Etter 500 år som Polens hovedstad, har Krakow en rik kulturarv. Byen er landets turistmagnet og polakkenes stolthet. Innbyggerne har en forkjærlighet for det gamle og gatebildet oser av nostalgi.
Krakow er også pave Johannes Paul 2.s hjemby, og tradisjon og katolisisme står sterkt i området. Byen er også rik på historie, og gatene står slik de alltid har gjort. Krakow slapp helskinnet fra den andre verdenskrig og det hviler et historisk sus over den.
For det er lett å forelske seg i Krakow. En spasertur rundt om i byen er som å vandre i en eventyrbok. En salig blanding av legender, historie, litt modernitet, et sindig tempo og en stor dose med sjarm.
1. Gamlebyen
Krakows Gamleby trenger ingen introduksjon. En velfortjent plass på UNESCO sin verdensarvliste har ført til at besøkende fra hele verden lokkes hit.
Gamlebyen er en labyrint bestående av brosteinsbelagte gater, små smug og brede gater. Arkitektoniske bygninger står side om side langs fortauskantene. Kirker fra middelalderen ruver over gatene. Lyden av hestehover som klaprer mot brosteinen gir gjenklang i gatene. Turistene nyter turen i elegante vogner, trukket av to hester, som naturligvis er pyntet for anledningen.
På torget Rynek Glówny, anlagt på 1200-tallet, bugner det av kafeer, restauranter og små butikker.
Er du på jakt etter suvenirer fra Polens gamle kongehovedstad, tar du turen inn i Kleshallene (Sukiennica). For 500 år siden var dette Krakows viktigste handelssenter. I dag virrer folk rundt – akkurat slik de gjorde før i tiden.
Mektig imponerende er en god beskrivelse av Basilicia of the Virgin Mary. Den katolske kirken ruver over torget, og er blitt et symbol på Krakow. Du kan også ta turen opp i det ene tårnet, som byr på flott utsikt over byen.
Hver time lyder en trompet, som avbrytes midt i blåsingen. Dette er til ære for trompetisten som ble skutt da han varslet innbyggerne om et angrep fra mongolene.
2. Kazimierz – med jødiske røtter
Det jødiske kvartalet Kazimierz ligger en rask spasertur fra Gamlebyen. Du vil raskt legge merke til at du befinner deg i et helt annet strøk. Stemningen er avslappet og omgivelsene består av sjarmerende kafeer og restauranter, smårare butikker, klesbutikker med retroklær og hippe cocktailbarer.
Kazimierz ble grunnlagt av kong Kasimir III i 1335. Den var en selvstendig by fra det 14.århundre og frem til 1800-tallet, og fungerte som en smeltedigel for både jøder og kristne.
Under andre verdenskrig ble den jødiske befolkningen tvangsflyttet av tyske nazister til gettoen i bydelen Podgórze i 1941.
I dag har Kazimierz funnet tilbake til sine jødiske røtter, mye takket være filmen Schindlers Liste, som i hovedsak ble spilt inn i Kazimierz. Populariteten førte til en oppblomstring av kafeer, restauranter, butikker, synagoger, museer og gallerier.
3. Nowa Huta – tilbake til kommunismen
Polen tok farvel med kommuniststyret i 1989. Det polske folk hadde kjempet i to tiår, uten bruk av vold.
I Nowa Huta kan du fortsatt få en følelse av kommunismen. Bydelen, som ble grunnlagt i 1949, er bygget ene og alene med et politisk og ideologisk formål: Å endre tankegangen til de konservative katolikkene som opprinnelig var bosatt der.
Den beste måten å oppleve Nowa Huta er på en guidet tur. Du hentes på hotellet i en Trabant eller polsk Fiat og tatt med til den gamle kommunistbydelen.
Bygningene bærer fortsatt preg av å være oppført under den kommunistiske perioden. En kunnskapsrik guide tar deg med rundt i de monumentale bygningene – som gir assosiasjoner til en svunnen tid. Mange blir forbauset over de mange grøntområdene og rolige sidegater.
Du får se det enorme Vladimir Lenin-stålverket (åpnet i 1954) og får bli med ned i en bunker. Turen avsluttes med lunsj på en melkebar, som serverer tradisjonelle polske retter, akkurat slik arbeiderne spiste under kommunismen.
4. Saltgruven – bli med under bakken
Et besøk til Saltgruven i Wieliczka bør absolutt stå på programmet når du er i Krakow. Dypt under bakken åpenbarer det seg en rekke gallerier, med fantastiske skulpturer – alle laget i salt.
Saltgruven er en av verdens eldste og mest kjente, og står på UNESCO sin verdensarvliste (1978).
Siden begynnelsen av 1200-tallet har det blitt hentet ut salt fra gruven, og er i dag en av Polens største attraksjoner.
Ta turen 135 meter under bakken, og bli med på en reise tilbake i tid. Gangene leder deg til små og store gallerier, med flotte figurer i salt. Det mest imponerende synet er den vakkert utsmykkede saltkatedralen, Saint Kinga’s Chapel, som ble laget mellom 1895 og 1928. Bak mesterverket står tre gruvearbeidere.
Saltgruven har også flere innsjøer og verdens dypeste kurbad.
5. Wavel – konger og drager
På en høyde rett utenfor Gamlebyen troner slottet Wavel. Med legenden om den ildsprutende dragen i bakhodet, er slottet som hentet ut av en fargerik middelalderhistorie.
Det kongelige slottet er et av de mest historiske og kulturelt betydningsfulle stedene i Polen.
Plasseringen på høyde, og med elven Wisla på nedsiden, gjorde det vanskelig for fiender å angripe.
Slottet består av en rekke bygninger: Katedral, palasser og bygg fra ulike tidsperioder. Fantasien får fullt utløp, og det er lett å forestille seg kongelige, embetsmenn og tjenere som spankulerer rundt på gårdsplassen.
Velger du å ta turen inn i slottet kan du se det originale interiøret samt sverd og våpen. De polske kongene er gravlagt i krypten, som også er åpen for besøkende.
Dragen av Wavel skal (visstnok) ha oppholdt seg i Dragon’s Den. Reisen ned i Dragens hule starter ved Tyvenes Tårn, og tar deg ned i selve hulen, med en lengde på 270 meter, hvorav 80 meter er åpne for publikum.
Utenfor hulen står en statue av dragen. Den spruter ild, til stor glede for besøkende.
6. Schindler’s Factory
Det som tilsynelatende er et helt vanlig industrikompleks, skjuler en usedvanlig historie bak portene. Den tyske forretningsmannen Oscar Schindler skrev seg inn i historiebøkene etter å ha reddet sine jødiske arbeidere fra konsentrasjonsleirene.
På Schindler’s Fabrikk kan du gjenoppleve Steven Spielbergs film Schindlers Liste, og Krakow under andre verdenskrig, i et nytt og moderne museum.
Besøkende blir tatt med på en reise gjennom den grufulle historien om nazistenes okkupasjon av Krakow samt jødenes skjebne.
Du får også se kontoret til Oscar Schindler, personlige gjenstander fra sivilbefolkning og jøder, fotografier og videoer fra andre verdenskrig.
Schindler’s Factory er et av Polens mest fascinerende museer, men det er også et besøk du ikke går upåvirket fra.
7. Auschwitz-Birkenau
Konsentrasjonsleirene som har blitt selve symbolet på Holocaust, ligger cirka en times kjøring fra Kraków.
I Auschwitz-Birkenau kommer du ansikt til ansikt med nazistenes grusomheter. Leirene står stort sett akkurat slik som da nazistene forlot dem i januar 1945.
Gå inn gjennom porten med Arbeit Macht Frei-inskripsjonen for videre besøk i brakkene som nå huser utstillinger.
Birkenau ligger to kilometer fra Auschwitz, og var den egentlige utrydningsleiren. Togsporene som førte fangene direkte til gasskamrene viser deg veien.
8. Alltid noe godt på tallerkenen
Det sies at Krakow har flere kafeer, restauranter og barer per kvadratmeter enn noen annen by i verden. Uansett om det er sant eller ikke, er det ingen tvil om at det er nok av steder å velge mellom når du skal stilne sulten.
Menyene på de forskjellige restaurantene bugner med fristende retter og desserter. Siden du er i Krakow, er det naturlig å prøve noen polske retter, som pierogi, rødbetsuppe, bigos (kål-og kjøttlapskaus), svinekoteletter og sjampinjongsuppe i brød.
Små vogner som selger pretzel er også et vanlig syn, spesielt i Gamlebyen. Selgerne er ofte av den eldre generasjonen, som sitter bak en blå vogn og tilbyr nystekte pretzler. Disse kalles obwarzanek, og smaker ekstra godt når de er varme og serveres med smør.
Er du fan av pizza, er det umulig å ikke ta turen innom Pizzaria Cyclop. De tynne pizzaeene, som er stekt i steinovn, smaker fantastisk. Det samme gjelder for dessertene her!
Vær forberedt på at det kan være kø, men maten er vel verdt ventetiden.