Hitlers Berlin

Hjem » Hitlers Berlin

Reiseblogg, Ryskland

”Denne krigen,” sa Adolf Hitler i en tale i Riksdagen i 1942, ”er en av de grunnleggende konfliktene som varsler om et nytt årtusen som vil ryste verden”.

Det hadde han absolutt rett i. Hitlers tusenårsrike gikk derimot til grunne knappe tre år senere.

Jeg er fascinert av andre verdenskrig og da faller det naturlig å legge turen til Berlin. Ingen annen tysk by er så preget av nazitiden som Berlin. Her ble de blodigste gatekampene mellom nazistiske SA-folk og kommunistene utkjempet. Herfra styrte nazistene sitt enorme imperium. Her fant krigens siste, desperate kamper sted. Andre verdenskrig endte nettopp her.

Bli med på en reise gjennom Hitlers Berlin til fots, og se steder hvor beslutninger som endret verdenshistorien ble tatt, helter som ønsket endring ble drept og resultater av krigen.

Da lyden av bombene stilnet hadde andre verdenskrig vart i 2 174 dager, kostet 1,5 billioner dollar og mer enn 50 millioner mennesker livet. Dødstapene tilsvarte ufattelige 23 000 liv hver dag, seks menneskeskjebner hvert minutt.

Berlinerne er ikke stolte av historien sin, men de prøver ikke lenger å skjule den. Ta for eksempel Hitlers førerbunker, hvis beliggenhet var skjult i flere tiår. I dag er den markert med en informasjonstavle, og ironisk nok er Minnesmerket for Europas jøder ikke mange meterne unna.

Denne åpenheten gjør det enklere for historieinteresserte å vandre i krigens fotspor. Til tross for at nazismen gikk under for mer enn 70 år siden, finnes sporene etter den fremdeles. Flere gigantiske byggverk overlevde krigen og det er satt opp minnesmerker og monumenter over hele byen. Et par steder står fortsatt tunge bunkeranlegg igjen. Det ble brukt så mye armert betong at de simpelthen ikke lar seg fjerne. Du skal heller ikke lete lenge før du får øye på de første skuddhullene i en tilfeldig mur – tause vitner om den sovjetiske hærens stormløp i april 1945.

Alt dette fyller besøkende med fascinasjon og avsky. Monumentene står der som en evig påminnelse om at dette aldri må skje igjen.

Ruten tar deg med til 11 steder i Berlin (her følger kun noen av stoppene), og starter på Brandenburger Tor, Berlins mest berømte byggverk. Under den kalde krigen var den et symbol på den delte byen og et delt Europa. I dag et symbol på Berlins og Tysklands gjenforening i 1989.

Den 30.januar 1933 samlet 25 000 forventningsfulle SA-folk seg nettopp på denne plassen for å feire Hitlers maktovertagelse. Det var et bekymringsverdig syn da de med sang og fakler marsjerte fra byporten nedover Wilhelmstrasse, der Hitlers nye embetsbolig, Rikskanselliet, lå.

Adresse: Pariser Platz og Wilhelmstrasse

Reiseblogg, Tyskland
På Brandenburger Tor samlet 25 000 SA-folk seg for å feire Hitlers maktovertagelse i 1933.

Langs Wilhelstrasse lå også flere andre historiske bygninger, som sammen med Rikskanselliet, ble pulverisert da Den røde armé erobret Berlin. Du kan se flere tavler rundt om i gaten, med informasjon om nazitopper som Himmler, Göring, Goebbels og Hess og deres daglige virke.

I Wilhelmstrasse ligger også Hermann Görings gamle Reichsluftfarhtministrium (Luftfartsministerium). Denne kolossen i grå sandstein kom stort sett uskadd fra andre verdenskrig. Med sine 2000 kontorer ble den byens største kontorbygg. Göring skulle, i motsetning til hva navnet sier, bygge opp det tyske flyvåpnet, som Hitler hadde store forventninger til. Men det viste seg at Göring ikke var rett mann for jobben. Luftkampen mot Storbritannia mislykkes (1940) og løftet om å forsyne de 200 000 omringede tyske soldatene ved Stalingrad fra luften, kunne han heller ikke holde (1943). Görings reaksjon til fiaskoen var å legge skylden på pilotene.

Adresse: Wilhelmstrasse 97

Reiseblogg, Tyskland
Bak disse vinduene styrte Göring det tyske Luftwaffe. Bygningen huser i dag det tyske finansdepartementet.

Neste stopp ligger på en av nazi-tidens mest uhyggelige adresser: Prinz Albrecht  Strasse (i dag Niederkirchnerstrasse 8 og oppkalt etter en kvinnelig kommunistisk motstandskjemper). Her finner du hovedkvarteret til Gestapo, det hemmelige politi. Naboene var ikke akkurat noe hyggeligere: SS, politi-ledelsen og etterretningstjenesten SD.

Over dem alle styrte Heinrich Himmler, hjernen bak jødeutryddelsen og nazistenes terror.

Bygningskomplekset ble ødelagt under krigen og i dag er det kun kjellermurene som står igjen. Du kan se en plansjeutstilling om Gestapos blodige håndverk.

Adresse: Niederkirchnerstrasse 8

Reiseblogg, Tyskland
En av nazi-tidens mest uhyggelige adresser, hvor hovedkvarteret til Gestapo holdt hus.

Ved dette stoppet får du også se restene av Berlin-muren, som delte by og land og øst og vest i 28 år. Muren, en 45 kilometer lang fysisk sperre i betong, piggtråd, vakttårn og elektriske gjerder, kalles også for ”Skammens mur”. Mellom 1961 og 1989 flyktet over 8000 mennesker fra øst til vest; litt over 3000 ble arrestert mens 5000 klarte flukten. 136 ble drept under forsøket. Muren falt om natten mellom torsdag 9.november og fredag 10.november i 1989, og det er få spor igjen etter den. Her ved hovedkvarteret til Gestapo er den heldigvis bevart.

Reiseblogg, Tyskland
Rester etter Berlin-muren som delte byen i to: Med en fot i øst og vest.

Bebelplatz er det helt stille, og jeg er den eneste besøkende. I 1933 gikk ”utyske” tanker opp i flammer. SA-folk og universitetstudenter slo seg sammen og brant 25 000 bøker denne kvelden. I bakken mellom brosteinene er det vinduer hvor du kan se tomme bokreoler som minnes bokbrenningen.

Adresse: Bebelplatz

Bendlerblock (i dag Stauffenbergstrasse) ved Tiergarten var en sentral adresse under andre verdenskrig.  Det var nettopp her den tyske krigsinnsatsen ble koordinert. Her arbeidet også noen av offiserene som i 1944 utførte et kuppforsøk mot den nazistiske staten. Mest kjent er bombeattentatet mot Hitler i hans kommandosenter i Øst- Preussen. Hovedpersonen Oberst Claus von Stauffenberg og hans medsammensvorne ble raskt fanget og henrettet i bakgården her. I dag huser bygningen et museum for motstanden mot Hitler.

Adresse: Stauffenbergstrasse 13-14

Reiseblogg, Tyskland
Her ble oberst Claus von Stauffenberg og hans medsammensvorne henrettet i 1944.

Besøkende fra hele verden strømmer til Gertrud Kolmar Strasse for å se Hitlers førerbunker. Men det er ingenting igjen av bunkeren – kun en informasjonstavle. Da krigen var over prøvde sovjetiske ingeniører å sprenge den. Forsøket mislykkes og hele komplekset ble begravd under en jordhaug. Stedet fungerer i dag som en parkeringsplass.
Her avsluttes altså vandringen i Hitlers Berlin – på samme sted som Hitler-Tyskland gikk under.

Adresse: Gertrud Kolmar Strasse

Reiseblogg, Tyskland
Det er ikke mer igjen av Hitlers førerbunker enn en informasjonstavle.

Bare noen meter unna ligger betongsøylene som utgjør Minnesmerket for Europas jøder.

Også verdt å få med seg er Checkpoint Charlie, grenseovergangen mellom den amerikanske sektoren av Vest-Berlin og den sovjetiske sektoren Øst-Berlin. I dag er det ikke så mye igjen av selve anlegget, men vaktposten trekker besøkende og er blitt et yndet turistmål.

Et besøk på Museum Checkpoint Charlie er absolutt verdt turen og gir et godt kronologisk innblikk om krigen.

Du bør også legge turen til det lille minnesmerket over Peter Fechter. 18-åringen ble skutt under et fluktforsøk i 1962 og blødde i hjel ved muren mens politi og grensevakter på den vestlige siden måtte se på.

Reisen gjennom Hitlers Berlin bør avsluttes på DDR Museum hvor besøkende får et godt inntrykk av livet hos befolkningen i Øst-Tyskland under kommunismen.

BERLIN – SLIK VI ALDRI VIL OPPLEVE DEN IGJEN!

Hitlers Berlin – stopp for stopp:

  • Brandenburger Tor
  • Görings Ministerium
  • Gestapo hovedkvarter
  • Propagandaministeriet
  • Bokbrenningen
  • Jødisk skjulested
  • Synagogen
  • Tilfluktsrom
  • Germania
  • Kuppet mot Hitler
  • Førerbunkeren (med Jødisk minnesmerke)

Få også med deg: 

Kilde: Illustrert Historie

Reiseblogg, Tyskland
Minnesmerket for Europas drepte jøder, som ved en skjebnens ironi ligger har blitt nabo til førerbunkeren.
Reiseblogg, Tyskland
Checkpoint Charlie – et sted de fleste turister har på besøkslisten.
Reiseblogg, Tyskland
Minnesmerket over Peter Fechter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen