Møt Lara Mostert – dyrenes forkjemper

Hjem » Møt Lara Mostert – dyrenes forkjemper

Sør-Afrika er et fantastisk land. Besøkende fra hele verden kommer hit for å se det spektakulære dyrelivet. Dyrene skal sees og oppleves i sine naturlige omgivelser, som nasjonalparker eller private viltreservater.

Dessverre er det også en rekke aktører som (fortsatt) tilbyr nærkontakt med dyr. Det er nok av steder hvor du kan ri på elefant eller struts, kose med en løveunge, gå tur med en gepard eller ta bilde med en apekatt på skulderen.

For at du skal kunne få tatt et bilde eller video med dyret, har disse fantastiske skapningene gjennomgått en rekke lidelser. De har blitt slått, sultet og blitt mishandlet fysisk og psykisk. Dyrene lider – for at vi mennesker skal underholdes, ha et kult bilde på sosiale medier – og tjene penger.

Reiseblogg, Afrika, Sør-Afrika, dyr, Monkeyland, Unike Reiser
Foto: Monkeyland

Heldigvis finnes det mennesker som tør å stå opp mot denne industrien! De snakker på vegne av dyrene. De tar ansvar. Viktigst av alt: De sørger for at besøkende får utrolige opplevelser – på dyrenes premisser.

Lara Mostert er én av disse. Hun er en dame med bein i nesa og meget sterke meninger. Siden 1996 har hun engasjert seg i dyrenes rettigheter og velferd, og det er ingen tvil om at hun brenner for saken.

– Jeg har blitt saksøkt så mange ganger at advokaten min snart sier opp!

Ikke at Lara bryr seg. Hun er vant til både søksmål og trusler. De som står bak, er eiere av steder som tilbyr dyreopplevelser som kun er bra for egen lommebok. Lara har klart å stenge mange av dem. For henne kommer dyrene foran alt annet.

I dag er Lara ansvarlig for tre reservater (sanctuaries) i Plettenberg Bay i Sør-Afrika. Tre fantastiske steder som gir besøkende uforglemmelige møter med dyr – uten at dyrene lider.

De tre stedene er Monkeyland, Birds of Eden og Jukani Wildife Sanctuary.

La deg inspirere av Lara og hennes innsats!

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser

Hvorfor gjør du det du gjør?

– Svaret er enkelt. Jeg elsker dyr. Faktisk mer enn mennesker.

Lara har alltid hatt et ønske om å endre livet til dyr i fangenskap. Gi dem et bedre og friere liv. Selv om ikke alle dyrene kan settes ut i nasjonalparker igjen, lever de fritt i reservatene hun er med på å drive. De er ikke lenger holdt i små bur, bundet fast utenfor en restaurant eller ikledd klær.

– Jeg har også et brennende ønske om å forandre måten mennesker behandler dyr på. Ville dyr skal absolutt ikke være husdyr, og dette ønsker jeg å få en slutt på!

Lara legger til at hun vil at ville dyr skal eie land, akkurat som vi mennesker gjør. Landområdet er en del av en ikke-profitt-organisasjon, som styres av mennesker som kun tenker på hva som er best for dyrene.

Lara og hennes partnere har startet et prosjekt som heter Square Meter Prosject. Her kan du kjøpe en kvadratmeter (eller mer) med skog, og dermed bidra til at apene eier skogen de koser seg i.

Kjøp en kvadratmeter skog for apenes skyld her

Hvordan ble du involvert i dette?

Lara ler og forteller at det er en laaang historie.

Det hele begynte i 1967 da Tony Blignaut, som da var administrerende direktør i South African Animal Sanctuary Alliance (SAASA), jobbet for et safariselskap som opererte mellom Johannesburg og Nairobi. Han la merke til den systematiske nedgangen i antall ville dyr de så som et resultat av «Bush Meat»-handelen. Innen 1976 kunne de kjøre fra Nairobi til grensen av Sør-Afrika uten å se en eneste apekatt. Tony bestemte seg for å gjøre noe med dette, med fokus på apekatter.

I 1996 forente Tony seg med Lara, og sammen reiste de til Plettenberg Bay for å kjøpe skogsområdet som i dag huser Monkeyland. Duoen etablerte verdens første apekatt-reservat, hvor dyrene kan ferdes fritt. Den 6.april 1998 ønsket de sine første besøkende velkommen.

Monkeyland er ikke noe vanlig reservat. Det er et sted hvor tidligere mishandlede apekatter, og apekatter som har vært i fangenskap, blir rehabilitert og sluppet ut. Besøkende kan se apekatter som har blitt reddet fra laboratorium, dyrehager eller har vært husdyr – som nå er frigjort og boltrer seg sammen i skogen. Akkurat som de ville gjort i det fri.

Det tok ikke lang tid før Monkeyland (og Birds of Eden, som ligger rett ved) ble én av de mest populære attraksjonene i Westen Cape-provinsen. Ikke bare lokker de hundretusenvis av besøkende, men de bidrar også med informasjon om bevaring av både natur og dyreliv.

Reiseblogg, Afrika, Sør-Afrika, dyr, Monkeyland, Unike Reiser
Foto: Monkeyland

Er det ett spesielt dyr som har vunnet hjertet ditt?

– Det er så mange, men jeg glemmer ikke Charmaine, en kapusinerape som ble fostret opp for hånd i 2000.

Charmaine ble sluppet fri i Monkeyland da hun var åtte måneder gammel. Hun er ikke menneskeliggjort, og tilpasset seg livet i det ville helt perfekt. Hun ble til og med en dominerende hunnape, og oppdro alle babyene sine selv.

– Charmaine avkrefter alle påstander om at apekatter (og andre ville dyr) som ble forlatt eller foreldreløse, og fostres opp for hånd, ikke kan slippes ut igjen.

Lara er tydelig i sin tale om at absolutt alle dyr kan slippe ut igjen. Ikke nødvendigvis i en nasjonalpark, men i alle fall i et beskyttet område hvor de kan bo og leve sammen med dyr i samme art – uten å bli trakassert av mennesker.

Hva er fordelen av innsatsen deres?

Lara er en engasjert dame som tror på det hun gjør og vil inspirere andre. Innsatsen til både henne og de andre på reservatet, utgjør en enorm forskjell for dyrene som lider.

– Vi forbedrer livet til fangede dyr på så mange måter. Vi kjemper aktivt for dyrenes rettigheter. Hos oss er det «Hands off the wildlife»-policy. I tillegg har vi alltid kjempet for å endre loven slik at turistkontorer og andre operatører skyr unna alle aktiviteter som inkluderer nærkontakt med ville dyr.

Flertallet av de som jobber i turistnæringen har endelig tatt en stand og jobber mot slike aktiviteter. Dessverre er slike opplevelser ikke forbudt i Sør-Afrika. Faktum er at så lenge nærkontaktopplevelser ikke promoteres, vil ikke turister forvente å se «attraksjoner» som oppfordrer til nærkontakt med ville dyr. Dette inkluderer elefantridning, gåtur med geparder og løver eller bilder med apekatter.

– Vi opplever også at mange flere besøkende er mer engasjert og har større kjennskap til dyrenes velferd nå enn for ti år siden. Kun mennesker med lite kunnskap (eller hjerne) kan si at de ikke visste at det uetisk med slike opplevelser. Du kan ikke trene eller lære opp et vilt dyr til å utføre «party-tricks» uten at det brukes torturmetoder. Mange ganger får ikke dyrene mat før de har lært seg trikset.

Ville dyr er så absolutt ikke på jorden for å fungere som underholdning for oss mennesker. Apekatter skal ikke sykle rundt, kledd i en uniform. Løver skal ikke hoppe gjennom ringer og elefanter skal ikke balansere på pall mens den sjonglerer med kjegler. Det er underholdning nok å se dem på savannen, hvor de utfører sine daglige gjøremål: Klatre i trær, sove under en busk eller kose seg i gjørmen.

Ville dyr er heller ikke husdyr, som kan trenes til å gjøre fra seg ute eller kose i sengen!

– Jobben vår er svært givende. Ikke noe gir mer mening enn å gjøre dyrene glade, forteller Lara.

Reiseblogg, Afrika, Sør-Afrika, dyr, Monkeyland, Unike Reiser
Foto: Monkeyland

Hva er resultatet av arbeidet ditt?

Kampen for dyrenes beste har resultert i en rekke internasjonale priser, blant annet World Responsible Tourism Awards (som avholdes i Storbritannia). De har også vunnet en pris for Best Animal Welfare Iniative (2022).

– Prisene er viktige, men det aller viktigste er at vi kan tilby et trygt hjem for tusenvis av ville dyr. Vi sprer kunnskap og informasjon om ansvarsfull turisme når det kommer til ville dyr og oppfordrer til forsvarlig dyremøter. Hos oss får de høre at nærkontakt med ville dyr er uetisk på alle måter.

Lara understreker at å utdanne og lære andre er en viktig faktor i kampen for dyrenes velferd. Det er nøkkelen som bidrar til å endre tankegangen hos menneskene. Hun er stolt av at hun og resten av laget har bidratt til å endre veldig manges oppfatning av hva som er gode dyreopplevelser og hva som ikke er det.

Hva er den største endringen du har sett hos besøkende?

Fra dag én har Lara hatt en «Hands off»-policy på alle tre reservatene. Det var forbudt å røre dyrene selv da turismen i Sør-Afrika promoterte opplevelser som elefant- og strutseridning eller å kose med en løveunge.

De siste årene har dette snudd. Flere og flere er (heldigvis) opptatt av dyrenes beste. Det er ikke lenger kult å bli tatt bilde av sammen med apekatter eller en gepard, som garantert er dopet ned for anledningen.

Lara forteller at de nå tar imot besøkende som tidligere var for slike opplevelser, men som nå har gjort en helomvending og tenker det motsatte.

For ti år siden kunne de få telefoner fra besøkende som lurte på om de kunne kose med en løveunge. Da svaret var nei, la innringeren på. Nå er det motsatt. Besøkende ønsker faktisk en opplevelse som ikke innebærer nærkontakt.

Reiseblogg, Afrika, Sør-Afrika, dyr, Monkeyland, Unike Reiser
Foto: Monkeyland

Hva er de største utfordringene for Afrikas ville dyr?

– Uvitenhet, apati, manglende kunnskap, tap av landområder og krypskytteri. 52 prosent av sør-afrikanere er arbeidsledige, og dette fører krypskyting og andre utfordringer.

Krypskyting kan bidra til å utrydde noen av verdens mest ikoniske arter, som elefant og neshorn, om vi ikke gjør noe nå. Ulovlig handel med dyredeler er en milliardindustri, og dyr forsvinner i rekordfart over hele verden.

Dyr som forsvinner, kommer aldri tilbake!

Hva kan vi gjøre?

Hvert enkelt menneske har mulighet til å påvirke turistindustrien med å ta et standpunkt til hvilke omstendigheter de ønsker å se ville dyr i.

Ta avstand fra aktiviteter/opplevelser som inkluderer nærkontakt med dyr, uansett om de utrydningstruet eller ikke. Alle dyr er like verdifulle!

Si nei til suvenirer, pyntegjenstander og unyttig medisin fra dyr. Disse gir grobunn for en ulovlig handel som er organisert kriminalitet i milliardklassen. Om det ikke er noen kjøpere, vil etterspørselen forsvinne.

– Ville dyr skal ikke være husdyr eller kjæledyr. Det gjelder også fugler. De er også ville dyr, selv om mange mennesker ikke tror det.

Ta et standpunkt og følg disse forkjemperne på Instagram:
#leadbyexamplenotshame
#HandsOffOurWildlife
#SayNoToWildlifeInteraction
#emptythecages
#birdsshouldflyfree

Reiseblogg, Afrika, Sør-Afrika, dyr, Monkeyland, Unike Reiser
Foto: Monkeyland

8 meget gode grunner til å besøke Monkeyland

  1. Du kan se rekke ulike primater som boltrer seg i skogen.
  2. Mens du går gjennom skogen, får du flotte naturopplevelser.
  3. Turen egner seg for alle aldre. En kunnskapsrik guide tar deg med rundt.
  4. Pengene går til et meget godt formål. Det er bedre å støtte en organisasjon/formål som jobber med bevaring av ville dyr and de som gjør det motsatte. Vær så snill – IKKE støtt steder som tilbyr nærkontakt med dyr eller hvor dyr blir tvunget til å underholde besøkende.
  5. Ville dyr er #NotEntertainers.
  6. Ditt besøk bidrar til hjelpe apekattene i Monkeyland – og til å redde flere apekatter.
  7. De er åpen året rundt, og er en familievennlig attraksjon.
  8. Det er restaurant, toaletter og en gavebutikk på stedet.
  9. Det er egen lekeplass hvor ungene kan utfolde seg.

Les mer om Monkeyland

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Foto: Monkeyland

BIRDS OF EDEN

Birds of Eden er et fugleparadis, rett ved siden av Monkeyland.  Dette prisbelønte fristedet er hjem til rundt 3500 fugler, fordelt på 220 arter.

Her har fuglene bokstavelig talt fått luft under vingene og frihetene tilbake. Alle beboerne har tidligere levd i fangenskap eller under svært dårlig forhold. Innsperret i bur og matet for hånd er årsaken til at mange av fuglene er meget tamme. De kommer gjerne tett på deg – men husk at det er forbudt å røre (og mate) dem under besøket!

Alle fuglene blir rehabilitert før de blir satt ut i verdens største frittstående innhengning for fugler. Den streker seg utover hele 21 761 kvadratmeter, og kuppelen er på hele 375 372 kubikkmeter. Rammestrukturen består av 28 master, med høyder mellom 2 til 34 meter.

Byggeprosessen ble utført av lokale fra landsbyen rett ved. Alle var ufaglærte, som fikk opplæring før og under byggingen. Prosjektet tok 4,5 år å fullføre.

Naturen er en herlig blanding av skogsområder, med en elv som renner gjennom. Det er også små bassenger hvor endene koser seg. 70 prosent er dekket av lokale planter og skog. Elven har ingen naturlige kilder utenfor området, og på den måten unngår de forurensing i vannet.

Gangveier i tre leder besøkende på en 1,2 kilometer lang tur gjennom fugleparadiset. Store deler av turen er på opphøyde gangflater, som gir flott utsikt.

Underveis kan du hilse på papegøyer, svaner, flamingoer, ender, stær, fasaner, tukaner, hornfugler, og naturligvis Afrikas berømte turaco. I tillegg til fuglene kan du se flaggermus, små apekatter og Sør-Afrikas minste antilope, Blue Duiker.

Reiseblogg, Afrika, Sør-Afrika, dyr, Birds of Eden, Unike Reiser
Foto: Birds of Eden

JUKANI WILDLIFE CENTER

Jukani Wildlife Center er stedet hvor store katter, som er reddet fra grusomme omstendigheter, føler seg hjemme!

Besøkende kan beundre majestetiske kattedyr, som løve, tiger, leopard, puma og jaguar. Dyrene, som nå kaller Jukani for sitt foralltidhjem, har blitt reddet eller omplassert fra fasiliteter som ikke lenger kunne ta vare på dem. Nå koser de seg på Jukani, i store, naturlige omgivelser. Alle områdene er tilpasset hvert enkelt individs behov. Kattedyrene blir passet godt på, og blir ikke lenger trakassert av mennesker. Her blir de satt pris på – av både besøkende og ansatte. De elsker å bli fotografert!

En kunnskapsrik guide tar besøkende med på en 80 minutter lang tur. Underveis får du høre om hvert dyrs historie.

Besøket gir et godt innblikk i dyrenes bønn til oss mennesker. Du innser fort hvor nødvendig det er å ta vare på alle dyrene, og hvordan dine beslutninger og valg kan bidra til at alle kattedyr får en god fremtid.

Vær oppmerksom på at dette er en helt «Hands Off»-opplevelse. Det er ingen interaksjon med dyrene. Kattedyrene, og andre dyr i Jukani, er steriliserte og det er ingen avling her. Derfor vil du ikke se unger mens du er på besøk.

“People are not going to care about animal conservation unless they think that animals are worthwhile.”

David Attenborough

Reiseblogg, Afrika, Sør-Afrika, dyr, Jukani Wildlife Center,Unike Reiser
Foto: Jukani Wildlife Center

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen