Fotballgale mennesker fra hele verden har valfartet til Liverpool i årevis. Kampene er utsolgt flere måneder i forveien. Den engelske fotballfeberen er konstant på smeltepunktet. Mange er ekstremt opptatt av favorittlaget sitt. Anfield Stadion ar blitt et pilegrimsmål for titusenvis av nordmenn hver eneste sesong.
En omvisning på Anfield Stadion, som tar deg med inn i det aller helligste, er et absolutt must. Stadion er å anse som et ikonisk landemerke, og er mer enn bare et stadion. Så nei, du trenger ikke være hardcore Liverpool-fan for å synes at turen er interessant!
This is Anfield
Den legendariske fotballstadion, som ligger rett ved Stanley Park, ble bygget i 1884. Anfield har vært hjemmebanen til Liverpool siden klubben ble stiftet i 1892, etter at byrival Everton flyttet fra Anfield.
Du ankommer Anfield gjennom en av to porter. Begge er oppkalt etter to av klubbens legendariske managere, Paisley Gates og Shankly Gates.
Anlegget består av fire forskjellige tribuner: The Kop (hvor kjernen av Liverpool-tilhengerne sitter under kampene), Main Stand, Sir Kenny Dalglish stand og Anfield Road End. Det utgjør en samlet kapasitet på 54 742 tilskuere.
Møte med en Liverpool-legende
Vi får utlevert våre respektive armbånd og guides videre innover i lokalene. I et privat rom, omgitt av bilder av gamle og nye helter, venter vi i spenning på hva som skal skje. Minuttene går. Så ankommer selveste John Aldridge!
En sjarmerende kar med glimt i øyet, like rask i replikken som han var på banen. Iren, som ikke legger skjul på hvor stolt han er over å være født Scouser, signerte for Liverpool i 1987. Den effektive spissen fikk med seg 104 kamper for Liverpool, og står bokført med 63 mål.
Den nå 63-år gamle helten bergtar sine norske supportere i løpet av møtet. Han er både sjarmerende og livlig når han deler gode minner om tiden som aktiv fotballspiller for The Reds. Vi får høre hans personlige tanker om livet som proff, historier fra garderoben og morsomme anekdoter fra en innholdsrik og spennende karriere.
Vi får selvfølgelig også stille spørsmål, som dekker alt fra hvem som er Aldridges egen favorittspiller, til hvordan livet som proffspiller har påvirket ham personlig, til hvem han mener er best egnet til å ta over etter Jürgen Klopp.
Selvfølgelig er det satt av tid til å bli fotografert sammen med helten. Vi får også med en Champions Souvenir Guide Book, signert av legenden.
Bak kulissene på Anfield
Eventyret fortsetter til øverste etasje, hvorfra vi skal jobbe oss gjennom det ene høydepunktet etter det andre.
Alle besøkende får utlevert et audio-sett, slik at du selv kan bestemme hvor mye historie du vil høre om underveis. Noen er fortapt i sin egen verden, og skal ha med seg absolutt alt. Jeg har et mer avslappet forhold til Liverpool, men innrømmer gjerne at jeg synes det er spennende å rusle rundt på Anfield.
Vi starter på Main Stand, som gir utsikt over hele stadion. I dag er det tomme tribuner. Bruset fra elleville supportere har stilnet. Jubelruset fra gårsdagen seier har stilnet. Det er et imponerende stadion, det er helt sikkert.
En liten pausestopp, med påfyll av snacks og drikke (ja, det selges øl, til tross for at klokken ikke er en gang er 12 på formiddagen). Jentene bak disken ler godt da vi forteller at det ikke er lov å selge alkohol på norske sportsarrangementer (utenom VIP-loungene).
– That would never be accepted here. But now I know why Norwegian people order more than three beers at a time!
Vi ser Press Room, med lange køer av supportere som skal ta bilde bak det berømte bordet. Vi passerer sitater, bilder og Liverpool-logoen i en rekke størrelser.
I garderobene henger draktene til dagens helter: Salah, Mané, Firmino, Minamino og Elliott. Her inne råder kaoset. «Alle» skal ha bilde foran drakten til sin favorittspiller. Det dyttes og knuffes. Tålmodighet og respekt må vike for iveren etter å bli foreviget foran en rød drakt.
Du skal ikke trå på graset
Heldigvis er det mer ordnede forhold da vi ankommer ett av verdens mest berømte skilt: This is Anfield.
Vaktordningen er det mest fornuftige jeg har opplevd i dag. En erfaren, eldre herremann sørger for at det system i kaoset. Han har gjort dette utallige ganger, og er stolt av å være en del av Liverpool-galskapen. Bestemt, men med et bredt smil, henviser han til køen, og vinker nestemann frem til skiltet når de foran er ferdig.
Nå har vi ankommet Manager’s Dugout. Herfra styrer Jürgen Klopp sin tropp når det er kamp. Setene er klissbløte etter dagens ekstreme regnvær. Supportene kunne brydd seg mindre. Gleden over å sitte i samme sete som trenere og spillere veier opp for våte bukser!
Neste stopp er The Kop, hjertet i Anfield. På kampdagen er dette det livligste stedet å være. Her handler det om følelser. Om kjærlighet. Om å skape stemning. En hymne. Sunget av 54 000 stemmer. Denne gjengen, som ofte har fulgt Liverpool gjennom flere generasjoner, er mer enn bare supportere. De er familie.
Når fotball blir tragedie
Det skulle bli en gedigen fotballfest, akkurat som alle andre kampdager. På kort tid ble den forvandlet til en de mørkeste dagene i engelsk fotball.
Den 15.april 1989 var det duket for semifinale i FA cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest. Titusenvis av fotballsupportere ankom Hillsborough Stadion. Av dem skulle 97 Liverpool-tilhengere aldri komme hjem.
Det yngste offeret var Jon Paul Gilhooley. Tiåringen var fetteren til Liverpool-legenden Steven Gerrard.
Tusenvis av supportere prøvde å komme seg inn på stadion før kampen. I trengselen ble portene utenfor stadion åpnet og tilskuerne ført inn på den delen av ståtribunen der det allerede var fullt. De som stod lengst nede ble presset og klemt i hjel mot gjerdet som skilte tribunen fra banen. Flere besvimte og ble trampet ned.
Politiet forstod ikke alvoret, og nødutgangene ble aldri åpnet.
Seks minutter etter avspark hadde de første supporterne kommet seg over sikkerhetsgjerdet og inn på banen. Kampen stoppes. Det lå døde kropper overalt. Fotball var ikke lenger en lek. Tragedien var et faktum.
Hillsborough Memorial ligger langs Shankly Gates. Den er alltid dekorert med blomster og hyllester til ofrene for tragedien. I midten av minnesmerket brenner det en evig flamme. Et tegn på at de 97 tilhengerne aldri vil bli glemt.
SLIK ER DET Å VÆRE PÅ LIVERPOOL-KAMP: Fotballfeber i Liverpool