Avslapning i (h)elgen!

Hjem » Avslapning i (h)elgen!

Reiseblogg, Sverige

En høyreist, langlemmet fyr med hakeskjegg og stort gevir kommer traskende i sakte tempo. Rister litt på det store hodet og ser litt vemodig på oss. Eplebitene frister, men ikke nok til at han gidder å bruke energi på oss. Han er mer lysten på en rolig kveldstur i solnedgangen sammen med partneren sin. Hun er heller ikke spesielt interessert i matbitene vi forsøker å overrekke, så vi gir til slutt opp. I stedet slår vi oss ned på utsiktsplattformen og beundrer de to vakre elgene som poserer i kveldsolen. Elgene vi sitter og beundrer heter Ärtan og Ebbot, hvor sistenevnte er en sølvfarget okse.

Vi befinner oss på Elghotellet i Falköping, Sverige. Et herlig sted som oppfyller alle kriterier om fred og ro i sjelen. Med sin vakre beliggenhet på landsbygda, er dette et magisk sted for par, venner og familie som ønsker å komme seg vekk fra hverdagen.

Reiseblogg, Sverige
Ärtan bryr seg ikke så mye om at vi sitter og beundrer henne.
Reiseblogg, Sverige
Hils på Ebbot, fast beboer på Elghotellet i Wrågården!

Ikke langt unna gresser rundt 20 dådyr. De er mer interessert i å få noen godbiter til kvelds. Litt usikre i begynnelsen; de ser på oss med skepsis i de skjønne øynene, akkurat som de vurderer om vi utgjør en trussel eller ei. Til slutt kommer en modig fyr frem og gnafser til seg eplebiten, før han spretter tilbake. Ser på oss, så på biten som holdes frem, og er rask til å sikre seg en bit til.

Flere i flokken har sett fornøyelsen lyse av kompisen, og de kommer dansende. Ikke lett å sørge for at alle får en bit hver, for det er plutselig blitt trangt om plassen ved gjerdet. De dytter lett borti hverandre. Noen er litt mer frempå enn andre. Til slutt er alle eplene borte, og da er vi ikke så interessante mer. Dådyrene takker for maten, og trasker av sted på lette hover til midten av inngjerdingen.

Vi fortsetter den korte veien bort til motsatt side av parken, hvor de store bisonene holder til. De herlige, pelskledde dyrene gresser i små flokker, hvor en blå himmel danner bakgrunnskulissen. Ikke en lyd å høre, annet enn tyggingen fra oksen som befinner seg bare noen meter fra oss.

Reiseblogg, Sverige
Kan jeg få litt mer eple?
Vanskelig å si nei til dette søte ansiktet!

Elghyttene ligger ute i elg- og dådyrparken, så vi bor midt blant dyrene. Her er alt gjennomført til minste detalj. Hyttene ser ut som de er laget i stein, med et stort elghode på toppen. Små vinduer med grønnmalte karmer og rutete gardiner. Vi må bøye oss for å gå gjennom døren. Inne er det hjemmekoselig som bare det, og alt er tilrettelagt; opprede senger, stearinlys, pledd, kjøleskap og vannkoker. Kleshengerne er formet som gevir, og det er brettspill, kortstokk og bøker tilgjengelig.

Mannen bak de festlige hyttene er motorsagkunstneren Sören Niklasson, som i samarbeid med Wrågården og dyktige håndverkere, har skapt et naturlikt bosted hvor du altså bor i en elg.

Det er to hytter, med navn som passer inn naturligvis: Oksen (älgtjuren), som har sengeplass til fem, og Elg (älgkon), med plass til seks personer.

Sengene består av tre senger i høyden, fordelt på dobbeltseng nederst, enkeltseng i midten og en dobbeltseng på toppen.

Reiseblogg, Sverige
Bo i en elg – midt i dyrenes rike!

Utenfor hytten er det satt opp grillplass. Planen var opprinnelig å grille og se på dyrene som gjorde seg klare for kvelden, men værgudene jobber imot oss. Vinden har ankommet, og bruker sine krefter for alt de er verdt. Himmelen er ikke blå lenger. Nå har den samme farge som grillkullet – som forblir i posen. Det tar heller ikke lang tid før regnet gjør sitt inntog, og vi søker inn i den lune hytten.

Er det fint vær, er uteplassen et perfekt sted å observere dyrene, som gjerne tar seg et bad eller slukker tørsten i dammen foran hytten. Det er også lagt opp slik at dyrene kan komme helt frem til rekkverket, hvor du står fritt til å mate dem med epler.

Hyttene har ikke eget bad, med dusj og toalett ligger i en steinstue bare noen meter unna.

Reiseblogg, Sverige
Det er lunt og trivelige inne i hytta.

Siden vi er mer sultne enn elgene var, planen om grilling på uteplassen bokstavelig talt ble vasket bort, trosser vi regnet og kjører til Falköping sentrum for en middag ute. Merkelig at bare noen minutter etter å ha forlatt de fredelige omgivelsene på Wrågården, er vi tilbake i sivilisasjonen igjen. Falköping er ikke store byen, og det er ikke mange mennesker i sentrum denne lørdagskvelden. Klokken har så vidt bikket seks om kvelden, og flere av restaurantene er allerede stengt. Vindkastene som kommer fører med seg lukten av pizza, og godt fornøyde kan vi konstatere at pizzeriaen er åpent enda noen timer. Magen formelig rumler, kroppen tines opp og maten kommer raskt.

Regnet har gitt seg, og da vi kommer tilbake til Wrågården, har elgene lagt seg til ro for natten rett utenfor hytta. En siste titt før vi forsvinner inn i ”hobitt-hytten” vår. Stearinlysene kaster et behagelig lysskjær i rommet, og det er godt å krype sammen under pleddet med en god bok.

Frokosten ankommer neste morgen, akkurat som avtalt. Kurven med masse godt i blir plassert i en liten luke, slik at de ikke forstyrrer gjestene. Som alt annet på Wrågården, er også frokosten perfekt. En hyggelig lapp med beskrivelse av hva som venter under den rutete duken, setter prikken over i’en. Frokosten har sjelden smakt så godt; nystekte rundstykker, kokte egg, pålegg, melk, juice, kaffe og yoghurt. Til og med en boks med eplebiter til dyrene er lagt ved!

Reiseblogg, Sverige
Frokosten ble levert gjennom en luke i hytta – og smakte fortreffelig!

Gode og mette, med fornyet energi og ro i sjelen, pakker vi (dessverre) sekken og setter kursen hjemover. Vi tar farvel med Ärtan og Ebbot, som ikke er like morgenfriske som oss, og benytter sjansen til å mate dådyrene en siste gang. Basert på deres lette og friske sprett og iver etter litt godt å knaske på, har de vært våkne noen timer.

Eierne av Wrågården har virkelig truffet blink med konseptet, og de gjennomfører alt til minste detalj. Et opphold her er virkelig å anbefale!

RIKTIG GOD (H)ELG!

VERDT Å VITE

  • Elghotellet ligger på Wrågården i Falköping, Sverige. Det er rundt 3,5 time med bil fra Oslo.
  • Overnatting skjer i elghytter, som ligger midt i parken. To elger og dådyr vandrer fritt rundt.
  • Hyttene har ikke eget bad. Dusj og toalett i egen steinhytte.
  • Det tilbys en rekke aktiviteter: Bisonsafari, Fotballgolf, Paintball, Femkamp og Whisky/øl-smaking. Aktivitetene krever forhåndsbestilling og et minimum antall deltakere.
  • Ønsker du å bare hilse på dyrene, er det bare å stikke innom. Elgparken koster SEK 20,- per person (under 15 år) og SEK 50,- per person. Husk kontanter da pengene legges i en boks ved inngangen.
  • Wrågården passer utmerket for par, vennegjeng og familie.
Reiseblogg, Sverige
Alltid koselig med en elg i helgen!
Reiseblogg, Sverige
Rådyrene gjør seg klare til kvelden.
Reiseblogg, Sverige
På Wrågården kan du også stifte bekjentskap med bison.
Reiseblogg, Sverige
Alt er gjennomført på Wrågården. Hyttene har også egen uteplass med mulighet for grilling.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen