En musikalsk reise gjennom Sørstatene

Hjem » En musikalsk reise gjennom Sørstatene

Reiseblogg, USA

Sørstatene har dyrket frem mer enn bomull, soul food og borgerrettighetsforkjempere. De har også dyrket fram et imponerende antall moderne musikksjangrer.

Jazzmusikken oppsto på slutten av 1800-tallet rundt bordellene i New Orleans. På begynnelsen av 1900-tallet vokste bluesmusikken fram fra Mississippis bomullsmarker. Rock ’n’ roll oppsto i Memphis på midten av århundret. Nashville har vært countrymusikkens høyborg i en menneskealder. Da de oppsto ble disse musikksjangrene sett på som mindreverdige, som revolusjonære. I dag er disse kunstarter uten sidestykke – og reisende fra hele verden kommer til Sørstatene for å la seg forføre av smektende rytmer, slå seg løs på dansegolvet eller drukne sine sorger.

Nashville – her er det country som gjelder
Reisen starter i Nashville, countrymusikkens mekka. Sjangeren ble født her i The Grand Ole Opry, og megastjerner som Dolly Parton, Garth Brooks og Loretta Lynn residerer i byen. Attraksjonene ligger i countrymusikkens fotspor og det naturlige stedet å starte er Country Music Hall of Fame and Museum. Bygningen i seg selv er imponerende, hvor grunnplanen er formet som en bassnøkkel. De mørke vinduene minner om de svarte tangentene på et piano. Taket spisser seg i en form som er inspirert av finnen på en Cadillac fra 1950-tallet. Vel innenfor fortelles countrymusikkens historie fordelt på tre etasjer. Du kan følge den detaljerte tidslinjen fra start og fram til i dag via bilder, tekst, relikvier, film, portretter og naturligvis lyd.

Du må heller ikke gå glipp av lille RCA Studio B, hvor blant annet Dolly Parton spilte inn Jolene og Elvis spilte inn utallige hitlåter. Ganske unikt å sitte i studioet, ved pianoet Elvis brukte, mens de spiller original versjonen av Are You Lonesome Tonight.

For de som elsker mannen i sort, er Johnny Cash Museum er absolutt must.

Er du i byen fredag eller lørdag må du ta turen til på Grand Ole Opry. Et ukentlig radioprogram for countrymusikk, som har vært på radioen siden 1925, spilles inn live her. Alle som noensinne har vært noen innenfor countrymusikk, har opptrådt her.

Reiseblogg, USA
Et besøk på Johnny Cash Museum i Nashville hører med for de som er fan av The Man in Black.

I Memphis lever Elvis
På vei sørover mot Memphis gjør jeg et kort stopp i byen Jackson og International Roc-A-Billy Hall of Fame. Det er ikke store museet, men eier Henry Harrison har klart å samle en meget imponerende samling minneverdige gjenstander fra musikkens verden. Det er ikke mye ledig plass på vegger, golv eller i hyllene. Harrison selv er ofte til stede for å ta deg med på en tur i rockabilly’ens historie. Han kjente personlig flere av de store; Elvis, Jerry Lee Lewis og Johnny Cash så her venter det virkelig en godbit.

Endelig i Memphis, hvor gjenferdene fra gamle blueslegender vandrer hvileløst rundt i gatene, og over dem alle svever naturligvis Elvis. Det var her den svarte manns blues ble omdannet til den hvite manns rock ’n’ roll i 1950-årene. I 1960-årene gjenlød soulmusikk fra plateselskapet Stax i gatene og i dag pumper crunk hip hop i ghettoene.

Memphis er for de fleste ensbetydende med Elvis, og Graceland er stedet der du kan minnes Kongen. Her bodde han frem til sin død i 1977, og området har nærmest en bibelsk betydning for mange av de millioner fans som valfarter hit.

Du kan lese mer om hva Memphis har å by på i blogginnlegget «I Memphis lever Elvis»

Reiseblogg, USA
På Graceland lever Elvis.

I 1954 spilte Elvis inn sin første singel, That’s All Right (Mama) i legendariske Sun Studio – en begivenhet mange regner som rockens fødsel. Legg så til navn som Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, B.B. King og Carl Perkins så har du bare noen av de legendene som har sunget i det lille studioet.

Stax Museum of American Soul Music tar deg med på en reise gjennom soul musikkens skapelse og popularitet, hvor kjente navn som Otis Reddings, Isaac Hayes, Aretha Franklin og Booker T bidro med musikk som lyttes til den dag i dag.

Bluesen lever på Beale Street, og etter en dag i museene er det herlig å slå seg ned på et av de mange live spillestedene og la musikken ta deg med inn i de sene nattetimer. Dette er en av USAs mest berømte gater, hvor W. C. Handy først komponerte Memphis Blues.

Ikke rart at musikkelskere fra verden flokker til denne lille byen ved Mississippis bredder.

Reiseblogg, USA
Sun Studio i Memphis er legendarisk og et obligatorisk stoppested for musikkinteresserte.

Mississippi – hjem til Bluesen
Jeg krysser grensen inn i delstaten Mississippi og ankommer byen Tupelo, som aldri ville vært annet enn en flekk på kartet om den ikke var fødestedet til Elvis. Det var her det musikalske eventyret startet, og hvor Elvis så dagens lys den 8.janaur 1935.

Elvis-fans starter besøket på Elvis Presley Birthplace.  Her venter en meget kort omvisning i huset han vokste opp (det er bare to rom), museet, kirken han lærte å synge gospel og en tur opp til statuene. Inne i selve byen bør du få med deg en milkshake på Johnny’s Drive In, hvor du kan sitte i samme boks som Elvis satt da han spiste her. Fortsett så til Tupelo Fairpark hvor Elvis holdt konsert og ta bilde med statuen av Kongen. Avslutt besøket på Hardware Store, butikken hvor han kjøpte sin første gitar. Du kan stå på samme plass som Elvis gjorde da han prøvde gitaren for første gang.

Reiseblogg, USA
Elvis ble født i dette huset, som du kan besøke i Tupelo.

Highway 61 er en reise tilbake til den gang plantasjene, borgerkrigen og bluesmusikken var det fundamentale i Det dype sør. Det er en legendarisk kjøretur som tar meg til Clarksdale, byen som utgjør bluesmusikkens vugge.  Fra jeg var liten var jeg fascinert av bluesmusikeren Robert Johnson og myten om at han solgte sin sjel til djevelen i et veikryss i bytte mot ekstraordinære evner på gitaren. Naturlig nok blir det et stopp i veikrysset mellom highway 49 og highway 61 som visstnok skal være stedet dette skjedde. Det er ikke annet å se enn et spesialdesignet veiskilt med kryssede steelgitarer.

Inne i Clarksdale treffer jeg guiden min som tar meg med på en reise i Johnsons verden. Han er en gullgruve i kunnskap, denne Sylvester, og sammen legger ut på en reise i bluesmusikerens liv. Sylvester viser meg steder Johnson bodde, drakk og spilte. Det er ikke alle forunt å ha tre gravplasser, men Johnson kan skryte på seg dette. Som det aller meste med Johnsons liv er dette udokumentert, men ikke mindre spennende av den grunn.

Reiseblogg, USA
Det fortelles mange historier om blueslegenden Robert Johnson. Her er ett av hans tre gravsteder.

Clarksdale er også hjem til Delta Blues Museum og for en innføring i hele blueshistorien legger jeg turen innom her.

Om kvelden venter en ganske så unik opplevelse da Sylvester inviterer meg med på en ekte juke joint, Po Monkey’s. Turen tar oss langt ut mellom bomullsmarker og består av et skjul med et par rom, hvor vegger og tak er dekorert med alle mulige rariteter. Den ble grunnlagt i 1961, og stemningen er livlig og bluesmusikken god.

Overnattingen skjer på Shake Up Inn, en av de mest rustikke, unike og originale overnattingsstedene i sørstatene. Du kan enten sove i individuelle rom i den gamle bomullsfabrikken eller i falleferdige skur. Morsommere blir det ikke.

Reiseblogg, USA
En ekte Juke-joint, som det ikke er mange igjen av.

All jazz i New Orleans
Dagen etter starter jeg med en kjøretur til Indianola for et besøk på B.B. King Museum & Delta Interpretive Center. Museet er dedikert den store blueslegenden B.B. King som anses som den tredje største gitarist i verden. Et meget flott og informativt museum som faller i smak hos blues-fans.

Jeg er blitt litt trist av all bluesen og bytter ut CD’en med kreolsk musikk siden jeg er på vei inn i Louisiana. Bilen tar meg over Atchafalaya Basin, det største sumpområdet i USA.

Målet for dagen er Angelle’s Whiskey River Landing hvor jeg skal oppleve ekte kreolsk musikk og dans. Stemningen er allerede høy da jeg ankommer rundt lunsjtider, og det danses på bordene. Ikke de enkleste dansetrinnene å lære seg, men etter litt instruksjon får jeg med meg både bein og armer i samsvar med dansepartneren.

Etter noen underholdende timer her går turen videre til det som regnes som USAs festligste by: New Orleans! Bourbon Street, Jazz Fest, Mardi Gras og musikk på hvert gatehjørne.

Da mørket har senket seg over byen og jeg har klart å presse meg gjennom folkemyldret og inn i Preservation Hall kan musikken begynne. Oppe på scenen står fire karer med solbriller og hatten på snei. Gutta er godt over 80 år, med hvert sitt blåseinstrument og kule som bare det. Jazzen oppstod i Sørstatene på begynnelsen av 1900-tallet, der afrikanske og europeiske musikktradisjoner møtte hverandre. Tonene som kommer ut fra bandet på scenen både forfører, frister og forbarmer seg over publikum. Dette er absolutt et av høydepunktene på hele reisen – selv om jeg ikke akkurat er den helt store jazz-entusiasten.

Men når man sitter i legendariske Preservation Hall, i syndefulle New Orleans og hører på 80+ gutta spille, da kan man ikke annet enn å la seg imponere!

LA MUSIKKEN FORFØRE OG LEDE DEG GJENNOM SØRSTATENE!

VERDT Å FÅ MED SEG

  • Nashville – countrymusikkens hjemby, med flotte museer og livemusikk!
  • Memphis – fødebyen til rock ’n’ roll og hvor Elvis fortsatt lever!
  • Tupelo – hvor Elvis så dagens lys og musikkeventyret begynte!
  • Clarksdale – Bluesmusikkens vugge hvor Robert Johnson solgte sin sjel til djevelen!
  • Shack Up Inn – det ultimate overnattingsstedet, ekte americana!
  • Indianola – et must for alle B.B. King fans. Museet er imponerende!
  • Angelle’s Whiskey Landing – kreolsk musikk og dans, gjerne på bordet!
  • New Orleans – Syndens by fascinerer alle og jazzen høres overalt!
Reiseblogg, USA
Rockabilly’ens historie gjenfortelles i dette lille, men innholdsrike museet i Jackson, Tennessee.
Reiseblogg, USA
Velkommen til RCA Studio B i Nashville.
Reiseblogg, USA
Robert Johnson – mannen som solgte sin sjel til djevelen i bytte mot et talent på gitaren.
Reiseblogg, USA
Jazzen lever fortsatt, og fyller barer, gatehjørner og besøkende i New Orleans.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen