Damene av Nottingham

Hjem » Damene av Nottingham

Reiseblogg, England

De aller fleste kjenner historien om Robin Hood – mannen som tok fra de rike og ga til de fattige. Figurene Robin, Jomfru Marian, Lille John, Sheriffen av Nottingham og Broder Tuck tok alle med storm da Walt Disney utga tegneserien i 1973. Helten fra Sherwood-skogen har også blitt filmatisert, med både Kevin Costner og Russell Crowe som helten med pil og bue.

Siden vi var på jakt etter en destinasjon litt utenom det vanlige, og filmen Robin Hood: Tyvenes Prins tilfeldigvis gikk på tv, ble det besluttet at Nottingham var stedet å besøke.

Flyturen gikk til Birmingham og så videre med tog til Nottingham. Ingen tvil om at byen lever på legenden om Robin, for hans navn og ansikt dukker opp utallige steder i byen. Mannen er både berømt og myteomspunnet. Det er ingen som har kunne bevise hans eksistens, men all ære til de som har forsøkt.

Det var en gang en mann som het Robin Hood og det sies at han og vennene hans levde i Sherwood- skogen i Nottinghamshire. De ble erklært fredløse for å ha opponert mot styresmaktene, spesielt presteskapet, skatteinnkreveren og sheriffen. Robin skal ha vært særs dyktig med bue og andre våpen. Han forelsker seg hodestups i den vakre Jomfru Marion. Han støttet de undertrykte og kjempet mot øvrigheten. Det sies jo at han ”stjal fra de rike og ga til de fattige” – og de elsket ham for det.

De eldste fortellingene om Robin Hood skriver seg fra høymiddelalderen, hvor navnet først dukker opp i en kilde fra omkring 1377. Helten er nevnt igjen i en manuskriptsamling fra 1450 og i to lengre dikt fra begynnelsen av 1500-tallet.

Forskere har gjort iherdige forsøk på å finne bakgrunnen for skikkelsen Robin Hood. Fra mange hold er det blitt hevdet at han virkelig har levd. Fra andre hold har det motsatte blitt fremholdt. Kanskje er det oppdiktet, av fattige og undertrykte engelskmenn som trengte noen å se opp til. Legenden kan fint være en blanding av elementer og ulike hendelser. Uansett om fyren har eksistert eller ei, så er historien fascinerende.

Reiseblogg, England
Robin Hood slik de fleste kjenner ham: fra tegneserien til Walt Disney.

Vår vandring i den lovløses fotspor starter i Nottingham Castle, hvor vi håper å treffe den onde sheriffen. Selv om sheriffen klagde på at Robin både tok penger og hans potensielle kone, kunne han i alle fall ikke klage på utsikten. Herfra er det flott utsikt over byen. Selv om det opprinnelige slottet (som det var da Robin levde) ble totalt ødelagt i en brann under borgerkrigen i 1831, ble det bygget opp igjen i 1875, slik det er i dag. Tykke murer, vegger og tårn gir en ekte følelse av middelalderen, men ikke slik slottet fremstår på filmene. Fantasien er allikevel god nok til at vi kan se sheriffen sprette rundt i sinne over Robins sprell mot ham. Vi skimter heksen Mortianna i en av gluggene i tårnvinduet. Fra cellene kan vi høre skrikene fra fangene og vaktene som ber dem om å tie still. Kanskje var noen av dem så heldige at de klarte å rømme via de mange tunnelene og hulene som skjuler seg under slottet – og så kom de trygt tilbake til Sherwood-skogen?

Helten selv er foreviget med en statue på gårdsplassen, hvor han ironisk nok fyrer av en pil mot slottet. Rundt om det er det satt opp informasjonstavler om Robin og hans glade menn. Glade for å unnslippe sheriffens vrede, med tanke på at vi er på de godes side, rusler vi gjennom Nottinghams trivelige gater, stikker innom et bakeri og rusler mette videre til neste stopp på Robin Hood-listen.

Ja, det ble også en tur innom gapestokken – bare for å komme i stemning.

Reiseblogg, England
Velkommen til mitt slott i Nottingham!
Jeg lover deg en hyggeligere velkomst enn hva sheriffen ga Robin og hans menn!

Den lovløse har eget museum – naturligvis
Robin Hood Experience er en interaktiv reise tilbake i tiden da Robin levde. Museet strekker seg over tre etasjer og her får du treffe en bondefamilie og høre hva de mener om Robin. Broder Tuck forteller historien om hvordan han traff Robin, vi blir stilt for retten foran sheriffen og reiser til Sherwood- skogen for å høre mer om hvordan Robin og mennene hans ydmyket sheriffen.

Omvisningen skjer i små vogner som frakter deg gjennom museet. Underveis er det lukter og lyder som virkelig hensetter deg tilbake til middelalderen.

Vel tilbake i nåtiden treffer du Master Bowman (Buemesteren) og lærer mer om bueskyting og bruk av våpenet. Det er også flere aktiviteter du kan prøve deg på, som å trekke en bue, sjonglere og spørsmål. Vi hadde det kjempegøy med å kle oss som både bøddel, narr, Jomfru Marion og Robin Hood.

Reiseblogg, England
Fra turist i nåtid til sjonglør i middelalderen.
Barnet i oss kommer frem i The Tales of Robin Hood.

Vi flykter til skogs
Etter å ha fått nok av bylivet flykter vi, akkurat slik Robin og hans glade menn gjorde, til Sherwood- skogen. Riktignok flykter ikke vi til fots eller med hest, men hopper på lokalbussen. Sjåføren ler godt av oss og spør om vi er på jakt etter Robin, og vi kan ikke annet enn å nikke samtykkende og flire av oss selv. Med andre ord så er ikke vi de eneste som gjør denne løypa.

Sherwood-skogen har nok ikke forandret seg så mye siden Robin trasket rundt her, lurte i buskene og angrep den rike overklassen.

Stien tar oss innover og innover, mens enorme trær ruver over oss og skygger for solen. Så gikk vi der da, på stien og hørte skogens ro, akkurat som sangen sier.

I en lysning viser en vakker hjort seg, og vi blir stående og beundre skapningen som ikke en gang enser vår tilstedeværelse. Det enorme geviret er stort nok til at jeg sikkert kan ligge mellom og slappe av. Han knasker på gresset sitt og går videre med livet. Her er det han som er skogens konge, og majesteten i skogkanten vet det så utmerket godt.

Reiseblogg, England
I Sherwood-skogen holdt Robin og hans menn seg godt skjult.
Denne fyren viste seg majestetisk frem.

Jammen er vi glade for at ingen av de glade mennene er med oss akkurat nå, for da hadde nok hjorten endt sine dager på spyd over leirbålet i kveld.

Stemningen i skogen er mytisk og trolsk. Fantasien blir enda livligere enn på slottet, og vi ser Robin som skjuler seg bak et tre, med pilen spent stramt på den store buen. Broder Tuck har gjemt seg bak noen busker, i vente på mer øl. Jomfru Marion synger ved elven og fra leiren høres lyden av forberedelsene til kveldsmaten. Lyden av hover som dunder nedover stien bak oss vitner om at sheriffens soldater kommer, i håp om å fange Robin én gang for alle.

Det er tydeligvis på tide å komme seg ut av denne forheksede skogen og tilbake til virkeligheten!

I skogkanten hører vi duren av en rød buss og fortryllelsen er brutt. Samme blide sjåfør åpner døren og vi hopper inn.

– Fant dere Robin? ler han.

Jammen gjorde vi det!

VERDT Å FÅ MED SEG

Utforsk Nottingham ved å følge The Nottingham Trail som tar deg med til byens historiske landemerker.

Heldigvis bor ikke den onde sheriffen på Nottingham Castle lenger, og slottet er verdt et besøk.

Hvert år avholdes det en festival som heter Robin Hood Pageant i Nottingham Castle.

Museet The Robin Hood Experience tar deg med på en reise gjennom Robin Hoods liv og tidsepoke. Dette er et interaktivt museum som passer utmerket for barn – og voksne.

Avslutt turen med et besøk i Sherwood-skogen. Flotte turmuligheter og aktiviteter.

Se filmen Robin Hood – Prince of Thieves (Robin Hood – tyvenes prins) med Kevin Costner som Robin før du reiser.

FØLG I ROBIN HOODS FOTSPOR I NOTTINGHAM!

Reiseblogg, England
Nottingham Castle ser ikke helt ut som i filmene…
Reiseblogg, England
Alle har en mørk side – og det bor visst en bøddel i oss alle.
Reiseblogg, England
Følg i Robin Hoods fotspor i Nottingham.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen