Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser

Det produseres vin i store deler av Sør-Afrika, men det er Kapplandets jorder som gir de beste vinene og har den vakreste beliggenheten. Bølgende vinmarker mellom majestetiske fjell og vingårder i Cape Dutch-stil er symbolsk med det som refereres til som Vinlandet.

På programmet i dag står de tre byene Stellenbosch, Paarl og Franschhoek, som alle har sine unike rariteter, sjarm, opplevelser og vingårder.

Siden jeg ikke er spesielt glad i vin (jeg liker det ikke i det tatt for å være ærlig, men kan godt bli med på smaking om sjansen byr seg), er det andre opplevelser som venter. Men jeg gir deg fortsatt noen gode råd på vinopplevelser i området.

Vi har en avtale om omvisning og vinsmaking på Babylonstoren. Ved ankomst er det ingen å se. Ingen vet heller hvor personen som skal møte oss er. Til slutt gir resepsjonisten opp og ber oss ta en tur i den vakre hagen på egen hånd.

Som sagt så gjort. Vi rusler mellom trær og busker, hilser på noen små skilpadder i hagedammen, ler av kalkunene som vandrer fritt omkring og koser oss i solen. Duften som smyger seg ut fra bakeriet er umulig å motstå og disken bugner av godsaker. Kanelbollene kommer rett ut av ovnen og vi fyller både en og to poser med fristelser. Innen vi ankommer Paarl, ti minutters kjøretur unna, er posene tomme.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Babylonstoren byr på vinsmaking, vakre hager, meditasjon og en avslappet atmosfære.

De tre bukkene bruse
Lille Paarl ligger idyllisk til, omgitt av fjell på alle kanter. Elven Berg snor seg muntert gjennom hele Paarl Valley. Vinruten her byr på 30 små vingårder, så den har mye å by på for vinelskere.

På La Concorde ligger ett av verdens største vinlagre, med plass til i alt 120 millioner liter samt fem av verdens største vintønner under samme tak. Du kan bli med på en guidet tur, men den bør bestilles i god tid i forveien.

Ved foten av det dominerende Afrikaans Taal-monumentet ligger Zandwijk, den eneste vingården i Sør-Afrika som fremstiller kosher-vin.

En av de mest fotograferte bygningen i Paarl er første stopp. Vi ankommer Fairview Cheese & Wine Farm, kjent for sitt geitetårn. Herlige geiter koser seg i tårnet og i sitt eget mattrau. De lar seg ikke affisere av at vi fotograferer, men lukker øynene og nyter solens varme stråler.

Tårnet er som hentet ut fra et eventyr, og det er til og med en bro mellom innhegningene som geitene kan krysse. For oss minner det De tre bukkene bruse, og vi håper at en av geitene skal gidde å lette på rompa og krysse broen for oss. Den gang ei, geitene er godt fornøyd med å slappe av i tårnet.

Det skal riktignok sies at en av dem tilslutt kommer bort for å bli klødd litt bak øret.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
En av de tre bukkene bruse har kommet trygt over broen.
Nå slapper han av i geitetårnet og speider etter trollet.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Søteste fyren i Paarl!

Osteelskerens paradis
Fra geiter til kuer. Neste stopp er Dalewood Fromage, en familiedrevet gård som lager de lekreste oster helt fra bunn av. De har en egen oppskrift, som det tok mange år og perfeksjonere. Osten er inspirert av magi og romantikk fra vingårder i nærheten.

Utvalget er stort, og inkluderer Brie, Camembert og Blue i ulike varianter, former og størrelser. Helt spesielt for Dalewood er Huguenot, Boland og Lanquedoc – typisk sørafrikansk.

Alle produktene er økologiske, uten noen tilsetninger og perfekt for vegetarianer.

Har du lyst på noe godt til vinen, anbefales et besøk i den lille butikken på Dalewood!

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Følg kuene som er på vei til Dalewood Farm.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Osten på Dalewood er inspirert av magien og romantikken i området.

En liten dose Frankrike
Bakenfor fjellene ved Stellenbosch ligger Franschhoek, også kjent som «Det franske hjørnet». Her er det massevis av vin å smake på, underjordiske vinkjellere, deilige pannekaker på fortauskafeer, flotte restauranter og piknik ved elvebredden som gjelder.

Byen er liten, så det er ikke noe problem å la bilen stå og i stedet begi deg til fots fra den ene vingården til den andre. Du kan plukke opp et kart på turistkontoret i Main Street.

For en opplevelse utenom det vanlige, anbefales en dag på Franschhoek Wine Tram. Denne hopp på/hopp av-turen er en av de beste måtene å oppleve den ekte essensen av Franschhoek Valley – vakre vingårder, scenisk landskap, gjestfrihet, mat i verdensklasse, utmerkede viner og 300 år gammel historie.

Vi avslutter besøket i Vinlandet ved det storslåtte minnesmerke og et museum (Huguenot Memorial Museum) over de første hugenottene som ankom i 1688 med kunnskaper om vindyrking i bagasjen. Det er de som har gitt byen navn.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Minnesmerket over de første hugenottene som ankom Franschhoek i 1688.

Våre stopp inkluderte:

VERDT Å VITE

 • Sør-Afrikas vinsuksess er en kombinasjon av fremragende kvalitet, relativt lave priser og entusiasme i vinindustrien.
 • Sør-Afrika er i dag verdens åttende største vinprodusent.
 • Det finnes over 350 vingårder, som produserer mer enn 6000 forskjellige viner.
 • Du kan prøvesmake vin hos vinforhandlere, leverandører og på vingårdene i et uformelt og avslappet miljø. Her handler det om å nyte et godt glass vin – og verdsette det for det det er.
 • Pinotagedruen ble skapt i Sør-Afrika i 1925, som en krysning mellom pinot noir og cinsault (i Sør-Afrika kjent som hermitage), derav navnet. Pinotage krever ikke så lang lagring som cabernet sauvignon-druen, og er svært fruktig, frisk og behagelig, bløt og rund samt nesten uten garvesyre.
 • Stellenbosch Wine Route er den eldste, etablert i 1971. Vinruten har over 100 vingårder som medlemmer.
 • Paarl Wine Route byr på 30 små vingårder.
 • Den mest unike opplevelsen er nok Franschhoek Wine Tram.
 • Turistkontorene i byene (Stellenbosch, Paarl og Franschhoek) hjelper deg gjerne med kart og håndbøker over vinrutene sine.
 • Vinlandet frister med alle slags typer overnatting; fra gjestehus til lekre lodger på vingårdene, i byene og ute på landet.
 • South African Wine Directory er en omfattende oversikt med nyheter, omtaler, vinklubb og rekke lenker til vingårder og vinruter.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Geitene slapper av en tidlig morgen i Fairview.
Det er vakkert i Stellenbosch.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
I bakeriet på Babylonstoren er det lett å la seg frist!
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Vi hever glasset og skåler for Sør-Afrika!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen