Historiske Sarajevo på en helg

Hjem » Historiske Sarajevo på en helg

Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser

Sarajevo er byen der øst møter vest. En by med et stort utvalg attraksjoner og severdigheter, fordelt rundt om i et relativt lite sentrum. En by hvor sporene etter krigen fortsatt er tydelige. En by som har seilt opp som en spennende, pulserende destinasjon – godt egnet for en langhelg.

På nesten alle kanter er Sarajevo omgitt av flotte dalsider. Gjennom byen flyter elven Miljacka. En herlig miks av kulturelle blandinger, med trange smug, bratte bakker og en god blanding av arkitektoniske byggverk. Overalt er det minnesmerker fra og om krigen.

Siden sentrum er såpass lite og kompakt, er det lett å ta rundt til fots. Byvandringen vår starter ved Hotel Evropa. Her ble kronprins og erkehertug Frans Ferdinand skutt av Gavrilo Princip den 28.juni 1914. Drapet er kjent som «Skuddene i Sarajevo», og anses som den utløsende faktoren til første verdenskrig.

Selv om byen kom seg nokså uskadd ut av krigen, er det i dag en rekke attraksjoner tilknyttet første verdenskrig for den som er interessert. På gatehjørnet hvor skuddene ble avfyrt fra, er det et lite museum. Hele museet består av ett rom med bilder og noen få gjenstander.

Vi fortsetter inn i Bascarsija, Sarajevos Gamleby. Dette er det perfekte sted for å vandre gatelangs. Små og trange smug med en rekke butikker som tilbyr alt mulig krimskrams ligger side om side med kafeer og restauranter. Ut fra den lille bakeren på hjørnet strømmer en jevn duft av nybakte varer, og det er umulig å gå forbi uten å la seg friste.

Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
Butikkene gjør seg klare til å åpne, og da skal varene settes ut.

Kom deg opp i høyden
Med en stor pose fylt til randen av boller med vaniljekrem rusler vi mot Museum of Crimes Against Humanity and Genocide 1992 – 1995. Museet holder til i en eldre bygning, og gir besøkende et godt innblikk i krigen og menneskerettighetsbruddene som skjedde i denne perioden. Hele utstillingen er på engelsk.

Den 6.april 1992, under oppløsningen av Jugoslavia, ble Sarajevo omringet av Den jugoslaviske folkehæren (JNA) og bosnisk-serbiske paramilitære styrker. Beleiringen av Sarajevo, som varte til oktober 1995, resulterte i omfattende ødeleggelser og en dramatisk befolkningsendring. Fra de omkringliggende fjellene foregikk det omfattende bombing, som tok livet av 10 500 sivile, hvorav 2000 var barn.

På mange av dagens bygninger kan man fortsatt se skader fra granatene. Alle steder hvor granatene medførte minst ett dødsfall, har stedet blitt markert med rød maling, såkalte «Sarajevo roser». Rundt om i byen er det en rekke slike steder. Rosen i bymarkedet henviser til et granatangrep i 1994 som tok livet av 68 mennesker.

Sarajevo har også en rekke severdigheter som ikke er relatert til krig og elendighet. Vi følger de smale smugene oppover fjellsiden. Enkelte ganger må vi stoppe for å trekke pusten. Når vi tror at vi har nådd toppen, åpenbarer det seg nok et gatehjørne og nok et smug.

Endelig når vi målet, The Yellow Fortress, som byr på flott utsikt over byen. Det er ikke så mye igjen av det ottomanske fortet, og ikke er det gult, men et flott sted å nyte utsikten over byen.

Vi rusler ned til byen igjen, og passerer en kirkegård hvor soldater som kjempet under beleiringen av Sarajevo ligger gravlagt.

Vel nede i byen er vi på jakt etter en restaurant for å spise middag. Utvalget er stort, men vi faller for den vegetariske restauranten Karuzo. Et lite og meget hyggelig sted, hvor eieren lager all maten fra bunn av. Han stresser ikke på kjøkkenet, men maten er så god at den var vel verdt å vente på.

Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
Røde blodflekker henviser til steder hvor folk ble drept av granater under krigen.

En reise til ettertanke
For enkelte kan det sikkert høres litt smakløst ut å dra på arrangerte turer i krigens fotspor. Men når jeg først er i Sarajevo så er det en del av opplevelsen. På den måten får man bedre forståelse for hva som skjedde under den lengste beleiringen i moderne historie.

Vi har derfor meldt oss på en guidet tur, Tunnel Tour, som tar oss med til steder og bygninger som spilte en viktig rolle under borgerkrigen. I løpet av bussturen peker guiden ut viktige steder og bygninger, og forteller om hvordan det hele startet og hendelsesforløpet. Vi kjører gjennom Sniper Alley og hører mørke historier, men også historier om håp.

Målet for dagen er Tunnel Museum, hvor besøket starter med en film om hendelsene som utspilte her i 1992-1995. Det lille museet er proppfullt av gjenstander, og guiden har uendelig mange historier på lager.

For å frakte mat, medisiner og våpen inn i byen, ble det gravd en 800 meter lang tunnel under flystripen. Tunnelen fungerte som et knytningspunkt mellom den okkuperte byen og den frie sonen.

Besøket avsluttes med en tur i tunnelen. I dag er det rundt 20 meter som er åpent for publikum, men det holder lenge. Med kun 1,60 meter i høyden, krever det sitt å komme seg gjennom.

Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
Et museumsbesøk litt utenom det vanlige.
The Tunnel Museum gir et godt overblikk over hva som skjedde i Sarajevo under krigen.

Gå for olympisk gull
Vel tilbake i Sarajevo vil vi ha frisk luft og natur. I 2018 åpnet en ny gondolbane som går opp til Trebevic-fjellet. Fra toppen er det flere turstier, som benyttes av både lokale og turister. Herfra er det ingenting å si på utsikten!

I 1984 var Sarajevo vert for vinter-OL og vi legger turen til den gamle bobbanen. Du kan gå rundt en kilometer på den gamle banen, som er dekket av graffiti. Du må følge banen tilbake til startpunktet.

Du kan ikke ha vært i Sarajevo (så lenge du ikke er vegetarianer) uten å ha smakt ćevapčići. Disse kullgrillede kjøttfarse/lammepølsene må spises i pitabrød, med hakket løk og en dæsj kajmak (smørkrem).

Sarajevo er et godt alternativ om du er på jakt etter en helgedestinasjon med mangfold, gode restauranter og en dramatisk historie.

Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
Den gamle bobbanen som ble brukt under OL i 1984, er i dag full av graffiti.
Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
Latin Bridge ble bygd i 1798 og er oppkalt etter nabolaget på venstre side av elven Miljacka, hvor katolikkene bodde.
Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
Tesla Pub er et godt besøk sted i Sarajevo.
Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
Bridge Festina Lente er et moderne innslag i Sarajevo.
Broen ble designet av tre studenter, og er et ikonisk landemerke i byen.
Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
Unn deg noe godt som belønning for turen!
Reiseblogg, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, Unike Reiser
En tur ned i tunnelen som ble brukt til å frakte mat, medisiner og våpen inn til byen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen