Hvorfor du bør besøke Tallinn

Hjem » Hvorfor du bør besøke Tallinn

Estlands hovedstad Tallinn er en sjarmerende by, med en avslappende atmosfære. Historisk og kulturell arv fra ulike tidsperioder står i sterk kontrast til det levende og kreative miljøet i byen.

Tallinn er en by som trollbinder sine besøkende, og da spesielt Gamlebyen, som står på UNESCOs liste. En livlig by med en rekke severdigheter, kulturelle arrangementer, grønne områder og smakfulle opplevelser.

Er du av den oppfatning at Tallinn er en grå og trist by, ja da må du tro om igjen! Her råder optimisme og tro på fremtiden. Befolkningen er også opptatt av å bevare det ekte og autentiske estlandske.

Sjarmerende og herlige Tallinn bør absolutt få en plass på ønskelisten – og her er hvorfor!

Reiseblogg. Tallinn, Estland. storbyferie, Unike Reiser

Gamlebyen

Tallinns Gamleby er et eventyr som vekkes til live. Når du rusler her, er det lett å forstå hvorfor denne delen er hjertet av byen, for den er både vibrerende, historisk og sjarmerende.

Høye murer, med en rekke tårn (naturligvis), koselige kafeer gjemt i bakgårder, kirkespir, spennende museer, kunstgallerier og små butikker som all slags rariteter, er kjennetegn på Gamlebyen.

Det er lett å bli forelsket i Tallinn, som ble erobret av danskene i 1219 og solgt til Den tyske orden i 1346. Deretter ble byen erobret av svenskene under Livlandskrigen i 1561 og var under svensk kontroll til svenskene tapte sine besittelser i Baltikum til Russland i 1710 under den store nordiske krig. Tallinn var hovedstad i det selvstendige Estland fra 1918 frem til den sovjetiske okkupasjonen og etter andre verdenskrig. Da Estland igjen ble selvstendig i 1991, ble byen nok en gang landets hovedstad.

Gamlebyen var tidligere en hansaby og senter for handelen i region. Til tross for at den har blitt angrepet, plyndret, rasert og bombet, er den i dag en av de best bevarte gamlebyene i Europa.

Det er bare å ta på seg et par gode sko og begi seg ut på 700 år gammel brostein i den bilfrie indre bydelen!

Reiseblogg. Tallinn, Estland, Storbyferie, Unike Reiser

Apoteket i Gamlebyen

Raeapteek (Town Hall Pharmacy) sies å være det eldste apoteket i Europa som fortsatt er i drift. Apoteket nevnes i skriftlige kilder for første gang i 1422. Fra årene 1582 til 1911 ble det drevet av familien Burchart – av hele ti generasjoner. Det var så berømt at selv den russiske tsaren bestilte medisinene sine herfra.

I middelalderen var apoteket mer enn bare et sted hvor du fikk medisin mot både det ene og det andre. Det var også et møtested for byens herrer og andre viktige personer. Her samlet de seg og drakk claret (en fyldig og mørkerosa vin), spiste marsipan og inngikk avtaler.

En tur innom apoteket er et must, uansett hvor frisk du er. De selger fortsatt både claret og marsipan (som sies å kurere kjærlighetssorg), men også moderne medisiner.

Det lille museet viser medisinske gjenstander fra 1700-tallet og frem til det 20.århundre. En guidet tur eller en workshop er også mulig, som selvfølgelig inkluderer en smak av både den mørkerøde vinen og fyldig marsipan.

Reiseblogg. Tallinn, Estland. storbyferie, Unike Reiser

Spis mat fra middelalderen

Det å utforske nye steder gjør deg sulten. Når du først befinner deg i en by fra middelalderen, hører det med til festlighetene å spise mat fra den tidsepoken.

Olde Hansa tar deg tilbake til 1475, og ble etablert til heder og ære for grunnleggerne av Tallinns gullalder. Restauranten holder til i en bygning fra 1370, og var en gang hjemmet til en rik kjøpmann. Her kunne man komme for å nyte de gode tingene i livet, som velsmakende mat og underholdning. Denne tradisjonen vedlikeholdes den dag i dag.

Alle rettene lages på oppskrifter som er nedskrevet i (autentiske) dokumenter fra middelalderen. De reflekterer, så langt det lar seg gjøre, bespisning i en velstående husstand på 1500-tallet. Du kan glemme både poteter og tomater – disse var ikke en del av europeisk diett på denne tiden.

Bruk av krydder derimot er en viktig del av ingrediensene. Kanel, kardemomme, ingefær, sort pepper, safran og nellik er hjertet av maten som serveres i Olde Hansa.

En serviceinnstilt og gjestfri betjening, kledd i kostymer fra middelalderen, serverer rett etter rett. Du kan forvente en blanding av søtt, salt, surt og bitter i løpet av måltidet.
Forvent deg masse mat – og en rekke ritualer du må gjennom før og under måltidet!

Det anbefales å innta festmåltidet om kvelden. Da er det nemlig underholdning. Dyktige musikere tar i bruk både fele, sekkepipe og fløyter når de fremfører musikk skrevet av Estlands komponister fra 1500-tallet.

Andre restauranter som lokker med mat fra middelalderen er III Draakon og Peppersack.

Reiseblogg. Tallinn, Estland. storbyferie, Unike Reiser

Det er på tide å ta en tur i kirken

Estland regnes som ett av verdens minst religiøse land, men Tallinn er hjem til en rekke vakre kirker. Den religiøse tilhørigheten inkluderer den østlige ortodokse kirke og den evangelisk-lutherske kirke.

Alexander Nevskij-katedralen, med sine tre korskupler, er et vakkert skue. Kirken er bygd mellom 1894 og 1900, i perioden da Estland var en del av det russiske imperiet. Den er tegnet i typisk ny-russisk stil.

Nordmenn lokkes til St. Olav’s Church, som dateres tilbake til 1267. Legenden sier at kirken ble bygd for å tjene kjøpmenn fra Skandinavia som slo seg ned i området. I sin tid var dette verdens høyeste bygning (159 meter, nå 124 meter).

Opp gjennom århundrene har lynet truffet spiret flere ganger, som har resultert i at bygningen har brent ned hele tre ganger. Da Estland var en del av Sovjetunionen, skal KGB ha festet spionantenner i kirkens spir.

Fra april til oktober kan du ta turen opp til utsiktspunktet og nyte synet av Gamlebyen, Toompea Hill og havneområdet.

St. Mary’s Cathedral (Dome Church) er én av Tallinns mest fascinerende og historiske severdigheter. Kirken ble påbegynt en gang før 1233, og har blitt bygd på flere ganger. Resultatet er en herlig blanding av flere arkitektoniske stiler.

Dette var en kirke som ble brukt av adelsmenn, noe som kommer tydelig frem når du trer inn i kirken. På veggene henger en rekke våpenskjold fra 17. til det 20.århundre, samt gravsteiner fra det 13. til 18.århundre. Blant adelsmennene som er gravlagt her, finner du Pontus de la Gardie (som kommanderte de svenske troppene under Den store nordiske krigen), Adam Johann von Krusenstern (den baltisk-tyske admiralen som ledet Russlands første jorden-rundt ekspedisjon) og den skotsk-fødte Admiral Samuel Greig of Fife (som sies å være elskeren til Katarina den store).

Besøkende kan også klatre opp i det 69 meter høye barokktårnet og nyte utsikten.

Reiseblogg. Tallinn, Estland. storbyferie, Unike Reiser

Hotel Viru og KGB Museet

For deg som ønsker å høre mer om byens hemmelige historie, og besøke en etasje som offisielt ikke eksisterte, er Hotel Viru og KGB Museet et utmerket sted.

Bli med en kunnskapsrik guide på en omvisning i 23.etasje og hør historier om hvordan KGB overvåket alle som bodde på hotellet.

Viru Hotel ble bygd nettopp med tanke på å overvåke alle utenlandske reisende som kom til Sovjetunionen.

Det er ikke store museet, og omvisningen tar rundt en time. Et interessant besøk som gir et innblikk i hverdagen, og tankemåten, i det tidligere Sovjetunionen.

Om du ønsker å forbli på 1980-tallet, anbefales en tur til hotellets bar i annen etasje, Currency Bar.

Reiseblogg. Tallinn, Estland. storbyferie, Unike Reiser

Smaken av nystekte bakevarer

Nam og nam! Hva er vel bedre enn å hvile beina mens du koser deg med nystekte bakevarer og en kopp kaffe eller te?

Den første kafeen i Tallinn åpnet i 1702, flott plassert på torget i Gamlebyen. Det la grunnlag for en kafékultur som lever i beste velgående den dag i dag.

Start med et besøk på Maiasmokk, den eldste kafeen i Tallinn, med en historie som strekker seg tilbake til 1864. Denne skjulte perlen finner du Master’s Courtyard.

Tradisjonen med kakespising står sterkt i Tallinn, og de aller fleste kafeer serverer tradisjonelle kaker. Det er også kafeer som har spesialisert seg på pannekaker, smultringer, pai, sjokolade, iskrem, marsipan og cupcakes.

Min absolutt favoritt er Peppesack, som holder til i hus fra 1500-tallet. Disken er fullstappet av bakevarer, med en autentisk smak av Estland. Det var umulig å velge, så tallerkenen var stablet med kanelbolle, bolle med vaniljekrem og croissant.

Reiseblogg, Tallinn, Estland, storbyferie, Unike Reiser

Kadriorg – i tsarens fotspor

Kadriorg er et rolig og grønt område, i gangavstand fra Gamlebyen. Området byr på en elegant park og flotte kunstverk.

Da tsaren Peter den store erobret Baltikum tidlig på 1700-tallet, bygde han et imponerende palass, med en offentlig park. Han kalte området Ekaterinenthal (Katarinas Dal, eller Kadriorg på estlandsk) etter konen Katarina I av Russland.

Ta turen til Kadriorg Palace, bygd i 1723, som i dag er hjem til en imponerende kunstsamling. Du kan også ta turen innom Estonian Art Museum, som ligger bare noen minutters gange fra palasset.

Alternativet er å gjøre som de lokale: Spaser rundt i parken og nyt dagen!

Reiseblogg, Tallinn, Estland, storbyferie, Unike Reiser

Tallinn Song Festival Grounds

Estlenderne er et syngende folk. «Den syngende revolusjonen» ble født på Tallinn Song Festival Grounds i 1988 da estlenderne arrangerte en enorm musikalsk demonstrasjon mot Sovjetunionen. Da Estland løsrev seg fra Sovjetunionen i 1991, skjedde det uten blotutgytelse. Det sies at estlenderne sang seg til frihet.

Scenen stod klar i 1959, og var det første moderne bygget etter Andre verdenskrig som ble bygd i Tallinn. Arkitektene tok hensyn til landskapet rundt, og det er tatt utgangspunkt i at tilskuerne skal sitte i bakken som danner en halvsirkel rundt scenen.

I dag brukes området til konserter og musikalske forestillinger. Madonna, Metallica og Michael Jackson er blant stjernene som har stått på scenen.

Det mest kjente arrangementet er Estonian Song and Dance Celebration, som finner sted hvert femte år. Da samles 200 000 tilskuere for å se 34 000 opptredende. Et spektakulært skue.

Statuen er av Gustav Ernesacks, en estlandsk komponist og «sangens far». Hans verker anses som en del av Estlands identitet, og du kan høre noe av musikkens når du setter deg på «Singing bench», rett ved statuen.

Reiseblogg, Tallinn, Estland, storbyferie, Unike Reiser

Telliskivi Creative City

Det tidligere fabrikkområdet er i dag en favoritt blant både lokale og besøkende. Her er det nok av designbutikker, restauranter og kulturelle institusjoner til å fylle en hel dag.

Det mest populære er Fotografiska Tallinn, et fotografisk kunstsenter med utstillinger og restaurant.

Kunstsenteret bruker fotografering og bilder til å forene, spre kunnskap og skape en positiv innvirkning på samfunnet. Gjennom verdenskjente og kommende fotografer, fortelles historien bak bildene, som er både vakker, overraskende, smertefull og ukomfortabel.

Besøket bør avsluttes på restauranten, som har en nullavfall-policy. Fra terrassen er det flott utsikt over området.

Reiseblogg, Tallinn, Estland, storbyferie, Unike Reiser

Jeg var invitert på studietur av Visit Estonia, som dekket fly, overnatting, opplevelser og mat. 
Det er ikke stilt krav om innlegg eller posting på sosiale medier. 
Alle meninger og bilder er, som alltid, mine egne. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen