Reiseblogg, Orkneyøyene

Jeg liker meg best når jeg kan reise til steder som ikke «alle andre» reiser til. Ikke at det er noe galt med de populære turistdestinasjonene, men jeg liker det som er litt utenom allfarvei og litt ukjent. Turen blir jo mer spennende av å være en av de ”første” som legger veien til rette for turisthordene som kommer senere.

En kveld satt jeg og tittet på kartet og funderte. Glante frem og tilbake på verden som hang der foran meg og grublet på hvor reisen skulle gå.
Plutselig slo det meg: Orknøyene!
Kaster meg over telefonen og ringer ei venninne for å høre om hun blir med. Skeptisk er hun, det skal jeg innrømme, men etter noen minutter er hun overbevist. Da er det bare å gå i gang med forberedelsene…

En gråtrist morgen lander vi på den lille flyplassen i Kirkwall, som ligger på det som kalles Mainland. Herfra er det lokalbuss til den eneste andre byen Stroemness, hjem til rundt 2000 innbyggere. Det er ikke akkurat snakk om det store antallet. Byen ligger koselig til ved sjøen og tempoet er meget behagelig. Kan virkelig ikke forestille meg at noen her lider av høy stressfaktor. Selv om byen offisielt ble grunnlagt i 1620, var stedet flittig brukt som havn av nordmenn allerede på 1100-tallet. Vikingene ankom og kalte stedet ”Hamnavoe” og vi skal følge i våre forfedres fotspor – fra sykkelsetet.

Reiseblogg, Orkneyøyene
Vi har ankommet startstedet for sykkelturen.

Sykkeltur langt tilbake i tid
Vi har leid rom på et trivelig lite Bed & Breakfast midt i byen, og slenger fra oss sekkene.
Uten problemer følger vi veiforklaringen vi fikk av eieren til Orkney Cycle Hire for å hente syklene.

Etter litt om og men for å få justerte seter og studert kartet, tråkker vi av sted langs landeveien mot første stopp: Skara Brae, også kjent som Skandinavias Pompeii. Stedet er faktisk ett av de mest fascinerende i det nordvestlige Europa med tanke på fortidsminner. Den gamle steinalderlandsbyen ble anlagt før pyramidene i Egypt, hadde omtrent femti innbyggere og lå urørt i nesten 5000 år før den dukket frem fra sanden under en kraftig storm i 1850.

I dag gir den et enestående innblikk i steinalderfolkets hverdag. De to forsenkede husene med ett stort rom fremstår som fullt møblerte, med stoler, alkovesenger, innebygde skap og små toaletter med avløp – alt sammen utført i stein.

Reiseblogg, Orkneyøyene
Skara Brae er en reise tilbake i tid – hele 5000 år faktisk.

De mørke skyene som hang så faretruende over oss har trukket seg tilbake og en blå himmel åpenbarer seg når vi hopper på syklene og begir oss videre på eventyret. Omgivelsene er helt annerledes enn hva vi har forestilt oss, og ikke akkurat så forblåste og med hardført klima. Vi passerer grønne enger med massevis av kuer og sauer, blå innsjøer og fargerike blomsterenger. Fuglene flakser over hodene våre og vi er alene på landeveien. Ingen bilister å ta hensyn til her nei.

Vi akter å fortape oss dypere i fortiden. Øyriket har vært bebodd i 6000 år og det er over 1000 oldtidsminner fordelt på de 70 øyene hvorav kun 20 er bebodd. Steinsirkelen Ring of Brodgar er neste punkt på listen og vi parkerer syklene og går opp til de store steinene. Sirkelen er 104 meter i diameter, den tredje største på de britiske øyer. Opprinnelig var det 60 monolitter, men kun 20 står igjen i dag. Det 4000 år gamle monumentet antas å ha tjent både astronomiske og rituelle formål.

Videre på ferden kommer vi i snakk med en lokal dame som synes det er meget imponerende – og litt merkelig – at to norske jenter har valgt sykkelferie på Orknøyene fremfor sol og bad i Spania. Hun anbefaler at vi tar turen innom et flott lite skogsområde som de lokale kaller ”Magic Forest”. Fuglekvitring i trærne, som kaster store skygger på de åpne stedene, fargerike blomster og en liten elv som sakte bukter seg mellom trærne gir en litt eventyraktig stemning. Vi forstår godt hvordan og hvorfor den har fått navnet sitt. Det er nesten slik at vi forventer å få se et lite pepperkakehus, syv dverger eller Rødhette på vei hjem til bestemor underveis. Da vi finner en liten frosk som kvekker iherdig ved bekken, går diskusjonen om hvem skal få æren av å forvandle ham tilbake til en prins. Lattermilde innser vi at stemningen i den magiske skogen har påvirket oss og vi finner veien tilbake til syklene.

Reiseblogg, Orkneyøyene
Steinene som danner sirkelen Ring of Brodgar er imponerende, høye og meget gamle.

Siste besøk for dagen foregår i skumringen da Maes Howe gir en spesiell opplevelse når lyset skinner inn gjennom den trange inngangen og inn i selve gravkammeret. Den store haugen foran oss skjuler en grav fra omkring 2700 f.Kr og regnes for å være Vest-Europas best bevarte steinaldergravhaug. Komplekset, som antas å være oppført for Orknøyenes gamle regentfamilie, er 40 meter i diameter og 8 meter høy. På midten av 1100-tallet plyndret norske vikinger gravkammeret og forsynte veggene med datidens graffiti i form av runeinskripsjoner som ” Ingaborg er den vakreste av kvinner”!

Godt fornøyd med vår historiske sykkeltur tilbake til fortiden, ømme på steder vi ikke skal nevne etter et litt mindre behagelig sykkelsete og sultne så det holder, returnerer vi til Stroemness. Middagen inntas på en koselig liten pub. Språket vårt fatter interesse ved nabobordet og snart går praten livlig – om vikinger og hva vi gjør på Orknøyene.

Reiseblogg, Orkneyøyene
Stromness i skumringen.

På vei til den gamle mannen
Tidlig opp – vi er jo tross alt på ferie – og en velsmakende frokost servert på kjøkkenet av Maureen før vi ruller ned til bryggen. Ferjen som skal ta oss over til øya Hoy er i rute og vi lemper syklene om bord. Det er spådd regn i dag, så vi er kledd godt. Regntøy og superundertøy er vist en daglig del av hverdagen her på øyene. Fiskebåter passerer oss med store flokker sjøfugler på slep. Når vi nærmer oss land kan vi beundre noen lekne seler som koser seg i vannet.

Hoy har det mest varierte landskapet av alle Orknøyene og har fått navn fra det gamle norrøne ordet haey som betyr «høy øy».

Reiseblogg, Orkneyøyene
Sauene ønsker oss velkommen og viser vei.

Værgudene har lurt oss og de som spår været, for solen steker! Vi kaster plagg etter plagg under sykkelturen, og svetten renner der vi tråkker oppover bakkene. Ikke en bil ser vi før vi ankommer parkeringsplassen hvor stien til Old Man starter. Noen nysgjerrige sauer ønsker oss velkommen og følger oss lett på foten mens vi trasker av sted. Stien følger kysten av øya og den er forholdsvis lett å gå. Solen skinner sterkere og sterkere, men vi sender en stor takk til våre forfedres guder som takk for at det ikke regner. Klippekanten er hjem til tusenvis av stormfugler, og i de mange redene sitter fuglemor og varmer eggene sine mens pappa henter mat.

Endelig fremme hos ”den gamle mannen”, som er en 137 meter høy staur av rød sandstein som strekker seg ensomt mot himmelen.

Vi trasker tilbake til parkeringsplassen og hopper på syklene. Vel fremme ved fergeleiet får vi en liten overraskelse da fergen som vi planla å ta tilbake til Stromness, er innstilt. Det betyr tre timers venting i det lille lokalet – på harde trebenker. Endelig dukker den opp og vi laster syklene om bord.

Solbrente, svette og slitne ankommer vi Stroemness og leverer syklene. Gjett om det var godt med en dusj og ikke minst litt påfyll i magen etter en strevsom, men flott dag.

Reiseblogg, Orkneyøyene
Se – jeg kan ta på «den gamle mannen!»

Den lille hovedstaden
Neste dag takke vi vertskapet for et trivelig opphold og hopper på bussen som tar oss til Orkneyøyenes hovedstad.

Kirkwall er en sjarmerende liten by, med rundt 7000 innbyggere. Sentrum er behagelig og trivelig, med små butikker, restauranter og kafeer som disker opp med de lekreste bakevarer. Etter at venninnen min smakte den tradisjonelle skotske haggis til frokost (som forøvrig ikke falt i smak), velger vi et lite bakeri for å fylle opp med energi for dagen. Boller på størrelse med middagstallerken, som renner over med vaniljekrem, og store kopper med kakao skyller vekk den sist rest av innvoller fra sau hos henne.

Vikingene hersket i sin tid i Kirkwall og i hjertet av den lille, søte byen ligger St. Magnus-katedralen, som kan ses på lang avstand. Katedralen fikk sitt navn etter den hellige Magnus, jarl av Orknøyene fra 1108 til 1117. Han led senere martyrdøden, og kirken rommer hans jordiske levninger. Selve katedralen ble bygd i 1137 av Ragnvald-Kali, nevøen til Magnus.

Arkitekturen er meget fascinerende og en herlig blanding av nordvestlig europeisk romansk stil og tidlige gotiske stiltyper. Vi er de eneste besøkende og i det store kirkerommet gir føttene våre gjenklang. Lyset skinner vakkert gjennom de fargerike og imponerende vinduene, som viser våre forgjengere i stolt positur. Stemningen er nærmest ærbødig og det er så vidt vi tør snakke i frykt for å ødelegge denne settingen.

Mens vi står og ser på de firkantede søylene hvor levningene til Magnus og Ragnvald befinner seg, får vi besøk av en eldre mann som er medlem i Venneforeningen til katedralen. Naturligvis kommer spørsmålet om hvor vi kommer fra, og han smiler varmt da han hører vi er fra Norge. Gjestfri som han er, tar han oss med på en liten guidet omvisning og forteller om historien og restaureringsarbeidet som har pågått. Det avholdes fortsatt gudstjenester i kirken, og han inviterer oss til søndagens messe. Beklageligvis har vi allerede reist hjem til Norge.

Reiseblogg, Orkneyøyene
St. Magnus-katedralen ligger i hjertet av Kirkwall og er meget imponerende.

Vi rekker en rask snartur innom ruinene av The Earl’s Palace og flotte Orkeney Museum før vi tar bussen ut til flyplassen.

Orknøyene er for alltid godt forent med norsk historie, og akkurat som våre vikingforfedre har satt varige spor etter seg, har øyene fått en plass i våre hjerter.

Vi er veldig takknemlige for at vi valgte sykkeltur i storslått og vill natur fremfor strandferie i Syden!

SETT DEG PÅ SYKKELSETET OG OPPLEV DE VILLE ORKNØYENE!

VERDT Å VITE 

Reisen hit
Du kan fly fra Aberdeen, Glasgow, Edinburgh, Inverness og Shetland.

Overnatting
The Kirkwall Hotel ligger midt i byen, og byr på god service og frokost.

I Stromeness er det en rekke B&B å velge mellom. Frokost er inkludert.

Transport
Vi ankom flyplassen i Kirkwall og tok lokalbuss til Stromness og tilbake. Fungerte utmerket.
Fra Stromness til Hoy er det fergeavganger daglig – men sjekk reisetider og planlegg nøye!

Opplevelser

 • Stromness – en koselig liten by som egner seg som utgangspunkt for sykkelturer til severdighetene i området.
 • Skara Brae – Storbritannias Pompeii, og en av de mest fascinerende fortidsminnene i det nordvestlige Europa. Den gamle steinalderlandsbyen er vel verdt et besøk. Som en del av opplevelsen kan du også besøke herregården Skaill House, som tilhørte mannen som oppdaget Skara Brae.
 • Brough of Birsay – en liten øy med domkirke og langhus fra vikingtiden. Pass på tidevannet og sjekk tidene med de lokale.
 • Broch of Gurness – et av Orknøyenes best bevarte steintårn.
 • Birsay Moors Reserve – et stort fuglereservat med gode sjanser for å se tårnfalk og myrhauk.
 • Meas Howe – regnes for å være Vest-Europas best bevarte steinaldergravhaug. Et besøk i solnedgangen er å anbefale. Det er kun guidet tur som gjelder.
 • Standing Stones of Sterness – opprinnelige 12 loddrette steiner, men kun fire er bevart.
 • Ring of Brodgar – en steinsirkel bestående av 60 monolitter, hvorav omkring 20 er bevart.
 • Hoy – en liten øy med flotte sykkel- og turmuligheter. Øyas største attraksjon er The Old Man, en 137 meter høy staur av rød sandstein. Fergeavganger daglig fra Stromness.
 • Kirkwall – Orkneyøyenes hovedstad med restauranter, butikker og museer.
 • St. Magnus Cathedral – det mektigste minnesmerket fra nordmenns tid på Orknøyene. Domkirken dominerer sentrum.
 • Bishop’s Palace – bygd på midten av 1100-tallet. Her ligger også Skottlands fineste renessansebygning, Earl’s Palace.
 • Orkney Museum – som skildrer livet på Orknøyene.

Les mer om Orknøyene og planlegg neste ferie hit!

Reiseblogg, Orkneyøyene
Vi tråkker oss gjennom Orknøyene.
Reiseblogg, Orkneyøyene
Skara Brae er en gammel steinalderlandsby som ble anlagt før pyramidene i Egypt.
Reiseblogg, Orkneyøyene
Hils på lokalbefolkningen på Orknøyene!
Reiseblogg, Orkneyøyene
Herlig fugleliv på øya Hoy.
Reiseblogg, Orkenyøyene
Vi nyter den vakre naturen og hilser på sauene på Hoy.
Reiseblogg, Orkneyøyene
Glassmaleriene i St. Magnus Cathedral fascinerer de besøkende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen