Reiseblogg, Afrika

Møt den ekte King Kong!

Det gir gjenlyd i skogen. Sølvryggen dunker hendene mot brystet. Ungene leker viltert. Mamma har akkurat lagt en hånd over øynene og sover lett. Hun holder fortsatt et øye med minstemann som er i ferd med å utforske noen trær ikke langt unna. Gorillaene har stoppet for å hvile.

Du har akkurat vandret i flere timer gjennom tropisk regnskog på jakt etter akkurat dette øyeblikket. Du føler utmattelse, glede, ydmykhet og engasjement. Den litt strabasiøse vandreturen opp er glemt og du nyter stunden hvor du står så nærme en av verdens vakreste skapninger: Fjellgorillaen!

Et møte med de utrydningstruede gorillaene er noe av det største du kan oppleve innen dyreverdenen. Det er rundt 700 gorillaer igjen i verden, og du kan møte dem i Uganda, Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo.

Når bør du reise?
Uganda har tropisk klima, som betyr at det regner året rundt. Mars, april og november anses som våte måneder, men for besøkende påvirker det normalt sett ikke gorillatrekkingen. Gorillaene er alltid der. Det eneste som kan endre seg, er forholdene som besøkende vandrer i.

I denne perioden er kostnaden for gorillatrekking lavere enn resten av året.

Hvor mange tillatelser utstedes?
I Uganda og Rwanda utstedes det 8 tillatelser per gruppe per dag som besøker en gorillafamilie. Du er altså garantert å være med i en liten gruppe.

For Rwanda er det begrenset til 8 personer per gruppe.

I Den demokratiske republikken Kongo er det kun 6 personer per gruppe for å se lavlandsgorillaene.

Når bør du bestille reisen?
Gorillatrekking bør bestilles i meget god tid, minst tre måneder før avreise (gjerne tidligere).

Sjansen for å se gorillaer?
Du skal være riktig så uheldig om du ikke får se gorillaene!
Noen ganger er kanskje ikke opplevelsen den helt store, siden gorillaene er lengre unna, men guiden finner dem som regel alltid.

Dette avhenger av gorillatypen (fjellgorilla eller lavlandgorilla) og plasseringen når dere prøver å se dem.

Reiseblogg, Afrika
Gorillatrekking er den ultimate dyreopplevelsen!

Hvor lang tid tar det å se gorillaene?
Ulike familiegrupper av gorillaer rusler rundt i fjellene og har et stort område som de beveger seg i. Når du får en tillatelse er den knyttet opp mot én familie/gruppe, og en ranger (viltvokter) vil da følge gjestene til denne gruppen. Avhengig av hvor de befinner seg, så kan du møte gorillaene den første timen, eller det kan ta opptil fire timer.

Trekkers (sporfinnere) sendes ut tidlig om morgen for å lete etter gorillaene. De ser etter spor fra der gorillaene overnattet, og følger dem på dagens vandring. Nå gorillaene er observert, gir de beskjed til viltvokteren i gruppen din, som legger ivei mot gorillaene.

Når dere finner gruppen, har dere én (1 time) sammen med gorillaene.

Vandreturen gjennom tett regnskog beregnes normalt til mellom tre og åtte timer (tur/retur).

Hvordan skal du oppføre deg?
Guidene vil gi deg nøyaktige instruksjoner om hvordan du skal oppføre deg. Du må være helt stille, og ingen brå bevegelser når du er ved gorillaene. Skulle en voksen gorilla komme nærme, må alle sitte helt stille og krype så langt ned som mulig og se ned. Slik oppførsel tolkes som ikke-aggressiv av gorillaene, og er meget viktig, spesielt om en sølvrygg nærmer seg.

Det mest kritiske elementet er å se de genetiske likhetene mellom gorillaer og mennesker, og tanken på smitte. Dette gjelder spesielt smitte av sykdom som kan overføres gjennom luften.

Smitten kan gå begge veier, men gorillaene er ekstremt utsatt for menneskelige sykdommer, som kan få dødelig utfall.

Det er derfor ekstremt viktig å unngå direkte kontakt med gorillaene, og du må holde deg minst åtte meter unna dem.

Gjester som viser sykdomstegn kan nektes adgang ved ankomst av parkens viltvoktere.

Fotografering med blits er heller ikke tillatt så det er viktig at du lærer deg kameraets funksjoner før du begir deg ut på turen slik at du vet hvordan blitsen skal slås av.

Reiseblogg, Afrika, Uganda
Magisk møte med gorillaene i Bwindi nasjonalpark, Uganda.

Uganda eller Rwanda?
Gorillatrekking er en kostbar opplevelse, men en investering for livet.

I Rwanda koster tillatelsen USD 1500,- per person.

I Uganda er prisen USD 600,- per person (høysesong) og USD 350,- per person (lavsesong: mars, april og november).
Fra 1.juli 2020 vil tillatelsene koste USD 700,- per person (høysesong) og USD 450,- per person (lavsesong).

Det er dyrt å være med på gorillatrekking – men du bidrar også til bevaringen av disse fantastiske skapningen og deres leveområder.

Uganda har også en rekke andre fantastiske dyreopplevelser; sjimpansetrekking og safari i nasjonalparkene Murchison Falls og Queen Elizabeth. I sistnevnte kan du også være heldig å se treklatrende løver og være med på båtsafari på Kazinga Channel.

Hvor kan du se gorillaene?
I Uganda kan du delta på gorillatrekking i Bwindi nasjonalpark eller Mgahinga nasjonalpark. Valg av park kommer stort sett an på hvor det er ledige tillatelser.

I Rwanda er det gorillatrekking i Virungas nasjonalpark.

Hvem kan delta på gorillatrekking?
Det er en aldersgrense på 15 år for å delta.

Du må også være frisk og i rimelig god form for å kunne delta.

Gorillatrekking innebærer at du må tidlig opp for å begi deg ut i skogen.

Hvor bor du? 
Det er en rekke flott lodger i Bwindi, både middels budsjett (med meget god standard) og med høyere budsjett.
Det anbefales å bestille opphold og gorillatrekking gjennom en operatør da mange av lodgene ligger flere timers kjøretur unna der gorillatrekkingen skjer. En seriøs aktør bestiller overnatting i nærheten av der du starter vandringen.
Merk at om du bestiller overnatting selv, og gorillatrekking gjennom en operatør, kan det forekomme et gebyr på USD 1000,- per person!

GODE RÅD

 • Gorillaer føder året rundt så det er ikke noe spesiell tid som er god for å se gorillafødsel.
 • Til og med matvanene deres er stabil, med unntak av at de foretrekker bambus når det er sesong for dette.
 • Det kan også være lurt å være med på en ekstra gorillatrekking (om budsjettet tillater det). Den første opplevelsen er gjerne overveldende og føles som den kun varte i et øyeblikk. Hver gorillatrekking er unik (hver familie har ulik kjemi seg imellom, alder på gruppemedlemmene varierer og de har ulike personligheter) så det å se gorillaene en gang er ikke nok til å få et skikkelig bilde av dem som skapninger.
 • Besøkende må kle seg fornuftig, gjerne med lett tøy da det kan bli ganske varmt. Det er tropisk klima. Bruk gjerne langermet genser og bukser siden du skal vandre gjennom tett regnskog og på denne måten unngår du sår og insektbitt. Husk solkrem, regntøy, hatt, kamera og vann.
 • Når du ankommer parken må du først registrere seg (pass må fremvises). Så blir dere delt inn i grupper, og viltvokteren holder et kort informasjonsmøte.
 • Det anbefales å leie en bærer (porter) som kan bære sekk og hjelpe deg underveis. Bærerne er fra den lokale landsbyen, og gir inntekt til familien. I Bwindi fordeles jobben slik at alle familiene har mulighet til inntekt. Dette er også en utmerket måte å skape forståelse om viktigheten av bevaring av gorillaene og naturen.
  Det koster USD 20-25,- per bærer, som betales direkte til ham etter endt tur. Er du godt fornøyd med jobben, er det lov å gi litt ekstra.
  Selv om du ikke har behov for en bærer, bidrar du til familiens inntekt; en god gjerning.
 • Før du reiser bør du lese boken (eller se filmen) Gorillas in the Mist av zoologen Dian Fossey. Hun dedikerte sitt liv til forskning og bevaring av gorillaene.

I blogginnlegget Tett på gorillaene kan du lese om da jeg var på gorillatrekking

Reiseblogg, Afrika
Vel tilbake etter endt gorillatrekking!
Bæreren vår Josef var nesten like fornøyd med turen som meg!

1 hendelser på “Guide til gorillatrekking”

 1. Tilbakeping: Tett på gorillaene | Katharinas Unike Reiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen