Nord-Makedonia er et land som virkelig gjenspeiler Balkans unike mangfold. Kanskje ikke øverst på destinasjonslisten til de fleste, men jeg garanterer at antall besøkende kommer til å øke i årene som kommer.
Siden Skopje er en undervurdert storby (foreløpig), gir den besøkende mulighet til å oppleve en autentisk by. Til tross for at byen er forholdsvis «uoppdaget» er det ikke mangel på verken severdigheter eller attraksjoner. Det er også et bredt utvalg restauranter og overnattingsmuligheter.
Som de fleste steder på Balkan har Skopje en turbulent historie. Mang en hersker har styrt over landet, som ble selvstendig i 1991 da de brøt ut av det tidligere Jugoslavia. Byen ble også sterkt rammet av et kraftig jordskjelv i 1963.
I 2014 ble det iverksatt et stort rehabiliteringsprosjekt kalt Skopje 2014. Hovedstaden skulle få et realt ansiktsløft, og planen var meget ambisiøs: 20 nye bygninger og 40 monumenter skulle opp – på bare fire år.
Årsaken var å gjenopprette byens historie og finne tilbake til sin makedonske identitet. Oppussingen ville også (forhåpentligvis) sette Skopje på listen over attraktive destinasjoner i Europa.
Prosjektet fikk også kraftig kritikk. Nord-Makedonia er ett av Europas fattigste land. Når myndighetene bestemte seg for å bruke flere hundre millioner euro på statuer og vakre bygninger, fikk det naturligvis reaksjoner fra befolkningen.
For besøkende har Skopje blitt en sjarmerende by, med en interessant blanding av gammelt og nytt.
Det er absolutt på tide å rette blikket mot Skopje:
Macedonia Square
Besøket i Skopje bør starte på Macedonia Square, selve hjertet i byen. Besøkende ønskes velkommen av Alexander den store, høyt til hest, med sverdet hevet.
Statuen har for øvrig ført til en rekke konflikter med nabolandet Hellas, som også hevder at Alexander «tilhører» dem. Nå er det offisielle navnet på statuen Equestrian Warriorer. Flyplassen i Skopje, som tidligere het Alexander the Great Airport, måtte også bytte navn på grunn av den 2000 år gamle helten som begge landene vil ha eierskap over.
Macedonia Square er dekket av hvite fliser, med bronsestatuer, fontener og omgitt av barokkbygninger med vakre utsmykninger. Kafeer, restauranter og butikker danner en halvsirkel rundt torget.
Om kvelden er bygningene opplyst og fontenene lyser i forskjellige farger.
The Stone Bridge
Fra torget kan du følge den 500 år gamle broen over elven Vardar. Broen er et symbol på Skopje, og er hovedelementet i byvåpenet og byens flagg.
Den gamle broen, som er 214 meter lang og 6 meter bred, ble bygd på ruinene av romersk bebyggelse etter ordre fra Sultan Mehmed II i perioden 1451 til 1469.
Opp gjennom århundrene har broen blitt ødelagt og reparert. I 1944 plasserte nazistene eksplosiver på broen, men etter forespørsel fra byens prominente beboere, ble broen spart og unngikk ødeleggelse.
Vakttårnet, som er formet som en mihrab (nisje i en moskévegg) er en rekonstruksjon fra 2008.
Broen tar deg tilbake i tid, og du befinner deg i Gamlebyen og The Old Bazaar. I 500 år (1392-1912) styrte ottomanerne dette området, og de har satt sitt tydelige preg på denne delen av byen.
The Old Bazaar
Den gamle basaren ligger på østsiden av elven Vardar, og det er som du trår tilbake i tid. Brosteinsbelagte gater, smale smug, butikker tett i tett og duften av mat som siver ut fra utallige små restauranter og kafeer.
Området har vært et handelssted siden 1200-tallet. Da ottomanerne styrte byen, utviklet området seg raskt til å bli byens viktigste sted for handel og økonomi.
Den gamle basaren ble sterkt skadet i et jordskjelv først i 1555 og i 1963, samt kraftig bombet under første og andre verdenskrig. Store deler er derfor restaurert, og er i dag det eneste kulturelle monumentet i Nord-Makedonia som har behold sin flerkulturelle arv fra ulike sivilisasjoner.
Den ottomanske arkitekturen er fremtredende, men du kan også se arkitektur fra bysantinerne. I dag huser de gallerier, suvenirbutikker, gullsmeder, klesbutikker (med et stort antall brudekjolebutikker), museer, restauranter og kafeer. I tillegg er det en rekke moskeer, to kirker, et klokketårn og Museum of Macedonia and Museum of Modern Art.
Ønsker du å lære mer om basarens historie og utvikling, er Museum of Skopje Old Bazaar et godt alternativ.
Skopje Fortress
Fortet, som også er kjent som Skopje Kale, etter det tyrkiske ordet kale, som betyr fort, ligger i Gamlebyen. Det er umulig ikke å se fortet, som ligger på byens høyeste punkt. Fortet er også å finne i byvåpenet og i flagget.
Det første fortet ble bygd i det 6.århundre f.Kr., og det ble brukt byggematerialer fra den romerske byen Skupi, som ble ødelagt av et jordskjelv i 518.
Opp gjennom århundrene har Kale blitt skadet, ødelagt og gjenoppbygd. I dag fungerer det som en utmerket plass å speide utover dagens Skopje.
100 menn og kvinner i bronse
Det er ikke bare Alexander den store som har fått æren av å bli foreviget med store statuer. Hans far, Filip II og moren Olympias, er også å finne rundt om i byen.
Krysser du den nylig konstruerte kunstbroen, kan du lære mer om makedonske kunstnere og musikere. De er æret med 29 statuer, og broen er verdt et stopp.
Totalt er det over 100 statuer, som inkluderer blant annet løver, fisk, okser og mennesker i ganske mange positurer. Dermed er det duket for en interessant spasertur når du rusler rundt i byen.
Velsmakende retter og litt i glasset
Det mangler ikke på restauranter og kafeer, som byr på fristende og velsmakende retter. Skopje representerer mat fra alle verdens hjørner, men du bør prøve noen av nasjonalrettene.
Tomat og bønner er en viktig del av ingrediensene, så Tavche gravche er en god start på måltidet. Til hovedrett bør du prøve Taba, en gryte med kylling eller grisekjøtt samt diverse grønnsaker. Retten forberedes i en leirgryte.
På elven Vardar ligger det også flere sjørøverskuter, med både restaurant og overnattingsmuligheter.
Vi spiste lunsj på Senigallia, som absolutt er verdt besøket.
Høydepunktet i matveien var middagen på Old City House (Stara Kuka), bygd i 1836. Den herlige restauranten representerer alt Nord-Makedonia tilbyr; sjarm, velsmakende tradisjonelle retter, gjestfrie mennesker og en avslappet atmosfære.
Restauranten er en gammel trebygning, med tradisjonell innredning. Det er vanskelig å velge fra menyen, og all maten lages i en gammel vedovn – på ekte makedonisk vis.
Hvitløksbrødet smelter i munnen – bare så det er sagt.
Ikke glem å smak på Rakija, brennevin laget på frukt, med rundt 40 prosent alkohol. Den serveres som regel som en shot, men drikk den sakte – gjerne i godt lag. Servitøren vår anbefalte å ikke drikke den på tom mage, uten at hun ønsket å utdype det noe mer….
«In victory you deserve Rakija. In defeat, you need it”.
Millenium Cross
Rett utenfor Skopje ligger Vodno-fjellet, som strekker seg 1066 meter over byen. Fjellet er et meget populært utfluktssted for både turister og lokale.
Ønsker du å gå fra parkeringsplassen til toppen, tar det mellom 3 til 6 timer. Husk gode sko, drikke og niste. Ved parkeringsplassen og på toppen, er det kafé og toaletter.
For de som ønsker en mer behagelig reise opp (og ned), går det kabelbane.
På toppen venter spektakulær utsikt over Skopje – og det 66 meter høye Millenium Cross. Dette er ett av verdens høyeste kors, og ble bygd i anledning kristendommens 2000 års jubileum i Nord-Makedonia.
Korset består av 12 kolonner, som representerer de 12 apostler. Inne i korset er det en heis som tar deg til toppen. Om natten er korset belyst.
VERDT Å VITE
Reisen hit
Fra Norge går det direktefly med Wizzair fra Torp flyplass. Flyturen er på rundt 3 timer.
Fra flyplassen er det omtrent 30 minutter til sentrum. En taxitur koster rundt 200 kroner, mens en bussbilletter koster rundt 30 kroner per person.
Du kan også ta tog fra Beograd (Serbia), som tar rundt 9 timer.
Overnatting
Skopje byr på overnatting i alle prisklasser og en rekke internasjonale hotellkjeder har etablert seg i byen.
Vi valgte å bo privat, og leide en leilighet i utkanten. Sweet Apartment ligger i et koselig boligstrøk, med kjøpesenter, baker og matbutikk bare noen minutters gange unna. Det er rundt fem minutters gange til busstopp, som gir lett tilgang til hele byen.
Vi benyttet oss av apostlenes hester, og det er rundt 15 minutter til sentrum.
Leiligheten var koselig, rent og godt vedlikeholdt. Det manglet ingenting. Eieren tok godt imot oss.
Merk at du må betale kontant ved ankomst.
Ønsker du en overnatting litt utenom det vanlige, kan du ankre opp for natten i ett av sjørøverskipene på elven Vardar.
Senigallia Hotel er å anbefale, men husk å be om rom ut mot elven. Prisforskjellen er ikke stor, og utsikten er langt bedre enn om du skal stirre inn i betongen på bryggekanten.
Prisnivå
Skopje er en forholdsvis rimelig by å besøke. Du kan spise et festmåltid uten at det koster mer enn en brøkdel av hva det koster hjemme.
Valuta
Den lokale valutaen heter makedonsk denar. 100 norske er rundt 600 denar, avhengig av valutakursen.
Det er minibanker overalt i byen. De fleste restauranter og butikker tar kort.
Opplevelser
Skopje er en sjarmerende liten by, men det tar ikke all verden å utforske den. Byen kan fint oppleves til fots.
Det er mange flotte utfluktsmuligheter, som fint lar seg gjøre på en dag. Besøk andre steder i Nord-Makedonia eller ta turen til nabolandet Serbia.
Leiebil er en utmerket måte å komme seg rundt. Internasjonale kjeder som Avis og Hertz har utleiesteder i sentrum av Skopje.
Det er ikke noe problem å krysse grensen til Serbia, men husk at det fremkommer at dere har tillatelse på papirene fra utleiefirmaet.
Ønsker du ikke å kjøre selv, er det en rekke operatører som arrangerer dagsturer. Du kan delta på en gruppetur eller bestille privat sjåfør/guide.