Fuglenes eget paradis

Hjem » Fuglenes eget paradis

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser

Vi har akkurat ankommet Birds of Eden, et fugleparadis rett ved Plettenberg Bay i Sør-Afrika. Dette prisbelønte fristedet er hjem til rundt 3500 fugler, fordelt på 220 arter.

Her har fuglene bokstavelig talt fått luft under vingene og frihetene tilbake. Alle beboerne har tidligere levd i fangenskap eller under svært dårlig forhold. Innsperret i bur og matet for hånd er årsaken til at mange av fuglene er meget tamme. De kommer gjerne tett på deg – men husk at det er forbudt å røre (og mate) dem under besøket!

Alle fuglene blir rehabilitert før de blir satt ut i verdens største frittstående innhengning for fugler. Den streker seg utover hele 21 761 kvadratmeter, og kuppelen er på hele 375 372 kubikkmeter. Rammestrukturen består av 28 master, med høyder mellom 2 til 34 meter.
Byggeprosessen ble utført av lokale fra landsbyen rett ved. Alle var ufaglærte, som fikk opplæring før og under byggingen. Prosjektet tok 4,5 år å fullføre.

Naturen er en herlig blanding av skogsområder, med en elv som renner gjennom. Det er også små bassenger hvor endene koser seg. 70 prosent er dekket av lokale planter og skog. Elven har ingen naturlige kilder utenfor området, og på den måten unngår de forurensing i vannet.

Gangveier i tre leder besøkende på en 1,2 kilometer lang tur gjennom fugleparadiset. Store deler av turen er på opphøyde gangflater, som gir flott utsikt.

Underveis kan du hilse på papegøyer, svaner, flamingoer, ender, stær, fasaner, tukaner, hornfugler, og naturligvis Afrikas berømte turaco. I tillegg til fuglene kan du se flaggermus, små apekatter og Sør-Afrikas minste antilope, Blue Duiker.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
TUUUURISTER!!!

I Birds of Eden kan du gå på egen hånd. Turen tar oss med gjennom vakker natur, med fuglekvitring og en rekke fargerike sjarmør som spankulerer på rekkverker eller koser seg på matfatene.

Mange er ganske så tamme og nysgjerrige. De kommer tett innpå for å se hva slags rare skapninger de har fått på besøk.

Flere steder er trærne så tett at sollyset så vidt bryter gjennom. Det skaper en mystisk og nærmest trolsk stemning. Vi krysser hengebroen og nyter synet av det lille fossefallet, hvor et par fugler koser seg med morgenbadet.

Vi tar oss godt tid og nyter turen. Rundt oss er det både afrikanske og eksotiske fugler fra andre verdensdeler. Selv om ikke kan navngi mer enn noen få, som papegøyer, ender og flamingoer, er det en flott opplevelse.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Det er tid for frokost i Birds of Eden.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser

I den mørkere delen av skogen, er vi også heldige å se Sør-Afrikas minste antilope, Blue Duiker. Den vimser nedenfor oss, inn og ut mellom trærne. Noen minutter senere dukker den opp bare meter foran oss på gangstien. Det er ikke store damen som står foran oss. Fullt utvokst er de 32-41 cm i skulderhøyde og de veier mellom 3,5 – 9 kilo. Hunnen er litt større enn hannen, og har små, tagget horn som stikker opp fra en liten pelsdott. De er monogame og holder seg til en partner.

På slutten av ruten er det en restaurant, med flott beliggenhet. Mens du koser deg med litt mat og drikke, kan du se fuglene kose seg på den lille innsjøen. En perfekt avslutning på turen!

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Sør-Afrikas minste antiolope, Blue Duiker.

Visste du at…

… en fugls hjerte slår 400 ganger i minuttet mens den hviler og 1000 ganger i minuttet når den flyr?

… det som gjør fugler så unike er at de er det eneste dyret med fjær? Siden fugler som emu og struts ikke kan fly, er ikke flyvning et særegenskap for fugler.

… en fugls normale kroppstemperatur er vanligvis 7-8 grader høyere enn et menneskes?

… personer med ornitofobi har en ekstrem og vedvarende redsel (fobi) for fugler?

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
I Birds of Eden følger selv fuglene lover og regler.

VERDT Å VITE

 • Birds of Eden ligger i Plettenberg Bay, rundt 2 timers kjøretur fra Port Elizabeth.
 • Det ligger rett ved siden av Monkeyland, som også er verdt et besøk.
 • Birds of Eden er ett av tre fristeder under South African Animal Sanctuary Alliance (SAAS).
  De to andre er Monkeyland og The Jukani Wildlife Sanctuary.
 • Det er ikke nødvendig å forhåndsbestille billetter.
 • I Bids of Eden kan du gå på egen hånd. Det er også mulig å bestille guide om ønskelig.
 • Du kan kjøpe billett som også inkluderer Monkeyland og/eller Jukani.
 • Birds of Eden er tilrettelagt for rullestolbrukere.
 • Det er restaurant, toalettfasiliteter (også inne i kuppelen) og gavebutikk.
 • Du lærer å sette pris på fuglene, og det er gøy å oppdage og identifisere de ulike artene du ser underveis. Husk å ta med deg en bok med bilder og beskrivelser som du kan krysse av etter hvert.
Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
Vi falt hodestups for Birds of Eden.

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser

Reiseblogg, Sør-Afrika, Unike Reiser
De ansatte har sett seg nødt til å sette opp netting på døren da fuglene hakket i vei. Døren ble erstattet utallige ganger før netting løste problemet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen