Reiseblogg, Island

For 16 millioner år siden begynte et jordskjelv på bunnen av Atlanterhavet. En mengde lava, aske, røyk og damp steg opp. Det må ha vært et spektakulært og skremmende syn. Da utbruddet var over, hadde kloden fått en ny øy: Island.

Uansett når på året du reiser til Island, så vil landet levere! For meg er ikke Island et reisemål, men et eventyr, hvor nye og spennende opplevelser venter rundt neste sving.

Landet, som er kjent som Sagaøya, er ikke så stor, men akk så vakker og sjarmerende. Island er ikke lett å karakterisere, for den er full av slående kontraster. Her er det naturkreftene som hersker. Det varierer mellom mørkt og lyst. Gamle tradisjoner blandes inn med nye former. Landet har den yngste landsmassen i Europa, samtidig som parlamentet er Europas eldste (dannet i år 930).

Det er tidlig når jeg møter guiden som skal ta meg med på vandring til verdens mest berømte vulkan, Eyjafjallajökull. Totalt består gruppen av fem ivrige turgåere. Vi setter oss godt til rette i et ekte islandsk kjøretøy, med dekk som er like høye som meg. Skal man trosse naturen så må man være forberedt! Kjøreturen tar oss fra Reykjavik til Thorsmork og videre over og gjennom store elver og et vilt landskap.

Målet for dagen er Fimmvorduhals Pass hvor isbreene Eyjafjallajökull og Myrdalsjokull møtes. Dette er også stedet hvor den vulkanutbruddet i 2010 fikk hele verdens oppmerksomhet og satte store deler av flytrafikken ut av spill.

Det hele begynte med en rekke vulkanske hendelser på Eyjafjallajökull i desember 2009 da det ble registrert seismisk aktivitet rundt vulkanen, med tusener av små jordskjelv. Målinger foretatt i februar 2010 viste at jordskorpen hadde flyttet seg tre centimeter sørover. Den seismiske aktiviteten fortsatte å øke, og det ble registrert over 3000 jordskjelv i vulkanens episenter i februar. Sprekker på over 500 meter åpnet seg, og mellom 10-12 vulkankratere spydde ut lava med en temperatur på 1000 grader opptil 150 meter opp i luften.

Men Eyjafjallajökull var ikke ferdig! Vulkanen hadde bare tatt en liten hvilepause. Den 14.april 2010 kom det nok et utbrudd, denne gangen fra midten av isbreen, noe som igjen førte til at store mengder smeltevann rant ned i nærliggende elver. Dette utbruddet ble estimert til å være 10-20 ganger større enn det opprinnelige utbruddet. Den illsinte vulkanen spydde også ut en askesky som førte til at luftrommet i store deler av Europa ble stengt. Vulkanen hadde satt sitt preg på historien.

Reiseblogg, Island
Naturen endret seg drastisk etter at vulkanen Eyjafjallajökull hadde sitt store utbrudd i 2010.

På Island er vulkaner en del av hverdagen. Øya er nemlig et av de steder i verden som har størst vulkansk aktivitet. I gjennomsnitt finner vulkansk aktivitet sted hvert femte år. Det har ført til et helt nytt begrep på Island: Vulkanturisme!

Eyjafjallajökull førte også til store endringer i landskapet, og spektakulære opplevelser venter på den syv timer (tur/retur) lange fotturen jeg skal begi meg ut på – nettopp for å se ettervirkningene av utbruddet. På vei mot toppen kan jeg tydelig se hvordan de geologiske aktivitetene har påvirket landskapet og bidratt til noen av de mest dramatiske særtrekkene ved islandsk natur. Det fjellspekkende landskapet med sorte lavafelter, geotermiske bassenger og varme kilder er resultatet av et evig samspill mellom vulkansk aktivitet og andre naturkrefter.

Det blåser litt, og solen har forsvunnet bak noen meget mørke skyer som ikke lover godt. Beina blir med et litt tyngre, jo høyere opp vi kommer. Det er ikke det letteste terrenget å bevege seg i, og pusten virker tyngre enn da jeg startet. Trekker luen enda litt nedover ørene, og dekker ansiktet med skjerfet. Trasker på. Vulkanen venter jo…

Reiseblogg, Island
Vulkanturisme er kjempegøy!

Landskapet rundt meg er variert og vakkert, selv om det fremstår som litt dystert uten sol.  Det er som om naturen har valgt å forholde seg ganske så fritt til fargevalg. Fjellene som ruver rundt meg varierer mellom blygrå, svovelgule, blålige, grønne og svarte.

En engelsk dame som er med oss på vandreturen spør gjentatte ganger om guiden er sikker på at vulkanen ikke får et nytt utbrudd.

– Ganske så sikker, smiler han bredt.

– Da hadde vi fått et forvarsel eller fem!

Endelig! Guiden stopper og peker mot toppen. Ikke langt igjen nå. Bit tennene sammen og legg i vei. Målet er i siktet. Snart står vi på et landskap som ikke var der for et år siden. Merkelig, fascinerende, skremmende og imponerende på én gang. Naturens krefter har vist at den er større og sterkere enn mennesket, og at vi ikke har noe vi skulle ha sagt.

Det er godt å hvile på toppen. Vinden rusker i klærne og kulden kryper inn i marg og bein. Til tross for god påkledning merker jeg at jeg sitter stille nå. Man blir svett av å bestige Islands vulkaner.

Guiden vet råd, og trekker opp en paraply fra sekken. Han slår den opp og ber meg krype innunder. Det er lunt og godt. Så tar han frem noen smørbrød med ost på, og legger på fjellsiden. Varmen fra vulkanen (selv om vi ikke sitter rett på toppen av Eyjafjallajökull) gjør at smørbrødene smeltes og snart gomler jeg fornøyd på et ostesmørbrød inne i badstuen min. Livet kan ikke bli bedre enn det er akkurat nå.

Reiseblogg, Island
Min egen badstue på toppen (nesten) av vulkanen.
Livet er meget behagelig under en paraply på Island.

Nystekte ostesmørbrød på vulkan gir fornyet energi, og med lette skritt begir vi oss nedover igjen. Tilbake til sivilisasjonen. Guiden har invitert oss med på middag så neste stopp er Reykjavik. Siden vi dro rett på middag, er det en heller sliten og stinkende gjeng som ankommer restauranten (kanskje derfor vi fikk bord litt vekk fra de andre gjestene). Vi lukter og ser nok ikke like bra ut som de andre middagsgjestene, men ingen smiler så bredt og fornøyd som oss.

– Jeg sa jo at Eyjafjallajökull ikke får et utbrudd mens vi er der oppe, ler guiden og løfter glasset med Svartedaudir, eller Svartedauen. Navnet henviser til den sorte etiketten, og det forbehold at det i visse perioder er drukket rikelig av den. Drikken er en mild og god akevitt som bør nytes temperert slik at du kan smake den.

Nei, Eyjafjallajökull må nok hvile i noen år til. Den skapte nok kaos for både islendingene og resten av Europa da den viste seg frem sist. Men ettermæle av utbruddet er magisk – og fortsatt ganske så hett!

Det er ikke mulig å komme utenom den vulkanske aktiviteten på Island. Islendingene har lært seg å leve med både ulempene ved den og de betydningsfulle fordelene, som jordvarmen og dramatisk natur, klart er.

Skal du begi deg ut på en vandretur på vulkanene er det greit å bestille gjennom en operatør slik at har rett utstyr for turen og ikke minst en kunnskapsrik guide – som gjør opplevelsen enda bedre!

TAKKET VÆRE VULKANENE, ER DET JAMMEN HETT PÅ ISLAND!

VERDT Å VITE 

  • Turen Thorsmork – Fimmvorduhals Volcano Hike ble bestilt hos Trek Iceland – som kan anbefales!
  • Turen er tilgjengelig i perioden april til oktober
  • Varighet: 12 timer
  • Total distanse: 16 km
  • Stigning: 800 meter
  • Nivå: Utfordrende (4/5)
  • Inkludert: Transport, Super Jeep ride og erfaren fjellguide
Reiseblogg, Island
Den meget dyktig guiden underholdt med gode historie og inspirasjon for å nå toppen.
Reiseblogg, Island
Det tar på å bestige vulkaner på Island!
En velfortjent pause før nedstigningen begynner…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen