest populære fjellturer.
Båten tar oss fra Gjendesheim til Memurubu, kapteinen styrer oss innover, forbi fjellvegger som strekker seg 1300 meter mot himmelen. Innsjøen er blikkstille, og stikker 150 meter nedover under oss. Dermed er Gjende den dypeste innsjøen i Jotunheimen nasjonalpark.
Vel fremme og eventyret over Besseggen begynne!
Vi er ved godt mot og full av entusiasme og pågangsmot denne vakre julidagen. Stien opp fra Memurubu er bratt. Temperaturen stiger, både i kroppen og termometeret. Værgudene er virkelig med oss i dag. Ikke noe er bedre enn det – for hvem vil vel bestige Besseggen i dårlig vær?
Om ikke alt for lenge er det på tide med frokost. Vi finner en plass ikke langt fra stien og åpner matpakken. Ikke noe smaker bedre enn sjokolademelk og rundstykker med geitost i norsk natur. Kan ikke klage på utsikten over breelven Muru heller! Det er blant annet Muru som tar med seg sandpartikler og gir Gjende den smaragdgrønne fargen.
Det er i motbakker det går oppover – og første del av Besseggen er intet unntak. Stigningen er bratt, men humøret på topp. Underveis passerer vi to eldre menn som hilser blidt mens de tørker svetten.
– Se der ja. Selv de to unge jentene svetter. Da er det ikke oss det er noe feil med, humrer den ene.
Vi ler godt. Nå viser kvikksølvet i termometeret 25 grader, og klokken er rundt halv ti. Partiet vi befinner oss i er bratt, og det er helt naturlig – uansett alder – at det svettes og pustes litt tyngre.
Det blir flere fotostopp underveis. Ikke så rart når ville Jotunheimen strekker seg utover rundt oss.
De bratte passasjene gir en god mestringsfølelse og vi nyter hvert øyeblikk av denne fantastiske turen. Her oppe har vinteren ikke helt sluppet taket og snøen ligger som hvite dotter rundt om i det vakre landskapet. Fargerike blomster stikker opp her og der
Fordelen, vel én dem, av å gå tur i norsk fjellheim er muligheten til å kunne drikke vann rett fra bekken. Ikke noe smaker som iskaldt fjellvann for en sliten turgåer, som nettopp ankom Bjørnbøltjønn.
Vi fortsetter turen og hilser på små og store fjellvandrere. Alle er enige i om at været ikke kunne vært bedre, turen er magisk og at dette er en tur som burde være obligatorisk for alle nordmenn.
Nok en pause. Litt sjokolade gir fornyet energi før neste etappe skal beseires. Vi begir oss ut på Bandet, den smale ryggen som hindrer Bessvatnet (1374 meter) å renne ut i Gjende, som ligger 400 meter lavere.
Halvveis på turen og vi speider utover det som de aller fleste forbinder med Besseggen. Det verdensberømte bildet av to innsjøer, splittet av den smale ryggen. Det er blågrønt vann på den ene siden og blått vann på den andre.
Utsikten mot Gjende og Bessvatnet er mildt sagt spektakulær. Det nederlandske ekteparet kan ikke få rost utsikten nok. De wow’er og sukker og Oh my God’er om hverandre mens de bytter på hvem som står foran og bak kameraet.
Så spør de om vi kan ta noen bilder av dem sammen. Selvfølgelig inntar vi rollen som fotograf, og rundt 20 bilder (alle med ulike positurer) senere, er de fornøyde.
– Norway is the most beautiful country in the world!
Det er deilig å være nederlandsk i Norge….
Vi bestemmer oss for å bruke litt mer tid her. Hvile beina, tørke svetten og la naturen omfavne oss. Jeg skal innrømme at jeg også synes det er vakkert i Norge og bestemmer meg for å utforske mer av mitt eget land i tiden fremover.
For det er spektakulært. Synet av Gjende og Bessvatnet som ligger der i all sin prakt. Den blågrønne fargen oppstår ved at fine bredpartikler vaskes ut i Gjende og reflekteres i dagslyset. Fargen forsterkes ytterligere ved at Gjende er så tett omsluttet av mørke fjellvegger og kraftig grønn vegetasjon. Dermed blir kontrastene enda større.
Med sin blåfarge er Bessvatnet en kontrast til Gjende. Det sies at dette er Norges reneste innsjø, med en sikt på cirka 30 meter.
De første syv kilometerne av turen er beseiret. Syv igjen. Vi vandrer med freidig mot og knasker Kvikklunsj til den store gullmedaljen. Nasjonalfølelsen lenge leve!
Utfordringen! Selveste Besseggen ruver foran oss. Den bratte og smale ryggen strekker seg opp fra bandet er en kilometer lang – og bratt som fy. Her er det bare å forberede seg på litt klyving.
Heldigvis lider jeg ikke av høydeskrekk, men jeg kjenner et lite sug i magen underveis. Men ikke nok til at jeg glemmer å nyte den vakre utsikten mot Gjende og Gjendealpene.
Oppover og oppover. Taktfaste bevegelser. Tunga rett i munnen. Solen skinner. Svetten siler. En perfekt tur mot himmelen.
Endelig på toppen!
Rundt om sitter slitne turgåer med store smil og drikkeflasken i hånden. Godt fornøyd med at de kom opp til Veslefjellet.
Varden ønsker oss velkommen. En representant for menneskets iver etter å komme seg ut i naturen og nyte den i fulle drag. En representant for de tusenvis av mennesker som har tatt turen over Besseggen og etterlatt seg en stein til heder og ære for oppnåelsen.
Vi er intet unntak og legger igjen hver vår stein.
Rundt en kilometer fra varden deler stien seg. Du kan enten begi deg til Bessheim eller Gjendesheim. Vi velger sistnevnte og begynner nedturen.
Nå har været snudd og kald vind blåser mot oss. Himmelen har mørknet og tunge skyer driver over oss. Vi lurer på hvor de kom fra. En rask dukk ned i sekken for å ta frem jakken.
Turen nedover fortsetter tilbake til Gjendeosen hvor bilen venter.
Vi har beseiret Eggen!
VERDT Å VITE
- Besseggen er en av Norges mest populære turer og ligger i Jotunheimen.
- De fleste som tar turen over Besseggen tar båten innover Gjende.
- Gjendebåten går fra bryggen ved Gjendesheim hver morgen og tar deg til Memurubu, hvor turen starter.
- Du kan gå Besseggen den andre veien. Da starter turen ved Gjendesheim eller Bessheim. Velger du denne veien, går du ned Besseggen og ender opp i Memurubu hvor du tar båten tilbake til Gjendesheim.
- Besseggen oppfattes som enklere å gå fra Memurubu til Gjendesheim. Den anses enklere å gå oppover enn nedover. I tillegg er du ferdig med båtturen og trenger ikke stresse med å rekke båten tilbake.
- Husk å kjøp billett til Gjendebåten på forhånd. Det sparer tid og du er sikret plass på ønsket avgang. Du vil ikke bli stående igjen på kaia fordi det er fullt på avgangen.
- De fleste bruker mellom 6-8 timer på turen, inkludert pauser.
- Med en stigning på nesten 1000 høydemeter og en lengde på 13 kilometer, er Besseggen en lang (og fantastisk) tur.
- Det høyeste punktet på Besseggen er Veslefjell (1743 meter).
- Høydeskrekk? Du er ikke den eneste. Mange vet ikke en gang at de lider av høydeskrekk før de skal bestige Besseggen. Du kan snu på Bandet (halvveis på turen) og gå tilbake til Memurubu eller legge turen langs Bessvatnet til Bessheim eller Gjendesheim.
Du kan også få noen til å hjelpe deg med å fokusere på stien – ikke høyden.
Det kommer ingen utsatte partier etter at du har passert Eggen. - Sesongen er fra juni til september.
- Gradering: Krevende, og du bør ha normalt god kondisjon for å gå hele turen.
- Følg den merkede stien, uansett hvilken rute du velger.