Reiseblogg, Belgia

For de aller fleste er Brussel ansett som Europas hovedstad, med tanke på at byen er hovedsete for Europa- rådet og EU- kommisjonen. I tillegg holder både NATO og organisasjonen for flysikkerhet i Europa til her. Tro inderlig ikke at Brussel er en kjedelig by, hvor byråkrater, politikere og lobbyister stresser av sted fra det ene møte til det andre, av den grunn.

For Brussel er så mye, mye mer!

Første bud på listen er en velsmakende lunsj. Det er nemlig umulig å ikke bli sulten når du rusler rundt i gatene. Duften av belgiske vafler, sjokolade, pommes frites og sjømat pirrer i nesen. Vi får vann i munnen der vi sirkler gjennom folkemengden og diskusjonen går heftig på hva som skal stå på menyen.

– Vi MÅ ha en belgisk vaffel!

Jeg er fast bestemt på at første måltid skal i alle fall inneholde noe belgisk, om ikke annet enn i navnet.

Synet av den ene fristende kaloribomben, noen med syltetøy og krem, andre med banan, sjokoladesaus og krem og andre igjen med blåbær leveres fra kjøkkenet og settes foran sultne gjester. Det er ikke mange ledige bordene i den koselige lille restauranten, så vi smetter raskt ned på et av bordene ved vinduet.

Menyen leveres kjapt av en smilende servitør, og den studeres nøye. Side opp og side ned med valgmuligheter. Fristende, fristende alt sammen.

Det tar ikke lang tid før en nystekt vaffel, med masse jordbær og druknet i krem, står foran oss. De stakkars vaflene har ikke en sjanse i havet når vi først stikker gaflene i dem og gumler fornøyd på stakkaren.

– Ahhh, himmel på jorden altså!

Reiseblogg, Belgia
Du kan ikke ha besøkt Brussel uten å ha spist minst en belgisk vaffel.
I så fall er du mye, mye flinkere enn meg…

En verdenskjent liten mann
Brussel er kjent for sine flotte severdigheter og fremtredende art nouveau- arkitektur. Gode og mette rusler vi mot Grand Place. Det historiske sentrum er gammelt, og byens opprinnelse dateres helt tilbake til slutten av 900-tallet. Grand Place er selve hjertet av byen og alle som kommer på besøk må innom en tur. Vi er ikke noe unntak, og tar oss i å beundre det vakre Rådhuset, kongens hus (Maison du Roi) og laugshusene. Det er ikke langt herfra til en tissetrengt gutt, selve symbolet på Brussel, så vi følger turistskokken mot Manneken Pis. I dag har han kledd på seg for å ønske oss velkommen, til stor jubel for en flokk med amerikanske turister som nærmest hyler i ekstase.

Reiseblogg, Belgia
Må man så må man – til og med når man er påkledd!

Tintins verden
Oppvokst som vi er med norske eventyr er vi glad i en god historie så da faller det seg naturlig med et besøk på Tegneseriemuseet. Helten i fokus er den unge journalisten Tintin som sammen med sin hund Terry som får oppleve spennende eventyr. Museet er virkelig artig og anbefales. Her kan du omtrent bli en del av seriene, og selvsagt er alle de kjente karakterene, som Kaptein Haddock, den distré professor Tournesol, erkeskurken Rastapopoulous og de mislykkede detektivene Dupond og Dupont representert. Tegneserien er laget av Georges Remi, under pseudonymet Hergé mellom 1929- 76. I alt laget han 23 album om Tintin, som alle er oversatt til norsk.

Reiseblogg, Belgia
Et besøk på Tegneseriemuseet for å hilse på Tintin anbefales.

Etter noen timer på museet, hvor vi følte oss som en del av tegneseriene finner vi veien ut i solen igjen. Brussel er ikke bare vakre arkitektoniske bygninger, men også en grønn by. Vårsolen skinner sterkt så vi legger turen til den flotte parken Parc de Bruxelles. I parkens nordlige del beundrer vi nasjonalpalasset og i den sørlige enden ser vi det kongelige slott. Sulten gnager nok en gang så vi stopper lykkelige ved en gateselger som frister med belgiske pommes frites. Kiloene får vi bekymre oss om når vi kommer tilbake til Norge…

Skjeletter i baren
Brussel er også kjent for en bryggeritradisjon med velsmakende øl og er kjent for sine mange bryggerier og øl- barer. Vi er derimot blitt tipset om en ganske så spesiell bar så når mørket har senket seg over byen setter vi kursen mot Grand Place. Det tar litt tid å finne Le Cercueil, som ligger i et smug i nærheten av den store plassen. Inngangen ser ikke innbydende ut, med en treport før du går gjennom en trang passasje og inn i baren. Settingen og stemningen derimot er skikkelig kul. Vi befinner oss nærmest på en kirkegård, og interiøret er skjeletter, edderkopper, kister og belysningen er meget dunkel.

Bordene er likkister med glassplate, og det er et skjelett i kisten, som stirrer opp på deg med tomme øyne når du setter fra deg glasset. Drinkene serveres i hodeskalleglass og menyen er formet som en ekte Dracula- kiste, med drinker som Sex in a Coffin, Devil’s Sperm og Vampire Blood.

Baren åpnet i 1974, etter premieren av filmen The Exorcist, og ja, atmosfæren er nok litt morbid, men akk så festlig og uvanlig. Lyssetting gjør også at de andre gjestene ser likbleke ut.

Le Cercueil betyr forresten Kisten og er djevelens valg når han skal ha en drink i Brussel.

Reiseblogg, Belgia
Baren Le Cercueil er djevelens valg når han skal ta seg en drink i Brussel.

I de sene nattetimer forlater vi kirkegården, med sine skjeletter i kisten og rusler tilbake til hotellet. Underveis ble det selvfølgelig et stopp for nok en belgisk vaffel – med jordbær og krem.

Mandag venter treningssenteret for å få vekk den smaken av Brussel!

VERDT Å FÅ MED SEG

Brussels midtpunkt er Grand Place, en herlig blanding av gotisk- renessanse- og barokkarkitektur.

Brussels landemerke, Manneken Pis, er byens mest fotograferte (og påkledde) fyr.
Hans kvinnelige motstykke, Jeanneke Pis, står på motsatt side av Grand Place.

For de som vil lære mer om Brussels skummende og velsmakende tradisjoner er Øl- Museet det perfekte sted.

Tintins beundrere legger turen til Tegnseriemuseet hvor de kan gå i ett med karakterene fra den populære serien.

BRUSSEL ER MER ENN ØL, POLITIKK OG SHOPPING!

Reiseblogg, Belgia
Grand Place fra en litt annen vinkel.
Reiseblogg, Belgia
Det er lett å la seg friste når man rusler rundt i Brussel.
Reiseblogg, Belgia
Nam nam – belgisk sjokolade smaker godt!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen