Reiseblogg, Sør-Afrika

Vi har akkurat svingt av M4 og parkert bilen ved Boulders Beach, rundt 45 minutters kjøretur fra Cape Town (Sør-Afrika). Dette er en av de mest besøkte strendene på Kapphalvøya. Årsaken til alle de besøkende er ikke kritthvite strender og late dager på solsengen, men sorte og hvite fjærkre som ikke kan fly.

Boulders Beach er nemlig hjem til en av verdens største kolonier av afrikanske pingviner, og du kan komme ganske så tett innpå dem. De er staselig kledd for besøket – og turistene sjarmeres i senk.

Det hele begynte i 1982 da et par av disse sjarmørene slo seg ned i den myke sanden, mellom store granittblokker (boulders –  derav navnet Boulders Beach) som beskytter stranden mot vind, store bølger og strømninger. I dag bor det mellom 2000-3000 ikke-flyvedyktige fjærkre her.

Dessverre er den afrikanske pingvinen klassifisert som utrydningstruet.
Årsakene er mange; overfiske, ødeleggelse av naturlige leveområder, forurensning og uansvarlig turisme. Disse faktorene har også hatt innvirkning på kolonien på Boulders Beach, og de siste årene har antall pingviner sunket drastisk.

Heldigvis – til glede for både pingviner og turister – er Boulders og de nærliggende strendene blitt en del av Table Mountain National Park Marine Protected Area. Dermed er strendene rene og trygge, og pingvinene beskyttet.

Reiseblogg, Sør-Afrika
Følg skiltene til pingvinene på Boulders Beach!

For tre år siden ble det bygd gangbroer (også tilrettelagt for rullestolbrukere), som gir de rundt 60 000 årlig besøkende mulighet til å komme tett på pingvinene, og gir flotte utsiktspunkter.
Best av alt: Redene med egg og pingvinene er beskyttet!
Men det er ikke uvanlig at en eller flere pingviner finner det for godt å spasere litt på gangbroen, mellom de besøkende.

Etter å ha parkert bilen følger vi skiltet som viser vei mot pingvinene på Boulders Beach. Gangbroen tar oss gjennom frodig vegetasjon, og bak gjerdet er det nok av sorte og hvite fjærkre å beundre. Etter rundt ti minutters gange (som tar mye lenger tid siden vi må stoppe og beundre pingvinene), ankommer vi besøkssenteret.
Vi betaler inngangspengene og begir oss nedover mot stranden.

Det tar ikke lang tid før de første pingvinene viser seg frem. Noen ligger i redene sine, med øynene lukket. Andre står helt stille mens de lener seg litt framover, med de små vingene langs kroppen. Akkurat som de står i givakt. De bryr seg ikke det minste om alle ahhh og so cute rundt seg, eller sjarmerte turister som knipser i vei.

Noen av pingvinene har akkurat kommet opp fra vannet og tørker vingene i morgensolen. Andre spankulerer rundt mens noen er mer opptatt av å  rense den svarthvite fjærdrakten. Uansett hva de holder på, er de ufattelig søte. Spesielt når de rister seg og dilter i vei med sin karakteristiske gange.

Reiseblogg, Sør-Afrika
En skikkelig punker ønsker oss velkommen.

Det er litt merkelig at fuglene hekker på en offentlig badeplass, midt i byen. For du kan faktisk bade på Boulders Beach. Ikke bli overrasket om pingviner på jakt etter fisk under havoverflaten suser forbi deg mens du tar deg en dukkert.

Men vær obs på hvor du setter foten når du klatrer rundt på steinblokkene slik at du ikke tråkker på en pingvin – de er overalt.

Etter en drøy time med pingvinene er det på tide å komme seg videre. Vi rusler tilbake til bilen og er nøye med å følge anvisning på skiltene: Please look under your vehicle for penguins.
Det hender at pingvinene finner veien opp på parkeringsplassen og gjemmer seg under bilene.

Det siste du vil er å kjøre over en av disse søte og sjarmerende skapningene!

Reiseblogg, Sør-Afrika
AHHHH SÅ SØT!

VERDT Å VITE

 • Boulders Beach ligger i False Bay, rundt 45 minutters kjøretur fra Cape Town.
 • Det enkleste er å leie bil og kjøre selv. Husk at det er venstrekjøring i Sør-Afrika.
 • Du kan også ta toget fra Cape Town til Simon’s Town (husk å kjøp billett på førsteklasse). Toget kjører langs Kalk Bay, en utrolig flott kyststrekning. Fra Simon’s Town kan du enten rusle gjennom historiske Simon’s Town (rundt 30 minutters gange til Boulders Beach) eller ta en taxi.
 • Du betaler inngangspenger (160 rand per voksen og 80 rand per barn) ved Besøkssenteret. Du kan betale med kort (Visa og Mastercard) eller kontanter.
 • Besøker du Boulders Beach om vinteren (juni til august) bør du ha med tøy som er både vind- og vanntett. Gjerne en varm genser/jakke. I Sør-Afrika er det vinter når det er sommer i Norge.
 • Det er begrenset med parkeringsplasser, så ankom tidlig – spesielt i høysesong (Sør-Afrikas sommertid).
 • Boulders Beach er et beskyttet område – det er strengt forbudt å ta med seg noe annet enn bilder og gode minner.
 • Det er strengt forbudt å mate eller ta på pingvinene. Hold også avstand til pingvinene – de er ville dyr og kan bite.

Les mer om Table Mountain nasjonalpark

FAKTA OM PINGVINER

 • Pingvin-navnet stammer fra oppdagere på 1500-tallet som observerte likheten til den nå utdødde geirfuglen (Pinguinus impennis) – som på engelsk (great auk) var et synonym til «penguin» – og ga den samme navnet.
 • Hovedfargene på kroppen er sort på ryggen og hvit på buken, ofte med sorte striper på brystet og hvite prikker på hodet. Dette gir god kamuflasje for fiender både over og under vann. Noen av de ulike artene har i tillegg innslag av andre farger.
 • Kroppen er tettpakket med fjær, i stive, tette fjærbørster som regulerer og holder på varmen over og under vann.
 • Pingvinene har brystkam i skjelettet, men kan ikke fly. Vingene har gjennom artens evolusjon i stedet utviklet seg til effektive åreblader som de bruker for å svømme under vann. I dykket, som ligner mye på en flyvende fugl i lufta, brukes føttene også for å styre.
 • De korte svømmeføttene brukes også for å gå oppreist på land.
 • Pingvinen beveger seg i tillegg ved å skli på buken.
 • Pingvinene er svært sosiale dyr. De lever gjerne sammen i enorme kolonier, men har samtidig et sterkt behov for å finne en unik partner.
 • Når en pingvin først finner en make, forblir de som oftest trofaste til hverandre hele livet ut.
 • Afrikansk pingvin er utrydningstruet. De største truslene er klimaendringer, forurensning, overfiske, tap av naturlige leveområder, jakt og uansvarlig turisme.
Reiseblogg, Sør-Afrika
Tenåringene venter på at dunpelsen skal erstattes av smokingen.
Reiseblogg, Sør-Afrika
Hils på pingvinene!
Reiseblogg, Sør-Afrika
Velkommen til Boulders Beach!
Reiseblogg, Sør-Afrika
Afrikansk pingvin er utrydningstruet og passes godt på.
Eieren av rede nummer 83 har akkurat stått opp.
Reiseblogg, Sør-Afrika
Pingvinene holder til i et vakkert område.
Reiseblogg, Sør-Afrika
Det siste du ønsker er å mose en pingvin på vei ut fra parkeringsplassen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen