Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser

Det er kjent som Sør-Afrikas vidunder. Et landemerke på vel tusen meter, som troner over Cape Town på dagtid og er flott opplyst om natten. Noen ganger ligger det skjult bak tåke eller skyer. Da sier man at duken er lagt på.

Himmelen er fortsatt blå da vi kjører opp mot Table Mountain. Så kommer tåken snikende. Den smyger seg rundt toppen, lavere og lavere. Innen vi har kommet oss inn i kabelbanen, er tåken halvveis nede på fjellsiden.

Kabelbanen bruker to-tre minutter opp til toppen. For oss betyr det at siste rest av turen opp gir null sikt. Det er som å stirre inn i en tykk ball med bomull, som omringer metallboksen vi sitter i. Nesten som den skjæres hull i. Dermed ble ikke turen opp like spektakulær som forventet.

I det vi kommer ut av kabelbanen er det grått, trist og guffent. Regndråpene faller tungt og vi hutrer. Utsikten er lik null og opplevelsen ikke helt den samme som sist jeg var her (knallblå himmel og sol).

Men det er slik Table Mountain er: Noen ganger ertelysten, andre ganger sint og noen ganger ganske så medgjørlig.

Været kan vi ikke gjøre noe med. Vi er tross alt på toppen av Table Mountain, hvor høyeste punkt er Maclear’s Beacon (1086 meter). Toppen av fjellet danner et 3 kilometer langt platå, som minner om en enorm bordplate. Den igjen er pyntet med kampesteiner og blomster. Rundt om på bordet løper små, lodne skapninger som minner om en blanding av kaniner og rotter. Sjarmørene kalles klippegrevling og er riktig så søte.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Midt i tåkehavet. Men vi er tross alt på Table Mountain!

Table Mountain er en fredet del av Cape Peninsula nasjonalpark, kjent for sin rike flora. Det skal visstnok være 2200 ulike plantearter og 1470 blomstertyper her oppe, hvorav mange er endemiske.

Når tåken ikke har bestemt seg for å blokkere utsikten, kan besøkende nyte den fantastiske utsikten over byen, innlandet og halvøya ned mot Kapp det gode håp. Ute i havet ligger den flate Robben Island, Nelson Mandelas tidligere fengsel.

Table Mountain er et merkelig fjell, som lokker besøkende fra hele verden. Du kan enten ta kabelbanen opp (og ned) eller bestige fjellet til fots. Det er mange gode fotturer i fjellet, men husk at værforholdene kan endre seg til både regn og blest, så kle deg deretter.

Med en vind som blåser sterkere og sterkere og økende mengde regn, bestemmer vi oss for at nok er nok og det er på tide å ta turen ned. Det virker som alle andre besøkende har tenkt det samme, for køen til kabelbanen er uendelig lang. Ingen tvil om det ikke blir en rask nedstigning i dag!

Kabelbanen rommer 65 personer og gulvet roterer slik at du kan se til alle kanter – når været tillater det.

Endelig er det vår tur. Kalde og våte entrer vi vognen, som raskt tar oss ned til nedre stasjon. Verken tåke eller regn eksisterer her nede. Merkelig, siden det bare er noen minutter siden vi var på toppen og danset på bordet.

Vi fikk ikke med oss den spektakulære utsikten, men det er ok. Nå har vi enda en grunn til å komme tilbake til Cape Town, som anses som en av verdens vakreste byer.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Klippegrevlingen er en søt liten krabat.

VERDT Å VITE

  • Table Mountain (Taffelberget) er Cape Towns mest kjente landemerke.
  • Du kan enten ta kabelbanen opp og ned (husk å kjøp billett med retur), eller bestige fjellet til fots.
  • Det anbefales å bestille billetter på forhånd, spesielt i høysesong (november til februar). Du bestiller billettene på nett.
  • Billettene deles i to: Morgen (mellom klokken 08:00 – 13:00) og ettermiddag (fra klokken 13:00). Selv om billetten din gjelder for morgenen, trenger du ikke ta banen ned før klokken 13, du kan bli helt til siste kabelbane om ønskelig.
  • Normalt sett er det færre besøkende om ettermiddagen.
  • Beste tid å besøke Table Mountain er i perioden november til februar. Da er det sommer i Cape Town, og været er mildere og tørrere. Kabelbanen er åpen lenger i denne perioden.
  • Våre sommermåneder er vinter i Sør-Afrika. Table Mountain stenger for renovering i rundt 4 uker (ofte begynnelsen av juli til begynnelsen av august). Sjekk hjemmesiden før du planlegger besøket.
  • Ønsker du en unik opplevelse, anbefaler jeg at du tar med piknikkurv og ser solnedgangen fra toppen!
  • Det er gratis parkering, men husk at dette er Cape Towns mest populære attraksjon så det kan være fullt. Det er lett å komme seg fra sentrum med buss eller gratis skyttel service. Skal du være i Cape Town i flere dager og ikke har leiebil, er billett til Hop-On, Hop-Off buss en god løsning.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
På nedre stasjon er tåken borte. Cape Town åpenbarer seg foran oss.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Velkommen til Table Mountain – når duken er lagt på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen