Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser

Et eldre ektepar sitter på samme rad som meg på flyet til Kairo. Damen, som har en tykk guidebok i hånden, forteller at det er første gang de skal til Egypt. De gleder seg voldsomt. Hun spør om jeg har vært der før. Jeg har bodd i faraoens land i to år og kjenner både Kairo og landet godt.

– Kairo er egentlig et forsøplet glansbilde. Gatene er som spagetti, sjåførene er gale og ro må du se lenge etter, sier jeg.

Damen ser litt forvirret på meg, blar litt i boken sin. Skuffet over min litt negative holdning og sikkert forundret over at jeg vender tilbake.

– Kairo er også hyllet i en kappe av opphisselse, begeistring og mystikk. Den er full av mørke hemmeligheter og strålende festligheter. Det er en herlig by, om du graver litt dypere, smiler jeg.

Damen lukker guideboken og ektemannen bøyer seg nærmere for å høre. Jeg begynner å fortelle…

Grunnlagt i 969 og med en fascinerende historie kan besøkende forvente det aller meste, inkludert et pulserende folkeliv. Fattig og velstående bor side om side. Moderne bygninger er blandet med gamle, nærmest falleferdige bygninger. Du ser esler og biler om hverandre. Trafikkregler eksisterer ikke – her er det den sterkeste som vinner. Eller den som er ivrigst på hornet. På markedene kan du stort sett på kjøpt det aller meste. Vennlige og nysgjerrige mennesker tilbyr deg varer av alle slag, fra egyptiske guder til parfyme og en kopp te.

I denne hypermoderne megastorbyen ved Nilens bredd skjuler det aller meste seg under en litt grumsete overflate. Som besøkende må du være forberedt på eksos, kaos, betong og støv. Egypterne selv kaller byen Umm el-Dunya, som kan oversettes med «Verdens moder». Kairo er en by som har alt!

Egypts hovedstad har mellom 15-20 millioner innbyggere. Det virker som alle er på vei mot deg – hele tiden. Det er på egen risiko du krysser gaten eller setter deg inn i en taxi. Alle venter på det rette øyeblikk å krysse gaten. For det rette øyeblikket kommer aldri. Her smetter man mellom, forbi eller bak alle bilene, som tuter iltert på fotgjengerne. Slik skilles turisten fra egypteren.
Folk du møter har en avslappet holdning til livet og man tar ting som de kommer. Her skjer alt insha’ Allah – om Gud vil.

Kairo deles i flere byområder, hver med sin sjarm og attraksjoner. Avhengig av hva du er interessert i, kan du fordele oppholdet på hvilke bydeler som fascinerer mest.

Ingen reiser til Kairo uten en tur til Giza, som ligger på Nilens vestbredd, noen kilometer sør for Kairo. Platået domineres av de imponerende og berømte pyramidene, som er vakrere enn du forventer. Gå for all del ikke glipp av en tur inn i gravkammeret, men vær forberedt på at det er trangt, varmt og slitsomt. Sfinksen vokter pyramidene slik den har gjort i over 4500 år. Jeg lurer fortsatt på hvilke hemmeligheter den holder skjult!

Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Pyramidene i Giza – de eneste av verdens syv underverker som fortsatt står.
Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Sfinksen har en imponerende alder. I mer enn 4500 år har den voktet pyramidene.

Det islamske Kairo er byens religiøse midtpunkt. Minareter, mausoleer, markeder, bønnerop og et fargerikt folkeliv venter den som tar turen hit.

En av mine favoritter er basaren Khan el-Khalili. Med en historie som strekker seg tilbake til 1600-tallet, er dette en av verdens største og eldste markedsplasser. Ønsker du å teste dine egenskaper innen pruting, er de trange smugene stedet å gjøre det på. Kjøpmennene gjør sitt beste for å overbevise deg om at akkurat deres varer (les suvenirer) er av den aller ypperste kvalitet. De blir skuffet om du aksepterer første pris, og det forventes at prisen diskuteres. Vær derfor forberedt på at handelen kan ta tid. Men det er en del av sjarmen.

Når statuer av faraoer, gudinner, nytt gullsmykke, noen flasker med egyptisk parfyme og en vannpipe er kjøpt inn, anbefaler jeg at du slår deg ned på en av de mange kafeene på Hussain-plassen. Myntete, kaffe, brus eller min favoritt, sahlab. Dette er en varm, tykk og kremete drink laget av mel fra tørkete knoller fra ville orkideer og kardemomme på toppen. Prøv gjerne en vannpipe, hvor du kan velge mellom en rekke smaker, for å få følelsen av å slappe av på egyptisk vis.

Deretter bør turen gå til Citadellet og Muhammed Alis moské. Herfra er det flott utsikt over Kairo, og den alabastbelagte moskeen er vel verdt et besøk. Når du speider utover Kairo er det vanskelig å forestille seg at den er hjem til nesten 20 millioner mennesker. I klart vær – noe som er sjelden i denne byen – dukker pyramidene i Giza og til og med i Dahshur opp av disen.

Moskeen er det siste tilbygget på Saladins citadell, som er Midtøstens største festning. Den ble påbegynt allerede på 1100-tallet, og ble opprinnelig bygd til minne om sønnen hans, Tusun Pasha. Muhammed Ali moskeen er et av kjennetegnene på Kairo, og lett å kjenne igjen med en kuppel på 41 meter og de 82 meter høye minaretene. Moskeen er også ganske så kosmopolitisk. Den ble bygd av albanskfødte Mohammed Ali, tegnet av grekeren Yusuf Bushnaq, etter tyrkisk modell. I motsetning til eldre og enklere moskeer er interiøret dekorert med lysekroner og bladgull.

Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Basaren Khan el-Khalili er et mekka for shoppingglade turister.
Her kan du få navnet ditt med hieroglyfer på papyrus.
Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Muhammed Ali moskeen er ett av Kairos kjennetegn.

Intet besøk i Kairo er komplett uten et besøk på Det egyptiske museet. Her kommer du ansikt til ansikt med mektige faraoer som Ramses den store og Seti I. Du kan beundre gullmasken til Tutankhamon, vandre i ganger, gallerier og haller fylt med de mest vidunderlige skatter. Det er lett å fortape seg i Egypts historie, som tar deg gjennom det ene dynastiet etter det andre. Du burde stoppe ved hver eneste gjenstand, men det er umulig. Museet huser nemlig mer enn 100 000 gjenstander, som er utstilt på gulv, vegger og i montrer.

Da jeg var i Kairo lå museet i det som kalles downtown Kairo. Nå ferdigstilles et nytt og topp moderne museum rett ved pyramidene. Når dørene endelig åpnes for besøkende, blir dette verdens største museum dedikert til en enkelt sivilisasjon.

Kvelden bør avsluttes med en kveldstur på Nilen. Felukkaene ligger side om side ved kaien og venter på å ta deg med på en reise på Egypts livsnerve. Seilbåtene kommer i alle størrelser og krysser elegant opp mot den lune nordavinden på det store, brede stykket av Nilen mellom øyene Roda og Zamalek. De tar deg med inn og ut mellom alle broene i Kairo. En utmerket måte å komme vekk fra alt bråket i hovedstaden.

Gå heller ikke glipp av Sound & Light show ved pyramidene. Et spektakulært show hvor Sfinksen (stemmen til den egyptiske skuespilleren Omar Sharif) forteller historien om de tre store faraoene Khufu, Khafra og Menkaure. Når mørket senker seg og pyramidene lyses opp, er det som du trer gjennom en portal som tar deg med til oldtidens Egypt. Du reiser tusenvis av år tilbake i tid, og Egypts arv vekkes til live.

Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Om du trodde pyramidene var imponerende i dagslys – bare vent til du ser Sound & Light Show om kvelden!

Megabyen Kairo er ikke en av verdens vakreste byer, men det er noe storslått og sjarmerende ved den. Begi deg gjerne ut til fots og utforsk lokale kafeer og trange smug. Spis shawarma eller falafelsandwich til lunsj, lær mer om kopterne (de kristne i Egypt) og spis middag i den roterende restauranten i Kairo-tårnet.

– Kairo er en verden med lange skygger av historisk og kulturell betydning, med glitter og stas fra nåtiden. Den er hyggelige mennesker, innpåslitne selgere, faraoer, kaos og støy. Kairo er rett og slett ikke som alle andre byer, avslutter jeg.

Ekteparet smiler fornøyd og spør om jeg vil være guide for dem på det tre dager lange oppholdet.

Hvorfor ikke?

Jeg har ikke noe imot å oppleve Kairo med alle sine skatter en gang til…

VERDT Å VITE

 • Kairo er en helårsdestinasjon, men det er ikke uvanlig med 40 grader om sommeren. Reiser du i denne perioden, anbefales hotell med basseng.
 • Du rekker fint å oppleve Kairo i løpet av en langhelg. Mange kombinerer med besøk i Luxor og/eller cruise på Nilen og ofte badeferie ved Rødehavet.
 • Det kreves ingen spesielle vaksiner for å reise til Egypt, men sjekk gjerne med ditt lokale vaksinasjonskontor i god tid før avreise.
 • Norske statsborgere må ha visum til Egypt. Dette fås ved ankomst og betales kontant med dollar eller euro.
 • Kairo flyplass ligger cirka 20 kilometer fra sentrum. Avhengig av trafikken kan det ta alt fra 15 minutter til en time eller mer å komme seg til sentrum. Taxiene er svarte og hvite, og kjører ikke med taksameter. Husk å forhandle om pris!
 • Du må regne med å bruke mye penger på inngangsbilletter. Det koster penger å komme inn på stort sett alle severdigheter, og prisnivået er som hjemme i Norge eller dyrere. I tillegg til selve inngangsbilletten må du regne med å kjøpe enda en billett for å komme inn på de største attraksjonene. På Giza-platået betaler for å komme inn, og deretter må du kjøpe en billett til om du vil inn i en av pyramidene og Solbåtmuseet.
 • Skal du handle i basarene må du prute!
 • Første ordet du bør lære deg er bakshish: Driks. Lønningene er generelt meget lave i Egypt, så selv egypterne gir driks til de som er lavere stilt.
 • Det er tillatt å fotografere i moskeer, templer og på de fleste turiststeder. Noen steder kan det koste penger, og da står prisene på et skilt ved inngangen. Det er som regel ikke lov å fotografere på museer. Skal du fotografere mennesker, er det høflig å spørre først.
 • I teorien kan du kle deg som du vil i Egypt. Oppholdet vil være enklere om du ikke viser for mye bar hud, spesielt i byene og på ikke-turistifiserte steder. Ved besøk i moskeer og kirker må man dekke skuldre/armer. Short er stort sett greit så lenge de går ned til knærne. Kvinner må ofte dekke håret.
Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Nilen bukter seg gjennom Kairo. Lunsj på en av de mange båtrestaurantene er absolutt å anbefale.
Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
SMIL – du skal på kameltur. En ridetur på denne sjarmøren er en opplevelse vel verdt å få med seg.
Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Muhammed Ali moskeen er imponerende, også innvendig.
Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Etter en lang dag med opplevelser er det godt å slappe av på en kafé med vannpipe og sahlab.
Reiseblogg, Egypt, Unike Reiser
Det er trangt om plassen i Kairo. Dette er et vanlig syn blant parkerte biler.

2 hendelser på “Kairo – ganske kaotisk og veldig eksotisk!”

 1. Oi, så spennende og godt beskrevet. Flotte bilder du deler også. Så gøy at du har bodd der, da 🙂
  Du har solgt inn meg 😉 Kairo har lenge vært på ønskelisten 🙂
  /Laila

  1. Tusen takk 🙂 Gøy å høre at Kairo står på ønskelisten! Jeg har satt byen på listen igjen selv siden de åpner det nye egyptiske museet. Det i seg selv er verdt å reise tilbake til 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen