Tartu, den nest største byen i Estland, har en helt annen atmosfære enn hovedstaden Tallinn. Denne sjarmerende og bohemske byen ligger omgitt av skog, i den sørlige delen av landet.

Tartu er hjem til Nord-Europas eldste universitet, herlige små trehus (hvor tiden har stått stille) og et imponerende nasjonalmuseum.

De første skriftlige kilden som nevner Tartu, dateres til 1030, noe som gjør den til den eldste byen i de baltiske land. Siden den gang har Tartu spilt en viktig rolle i bevisstgjøringen av Estlands kulturelle og nasjonale utvikling.

Tartu lokker også med grønne parker, en scenisk elvefront, et stort spekter av restauranter og kafeer og et meget godt uteliv.

Byen er også kompakt, og de fleste severdigheter, restauranter og barer er spredt utover et relativt lite område. Det gjør det enkelt å utforske byen både til fots og med sykkel.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

Her får du 9 grunner til hvorfor den poetiske og rolige byen er verdt et besøk!

1. Kulturell arv og moderne komfort

Tartu er den eldste byen i de baltiske land – og det alene er verdt besøket. En spasertur i sentrum tar deg gjennom et område med masse kulturell arv. Du får også et godt innblikk i de unike arkitektoniske byggestilene – fra middelalder til moderne tider. Godt blandet inn i dette er brosteinsgater, grøntområder og koselige kafeer.

Tartu lever, og er hjertet i Estlands kultur. National University ble grunnlagt i 1632, de første avisene ble utgitt her, og kulturelle samfunn vokste frem. Den første nasjonale sangfestivalen ble avholdt nettopp her i Tartu, tilbake i 1869.

I Tartu skjer det noe hele året. Enten du er interessert i musikk, teater, litteratur, vitenskap eller sport, her er noe for alle og enhver.

Ønsker du å delta på noen helt spesielle arrangementer, da er julefeiring, Hanseatic Days eller Tartu City Day absolutt å anbefale.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

2. Et smakfullt besøk

Tartu er en by full av smaker, og du kommer garantert ikke til å gå sulten under besøket. Duften av nystekt bakverk leder deg inn i en av mange koselige kafeene, som er vel verdt et besøk. Et stort utvalg restauranter gjør at du kan nyte både estlandske og internasjonale retter.

Ved elven Emajõgi finner du en bygning som minner om et tempel fra antikken. Den er hjem til Tartu Market Hall. Vakre blomster og lokale råvarer er nøkkelordene for markedet. Her finner du alt fra kjøttprodukter til frukt og grønnsaker, fersk juice og lokalt øl.
Alle varene kommer fra lokale leverandører.

Matentusiaster anbefales å besøke i februar. Da arrangeres Tasty Tartu. Restaurantene tilbyr spesielle menyer – med gourmetmat i fokus. Under Tartu Food & Wine Festival (sommer) kan du la smakssansene boltre seg med et nærest uendelig utvalg av lokale delikatesser.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

3. Gamlebyen og torget

Dette er hjertet av Tartu – som har banket i århundrer. Torgets historie strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Området mellom Toome Castle og havnen ved elven utviklet seg til et viktig handelsområde, en tradisjon som ble opprettholdt i århundre.

På 1800-tallet var torget hjem til byens viktigste marked, the Great Market).

Gjennom århundrene har Tartu vært offer for ødeleggelser, plyndringer og herjinger. Den har ligget i ruiner en rekke ganger. Bygningene du ser er ikke gamle. Det er omtrent ikke en bygning som er eldre enn siste del av 18. århundre.

De fleste bygningene i Gamlebyen er bygd i klassisk eller neoklassisk stil fra 1900-tallet. Unntaket er tårnet på rådhuset, som er barokk.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

4. Estonian National Museum

Det største museet i Estland, med imponerende 6000 kvadratmeter, ligger utenfor Tartu, i Raadi. Museet ble grunnlagt i 1909, og hensikten var å beskytte og utvikle Estland sin historie og kultur. Dette er et utmerket sted å lære mer om landet, fra eldgamle tider og frem til i dag.

Estonian National Museum er et utrolig flott museum, med beliggenhet på området til det tidligere Raadi Manor.
Beliggenheten er også ganske unik. Museet er nemlig plassert ved en flystripe!

Besøkende kan glede seg til å utforske det toppmoderne og interaktive museet, som er delt inn i flere seksjoner.
De permanente utstillingene gir et meget godt innblikk i Estlands historie.

Encounters forteller om hverdagen til estlendere; fra de første beboerne og frem til i dag. Du vil lære mer om livet til den finsk-ugriske befolkningen mens du går gjennom Echo of the Urals.

Museet har også en rekke midlertidige utstillinger, en restaurant og museumsbutikk.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

5. Snu ting på hodet

Upside Down House er en svimlende og morsom opplevelse for alle! Alt er – bokstavelig talt – snudd på hodet: Oppe er nede og motsatt. Gjenstander du normalt ser på gulvet er nå i taket. Eller, de er fortsatt på gulvet, men gulvet er taket og taket er gulvet – om du skjønner hva det betyr?

Fortsatt forvirret? Da får du komme og oppleve det selv!

Det å gå rundt i Upside Down House er morsomt, uansett hvilken aldersgruppe du befinner deg i. For en enda mer unik (og forvirrende) opplevelse, anbefales å leie et par Upside Down Googles (briller). Da er du garantert en enda galere opplevelse.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

6. Tilbake på skolebenken

Tartu er hjem til ett av de eldste universitetene i Nord-Europa. En av Tartus perler er universitets hovedbygning. Den ble bygd i perioden 1804 til 1809 og er designet av arkitekten Johann Wlhelm Krause.

Åpningsseremonien av universitet fant sted den 3.juli 1809. Siden den gang har en rekke viktige hendelser blitt feiret i hovedhallen. Takket være den fantastiske akustikken i hallen, er den et populært sted for konserter og konferanser.

Du kan besøke hovedhallen og det tidligere «straff-rommet» på loftet. Studenter som hadde brutt universitetets ordensregler, ble sendt opp hit. Fengslingen (for det var faktisk akkurat det) ble beordret av ledelsen på universitet, og varierte fra noen dager til tre uker. Du kan se inskripsjoner fra elever som ble sendt hit. De etterlot seg både tegninger, monogrammer og dikt på både vegger, tak og dører.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

7. Det skjeve huset

Bygningen er også kjent som Pisa Tårn i Tartu and ble bygd ved siden av bymuren i 1793. Den siden av huset som vender mot elven støttes opp av den gamle bymuren mens den andre siden støttes opp av påler. Dette er grunnen til at huset heller sideveis.

The Leaning House of Tartu er hjem til den permanente ustillingen i Estonian Art, som tilhører Tartu Museum of Art.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

8. Før ting var digitalisert

TYPA Printing and Paper Arts Center tar deg tilbake i tid. Til en tid da ingenting var digital eller på nett. Tilbake til trykkerienes tid.

Senteret ligger i en tidligere skofabrikk, og her får du se hvordan papir lages og beundre flotte papirskulpturer, historiske trykkpresser samt skriftbilder i tre og bly.

Det arrangeres også en rekke workshops: Papirlaging, innbinding av håndlagde notatbøker og cyanotype.

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

9. Gatemat på sitt beste

Restauranten Kolm Tilli, som ligger i Aparaaditehas Creative City, er inspirert av gatemat.

Konseptet her er at gjestene skal se, smake og nyte maten, som er basert på street food. I midten av restauranten er det et åpent kjøkken, slik at du kan se hvordan maten forberedes. En stor bar lager fargerike drinker og det tappes godt med øl. Det er et eget område hvor de steker pizza samt eget for bakverk.

Dette er en av de største restaurantene i Estland – og tilbyr mat som tilfredsstiller alle, små som store. Mat og drikke serveres av smilende og gjestfrie servitører, i en avslappet atmosfære.

Utvalget av mat er enormt. Her anbefales det å bestille flere retter og deler!

Reiseblogg, Estland, Tartu, Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen