Senegal – hvor nye opplevelser venter!

Hjem » Senegal – hvor nye opplevelser venter!

Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser

Klokken er litt før syv om morgen og det er hektisk på brygga. Biler, lastebiler, sykler, fotgjengere, kjerrer og varer skal om bord. Støvnivået er langt over det jeg er vant til så tidlig på morgen, men så er det heller ikke hver dag jeg tar ferge fra Gambia til Senegal.

Det er et sjarmerende kaos når alle skal om bord. Her er det ikke egen rampe for de som er til fots. De smetter mellom og foran biler og lastebiler, som alle bruker hornet for å gi beskjed om at de kommer. Med unger på ryggen og store sekker på hodet balanserer kvinnene seg gjennom mengden. Kjølebokser, tønner og enorme sekker med matvarer trilles inn på trillebårer med skjeve hjul. Når fergen ser stappfull ut for en nordmann, betyr det egentlig at det er plass til minst det dobbelte. Avgangstider eksisterer heller ikke – fergen kjører når den er full. Enkelt og greit.

Drøye 45 minutter etter at fergen forlot Banjul (Gambia) legger den til kai i Barra. Samme kaotiske tilstand når alle skal av. Samtidig er det system i rotet, og jeg er imponert over sjåførenes egenskaper til å snirkle gamle biler og store lastebiler forbi folkemengden. Fergeturen i seg selv var en opplevelse!

Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Velkommen til Senegal – nesten!

Sammen med guiden Barry går vi til fots noen hundre meter hvor sjåføren møter oss. Jeg trodde at vi ankom Senegal med en gang vi gikk i land, men grensen ligger noen kilometer lenger oppe. Guiden vår tar passene og stempler oss ut av Gambia. For å komme inn i Senegal må vi selv stå i kø – som gir oss mulighet til å observere hverdagslivet. Utallige ganger blir vi tilbud vann, cashewnøtter, bananer og fargerike sjal mens vi sakte rykker frem i køen. Alle har noe å selge, og alle har den beste prisen.

Endelig gjennom med nytt stempel i passet! Dermed kan vi sette kursen mot Fathala Wildlife Reserve, som er dagens destinasjon. Reservatet ble opprettet i 2006 og er hjem til antiloper, giraffer, neshorn, bøfler, vortesvin, sebra, aper og fugler. Området strekker seg 60 kvadratkilometer så det er ikke snakk om så altfor stort areal, men er en fin mulighet til å oppleve dyrene og naturen.

Har du vært på safari i land som Kenya, Tanzania og Sør-Afrika, må du senke forventningene. Men jeg er ganske sikker på at ingen blir lei av safarifølelsen! Du vet når du kjører rundt, speider mellom busker og trær, håper og ønsker. Plutselig så dukker et dyr opp. Så et til. Følelsen av å være tett på dyrene i deres rette element. I Fathala er det ikke store flokker med gnuer eller enorme elefanter som vander over sletten. Men er du riktig så heldig kan du se neshorn eller eland-antilopen. Du kan la deg underholde av de festlige vortesvinene eller apefamiliene som utfører sine daglige gjøremål.

Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Giraffer er alltid et høydepunkt når man er på safari.

Fathala har egne guider som tar besøkende med rundt i parken. Vår ekspert er en trivelig, kunnskapsrik og ikke minst, snakkesalig, fyr. Smilet forsvinner sjelden og han gjentar titt og ofte hvor flott parken er (noe han har rett i) og hvor dyrene gjemmer seg.

For gjemme seg – det gjør dyrene! Vi har to timer til rådighet i parken, og nærmere en time passerer før de første dyrene viser seg frem. Riktignok er vi så heldig å se neshorn, og det tett på. Den store panserlignende skapningen har selskap av Pumba, som dalter etter hvor enn neshornet går. Deretter dukker både sebraer, giraffer, apekatter, antiloper og krokodiller frem.

Turen er det vi kan kalle «humpetitten tei», og vi lærer tidlig at det er viktig å holde seg fast. Safaribilen er åpen og vi blir eksperter på å dukke for kvister og større greiner som kommer susende i full fart. Sjåføren benytter heller ikke bremsen i svinger eller før de store hullene i veien, som gjør kjøreturen enda mer spesiell. Bremser er tydeligvis for pyser her i Fathala!

Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Stumpneshornet (hvitt neshorn) kom kanskje litt for nærme???

Parken er full av de fascinerende baobabtrærne og guiden deler gjerne sin kunnskap. Han forteller at det er selve livsnerven i parken. Ikke bare for dyrene, men også for mennesker. Baobabtrærne kan nemlig brukes til ja, nesten alt. Bladene benyttes som en grønnsak siden de er rike på kalsium, jern, protein og C-vitamin. De brukes også i medisiner og er effektive mot malaria, feber, magesmerter, astma, svette, urinveisinfeksjon og diaré. Fiber fra stammen resulterer i tepper og kurver og barken hjelper mot betennelser og feber. Hule stammer brukes som vanntanker og båter.

Guiden vår ønsker å gi oss en smakebit av treet. I sin iver etter å hente litt fruktkjøtt (som er rikt på C-vitamin), hopper han ned fra bilen før sjåføren rekker å stoppe. Han forsvinner bak et av de store trærne og kommer stolt tilbake med fangsten, skjærer opp noen biter og deler ut.
Smakte det godt? Tja… Men i frykt for ikke å fornærme vår nye venn, tygde vi, svelget, smilte og ga tommelen opp!

Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Fruktkjøtt fra baobabtreet er rikt på C-vitamin. Men spesielt godt smakte det ikke!

Alle ting har en slutt, også vårt besøk i Senegal. Barry er klar til å sette kursen tilbake til Barra. Han har arrangert lunsj for oss og vi må rekke fergen tilbake til Gambia. Vi ler litt siden vi allerede har lært at den fergen går når den er full. Jevnt og trutt, frem og tilbake, over stredet mellom Gambia og Senegal.

Ved grensen må vi gjennom samme prosedyre. Lang kø for å komme ut av Senegal, hvor de samme jentene tilbyr cashewnøtter, bananer og fargerike sjal. Hukommelsen er det ingenting å si på: De husker oss, og minner oss på «at vi lovet å kjøpe på hjemreisen». Ingen vei utenom. Det er bare å kjøpe. I retur får vi varme smil – og nok nøtter og bananer til en fø en flokk elefanter i minst en måned.

Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Vanskelig å si nei til kjøp av nøtter fra denne damen.

Lunsjen inntas på en restaurant uten navn rett ved havna. Ropingen og støyen fra folkemengden som venter på at porten skal åpnes, høres gjennom de åpne vinduene. Mens vi venter på maten kommer noen jenter bort for å slå av en prat. Litt sjenerte i begynnelsen, men til slutt kommer det frem at gjerne vil at vi skal ta bilde av dem. De poserer som kommende modeller, ler og godkjenner bildene.

Fergen tuter, det høres som en trompet hvor noe har satt seg skikkelig fast. Det får fart på Barry. Med de siste kyllingbeina i venstre hånd og høyre hånd rettet mot ferga får vi beskjed om at vi må dra – nå!

Vi kan ikke annet enn å følge ordre. Løper gjennom et par trange smug, gjennom et hull i gjerdet og om bord i ferga. Vel om bord synker vi ned på et sette og ser Senegal forsvinne bak oss. En ting er helt sikkert: Vi akter å reise tilbake!

Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Det er livlig og fullt på ferga mellom Gambia og Senegal.
Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Kommende modeller som gjerne ville bli fotografert.
Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Tidlig morgen i Fathala Wildlife Reserve og sebraen er fortsatt i pysjen.
Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Lille Pumba måler krefter mot det panserlignende neshornet.
Reiseblogg, Senegal, Unike Reiser
Båtførerne tar en velfortjent hvil i solen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen