Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, Unike Reiser

De fire dragene har slått ut vingene. Med store, vidåpne gap er de klare til å angripe. Dyrefigurene har inntatt hver sin plass på Dragebroen, en av flere veier over Ljubljanica-elven. Dragene er ikke et tilfeldig valgt motiv – de er selve symbolet på Ljubljana, og er også å finne i byens våpenskjold, som troner øverst på toppen av Borghøyden.

Ljubljana er en sjarmerende by, ofte oversett når det kommer til storbyferie i Europa. Byen er vel verdt et besøk, og det bør absolutt komme på ønskelisten til nordmenn.

Elven Ljubljanica renner som en livsnerve gjennom det historiske sentrum av byen. Rundt om finner du kremmere som selger alt fra suvenirer til art nouveau-lamper og gamle jugoslaviske pengesedler. Servitørene løper med brett fylt av drikke og varme matretter mellom bordene på de mange serveringsstedene og nyforelskede par vandrer hånd i hånd langs elvebredden.

Ljubljana ble hovedstad i et uavhengig Slovenia i 1991, men byens historie strekker seg mange tusen år tilbake i tid. Restene av den romerske bymuren i Ljubljana ble grunnlagt for et par tusen år siden, og i de tysktalende landene i middelalderen gikk byen under navnet Laibach. Byen slapp billig unna de to verdenskrigene. Til gjengjeld ble byen rammet hardt av et jordskjelv i 1895. Noe som indirekte har vært med på å forme dagens Ljubljana. Skjelvingen rystet nemlig store deler av de italienskinspirerte barokkbygningene med jorden. Dermed var alt lagt til rette for at både lokale og østerrikske arkitektur kunne bringe tidens nye byggestil til byen: art nouveau.

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, Unike Reiser
Elven Ljubljanca er byens livsnerve. Langs breddene er det vakre bygninger og herlige kafeer.

Denne sjarmerende hovedstaden er kompakt og liten. Byen brer seg ut nedenfor Borghøyden og langs Ljubljanica-elven. Her er et herlig sammensurium av livlige kafeer, markeder, vakre bygninger og gode restauranter.

Ljubljana er en av Europas minste hovedsteder, med rundt 290 000 innbyggere. Det føles om som alle er samlet på Prešernov trg, byens mest sentrale plass. Den er flott anlagt rundt den røde fransiskanerkirken fra 1660, oppført i barokkstil. Over plassen ruver en statue av den slovenske dikteren Prešeren, som plassen er oppkalt etter.

Turen fortsetter til Glavna Tržnica, et marked som bugner av hjemmedyrket frukt og grønnsaker, urter, krydder, salt fisk og potica-hvetemelskaker med mandel- og valnøttfyll.

Hver morgen ankommer gamle og ikke fullt så gamle damer med seg varer inn fra landsbygda. Markedet er ikke bare spennende fordi du kan kjøpe en rekke matvarer, men også på grunn av arkitekten Jože Plečniks design. Han har skapt den elegante arkaden og markedsbygningen som avrunder markedet og som strekker seg langs Ljubljanica-elven.

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, Unike Reiser
En av Ljubljanas attraksjoner er borgen Ljubljanski Grad.

Slovenias hovedstad bør ses fra oven. Da mener jeg fra den gamle borghøyden som i århundrer har spilt en viktig rolle i forsvaret av byen.

En toppmoderne taubane tar meg med opp til Ljubljanski Grad, som har sin opprinnelse til 800-tallet. Dagens utseende tilskrives et jordskjelv i 1511, en renovering på 1600-tallet og en nylig avsluttet overhaling.

Foruten den flotte utsikten huser borgen et virtuelt museum hvor du får en rask innføring i byens viktigste perioder gjennom en 20 minutter lang 3D-film.

Borgen er også hjem til et dukkemuseum og et stort antall historiske rom som Chapel of St. George og fengselet.

I Escape Castle kan du lære mer om byens historie gjennom fem utfordringer – og kanskje klarer du å redde dragen!

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, Unike Reiser
Tiltrekkende og brutale. Bronsedragene i art nouveau-stil ønsker deg velkommen på Dragebroen.

Ljubljanas topp 10 attraksjoner

Ljubljana Castle
Plečnik’s Ljubljana
Dragon Bridge (Zmajski most)
Central Market
Prešernov trg Square med fransiskanerkirken
The City Museum of Ljubljana
Katedralen (Church of St. Nicholas)
Nasjonalgalleriet
Town Hall
Tivoli Park

Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, Unike Reiser
I borgen er det museum, restauranter, kafeer og flott utsikt over byen.
Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, Unike Reiser
Prešernov trg med fransiskanerkirken er vel verdt et besøk.
Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, Unike Reiser
Fra borghøyden kan du se utover byen og det populære markedet.
Reiseblogg, Slovenia, Ljubljana, Unike Reiser
En toppmoderne taubane tar deg opp til borgen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen