Reiseblogg, USA

Mat og drikke er en essensiell del av enhver reise. Det er mye lettere å utforske storbyen, vandre i fjellene eller delta på aktiviteter når magen er full og tørsten er slukket.  Nå er ikke USA akkurat kjent for de helt store kulinariske reisene, men mat og drikke må man fortsatt ha, og det er mange muligheter – som smaker fortreffelig godt.

Hver region har sin spesialitet, så du kommer garantert ikke til å gå sulten på reisen. Amerikanerne er jo ikke akkurat kjent for å servere små porsjoner!

Over hele USA kan du spise såkalt Comfort food. Det kan oversettes med trøstemat. Her handler det om gjenkjennelighet, kalorier og sann glede ved frityrgryten. Det beste stedet å innta et slikt måltid er på en klassisk, amerikansk diner. Menyen er laminert og byr på retter som Meat Loaf, Milkshake og Mom’s Spagetti with meat balls. Sett tennene i en saftig cheeseburger, med tilhørende pommes frites, som drypper av frityr og er gyllen og sprø og en iskald cola for å skylle ned alt, ja da vet du at du er i USA.

Det finnes legendariske diners, som for eksempel 11th Street Diner i Miami.

I selve konseptet ”diner” ligger det også et prinsipp om tilfeldighet, og som du finner langs de amerikanske motorveiene. Se etter noe i krom og med et blinkende diner–skilt.

Diners er også perfekt for en frokost. Enorme tallerkener med pannekaker dynket i sirup, omeletter, ristet brød og hashbrowns.

Middagen er gjerne biff, bakt potet, erter og lignende og det er vel det nærmeste man kommer en nasjonalrett i USA. Så kommer hamburgeren i tillegg, med sitt sedvanlige tilbehør.

Reiseblogg, USA
Typisk amerikansk: Løkringer, mozzarella sticks og jalapenos peppers!

Sørstatene
I dagens Sør kan du spise ambisiøst, innovativt og med hvite stoffservietter i fanget. Du kan også spise fett, tradisjonelt og med fingrene. Mellomtingen er bistrokonseptet, som har slått gjennom de siste årene, med gode råvarer og en elsk for kokekunsten.

Personlig er jeg glad i det rustikke og regionale kjøkkenet som har røtter tilbake til den tiden da mat fungerte mer som bensin for kroppen før en lang dag med arbeid startet.

Helt vanlig i Sør er det som kalles soulfood. Dette er den svarte befolkningens kjøkken, navngitt i 1960-årene da ordet soul ble brukt til å betegne all slags afroamerikansk kultur. Dette er mer enkel mat, full av næring og rykende fersk rett fra frityrgryten. Typiske retter er Okra, Collard Greens, Black-eyed Peas og Fried Chicken, også kjent som Fry Bird. Med andre ord: frityrstekt kylling.

I New Orleans bør du absolutt legge turen innom Jacques Imo’s og prøve deres rustikke Gumbo– suppe med okra og kylling. Denne matretten hadde sitt opphav på 1700-tallet i de franske koloniene i Louisiana. Cajun cuisine er et smakfullt, krydret kjøkken basert på lokale produkter og enkel tilberedning med smakfulle tilsetninger som paprika, løk og selleri. Retter som anbefales er Étouffée (en rød skalldyrsutgave av Gumbo), Boudin (krydret medisterpølse) og Jambalaya (en variant av den spanske paellaen).

Også typisk for Sørstatene er B-B-Q, eller Bar-B-Q (aldri Barbeque), som ganske enkelt handler om å grille gris, helst over bål, slik at røyksmaken setter seg. Grisens ribbein, Ribs, serveres enten bløte eller tørre, avhengig av mengden BBQ-saus. Andre deler av grisen, som for eksempel Shredded Pork Shoulder, legges mellom to skiver mykt, hvitt brød.

Restauranten Rendezvous i Memphis er legendarisk. Er du i Memphis bør du også legge turen innom Kooky Canuck. Våger du å ta utfordringen Kookamonga Challenge, må du spise en hamburger på 1,8 kilo, hamburgerbrød på en kilo og alt tilbehøret i løpet av en time. Da er maten gratis og du får bildet ditt på veggen.

Det cubanske kjøkken har for lengst blitt en integrert del av matkulturen i Florida, og det beste stedet er bydelen Little Havana i Miami. Vel verdt et besøk er restauranten Versailles, som er et enkelt cubansk bondekjøkken bygd opp rundt ris, bønner og kjøtt. Prøv klassikeren Sandwich Cubano som kombinerer det beste av USA med det beste av Cuba: skinke, strimlet svinekjøtt, pikkels, sennep og Swiss cheese i en hvit bolle.

Reiseblogg, USA
På Kooky Canuck i Memphis kan du prøve deg på Kookamonga Challenge! Lykke til!

Nordøst-USA
Kjøkkenet i det nordøstlige USA er bredt og variert. Regionen er tro mot sine røtter, med lokale spesialiteter som bread bowl (hjemmebakt uthult brød fylt med kylling- og maissuppe) hos de religiøse amish-folket i det sørlige Pennsylvania og clam chowder (muslingsuppe) ytterst på Rhode Island.

Spisekartenes lokale retter krydres med en herlig smak fra eksotiske områder fra hele verden. Dette er lett å smake i verdenskjente storbyer som New York City, Boston, Washington D.C. og Philadelphia. Takket være byenes ulike befolkningsgrupper, tilsettes det nå gjerne chili, karry, hvitløk og koriander i maten.

Fra landet kommer det fersk frukt og grønnsaker. Et bredt utvalg eplesorter vokser på plantasjene over hele New England. I New Jersey dyrker man mais, agurker, tomater, jordbær og meloner i massevis. I Maine går det for det meste i blåbær og gresskar. Om sommeren serveres det lekre jordbær- rabarbraterte eller blåbærterte. Om høsten diskes det opp med kaker med smak av eple og gresskar. I Vermont lages den kjente lønnesirupen, og et besøk på en gård for å se hvordan den produseres, er alltid populært. Delstaten er også kjent for sine velsmakende meieriprodukter, og det er ikke få ku-, geit- og saueost som er fraktet rundt om i verden. Mest berømt er Vermont for Ben & Jerry’s, som leverer verdens beste iskrem – med et utall av smaker.

Sjø- og skalldyrelskere kommer til å fråtse når de besøker kyststatene. Tallerkenen dufter herlig av fisk og nykvernet pepper i Chesapeake Bay. I byen Annapolis frister den lokale spesialiteten Chesapeake crab cakes, som minner litt om fiskekaker, laget av lokalt fanget krabbekjøtt.

I New England er du rett og slett nødt til å smake på clam chowder, og hummer og østers serveres i store mengder.

Øldrikkere kommer til å falle totalt for Boston, hvor ølet flyter i store mengder og har en lang rekke med mikrobryggerier. Nordøst-USA er også kjent for sine anerkjente Riesling-viner som produseres ved Finger Lakes i New York. Vingården Château Lafayette Reneau er verdt turen, og det mangler ikke på antall smaksprøver.

Reiseblogg, USA
Sjø- og skalldyrretter smaker fortreffelig langs USAs østkyst. Som regel er det dagens fangst som er på tallerkenen.

Vest-USA
For de som reiser vestover er det fortsatt det samme med diners, gigantiske hamburgere og milkshake.

Men i California har det oppstått et nytt fenomen: California Cuisine. Her handler det om delikat anrettet og sunn mat laget av ferske, lokale og økologiske råvarer. Prisen for rettene er dyrere enn hva du normalt betaler for et måltid i USA, men nå er det altså velsmakende kvalitetsmat som teller.

Kyststatene Oregon og Washington serverer lekre sjø- og skalldyrretter, gjerne med lokalprodusert vin eller øl til maten.

I Portland, Oregon bør du absolutt ta turen til en av mange Food Carts (matboder) som ligger på Alder Street. Billig mat fra all verdens hjørner som smaker godt. Det er 700 matboder å velge mellom i byen, så sulten er lett å stilne.

For de som besøker delstaten Wyoming er det nesten et must å få med seg en Chuckwagon Diner. Dere står på rekke og rad med en tinntallerken, og første stopp er store, bakte poteter i sølvpapir. Deretter følger brune bønner og eplekompott. Tilslutt en solid porsjon kylling, oksekjøtt eller mørt bisonkjøtt. Hvem har vel hørt om cowboyer som spiser vegetarmat?

Reiseblogg, USA
Delstaten Oregon er, tro det eller ei, en stor produsent av anerkjente viner.

I USA er det lett å finne noe å spise, i alle prisklasser og for en hver gane. Vær forberedt på at porsjonene er store og mektige. Stemningen på restaurantene er som regel avslappet og uformell.

For barnefamilier er det lett å ta med barna på restaurant. De aller fleste har små bøker og tegnesaker og ofte egne barnemenyer.

Bli ikke overrasket om du får tilbud om en doggie bag om du ikke har spist opp maten din. Restene er ikke nødvendigvis til hunden.

Spis og kos deg med maten mens du er på ferie i USA. Kiloene kan du bekymre deg over når du kommer hjem!

Reiseblogg, USA
Er du heldig og kjører forbi en Drive-In med rulleskøyte-servering, bør du absolutt ta turen innom – bare for opplevelsenes skyld!
Her fra Rudy’s i den lille byen La Crosse, Wisconsin.
Reiseblogg, USA
Food Carts er populært, og i Portland, Oregon, er det rundt 700.
Reiseblogg, USA
En slik haug med løkringer er vanlig i Sørstatene. Ikke tenk kalorier under måltidet!
Reiseblogg, USA
Sørstatene er en fryd for ganen!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen