Hester, grotter og slott i Slovenia

Hjem » Hester, grotter og slott i Slovenia

Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser

Slovenia er et ganske oversett land når nordmenn skal velge neste ferietur. Ganske så trist, for landet har utrolig mye å by på. Her finner du sjarmerende byer, fjell, strender, kursteder, aktiviteter og god mat. Dermed er Slovenia absolutt et reisemål du bør vurdere til neste ferie!

Jeg befinner meg i Primorska, som betyr «ved havet», men det er ikke det som lokker meg hit. I stedet er det regionen kjent som Grottelandet, i det tørre, klippefulle Karst. Området er hjem til noen av Europas mest fantastiske grotter. Hesteinteresserte kommer også til å like seg her. I Lipica ales nemlig de berømte kritthvite lipizzanerhestene opp. Legg så til et eventyrslott omgitt av fjell, så har du et variert og spennende program.

Hestehovene dundrer mot bakken i det et tjuetalls vakre lipizzanerhester slippes ut fra innhegningen. De galopperer nedover alleen, hvor hundre år gamle linde- og eiketrær danner kulissen. Oppdretterne har grønne uniformer, som matcher farmens frodige omgivelser.
Velkommen til Lipica – hjemsted til de hvite hestene!

Jeg har ankommet et av verdens eldste og mest velrenommerte stutterier. Lipica ble grunnlagt i 1580 av erkehertug Karl, sønn av den østeriske keiser Ferdinand 1. Senere ble lipizzanerne brakt til Wien og Den spanske rideskolen, men etter andre verdenskrig gjenopptok Jugoslavia tradisjonen med oppdrett av lipizzanerhester. I dag er det 400 hester på stutteriet.

Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
På stutteriet kan du se hvordan de vakre lipizzanerhestene blir trent opp.

Besøkende lar seg imponere av de vakre hestene og det flotte landskapet. Du kan enten bli med på en guidet omvisning eller utforske området på egen hånd. Besøket tar deg til de meget velholdte stallene og luftegårdene samt se de elegante hestene i aksjon. Hestene brukes enten til show, konkurranser eller som ridehester. Selvfølgelig er det et stort antall føll, som bare har det gøy også. Lipizzanerne blir født svarte, men blir hvite som to-åringer. De lever et bekymringsfritt liv sammen med flokken de første tre årene. Når de er fire år, begynner treningen, og de er klare til oppvisninger når de fyller syv år.

Besøket starter i den gamle stallen, Velbanca, hvor de prominente greinene av lipizzanerrasen kan ses. Deretter går turen til de to museene, The Lipizzaner og Horse Carriage Museum. Førstnevnte tar for seg hestenes utvikling og historie, med en rekke interaktive opplevelser – morsomt for både barn og voksne.

Om du ikke vil nøye deg med å beundre lipizzanerne, er det fullt mulig å bestille rideundervisning. Barn kan teste rideferdighetene på ponnier. Ønsker du ikke å sitte på hesteryggen, anbefales en tur med hest og vogn.

Stutteriet har også show hvor du kan se hestene fremføre sine ferdigheter, akkompagnert av musikk – naturligvis. Showet varer i 45 minutter og billetter bør bestilles på forhånd.

Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Lippizanerne blir født svarte, men blir hvite som to-åring. Det er enda en stund til dette føllet skal starte treningen sin.
Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
På The Horse Carriage Museum står en rekke flotte vogner fra ulike tidsepoker utstilt.

En reise til jordens indre

Det er vanskelig å løsrive seg fra lipizzanerne, men mørket venter. Neste stopp tar oss fra vakre nåletreskoger til et underjordisk skaperverk som tar pusten fra besøkende. Postojna-grottene er Slovenias mest berømte – og mest besøkte – turistattraksjon.

Reisen til jordens indre starter med et minitog. Det lille toget har fraktet besøkende inn i grottene i mer enn 140 år. I begynnelsen er det ganske mørkt, deretter åpner fjellet seg – til en eksplosjon av farger. Hule etter hule skifter dryppsteinsformasjonene karakter. Stalaktitter og stalagmitter er lyssatt og fremhevet på vakkert vis.

På den 1,5 timer lange omvisningen får du blant annet se den største stalagmitten (16 meter), kjent som The Skyscraper. Også imponerende er den krystallhvite The Brilliant, selve symbolet på Postonja-grottene. Her finner du også verdens eldste undergrunnpostkontor og en suvenirbutikk.

Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Dryppsteinsformasjoner i alle mulige fasonger.
Stalaktitter og stalagmitter er lyssatt og fremhevet på spektakulært vis.

Guidens stemme runger kraftigere etter hvert som du beveger deg inn i dypere ned i undergrunnen. Tusenvis av dryppsteinsformasjoner utsmykker det som minner om små og store ballsaler. Selv om Slovenia er et lite land på overflaten (litt mindre enn Nord-Trøndelag), åpner det seg helt nye verdener under jordoverflaten.

Grottene virker magiske, og fantasien får fritt spillerom. Det er lett å se for seg at underlige skapninger bor i de mørke avgrunnene eller skjuler seg i deler som ikke er opplyst. Selv om temperaturen holder seg konstant på rundt åtte grader, er det ikke kulden som gir gåsehud. Det er synet av naturens eget skaperverk.

Legenden forteller at det en gang i tiden bodde en drage i Postonja-grottene, og at en menneskefisk er dens opphav. I dag kan besøkende se den øyeløse skapningen olm (Proteus anguinus), som kan leve i mer enn 100 år og gå opptil åtte år uten mat. I en av grottens korridorer kan du se et vivarium hvor du kan lære mer om disse fascinerende skapningene.

«This is a new world. This is paradise!»
Luka Čeč, en lokal beboer som oppdaget de vakreste delene av Postojna-grottene.

Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Postojna-grottene er bebodd av den øyeløse skapningen olm.

Et eventyrlig slott i fjellet

Vel tilbake på overflaten, er siste stopp for dagen det eventyraktige slottet Predjama. Dette uinntagelige slottet befinner seg midt på et 123 meter høyt fjell, hvor det har ligget i 800 år. Renessanseslottet er en kombinasjon av natur- og menneskeskapte elementer, og forteller en unik historie – akkurat som du forventer av et slott. Predjama er blant de ti mest fascinerende slottene i verden, og så romantisk at mange velger å gifte seg her.

Alle slott med respekt for seg selv har en ridder, og Predjama er intet unntak. Den romantiske legenden om den rebelske ridderen Erazem, som motstod imperiets hær da de beleiret slottet i over et år.

Slottets historie inkluderer også en hemmelig tunnel og en kvinnes kjærlighet og hengivenhet. Med andre ord: Alt du trenger for en fengslende historie…

Så må jeg også legge til at til tross for at Erazem var en modig og nærmest uslåelig ridder, skal han visstnok ha død mens da han var på toalettet. Han ble forrådt av sin egen tjener.

Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Predjama Castle er som hentet ut av en eventyrbok.

Predjama er en uforglemmelig opplevelse, og besøket tar meg med gjennom slottets kjøkken, torturkammer og kapell. Rundturen gjør det lett å forestille seg hvordan livet i middelalderen utspilte her på slottet. Uten våpen er det ingen riddere, og uten riddere er det ingen kamp. Rommene inneholder både våpen i form av lanser, sverd, buer, hellebarder og skjold. Det er nesten så jeg hører sverdene slå mot hverandre, riddernes kamprop samt trubadurenes sang.

Slottet har også en naturlig sjakt, som Erazem fikk utvidet. Denne leder ut av slottet og tar besøkende til en utgang, 25 meter høyere opp. Det var denne sjakten som sørget for mat og drikke til beboerne da slottet var under beleiring.

Da er det bare å gi fantasien fritt spillerom – og planlegg en tur til Slovenias imponerende Karst-område!

Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
De mange utstillingene tar deg med på en reise gjennom slottets historie.
Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Lipizzanerhestene regnes som de mest elegante i verden.
Du kan hilse på dem når du besøker Lipica Stud Farm.
Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Lipica Stud Farm har ikke bare hester. Denne nysgjerrige katten fulgte meg på besøket i stallen.
Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Høyt til hest!
Jeg fikk testet rideferdighetene på museet The Lipizzaner.
Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Postojna-grottene er Slovenias mest kjente – og besøkte – attraksjon.
Reiseblogg, Slovenia, Unike Reiser
Utsikten fra loftet på Predjama Castle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen